1ο Γενικό Λύκειο Τρίπολης

Καλαμάτας 70 – Τρίπολη 22131

ΙΣΤΟΡΙΑ

Γεώργιος Μιστριώτης

Ο Γεώργιος Μιστριώτης γεννήθηκε στην Τρίπολη το 1840. Υπήρξε μεγάλη μορφή των ελληνικών γραμμάτων, με πλούσιο συγγραφικό έργο και γνωστός υπέρμαχος της καθαρεύουσας, ενώ παράλληλα συγκαταλέγεται στους ευεργέτες της Τρίπολης, αφού δώρισε την περιουσία του για την ίδρυση και λειτουργία πολλών κοινωφελών ιδρυμάτων στην πόλη. Κατά την τετραετία 1858-1862 σπούδασε Φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, όπου και διακρίθηκε με άριστα. Ακολούθως, με υποτροφία του Ελληνικού Κράτους σπούδασε στο Πανεπιστήμιο της Λειψίας, όπου περάτωσε τη διδακτορική του διατριβή, και στο Πανεπιστήμιο του Βερολίνου, όπου το 1867 αναγορεύτηκε διδάκτωρ της Φιλολογίας. Το 1868 ανακηρύσσεται υφηγητής στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών όπου διαγράφει μια λαμπρή πορεία, γίνεται τακτικός καθηγητής και παραμένει στη θέση αυτή μέχρι το θάνατο του.
Ως υπέρμαχος της καθαρεύουσας, είχε ιδιαίτερη ανάμειξη στη διαμάχη περί του γλωσσικού ζητήματος. Αντιτάχθηκε στη δημοτική γλώσσα με λόγους, δημοσιεύματα, ακόμα και ως αρχηγός φοιτητικών διαδηλώσεων και ήρθε αντιμέτωπος με τους δημοτικιστές Πάλλη και Ψυχάρη. Συγκεκριμένα, το όνομά του συνδέθηκε με τα περίφημα “Ορεστειακά”, τη διαμάχη δηλαδή που ξέσπασε μεταξύ των δημοτικιστών και των υπέρμαχων της καθαρεύουσας με αφορμή τη διδασκαλία στα νέα ελληνικά της ομώνυμης τετραλογίας του Αισχύλου από το Βασιλικό Θέατρο (1903).
Υπήρξε πολυγραφότατος και δίκαια εθεωρείτο από τους καθαρευουσιάνους ως πρύτανης των ελληνικών γραμμάτων. Διατέλεσε πρόεδρος πλήθους επιστημονικών εταιρειών και συλλόγων (Ελληνική Φιλεκπαιδευτική Εταιρεία, Εταιρεία των φίλων του Λαού, Αρχαιολογική Εταιρεία, Ελληνικός Διδασκαλικός Σύλλογος κλπ.) και ήταν τακτικός συνεργάτης της εφημερίδας της ελληνικής παροικίας της Τεργέστης “Κλειώ”. Ήταν εισηγητής σε πολλούς ποιητικούς και λογοτεχνικούς διαγωνισμούς και μετέφρασε έργα της αρχαίας ελληνικής γραμματείας. Δύο φορές εξελέγη κοσμήτωρ της Φιλοσοφικής Σχολής Αθηνών και κατά το ακαδημαϊκό έτος 1890-1891 ανέλαβε πρυτανικά καθήκοντα.
Πέθανε στην Αθήνα το 1916, λίγους μήνες μετά τον άδικο χαμό του γιού του. Προσέφερε όλη την περιουσία του στο Δήμο Τρίπολης για κοινωφελείς σκοπούς και με αυτήν κατασκευάστηκε το “Μιστριώτειο Διδακτήριο” όπου σήμερα στεγάζονται το 1ο Γυμνάσιο και το 1ο Λύκειο Τρίπολης.

 (Πηγή: Arcadiaportal.gr)

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *



Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων