Το Σάββατο 06/05/2023 και ώρα 8.00 μ.μ. πραγματοποιήθηκε ειδική τελετή αφιερωμένη στην ποίηση με τίτλο: «Μιλάμε για την Ποίηση, διαβάζοντας Ποίηση» στο κτίριο Χρυσόγελου. Η εκδήλωση διοργανώθηκε από το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Ι. Π. Μεσολογγίου. Την εκδήλωση προλόγισε και παρουσίασε με εξαιρετικό τρόπο η κ. Αγγελίνα Τσαγκαροπούλου.
Την εκδήλωσε χαιρέτισε ο Δήμαρχος, κ. Κων/νος Λύρος, ο οποίος μεταξύ άλλων είπε ότι η ζωή είναι ένα ποίημα που θε πρέπει να διαβάσει καλά και να μελετήσει η νέα γενιά.
Κεντρική ομιλήτρια ήταν η ποιήτρια κ. Βαρβάρα Χριστιά, η οποία μάς ταξίδεψε στο μαγικό κόσμο της ποίησης, διαβάζοντας δικούς της στίχους. Τόνισε ότι η γραφή δίνει ένα λυτρωτικό συναίσθημα. Παρότρυνε τη μαθητιώσα νεολαία να διαβάζει ποίηση γιατί κινητοποιεί, αφυπνίζει, δίνει ώθηση. Η ίδια εξομολογήθηκε ότι η ποίηση είναι ο δικός της επιστήθιος φίλος, που την έχει κάνει να αγαπά διπλά, να συγχωρεί, να προχωρά μπροστά, να είναι καλύτερος άνθρωπος. Αφιέρωσε στο τέλος το πολύ ωραίο ποίημά της και μεστό νοημάτων « Πρώτη Μάχη» στους μαθητές που σε λίγες μέρες ετοιμάζονται να δώσουν Πανελλήνιες εξετάσεις.
Ακολούθησαν οι απαγγελίες ποιημάτων από τους μαθητές. Από το 1ο Λύκειο οι μαθητές :
- Ίζυ Νταλιπάι ( Α΄ τάξη)
- Άννα Αγγελική Τσαπατώρη (Β΄ Τάξη)
- Άννα Χτενά ( Β΄ Τάξη)
- Ελπινίκη Μέρη ( Γ΄ Τάξη) απήγγειλαν με παραστατικό τρόπο τα ποιήματα που έγραψαν για τον Τόπο τους και απέσπασαν το ζεστό χειροκρότημα του κατάμεστου ακροατηρίου.
Ποιήματα απήγγειλαν και οι μαθήτριες του 2ου Λυκείου Τριανταφυλλιά Ντούνη και Δήμητρα Παπαδοπούλου καθώς και οι μαθήτριες του Λυκείου Ευηνοχωρίου Ραφαέλλα Δανιήλ και Σπυριδούλα Μακρυκώστα.
Ακολούθησε μικρό μουσικό αφιέρωμα στη Μελοποιημένη Ποίηση, όπου η Ιουλία, η Βασιλική και η Αικατερίνη Τέλωνα μας γοήτευσαν με την παραμυθένια φωνή τους και μάς ταξίδεψαν κυριολεκτικά στο δροσερό καταφύγιο της μουσικής. Οι μαθητές Μάνος Πανόπουλος στο πιάνο και Νικόλαος Χολέβας στο κλαρινέτο έπαιξαν με εξαιρετικό τρόπο. Την μουσική επιμέλεια έιχε ο καταξιωμένος Μαέστρος, κ. Σπύρος Χολέβας.
Η όμορφη βραδιά έκλεισε με την απονομή Επαίνων και Αναμνηστικών στους συμμετέχοντες μαθητές.
Θερμά συγχαρητήρια σε όλους!
ΠΟΙΗΜΑΤΑ ΜΑΘΗΤΩΝ ΠΟΥ ΣΥΜΜΕΤΕΙΧΑΝ ΣΤΗ ΒΡΑΔΙΑ ΠΟΙΗΣΗΣ ΠΟΥ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΕ ΤΟ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ Ι. Π. ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ
Ο Τόπος μου
Στρατιές πολλές περάσανε
Στρατιές πολλές διαβήκαν
Το Μεσολόγγι όμως άθικτο ποτέ δεν το επήραν
Του Κιουταχή οι άντρες τον Μπότσαρη τον τρέμουν
Και του Σουλτάνου οι στρατοί την πόλη δεν διαβαίνουν.
Ασκέρι άλλο έρχεται με της Αιγύπτου το παλικάρι
Γιος του Αλή ελέγετο με φράγκο στρατηλάτη.
Ήτανε ημέρα των Βαγιώνε! Μέρα ηρωική!
Και όλοι το βράδυ βγήκανε κρατώντας το σπαθί.
Αχ μανα,αχ! Πολλοί νέοι χαθήκαν
Και για την πατρίδα την όμορφη όλοι θυσιαστήκαν!
Νταλιπάι Βεϊζ, Α΄ Λυκείου
1ο Λύκειο Μεσολογγίου Παλαμαϊκή Σχολή
Ο Τόπος μου
Ένα αίσθημα γαλήνης κυριαρχεί.
Μια πρωτόγονη ηρεμία
σαν και αυτή δεν έχει ξαναδεί
όπου και αν ως τώρα έχει σταθεί.
Μα αυτή η εικόνα η μαγική
με το γρήγορο πρυάρι
πλάι στις εκθαμβωτικές πελάδες
όπου του Μεσολογγίου φτιάχνουν το χαβιάρι…
Όλοι αυτοί οι έμπειροι ψαράδες…
πάντα στο μυαλό κατοικεί.
Και σαν έρθει η δύση
και με τα χρώματά της ντύσει
τα καταγάλανα νερά της θα αναδείξει,
τότε τα προβλήματα όλα θα σβήσει.
Περικαλλέα μου λίμνη, το γνωρίζεις ήδη
Του Μεσολογγίου είσαι εσύ το στολίδι!
Άννα – Αγγελική Τσαπατώρη, Β΄ Λυκείου
1ο Λύκειο Μεσολογγίου Παλαμαϊκή Σχολή
Ο ΤΟΠΟΣ ΜΟΥ
Ο ήλιος είχε βασιλέψει
Και η θάλασσα είχε γαληνέψει
Η σιγή ήταν εκκωφαντική
Χωρίς όμως να γίνεται αποπνικτική
Ήταν μια ευπρόσδεκτη ησυχία
Σχεδόν συνώνυμη με τη δυστυχία
Οι Τούρκοι πίστευαν ότι είχαν νικήσει
Δεν ήξεραν όμως πως δεν είχαμε σιωπήσει
Όσο νεκροί ήμασταν σωματικά
Άλλο τόσο ζωντανοί ήμασταν πνευματικά
Η φωνή μας δυνατή
Ακούγεται ζωηρή
Όχι όμως από εμάς
Αλλά από όλους όσοι πίστεψαν σε εμάς
Πλέον ήρεμοι μπορούμε να ζήσουμε
Σε μια ζωή που ευκαιρία δεν είχαμε να ευτυχήσουμε
Και αυτό γιατί γεννηθήκαμε Μεσολογγίτες
Σε μια εποχή που ελευθερία δεν υπήρχε για τους πολίτες
Άννα Χτενά, Β΄ Λυκείου
1ο Λύκειο Μεσολογγίου Παλαμαϊκή Σχολή