Η Εταιρεία για τον Ελληνισμό και Φιλελληνισμό (ΕΕΦ) και το Μουσείο Φιλελληνισμού, είναι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσουν ότι ολοκλήρωσαν την αξιολόγηση του μαθητικού διαγωνισμού με θέμα «2024: 200 χρόνια από το θάνατο του Λόρδου Βύρωνα – ο διαρκής φιλελληνισμός».
Αξιολογήθηκαν 30 επιλέξιμες υποψηφιότητες, οι οποίες κατατέθηκαν εμπρόθεσμα. Όλες οι προτάσεις παρουσίαζαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον και συγχαίρουμε τους μαθητές και τους καθηγητές τους για την προσπάθειά τους. Ως εκ τούτου, η ΕΕΦ αποφάσισε να τιμήσει τους 4 πρώτους νικητές, και να δώσει επαίνους σε άλλους 4 συμμετέχοντες.
Οι 4 πρώτοι νικητές του διαγωνισμού (οι οποίοι θα λάβουν ένα έπαινο και από ένα Η/Υ) είναι οι εξής:
Πρωτοβάθμια εκπαίδευση:
ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ – BIRDS
12ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΒΕΡΟΙΑΣ
Δευτεροβάθμια εκπαίδευση:
ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΡΙΑ ΔΟΥΚΑ
6ο ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ
Παράλληλα, αποφασίσθηκε να βραβευθούν με έπαινο οι ακόλουθες συμμετοχές:
4ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΤΡΙΠΟΛΗΣ
1ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΑΚΡΑΤΑΣ
5ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΝΕΑΣ ΙΩΝΙΑΣ
ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΕΛΛΗΝΟΓΑΛΛΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΟΥΡΣΟΥΛΙΝΩΝ
1ο ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ ( Γεωργία Φελέκη – τάξη Α΄)
IB CAMPION SCHOOL
Συγχαίρουμε τους νικητές του διαγωνισμού και ευχαριστούμε θερμά όλους τους συμμετέχοντες για την επιμελή προσπάθειά τους και το χρόνο που αφιέρωσαν για να δημιουργήσουν ένα αξιοθαύμαστο υλικό, που τιμά τον Λόρδο Βύρωνα, τους Φιλέλληνες και τους χιλιάδες ανθρώπους διεθνώς που εμπνεύστηκαν από τον Ελληνικό πολιτισμό και τον απελευθερωτικό αγώνα των Ελλήνων, και έθεσαν τις βάσεις των αξιών στις οποίες στηρίζεται ο διαρκής Φιλελληνισμός.
Η τελετή απονομής των βραβείων θα λάβει χώρα στις αρχές Οκτωβρίου 2024. Η ακριβής ημερομηνία θα ανακοινωθεί στα website και στις σελίδες στο Facebook, της Εταιρείας για τον Ελληνισμό και Φιλελληνισμό (www.eefshp.org, @eefshp) και του Μουσείου Φιλελληνισμού (www.phmus.org, @phmus).
Σας ευχαριστούμε και πάλι για το ενδιαφέρον σας και σας καλούμε να συμμετάσχετε στις εκδηλώσεις της ΕΕΦ και του Μουσείου μας.
Ακολουθεί το σκεπτικό δημιουργίας του έργου
ΣΚΕΠΤΙΚΟ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ ΕΡΓΟΥ
ΠΟΤΡΑΙΤΟ ΛΟΡΔΟΥ ΒΥΡΩΝΑ
Η μαθήτρια της Α΄ τάξης Γεωργία Φελέκη ανταποκρινόμενη στην πρόσκληση του Διαγωνισμού δημιούργησε το πορτραίτο του μεγάλου Φιλέλληνα, Λόρδου Βύρωνα.
Να σημειωθεί ότι οι μαθητές της Α΄ τάξης στο μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας διδάσκονται τη θεματική πρότυπα – είδωλα. Εκεί συζητήθηκε η σημασιολογική διαφορά των δυο όρων και τα παιδιά μίλησαν για τα πρότυπά τους ή τα είδωλα που θαυμάζουν. Επειδή τυχαίνει να ζούμε στο μικρό , λιλιπούτειο Μεσολόγγι που η Ιστορία είναι παρούσα αρκετοί μαθητές μίλησαν για τον Βύρωνα, την προσωπικότητα, τη δράση του και το έργο του.
Τέθηκε το ερώτημα: Ο Βύρωνας μπορεί να θεωρηθεί ινφλουένσερ ;
Αφού μιλήσαμε για τη δράση και το έργο του καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι ο Θάνατος του Μπάιρον στο Μεσολόγγι τον ανέδειξε σε υπερεθνικό σύμβολο του ανιδιοτελούς αγώνα για την ελευθερία και σε πρότυπο φιλελληνισμού.
Ο Μπάιρον ήταν ένας ινφλουένσερ της εποχής του, ένας άνθρωπος της δράσης. Αποτελούσε και αποτελεί πόλο έλξης όχι μόνο για την προσωπικότητά του αλλά και για το έργο του και τη δράση του στον Αγώνα του Μεσολογγίου.
Μάλιστα στην τάξη διαβάσαμε και το ποίημα που έγραψε ο Κωστής Παλαμάς το 1924 για τα 100 χρόνια από το θάνατό του.
Ο Κωστής Παλαμάς απήγγειλε ποίημα που τέλειωνε ως εξής:
« 100 χρόνια πέρασαν. Δεν πέρασες και ζεις
με των αιτών το πέταγμα και με των αγρίων κρίνων
την ευωδιά, στο λυρισμό στη σκέψη της ψυχής
στα πάθη και στη δόξα των Ελλήνων»
2024: Η Εταιρεία για τον Ελληνισμό και τον Φιλελληνισμό μάς έδωσε το έναυσμα για να συνθέσουμε οι μαθητές του Α3 σε συνεργασία με τη Φιλόλογο το δικό μας ποίημα για τον Βύρωνα:
Σπάθα μεγάλη η γραφή στίχος ορθώνει κάστρο
κι ο ποιητής φιλέλληνας μπροστά να οδηγεί
μα δεν διστάζει να καεί κι ας είναι και ένα Άστρο
το βράδυ την αυγή
Μπάιρον, είσαι εκκλησιά λαμπάδα που φωτίζει,
ο ερχομός σου θε να πει γιουρούσι κι ό,τι βγει
το όπλο σου, η Ποίηση, τη σάρκα τραυματίζει
και μεις μία φωνή
διαβάζεις στίχους άοπλος, το βόλι προσπερνάει
το παιδικό σου πρόσωπο, ζητά ελευθεριά
κι φλόγα όπου καίγεται Ιδέα σου πονάει
λαός τι λεβεντιά!
Μία εβδομάδα μετά η Γεωργία Φελέκη μάς έφερε τη δική της καλλιτεχνική δημιουργία , την οποία μαζί με το ποίημα καταθέτουμε στον Διαγωνισμό, ως ελάχιστο φόρο τιμής στον μεγάλο Λόρδο Βύρωνα , που απέδειξε ότι συνεχίζει να κεντάει και να επηρεάζει τις ψυχές των παιδιών ξυπνώντας τους τον αγώνα για ιδανικά ,όπως είναι η ελευθερία, η δικαιοσύνη, το πάθος για Αγώνα και Ανεξαρτησία!
Σας ευχαριστούμε από καρδιάς , που δώσατε την ευκαιρία στο Μεσολόγγι να τιμήσει για μια ακόμη φορά τον Φιλέλληνα ,Λόρδο Βύρωνα και να κρατήσει ζωντανή την ιστορική μνήμη.
Παρασκευή Μπάρλα
Φιλόλογος 1ου Γενικού Λυκείου Μεσολογγίου – Παλαμαϊκής Σχολής