Επίσκεψη του 1ου ΓΕΛ Κιλκίς στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, στην Φρανκφούρτη, Απρίλιος 2024

ECB 1GEL 1Την Πέμπτη 18 Απριλίου 2024, 10 μαθητές/τριες του 1ου ΓΕΛ Κιλκίς και 2 συνοδοί εκπαιδευτικοί, επισκέφτηκαν την έδρα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, στην Φρανκφούρτη, μετά από προκαθορισμένο ραντεβού. Η επίσκεψη περιλάμβανε επιτόπια ξενάγηση από συνοδό μέλος του προσωπικού της ΕΚΤ στα ελληνικά στο Κέντρο Επισκεπτών της ΕΚΤ, όπου μαθητές/τριες κι εκπαιδευτικοί είχαν την ευκαιρία να θαυμάσουν την εξαιρετική αρχιτεκτονική του κτιρίου, καθώς η μετατροπή
της πρώην κεντρικής αγοράς της Φρανκφούρτης και η ενσωμάτωσή της στο σχέδιο
κατασκευής προσδίδει ιστορικό χαρακτήρα στην ΕΚΤ, ενισχύοντας τη μοναδικότητα
αυτού του εμβληματικού κτιρίου στην περιοχή Ostend της Φρανκφούρτης. Οι μαθητές/τριες κι εκπαιδευτικοί ενημερώθηκαν για τον ρόλο και τις αρμοδιότητες της ΕΚΤ και το Ευρωσύστημα, ενώ η ξενάγηση περιλάμβανε και διαδραστικά στοιχεία, βίντεο και χρόνο για απαντήσεις σε ερωτήσεις. Ενόψει των ευρωεκλογών του Ιουνίου 2024, οι μαθητές/τριες μας, οι οποίοι/ες ανήκουν στο εκλογικό σώμα των επερχόμενων ευρωεκλογών, ενημερώθηκαν για την σημασία της συμμετοχής όλων μας στην εκλογική διαδικασία και τον ρόλο τους ως ενεργών ευρωπαίων πολιτών.

ECB 1 ECB games 1

Αφού ολοκληρώθηκε η ξενάγηση, οι μαθητές/τριες είχαν τον χρόνο να περιηγηθούν στο χώρο του κτιρίου της Großmarkthalle (πρώην κεντρική αγορά της Φρανκφούρτης). Το όραμα που αποτέλεσε την αρχική έμπνευση για τις νέες κτιριακές εγκαταστάσεις της ΕΚΤ ήταν μια ενιαία ευρωπαϊκή αγορά με δικό της νόμισμα. Κατόπιν προσεκτικής εξέτασης, το 2001 αποφασίστηκε ότι ο χώρος της Großmarkthalle ήταν κατάλληλος για την ανέγερση των ιδιόκτητων γραφείων της ΕΚΤ. Έτσι, η αγορά οπωροκηπευτικών έδωσε τη θέση της στις νέες κτιριακές εγκαταστάσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, μια διαδρομή -από τη σύλληψη έως την ολοκλήρωση του έργου- που διήρκησε μόλις λίγο παραπάνω από μια δεκαετία και δημιούργησε αντίθεση στην ανατολική πλευρά της Φρανκφούρτης με τους ουρανοξύστες στο κέντρο της πόλης. Εξάλλου, στο χώρο της ΕΚΤ έχει ανεγερθεί μνημείο στα θύματα του Ολοκαυτώματος στο πρώην σημείο συγκέντρωσης Εβραίων, καθώς το υπόγειο του κτιρίου της ανατολικής πτέρυγας της ΕΚΤ χρησιμοποιήθηκε για τον εκτοπισμό των Εβραίων την περίοδο 1941-1945, η οποία αποτελεί ένα πολύ σκοτεινό κεφάλαιο στην ιστορία της Großmarkthalle.

ECB visitorCentre 1 ECB b 1

Μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψης οι μαθητές/τριες ετοίμασαν ένα ενημερωτικό βιντεάκι, τύπου Q&A, με ερωτήσεις που αφορούσαν τον ρόλο της ΕΚΤ, με σκοπό να αποτελέσει έναν χρήσιμο οδηγό ενημέρωσης πάνω σε βασικά ερωτήματα, το οποίο αναρτήθηκε στο blog του σχολείου αλλά και προβλήθηκε στους/στις υπόλοιπους/ες μαθητές/τριες του σχολείου, μετά την ολοκλήρωση της δράσης.

Παρακολουθήστε το βίντεο μας στο YouTube:

Κατηγορίες: EPAS Info Point. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *