Ιστορικό

Μάιος 2015
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Εκδρομή στο Ευρωπαϊκό Κέντρο Πυρηνικών Ερευνών (CERN = Conseil Européen pour la Recherche Nucléaire)

1 Μαΐου 2015 από

Από τις 28 έως και τις 30 Απριλίου  2015,  το Περιβαλλοντικό Πρόγραμμα «Πυρηνική Ρύπανση», που εξελίσσεται φέτος στο σχολείο μας με υπευθύνους καθηγητές τον κ. Δαμιανό Πέτρο και την κ. Βλάσση Μαρία σε συνεργασία με τον όμιλο «Ρομποτικής» με υπεύθυνο τον κ. Δημήτρη Γιάτα και τον όμιλο “Εισαγωγή στην Οικονομική σκέψη”  (Η Κλασική Πολιτική Οικονομία και η Μαρξιστική κριτική της) με υπεύθυνο τον κ. Μεταξίδη Νίκο,  οργάνωσαν εκδρομή των μαθητών των Α΄ και Β΄ τάξεων του Λυκείου μας στο Ευρωπαϊκό Κέντρο Πυρηνικών Ερευνών (CERN – Conseil Européen pour la Recherche Nucléaire) στην Ελβετία.

Η επίσκεψή μας στο CERN έγινε την Τετάρτη, 29 Απριλίου. Έλληνες επιστήμονες, που εργάζονται στο CERN, μας υποδέχτηκαν και μας ξενάγησαν στους χώρους του ερευνητικού κέντρου και στο control room. Σε αίθουσα όπου εκτίθενται τμήματα του επιταχυντή LHC και των προγενεστέρων αυτού, μας έδειξαν τον τρόπο κατασκευής και λειτουργίας τους (accelerators technologies), μας μίλησαν για τα πειράματα επαλήθευσης του μποζονίου Higgs και μας παρουσίασαν τα παράλληλα πειράματα που τρέχουν σε άλλους επιταχυντές.

Αμέσως μετά επισκεφτήκαμε το Microcosm Museum όπου τα εκθέματα καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα θεμάτων της Σωματιδιακής Φυσικής. Παρακολουθήσαμε την προβολή με θέμα την εξέλιξη του Σύμπαντος ταξιδεύοντας στην αρχή του χρόνου, τη στιγμή της Μεγάλης έκρηξης (Big Bang) και μας εξηγήθηκε γιατί η υπόθεση της θεωρίας για το ‘καθιερωμένο πρότυπο’ επιβεβαιώνεται μέχρι σήμερα.

cern123

Γίναμε κοινωνοί  επιστημονικών υποθέσεων σε μεγάλα και αναπάντητα ακόμα ερωτήματα για τη Φύση, όπως: πώς σχηματίσθηκε ο κόσμος που ζούμε, ποιοι είναι οι δομικοί λίθοι της ύλης, ποιες είναι οι δυνάμεις που τους συγκρατούν, τι είναι η αντιύλη, η σκοτεινή ενέργεια, ποια είναι η προέλευση της μάζας , υπάρχει πράγματι το σωματίδιο higgs;  Στα παραπάνω ερωτήματα οι επιστήμονες ευελπιστούν να δώσουν απαντήσεις μέσω του LHC.

Η επίσκεψή μας στην Ελβετία, εκτός από τον έντονο επιστημονικό χαρακτήρα, είχε και πολιτιστικό. Επισκεφτήκαμε τη μικρή Γαλλική γραφική πόλη Annesy, που θεωρείται η Βενετία της Γαλλίας. Γνωρίσαμε τα παραδοσιακά Ελβετικά προϊόντα στη Γενεύη. Περιηγηθήκαμε τη νέα πλευρά της Γενεύης με τα κτήρια του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού, του Ο.Η.Ε., των Τηλεπικοινωνιών, τη Λίμνη Λεμάν με το συντριβάνι ‘jet d’ eau’, ύψους 140 μέτρων. Γνωρίσαμε το παλιό τμήμα της πόλης με τον Καθεδρικό Ναό, το Παλιό Δημαρχείο, τα πλακόστρωτα δρομάκια.

Επισκεφτήκαμε, επίσης, το Μιλάνο και περιηγηθήκαμε στο παραδοσιακό κέντρο της πόλης.
Ήταν μια εκπαιδευτική εκδρομή που πρόσφερε στους μαθητές μας εμπειρίες πλούσιες σε επιστημονικές πληροφορίες, πολιτιστικά στοιχεία και αξιοθέατα.

Κατηγορία Δραστηριότητες 2014-2015, Επισκέψεις | 1 σχόλιο »



Τα σχόλια είναι κλειστά.