Η 6η Μαρτίου έχει καθιερωθεί ως “Πανελλήνια ημέρα κατά της βίας στο σχολείο”. Κατά τη διάρκεια όλης της εβδομάδας από 6/03 έως 10/03/2023, οι μαθητές όλων των τάξεων συμμετείχαν σε δράσεις, που στοχεύουν στην ανάπτυξη της ενσυναίσθησής τους. Η καλλιέργεια της ικανότητας αυτής αποτελεί άλλωστε ένα από τα καλύτερα μέσα ευαισθητοποίησης και πρόληψης όλων των μορφών του σχολικού εκφοβισμού.
Στο 1ο Λύκειο Μεσολογγίου – Παλαμαϊκή Σχολή έλαβαν χώρα οι παρακάτω δράσεις:
- Τα παιδιά φωτογραφήθηκαν στον προαύλιο χώρο του σχολείου σχηματίζοντας τη λέξη «ΜΙΛΑ»με τις τσάντες τους περνώντας με τον δικό τους μοναδικό τρόπο το κεντρικό σύνθημα εκστρατείας του οργανισμού « Το Χαμόγελο του Παιδιού» για την ευαισθητοποίηση και την κινητοποίηση μαθητών, εκπαιδευτικών και γονέων γύρω από το θέμα του σχολικού εκφοβισμού. Η δράση έγινε στο πλαίσιο της θεσμοθετημένης συνεργασίας του οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού» με το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων και μέσα από το εγκεκριμένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα από το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής με τίτλο «ΓΙΝΟΜΑΙ ΕΘΕΛΟΝΤΗΣ-ΥΠΕΡΑΣΠΙΖΟΜΑΙ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΜΟΥ»(Αρ. Πρωτ.: Φ.2.1/ΕΧ/65889/112444/Δ7). https://is.gd/TVqSh8
- Παρακολούθηση της ταινίας «I’m truly sorry» και συζήτηση προκειμένου να προβληματιστούν πάνω στο θέμα σε μια προσπάθεια να κατανοήσουν την έννοια τού όρου «ενσυναίσθηση». Συνειδητοποίησαν ότι συχνά μπορεί και οι ίδιοι να βρεθούν στη θέση να υποστούν εκφοβισμό ή αντίθετα να παρασυρθούν σε εκφοβισμό άλλων συμμαθητών τους, αν δεν διαθέτουν ενσυναίσθηση, αν δεν μπορούν δηλαδή να μπουν στη θέση τού άλλου και να κατανοήσουν τις επιπτώσεις που έχει η βία στον ψυχολογικό κόσμο των εφήβων.
- Στο ίδιο πλαίσιο, οι μαθητές προσέγγισαν αυτό το μείζον πρόβλημα, στο πλαίσιο του μαθήματος τής Νεοελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας. Το θέμα συνδέθηκε με τις διδακτικές ενότητες «Τα φύλα στη λογοτεχνία» στην Α΄ τάξη, «Μορφές ρατσισμού» στη Β΄ τάξη και «Ανθρώπινα δικαιώματα» στην Γ΄ τάξη. Να σημειωθεί ότι προηγήθηκε συζήτηση και εποικοδομητική συνεργασία της Ομάδας Δράσης με τους διδάσκοντες τα παραπάνω μαθήματα εκπαιδευτικούς. Μάλιστα στη Β΄ Λυκείου οι μαθητές έγραψαν χαϊκού με θέμα τη φιλία και την εξάλειψη του εκφοβισμού.
- Αποστολή ενημερωτικού υλικού στους Γονείς και Κηδεμόνες των μαθητών μεσω myschool. Τους επισημάνθηκε «ότι το φαινόμενο του εκφοβισμού και της βίας στον χώρο του σχολείου παρουσιάζει αυξανόμενες και πολυπαραμετρικές διαστάσεις τόσο στην Ελλάδα όσο και στον διεθνή χώρο, ιδιαίτερα κατά τα τελευταία χρόνια. Σήμερα, διαφορετικοί επιστημονικοί χώροι και πεδία έχουν αναγνωρίσει, αναδείξει και μελετήσει το πρόβλημα του σχολικού εκφοβισμού και της βίας, στις πολλαπλές μορφές και διαστάσεις του και προτείνουν, μέσα από την πρόληψη και την παρέμβαση, διάφορες προσεγγίσεις και μεθόδους για την αποτελεσματική αντιμετώπισή του. Η ενεργός συμμετοχή και η συνεργασία όλων των άμεσα και έμμεσα εμπλεκομένων στο φαινόμενο της σχολικής βίας και του εκφοβισμού αποτελεί πλέον αναγκαιότητα.» Τους κοινοποίηθηκε σύνδεσμος στον οποίο μπορούν να βρουν υλικό για το ρόλο που καλείται να διαδραματίσει η οικογένεια στην πρόληψη και αντιμετώπιση του φαινομένου https://stop-bullying.sch.gr/goneis/ .
Σκοπός του υλικού είναι να αποτελέσει ένα χρηστικό οδηγό για τους γονείς και την ευρύτερη οικογένεια σχετικά με το ζήτημα του σχολικού εκφοβισμού. Η μελέτη του σχολικού εκφοβισμού είναι ένα σχετικά νέο φαινόμενο στην Ψυχολογία και τις συναφείς με αυτήν Κοινωνικές Επιστήμες, με αποτέλεσμα να παρατηρείται έλλειμμα ενημέρωσης τόσο από τους εκπαιδευτικούς παλαιότερων γενεών όσο κυρίως από τους γονείς και το οικογενειακό περιβάλλον ευρύτερα
- Παρουσίαση project μαθητή της Α΄ τάξης με θέμα τη βία και τις επιπτώσεις. Το συγκεκριμένο project αναρτήθηκε στον πίνακα ανακοινώσεων της τάξης και αποτυπώνει με εύστοχο τρόπο τις ανησυχίες και τους προβληματισμούς των εφήβων σε θέματα βίας.
- Επειδή η σημαντικότερη δράση είναι η ίδια η φωνή των εφήβων με αφορμή την 6η Μαρτίου δημιουργήθηκε από την Ομάδα Δράσης του σχολείου ένας ηλεκτρονικός πίνακας padlet , στον οποίο κλήθηκαν οι μαθητές να γράψουν συνθήματα κατά της βίας και υπέρ του σεβασμού και της συνεργασίας στον χώρο του σχολείου αλλά και στην ευρύτερη κοινωνία. Το συγκεκριμένο padlet φιλοξενείται στην ιστοσελίδα του 1ου Λυκειου και μπορείτε εκεί να δείτε τις αναρτήσεις της μαθητιώσας νεολαίας. https://blogs.sch.gr/1lykmeso/2023/03/10/minymata-kata-tis-vias-apo-toys-mathites-tis-palamaikis-scholis/
Το σχολείο , ως φορέας κοινωνικοποίησης των παιδιών, έρχεται αντιμέτωπο με το πρόβλημα του εκφοβισμού και οφείλει να αναζητά δράσεις για την άμβλυνση και την εξάλειψη των φαινομένων της βίας.
Εκείνο που χρειάζεται είναι να προωθηθεί μια ολιστική προσέγγιση αντιμετώπισης της σχολικής βίας, η οποία θα συγκροτείται στη βάση της συνεργασίας με τους εκπαιδευτικούς, την οικογένεια και το σύνολο της κοινωνίας.