Η ελληνική, με τη λογική και τον θησαυρό βασικών εννοιών που διαθέτει, στηρίζει κάθε μορφωμένο άνθρωπο της εποχής μας που επιθυμεί να κατανοήσει τον κόσμο και να μάθει άλλες γλώσσες. Η ελληνομάθεια είναι το «σήμα κατατεθέν» του καλλιεργημένου πολίτη του αιώνα μας.
Να τι είπαν για την ελληνικη γλώσσα πνευματικοί άνθρωποι και διανοούμενοι:
- Γιάννης Ψυχάρης: “Το Ταξίδι μου”
«Πρέπει να σπουδάσουμε «Γράφω την κοινή γλωσσά του λαού… όταν η δημοτική μας δέν έχει μια λέξη πού μας χρειάζεται, για να καταλάβουμε τήν ιστορική παίρνω τη λέξη από την αρχαία και προσπαθώ νά την ταιριάξω με τη γραμματική τού λαού.».
- Robert Browning: “Η Ελληνική Γλώσσα, Μεσαιωνική και Νέα”
«Από τότε [7ο π.Χ αιώνα] η ελληνική γλώσσα αποκτά μια συνεχή παράδοση που φθάνει ώς την εποχή μας. Υπήρχαν βέβαια αλλαγές, αλλά δεν δημιουργήθηκε κάποιο ρήγμα στη συνέχεια,όπως έγινε ανάμεσα στα Λατινικά και τις ρομανικές γλώσσες.Τα Αρχαία Ελληνικά δεν αποτελούν ξένη γλώσσα για τον σημερινό Έλληνα, όπως συμβαίνει με τα Αγγλοσαξονικά για τον σύγχρονο Άγγλο …Η συνέχεια τού λεξιλογικού της αποθέματος [τής Ελληνικής] είναι εντυπωσιακή …Και παρά το γεγονός ότι, υπήρξαν πολλές ανακατατάξεις των μορφολογικών σχημάτων, υπήρξε και μεγάλη συνοχή-έτσι τα Ελληνικά αποτελούν, ακόμα και σήμερα, αρκετά εμφανώς έναν αρχαϊκό, ινδοευρωπαϊκό τύπο γλώσσας, όπως τα Λατινικά ή τα Ρωσικά»
- Κάρολος Φωριέλ (Γάλλος καθηγητής τού Πανεπιστημίου τής Σορβόνης)
«Η Ελληνική έχει ομοιογένεια σαν την Γερμανική, είναι όμως πιο πλούσια από αυτήν. Έχει την σαφήνεια της Γαλλικής, έχει όμως μεγαλύτερη ακριβολογία. Είναι πιο ευλύγιστη από την Ιταλική και πολύ πιο αρμονική από την Ισπανική. Εχει δηλαδή ό,τι χρειάζεται για να θεωρηθεί η ωραιότερη γλώσσα τής Ευρώπης.»
Γεώργιος Χατζιδάκις:
«Ή ελληνική γλώσσα, o άνθρωπος, η θάλασσα… «Η όλη ελληνική γλώσσα κοιτάξετε πόσο θαυμάσιο πράγμα είναι να λογαριάζει…. παραβάλλεται προς αρχαίον …… από τήν εποχή πού μίλησε o Όμηρος ώς τα πολυσύνθετον μέγαρον όπερ,σήμερα, μιλούμε, ανασαίνουμε, καί τραγουδούμε με την από τών αρχαίων χρόνων ίδια γλώσσα. Κι αυτό δε σταμάτησε ποτέ, είτε σκεφτούμε όρθιον ίστάμενον, τήν Κλυταιμνήστρα πού μιλά στον Αγαμέμνονα, είτε μεταρρυθμίσεις μόνον τινάς Καινής Διαθήκης, είτε τους ύμνους τού Ρωμανού και τον κατά τας εκάστοτε ανάγκας Διγενή Ακρίτα, είτε τό Κρητικό Θέατρο και .. Ερωτόκριτο, είτε το δημοτικό τραγούδι. Και όλοι αυτοί, το αρχαίον σχέδιον ήτοι ol μεγάλοι και oι μικροί, πού σκέφτηκαν, μίλησαν, κλίσις καί αι λέξεις, διετηρήθη μέτρησαν ελληνικά, δεν πρέπει να νομίσετε πώς είναι σάν καλώς. Πάσα δή άρα μελέτη ένας δρόμος, μιά σειρά Ιστορική, πού χάνεται στξ νύχτα αυτού δεν δύναται νά γένηται τών περασμένων καί βρίσκεται έξω από σάς. Πρέπει άλλως ή ώς σύνολον καί πάσα σκεφτείτε πώς όλα αυτά βρίσκουνται μέσα σας, τώρα, άλλη εξέτασις δεν δύναται βρίσκουνται μέσα σας όλα μαζί, πώς είναι τό μεδούλι τών άλλως ή ώς μεθοδικόν σφάλμα κοκάλων σας, καί πώς θά τά βρείτε άν σκάψετε αρκετά νά χαρακτηρισθη«. βαθιά τόν εαυτό σας»
- Karl Krumbacher: «Η Ελληνική γλώσσα επισύρει την ευγνωμοσύνη και τον θαυμασμό μας«.
- R.Η.Robins (Σύγχρονος Άγγλος γλωσσολόγος, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο τού Λονδίνου)
«Φυσικά δεν είναι μόνο στη γλωσσολογία όπου οι Έλληνες υπήρξαν πρωτοπόροι για την Ευρώπη. Στο σύνολο της η πνευματική ζωή τής Ευρώπης ανάγεται στο έργο των Ελλήνων στοχαστών. Ακόμα και σήμερα επιστρέφουμε αδιάκοπα στην Ελληνική κληρονομιά για να βρούμε ερεθίσματα και ενθάρρυνση.»
- Ερρίκος Σλίμαν (Διάσημος ερασιτέχνης αρχαιολόγος, 1822-1890)
«Επιθυμούσα πάντα με πάθος να μάθω Ελληνικά. Δεν το είχα κάνει γιατί φοβόμουν πως η βαθειά γοητεία αυτής τής υπέροχης γλώσσας θα με απορροφούσε τόσο πολύ που θα με απομάκρυνε από τις άλλες μου δραστηριότητες.» (Ο Σλίμαν μίλαγε άψογα 18 γλώσσες. Για 2 χρόνια δεν έκανε τίποτα άλλο από το να μελετάει τα 2 έπη τού Ομήρου).
- Τζέιμς Τζόις (Διάσημος Ιρλανδός συγγραφέας, 1882-1941)
«Σχεδόν φοβάμαι να αγγίξω την Οδύσσεια, τόσο καταπιεστικά αφόρητη είναι η ομορφιά.»
- Ίμπν Χαλντούν (Ο μεγαλύτερος Άραβας ιστορικός)
«Που είναι η γραμματεία των Ασσυρίων, των Χαλδαίων, των Αιγυπτίων; Όλη η ανθρωπότητα έχει κληρονομήσει την γραμματεία των Ελλήνων μόνον.»
- Will Durant (Αμερικανός ιστορικός και φιλόσοφος, καθηγητής του Πανεπιστημίου τής Columbia)
“Το αλφάβητον μας προήλθε εξ Ελλάδος δια τής Κύμης και τής Ρώμης. Η Γλώσσα μας βρίθει Ελληνικών λέξεων. Η επιστήμη μας σφυρηλάτησε μίαν διεθνή γλώσσα διά των Ελληνικών όρων. Η γραμματική μας και η ρητορική μας, ακόμα και η στίξις και η διαίρεσις εις παραγράφους… είναι Ελληνικές εφευρέσεις.Τα λογοτεχνικά μας είδη είναι Ελληνικά – το λυρικόν, η ωδή,το ειδύλλιον,το μυθιστόρημα, η πραγματεία, η προσφώνησις, η βιογραφία, η ιστορία και προ πάντων το όρομα. Και όλες σχεδόν αυτές οi λέξεις είναι Ελληνικές.”
- Bruno Snell (Διαπρεπής καθηγητής του Πανεπιστήμιου του Αμβούργου)
«Η Ελληνική γλώσσα είναι το παρελθόν των Ευρωπαίων.»
- Φραγκίσκος Λιγκόρα (Σύγχρονος Ιταλός καθηγητής Πανεπιστημίου και Πρόεδρος τής Διεθνούς Ακαδημίας προς διάδοση τού πολιτισμού)
«Έλληνες να είστε περήφανοι που μιλάτε την Ελληνική γλώσσα ζωντανή και μητέρα όλων των άλλων γλωσσών. Μην την παραμελείτε, αφού αυτή είναι ένα από τα λίγα αγαθά που μας έχουν απομείνει και ταυτόχρονα το διαβατήριο σας για τον παγκόσμιο πολιτισμό.»
- Peter Jones (Διδάκτωρ – καθηγητής του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης ο οποίος συνέταξε μαθήματα αρχαίων Ελληνικών προς το αναγνωστικό κοινό, για δημοσίευση στην εφημερίδα «Daily Telegraph)
Οι Έλληνες τής Αθήνας του 5ου και τού 4ου αιώνος είχαν φθάσει την γλώσσα σε τέτοιο σημείο ώστε με αυτήν να εξερευνούν ιδέες,όπως η δημοκρατία και οι απαρχές τού σύμπαντος,έννοιες όπως το θείο και το δίκαιο. Είναι μια θαυμαοια και εξαιρετική γλώσσα
- Webster’s New International Dictionary
«Η Λατινική και η Ελληνική, ιδίως η Ελληνική, αποτελούν ανεξάντλητη πηγή υλικών για τη δημιουργία επιστημονικών όρων«.