
Μια σημαντική διάκριση απέσπασε ομάδα μαθητών/μαθητριών της Β΄ τάξης του 1ου Πειραματικού Γενικού Λυκείου Νέας Ιωνίας Μαγνησίας, καθώς έλαβε το «Τιμητικό Βραβείο Πρώτευσης» για τη συμμετοχή της στο 1ο Μαθητικό Συνέδριο, που διεξήχθη στην Αλεξανδρούπολη με θέμα «Βυζάντιο: Επιδράσεις και Αντανακλάσεις στο σήμερα». Η επιστημονική επιτροπή του Συνεδρίου βράβευσε την ερευνητική ομάδα του σχολείου για την ποιότητα και πρωτοτυπία της έρευνας, τη διαθεματικότητα και την εν γένει ανάλυση και παρουσίαση με θέμα «Μαθαίνοντας για την Εικονομαχία».
Οι μαθητές/μαθήτριες, με την υποστήριξη των υπεύθυνων εκπαιδευτικών, πραγματοποίησαν διεξοδική έρευνα πάνω στην ιδιαίτερα ευαίσθητη και νευραλγική περίοδο της Εικονομαχίας, που ταλαιπώρησε την Εκκλησία και ολόκληρη την Αυτοκρατορία για περισσότερο από έναν αιώνα (726-842μ.χ.). Μελέτησαν, συγκέντρωσαν στοιχεία και σε διάλογο με τους/τις υπεύθυνους εκπαιδευτικούς, κατανόησαν τη θεολογική διάσταση του φαινομένου της Εικονομαχίας, τις θρησκευτικές και φιλοσοφικές του καταβολές, αλλά και τις συνέπειές του στην εκκλησιαστική λατρεία, την τέχνη και τον πολιτισμό μέχρι σήμερα.
Το ερευνητικό υλικό καταχωρήθηκε με θεματική εντελέχεια σε ψηφιακή παρουσίαση, ενώ αξιοσημείωτη ήταν η δραματοποίηση του θέματος με δύο σύντομα θεατρικά δρώμενα, των οποίων τα κείμενα, την τεχνική υποστήριξη, τη μουσική επένδυση και κυρίως τη δραματοποίηση ανέλαβαν οι μαθητές/μαθήτριες. Η πρώτη δραματοποίηση με τίτλο «Το Διχασμένο ποτήρι» επεσήμανε την κοινωνική αναστάτωση της Εικονομαχίας και τον διχασμό που προκάλεσε στα λαϊκά στρώματα της βυζαντινής κοινωνίας. Η δεύτερη παρουσίασε τη διάσωση της ιερής εικόνας της «Παναγίας του Καθρέπτη», που φυλάσσεται στην Ιερά Μονή Αγίου Παύλου στο Άγιο Όρος, από την εικονόφιλη αυτοκράτειρα Θεοδώρα, σύζυγο του εικονομάχου αυτοκράτορα Θεόφιλου.
Οι δεκαεπτά μαθητές/μαθήτριες και οι τέσσερις εκπαιδευτικοί, που συγκροτούσαν την ερευνητική ομάδα του σχολείου, βρέθηκαν στο Συνέδριο της Αλεξανδρούπολης το τριήμερο 20-22 Φεβρουαρίου. Η γνωστική επάρκεια και κατανόηση του επιστημονικού αντικειμένου, η δομή των εργασιών και ο τρόπος παρουσίασής τους, η ετοιμότητα των μαθητών/μαθητριών να απαντούν εύστοχα στις ερωτήσεις των μελών της επιτροπής, αλλά και των μαθητών/μαθητριών άλλων σχολείων, ήταν κατάδηλο πως εντυπωσίασαν. Τα σχόλια των διοργανωτών ήταν πράγματι διθυραμβικά για την ομάδα του σχολείου και η διάκρισή της από ευγενής πόθος έγινε πραγματικότητα !
Στον χρόνο της παραμονής της ερευνητικής ομάδας στην όμορφη Αλεξανδρούπολη οι μαθητές/μαθήτριες ξεναγήθηκαν σε σημεία αναφοράς της πόλης, πληροφορήθηκαν για την ευαίσθητη περιοχή της Θράκης, την ιστορία και τον πολιτισμό της, την παρουσία της μουσουλμανικής μειονότητας και την υποδειγματική συνύπαρξη στοιχείων θρησκευτικής ετερότητας. Παράλληλα, είχαν την ευκαιρία ξεκούρασης και ψυχαγωγίας.
Η όμορφη εξόρμηση ολοκληρώθηκε με επίσκεψη στη Θεσσαλονίκη κατά την επιστροφή, όπου έγινε ξενάγηση στον εμβληματικό καθεδρικό ναό της Αγίας Σοφίας. Τα αριστουργηματικό αυτό μνημείο του 7ου αιώνος λειτούργησε ως στοιχείο εμπέδωσης της εικονομαχικής έριδας. Ο ανεικονικός, στο μεγαλύτερο μέρος του ναού, διάκοσμος αποτέλεσε διδακτική εμπειρία για το αποτύπωμα της εικονομαχίας στην ιστόρηση των ναών της περιόδου. Κατάφορτοι όμορφων εμπειριών, μαθητές/μαθήτριες και συνοδοί εκπαιδευτικοί επέστρεψαν και χαίρονται την ιδιαίτερα τιμητική διάκρισή τους! Την επιμέλεια και εποπτεία όλης της δράσης είχαν οι εκπαιδευτικοί: Ελένη Βαβάλιου, Γιαννούλα Ζαρκάδα, Χαρίλεια Πίτσικα, φιλόλογοι και Σωτήριος Τσιτσιρίγκας, θεολόγος. Οι μαθητές/μαθήτριες που συμμετείχαν είναι οι: Απόστολος Γιαβρούτας, Αποστολία Ζεμπίλα Θάνος Καραφίλογλου Απόστολος Κατσούδας, Μαργαρίτα Κίτσιου, Στέλιος Κολημήτρας, Δημήτρης Κοντογιάννης, Κατερίνα Κυριακοπούλου, Θωμάς Κωφός, Βαγγέλης Μακρής, Σταυρούλα Μούτου, Κωνσταντίνος Μπασδάνης, Νίκη Μπάτσου, Νεράϊδα Παμπούκου, Βασίλης Ράπτης, Αναστασία Σαρσέντου, Δημητρα Τσαλίκη.