Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης

This gallery contains 11 photos.

21 Μαρτίου, Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης. Η ομάδα Creating Utopias του 1ου Λυκείου Κω δημιούργησε ένα installation με χάρτινα καραβάκια γεμάτα ποίηση στο δέντρο πουβρίσκεται στην πλατεία Κονίτσης. Το ειδικό αφιέρωμα ήταν στις γυναίκες ποιήτριες. Τα παιδιά δημιούργησαν τα καραβάκια τους, … Συνέχεια

Περισσότερες συλλογές | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης
Στις από τον/την 1ο Γενικό Λύκειο Κω "Ιπποκράτειο" | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΑΘΛΗΤΩΝ ΣΤΗΝ ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

7 Μαρτίου: χοροί στην Πλατεία Ελευθερίας

Το μεσημέρι της 7ης Μαρτίου 2013, μετά την παρέλαση στην παραλιακή λεωφόρο της πόλης της Κω, πραγματοποιήθηκε, κατά τη συνήθεια που έχει επικρατήσει, εκδήλωση με παραδοσιακούς χορούς στην Πλατεία Ελευθερίας. Στην εκδήλωση συμμετέχουν με ξεχωριστούς κύκλους τα Γυμνάσια και τα Λύκεια της Πόλεως Κω, καθώς και το Παράρτημα Κω του Λυκείου Ελληνίδων.

Εφέτος συμμετείχε και το σχολείο μας με ξεχωριστό κύκλο με εννέα μαθήτριες της Γ΄ Λυκείου.

Δύο μαθητές, ο Λεόντιος Τσεσμεζής (Γ΄ Λυκείου) και η Νομική Τσεσμεζή (Α΄ Λυκείου) χόρεψαν, φορώντας παραδοσιακές ενδυμασίες με το Λύκειο Ελληνίδων.

Οι μαθήτριες που χόρεψαν στον κύκλο του σχολείου ήταν οι Άννα Τουλαντά, Γεωργία Καρπούζη, Στέλλα Παπαθωμά, Κορίνα Χριστοφοράκη, Βίκυ Τόππου, Γαβριέλα Πασανικολάκη, Κατερίνα Σκουμπουρδή, Κατερίνα Κάβουρα και Δήμητρα Καμπούρη.

Κατηγορίες: Γενικά | Ετικέτες: , , | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο 7 Μαρτίου: χοροί στην Πλατεία Ελευθερίας

7 Μαρτίου: παρέλαση

Στις 12 το μεσημέρι της 7ης Μαρτίου 2013 έγινε στην παραλιακή λεωφόρο της Κω η μαθητική και στρατιωτική παρέλαση για τη γιορτή της Ενσωμάτωσης της Δωδεκανήσου στην Ελλάδα.  Συγχαρητήρια σε όλους τους μαθητές, καθώς και εφέτος το σχολείο μας είχε μία πολύ καλή παρουσία.

Κατηγορίες: Γενικά | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο 7 Μαρτίου: παρέλαση

Από τη δοξολογία για την επέτειο της 7ης Μαρτίου

Το πρωί της Πέμπτης 7ης Μαρτίου 2013 στο μητροπολιτικό ναό του Αγίου Νικολάου Κω έγινε η καθιερωμένη δοξολογία για να τιμηθεί η επέτειος της Ενσωμάτωσης της Δωδεκανήσου στον κορμό της ελεύθερης Ελλάδας.

Στη δοξολογία, πέρα από τις αρχές του νησιού, συμμετείχαν και οι σημαιοφόροι με τους παραστάτες όλων των σχολείων της πόλης της Κω.

Τιμητικά, ο μαθητής της Γ΄ Τάξης Κώστας Θεοδώρου κρατούσε τη σημαία των παλαιών πολεμιστών συμπαραστατούμενος από τους συμμαθητές του Σκεύο Αγγελίδη και Άγγελο Γκανάσο.

Φυσικά, δεν μπορούσε να λήψει η σημαιοφόρος και οι παραστάτες του σχολείου μας:

Φωτεινή Παπαθωμά (Γ΄Λυκείου)

Παπαδάκης Παύλος (Γ΄Λυκείου)

Μαστροπέτρος Σάββας (Γ΄Λυκείου)

Δημοπούλου Μαρία (Β΄Λυκείου)

Κιαπόκα Αναστασία Μαρία (Β΄Λυκείου)

Τριανταφύλλου Νομική (Α΄Λυκείου)

Κατηγορίες: Γενικά | Ετικέτες: , , , , , | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Από τη δοξολογία για την επέτειο της 7ης Μαρτίου

Γιορτή 7ης Μαρτίου 2013

H γιορτή του σχολείου μας για την 65η επέτειο της ενσωμάτωσης των Δωδεκανήσων στον εθνικό κορμό πραγματοποιήθηκε στην Πνευματική Εστία της Ιεράς Μητροπόλεως Κώου και Νισύρου το πρωί της Τετάρτης 6 Μαρτίου κρατώντας αμείωτο το ενδιαφέρον των παιδιών.

Υπεύθυνοι για τη διοργάνωση της γιορτής ήταν οι καθηγητές κ. Καλλιόπη Ζάρακα, κ. Βασίλειος Βαρσάμης και κ. Ευαγγελία Σερμπέζη.

Παρουσιάστηκαν παραδοσιακοί χοροί που χόρεψαν μαθήτριες και των τριών τάξεων του σχολείου με τη συνοδεία χορωδίας που αποτελούνταν από μαθητές της Α΄ και Β΄ τάξης.

Την ορχήστρα στελέχωσαν ο μαθητής της Γ΄ λυκείου Σκεύος Τογρού με το βιολί του, ο μαθητής της Β΄ λυκείου Οδυσσέας Κουλλιάς παίζοντας αρμόνιο. Ιδιαίτερη χαρά μας έδωσε ο κ. Ν. Χατζηνικολάου με την κιθάρα του, ο οποίος αποδεχόμενος την πρόσκλησή μας παρευρέθηκε στην εκδήλωση συμβάλλοντας καθοριστικά στην επιτυχία της, κάτι για το οποίο τον ευχαριστούμε θερμά.

Επίσης, παρουσιάστηκε χρονολογική αφήγηση των γεγονότων που οδήγησαν στην ενσωμάτωση και πλούσιο φωτογραφικό υλικό της εποχής, που μας παραχώρησε ο διευθυντής του σχολείου μας κ. Αλ. Μαρκόγλου.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης κ. Ναθαναήλ, ο οποίος μας παραχώρησε την αίθουσα της Πνευματικής Εστίας, και η κυρία Άννα Καραμπεσίνη, η οποία μας έκανε την τιμή να τραγουδήσει κάποια παραδοσιακά τραγούδια σχετικά με την απελευθέρωση, την ενσωμάτωση και τα Δωδεκάνησα.

Κατηγορίες: Γενικά | Ετικέτες: , , , , , , | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Γιορτή 7ης Μαρτίου 2013

Η ομιλία της Στέλλας Παπαθωμά για τους Τρεις Ιεράρχες

Με την ευκαιρία της μνήμης των Τριών Ιεραρχών, οι οποίοι είναι προστάτες της παιδείας και των γραμμάτων, μίλησε στον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Νικολάου Κω η Στέλλα Παπαθωμά, μαθήτρια της Γ΄ Λυκείου και σημαιοφόρος του 1ου Γενικού Λυκείου Κω “Ιπποκράτειο”.

Στη συνέχεια παραθέτουμε το κείμενο που έγραψε η Στέλλα Παπαθωμά για να τιμήσει τη μνήμη των Τριών Ιεραρχών και να μας παρουσιάσει το έργο και την προσφορά τους:



ΤΡΕΙΣ ΙΕΡΑΡΧΕΣ ΟΙ ΓΙΓΑΝΤΕΣ ΤΟΥ ΠΝΕΥΜΑΤΟΣ

Μέρα γιορτινή η σημερινή και μάλιστα, διπλά γιορτινή. Γιορτή της Ορθοδοξίας και της ελληνικής παιδείας, δηλαδή των ελληνικών γραμμάτων.

Μέρα τιμής της μνήμης των τριών κορυφαίων Πατέρων της Ορθοδοξίας.: Βασιλείου του Μεγάλου, Γρηγορίου του Θεολόγου και Ιωάννου του Χρυσοστόμου.

Οι Τρεις Ιεράρχες αναδείχθηκαν πατέρες της Εκκλησίας και άγιοι. Η σοφία και η δράση τους τούς έδωσε τον τίτλο των μεγίστων φωστήρων, όπως ψάλλεται και στο απολυτίκιο της γιορτής τους: «τοὺς τρεῖς μεγίστους φωστήρας τῆς τρισηλίου Θεότητος . . . »

Ο χριστιανικός κόσμος, από ανατολή σε δύση, τους αναγνωρίζει ως «μελιρρύτους ποταμοὺς τῆς σοφίας», ως «προπύργια τῆς Ἐκκλησίας», ως «φεγγοβόλους ἀστραπὲς τοῦ Πνεύματος», ως μεγάλα αναστήματα, υπέροχα πρότυπα αρετής και ήθους, πίστεως, αγάπης και ηρωικού φρονήματος.

Και οι τρεις έδειξαν προσήλωση στη χριστιανική πίστη και η ζωή τους ήταν γεμάτη από τους αγώνες τους γι’ αυτή. Τα συγγράμματά τους, αλλά και η προφορική τους διδασκαλία, πρόσθεσαν δόξα και αίγλη στη χριστιανική παιδεία.

Γαλουχημένοι με τα βαθιά νοήματα της πίστεως και άριστοι γνώστες της αρχαίας ελληνικής σοφίας, συνδύασαν τις γνώσεις τους αυτές προσφέροντας σε εμάς σημαντικότατα στοιχεία για τη διαμόρφωση του ελληνοχριστιανικού πολιτισμού. Για τη μεγάλη προσφορά τους στα γράμματα ανακηρύχθηκαν προστάτες των γραμμάτων, των μαθητών και γενικότερα της σπουδάζουσας νεολαίας. Για τον ταπεινό και ασκητικό τρόπο της ζωής τους, η Εκκλησία τους κατέταξε στις τάξεις των αγίων.

Σύμφωνα με μαρτυρίες, κατά τη βυζαντινή περίοδο, δημιουργήθηκε διαφωνία σχετικά με το ποιος άγιος της Εκκλησίας προσέφερε τα περισσότερα και γι’ αυτό έπρεπε να θεωρηθεί πιο σημαντικός. Για να ξεπεραστεί το πρόβλημα αποφασίστηκε, από τα τέλη του 11ου αιώνα, και καθιερώθηκε μία κοινή γιορτή των τριών κορυφαίων πατέρων της Εκκλησίας, του Μεγάλου Βασιλείου, του Γρηγορίου του Θεολόγου και του Ιωάννου του Χρυσοστόμου, στις 30 Ιανουαρίου. Επειδή είναι και προστάτες των γραμμάτων καθιερώθηκε, αυτή η γιορτή, να είναι και γιορτή της ελληνοχριστιανικής παιδείας. Η καθιέρωση αυτή έγινε μετά από την απελευθέρωση, ενώ από το 1842 η γιορτή υιοθετήθηκε ως εκπαιδευτική από τη σύγκλητο του Πανεπιστημίου Αθηνών. Ο εορτασμός επεκτάθηκε και στα γυμνάσια και στα δημοτικά σχολεία, στα οποία γίνονται διάφορες εκδηλώσεις για να τιμηθεί η μνήμη τους και να προβληθούν τα ιδανικά τους.

Ας δούμε όμως, λίγα λόγια για τον καθένα.

Ο Μέγας Βασίλειος, επίσκοπος Καισαρείας, είναι ένας ασκητής ιεράρχης, με αυστηρό και αδύνατο πρόσωπο, με μαύρη, ίσια και λεπτή γενειάδα, που πέθανε σε ηλικία 49 ετών. Είναι μία από τις μεγαλύτερες μορφές της Εκκλησίας, τόσο από άποψη χαρακτήρα, όσο και από άποψη μόρφωσης. «Μέγας» χαρακτηριζόταν ήδη από τους συγχρόνους του, καθώς η ζωή του άξιζε αυτόν τον χαρακτηρισμό.

Ο Μέγας Βασίλειος είναι ένας από τους εξοχότερους εκκλησιαστικούς συγγραφείς. Τιμήθηκε από την εκκλησία με το χαρακτηρισμό «Οικουμενικός μέγας διδάσκαλος» και ονομάσθηκε «ουρανοφάντωρ» (δηλαδή αυτός που φανερώνει τα ουράνια νοήματα στους ανθρώπους) για τη σαφήνεια της διδασκαλίας του.

Γεννήθηκε στην Καισάρεια της Καππαδοκίας το 330 μ.Χ.. Αφού πήρε την πρώτη χριστιανική διαπαιδαγώγηση από τη γιαγιά του Μακρίνα και τη μητέρα του Εμέλεια, αλλά και από τον πατέρα του ρήτορα Βασίλειο, φοίτησε αργότερα στις σχολές της Καισάρειας και του Πόντου. Τέλος, πήγε στην Αθήνα, το κέντρο της ρητορικής, όπου έμεινε 4 και μισό χρόνια διδασκόμενος ρητορική, γραμματική, φιλοσοφία, αστρονομία, γεωμετρία και ιατρική. Εκεί γνωρίστηκε και συνδέθηκε με αδελφική φιλία με τον Γρηγόριο το Ναζιανζηνό.

Μετά την Αθήνα, ο Μέγας Βασίλειος, περιόδευσε την Αίγυπτο, την Παλαιστίνη, τη Συρία και τη Μεσοποταμία για να γνωρίσει τους πιο φημισμένους ασκητές και αφού μοίρασε τα υπάρχοντά του στους φτωχούς πήγε και ασκήτευσε στον Πόντο.

Το 370 εξελέγη επίσκοπος Καισαρείας. Ως επίσκοπος αναδείχθηκε μέγας φιλάνθρωπος, υποχωρητικός στους ασθενείς, ακλόνητος στους ισχυρούς. Σε εποχή λιμού συνέτρεξε τους πάσχοντες κατά πολλούς τρόπους και τέλος έκτισε, κοντά στην Καισάρεια, ένα τεράστιο πτωχοτροφείο και νοσοκομείο που το ονόμασαν «Βασιλειάδα».

Κάποτε ο αρειανίζων αυτοκράτορας Ουάλης, θέλοντας να προσηλυτίσει το Μέγα Βασίλειο στον αρειανισμό έστειλε σε αυτόν το Μόδεστο. Όταν ο Μόδεστος διαπίστωσε ότι δεν μπορεί να πείσει το Μέγα Βασίλειο με τη δύναμη του λόγου του, άρχισε να τον απειλεί με δήμευση της περιουσίας του, εξορία, βασανιστήρια και θάνατο. Ο Μ. Βασίλειος απάντησε τότε ατάραχος ότι τίποτε από αυτά δεν τον φοβίζει: «δήμευσιν τῆς περιουσίας δὲν φοβᾶται ὅποιος δὲν ἔχει παρὰ λίγα κουρέλια, παλαιὰ ροῦχα καὶ βιβλία. Ἐξορίαν δὲν φοβᾶται γιατὶ ἡ γῆ δὲν εἶναι ἰδιοκτησία του καὶ εἰς τὸν κόσμον αὐτὸν εἶναι πάροικος. Τὰ βασανιστήρια δὲν τὸν πτοοῦν γιατὶ τὸ σῶμα δὲν θὰ τὰ ἀντέξει καὶ τὸν θάνατον τὸν θεωρεῖ εὐεργέτην γιατὶ ἔτσι γρηγορότερα θὰ πάει πρὸς τὸν Θεόν».

Ο Μ. Βασίλειος έγραψε δογματικά έργα, ασκητικά, ηθικά, παιδαγωγικά, ομιλίες, επιστολές και τη λειτουργία που φέρει το όνομά του.

Ο δεύτερος από τους τρεις είναι Γρηγόριος ο Θεολόγος. Γεννήθηκε στην Αριανζό, κοντά στην Ναζιανζό της Καππαδοκίας γύρω στο 330 μ.Χ.. Είχε λάβει σπουδαία χριστιανική παιδεία, γνωρίστηκε με αξιόλογες μορφές του χριστιανισμού, όπως με το Μεγάλο Αντώνιο και το Μέγα Αθανάσιο. Έγινε επίσκοπος Ναζιανζού το 379. Σπούδασε στην Καισάρεια και την Αθήνα, ρητορική, φιλοσοφία, φιλολογία και διακρίθηκε για την ικανότητα της διδαχής του. Το 380 εξελέγη πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως. Με τη σοφία και τη θεολογική του κατάρτιση βοήθησε στη διαμόρφωση των δογμάτων της Ορθοδοξίας. Υποστήριξε τη σύζευξη της χριστιανικής με την κλασική παιδεία.

Εγκατέλειψε τα αξιώματά του για να αφιερωθεί στην άσκηση. Με τους περίφημους θεολογικούς λόγους του διαφυλάχθηκε η ορθή πίστη στο Χριστό, ενώ ήταν και εμπνευσμένος ποιητής. Έγραψε πάρα πολλά ποιήματα, επιγράμματα και επιστολές που ξεπερνούν τους 20.000 στίχους.

Ο Ιωάννης Χρυσόστομος (347-407) καταγόταν από την Αντιόχεια και στην αρχή αναδείχθηκε ως ιεροκήρυκας, αποκτώντας τέτοια φήμη ώστε το 397 να εκλεγεί Πατριάρχης.

Διακρίθηκε ως νομικός γι’ αυτό ο διάσημος ρήτορας Λιβάνιος τον ήθελε διάδοχό του. Ως Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως διοργάνωσε ιεραποστολές που έφεραν το φως στους Γότθους, Σκύθες, Πέρσες και Φοίνικες. Επειδή ήλεγξε την αυτοκράτειρα Ευδοξία εξορίστηκε δύο φορές και πέθανε στην εξορία από τις κακουχίες.

Είναι ο μεγαλύτερος ρήτορας του χριστιανισμού. Οι ομιλίες του και τα συγγράμματά του καλύπτουν 20 τόμους. Δική του είναι η Θεία Λειτουργία που τελείται κάθε Κυριακή. Η κοινωνική του εργασία ήταν τεράστια. Στην Αντιόχεια έτρεφε 3.000 χήρες. Στην Κωνσταντινούπολη 7.000 φτωχούς. Ίδρυσε και φρόντιζε πολλά νοσοκομεία με την ακούραστη αγάπη του σε μία εποχή που δεν υπήρχε καθόλου κρατική πρόνοια.

Ως συγγραφέας άφησε 238 επιστολές, 1.000 ομιλίες και άλλες πραγματείες, έργα μεγάλης θεολογικής, φιλολογικής και ρητορικής αξίας.

Και οι τρεις αυτοί γίγαντες του πνεύματος, οι τρεις ένδοξοι θεμελιωτές του βυζαντινού πολιτισμού μας με όλο τον όγκο της σοφίας τους και τη λάμψη της αγιότητάς τους απευθύνονται και στους σημερινούς νέους. Με λαχτάρα μας αντικρίζουν και μας παραδίδουν αυτή τη μεγάλη παρακαταθήκη:

«Ο ευγενικός αγώνας σας έχει στόχο τα μεγάλα. Προσέξτε να εξασφαλίσετε την επιτυχία. Βάλτε μπροστά σας ως ασπίδα που μένει πάντα απρόσβλητη από τα βέλη του εχθρού την πίστη του Χριστού. Είστε νέοι! Σταθείτε με ηρωισμό όρθιοι στις επάλξεις του αγώνα. Σύμμαχός σας είναι ο Θεός. Προχωρήστε με θάρρος στηριγμένοι στη βοήθειά Του».

Αυτή είναι η πολύτιμη κληρονομιά που μας αφήνουν οι Τρεις Ιεράρχες. Μια κληρονομιά αγάπης και καλών έργων. Ένα παράδειγμα που πρέπει να γίνει οδηγός και εμπνευστής για τον καθένα από εμάς, τους νέους της Ελλάδας.

Αγάπη έμπρακτη! Αγάπη μέχρι θυσίας.

Κατηγορίες: Γενικά | Ετικέτες: , , , , | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Η ομιλία της Στέλλας Παπαθωμά για τους Τρεις Ιεράρχες

Η γιορτή των Τριών Ιεραρχών στην πόλη της Κω

Η σημαιοφόρος του σχολείου μας, μαθήτρια της Γ΄ Λυκείου Στέλλα Παπαθωμά, μίλησε κατά τη Θεία Λειτουργία που τελέστηκε στο Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Νικολάου Κω με την ευκαιρία της μνήμης των Τριών Ιεραρχών.

Τη Θεία Λειτουργία τέλεσε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κώου και Νισύρου κ. Ναθαναήλ συμπαραστατούμενος από τον πρωτοσύγκελλο της Μητροπόλεως π. Χρυσόστομο και τους ιερείς του Ναού.

Με την ευκαιρία της μνήμης των Τριών Ιεραρχών και της εορτής των γραμμάτων και της Παιδείας το σχολείο μας προσέφερε την καθιερωμένη αρτοκλασία, η οποία, μετά το τέλος της Θείας Λειτουργίας μοιράστηκε στους πιστούς.

Παρόντες στη Θεία Λειτουργία ήταν εκτός από το Διευθυντή κ. Αλέκο Μαρκόγλου πολλοί καθηγητές και μαθητές του σχολείου.

Κατηγορίες: Γενικά | Ετικέτες: , , , , | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Η γιορτή των Τριών Ιεραρχών στην πόλη της Κω

Εορτασμός της 17ης Νοέμβρη

Την Παρασκευή 16 Νοέμβρη στον πολυχώρο εκδηλώσεων “Ορφέας” πραγματοποιήθηκε  η εκδήλωση του σχολείου μας για την 39η επέτειο του Πολυτεχνείου. Στα πλαίσια της επετείου του Πολυτεχνείου παρουσιάστηκαν τραγούδια, απαγγέλθηκαν ποιήματα καθώς και μια θεατρική παράσταση με πρωταγωνιστές μαθητές του σχολείου μας. Στο τέλος έγινε και κατάθεση στεφάνου στο μνημείο των ηρώων.

Κατηγορίες: Γενικά | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Εορτασμός της 17ης Νοέμβρη

Επίσκεψη στην πρώην Εβραϊκή Συναγωγή

Την εβδομάδα που μας πέρασε από 12 μέχρι και 15 Νοεμβρίου 2012 τα περισσότερα τμήματα του σχολείου μας πραγματοποίησαν επίσκεψη στην πρώην Εβραϊκή Συναγωγή με σκοπό να γνωρίσουν οι μαθητές την ιστορία του γραμματοσήμου μέσα από την έκθεση γραμματοσήμων του Γ. Ντινόρη.

Κατηγορίες: Γενικά | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Επίσκεψη στην πρώην Εβραϊκή Συναγωγή