Εκπαιδευτική επίσκεψη του σχολείου μας στο Ελληνικό Κοινοβούλιο στην Αθήνα και στο νησί της Αίγινας κατά το διάστημα 28-31 Μαρτίου 2024

Το σχολείο μας, στο πλαίσιο των προγραμμάτων σχολικών δραστηριοτήτων που υλοποιεί με μαθητές/τριες της Β΄ τάξης, πραγματοποίησε εκπαιδευτική επίσκεψη στο Ελληνικό Κοινοβούλιο στην Αθήνα και στο νησί της Αίγινας κατά το διάστημα 28-31 Μαρτίου 2024.

Βουλή Αίγινα

Τα προγράμματα σχολικών δραστηριοτήτων είχαν ως θεματικές:

1) τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και το Κράτος δικαίου στην ΕΕ,

2) την Γυναίκα και τα ανθρώπινα δικαιώματα: μια ιστορική αναδρομή και

3) την Δημοκρατία και συμπερίληψη,

συντονιστές τους εκπαιδευτικούς: Αραμπατζή Χρυσούλα, Λαζαρίδη Δημήτριο, Μητακίδου Αικατερίνη και Τσατσούλα Μαρία και συμμετέχοντες/ουσες 51 μαθητές/τριες από την Β΄ τάξη.

Μαθητές/τριες κι εκπαιδευτικοί αναχώρησαν για την Αθήνα την Πέμπτη 28-3-24 και την Παρασκευή 29-3-24 επισκέφτηκαν το νησί της Αίγινας όπου ξεναγήθηκαν στο μουσείο Καπράλου, στον ναό της Αφαίας, στη μονή Αγίου Νεκταρίου και περιηγήθηκαν στο λιμάνι και στην πόλη της Αίγινας.

Στις αίθουσες και στον υπαίθριο χώρο του μουσείου Καπράλου οι μαθητές/τριες είχαν την ευκαιρία να ξεναγηθούν από την Υπεύθυνη του Παραρτήματος της Εθνικής Πινακοθήκης, Αρετή Πηγιαδίτη, και να θαυμάσουν γλυπτά του Καπράλου σε ξύλο, πωρόλιθο και μάρμαρο, δείγματα της μικρογλυπτικής του σε πηλό και μπρούντζο, καθώς και ζωγραφικά του έργα, όλα φιλοτεχνημένα στην Αίγινα.μουσείο ΚαπράλουσπίτιΚαπράλου Αίγινα

Φωτογραφήθηκαν στο άγαλμα της Μάνας το οποίο βρίσκεται  σε μία ειδικά διαμορφωμένη πλατεία, δίπλα στη θάλασσα και αποτελεί το σύμβολο της Ελληνίδας Μάνας, της γυναίκας του μόχθου, που αγωνίζεται σκληρά για την οικογένεια και τα παιδιά της.

Μάνα Αίγινα ΆγαλμαΜάνας Καπράλος Αίγινα

Στα σημαντικότερα εκθέματα του μουσείου περιλαμβάνεται το γύψινο εκμαγείο της σαράντα μέτρων μήκους πώρινης ζωφόρου «Το Μνημείο της Μάχης της Πίνδου» (1952-1956), το οποίο οι μαθητές/τριες είχαν την ευκαιρία να θαυμάσουν στην αυθεντική εκδοχή του στο Περιστύλιο του Ελληνικού Κοινοβουλίου το οποίο επισκέφθηκαν την επόμενη ημέρα Σάββατο, 30-3-24.

ΑφαίαΟ ναός της Αφαίας δεσπόζει στην κορυφή πευκόφυτου λόφου στο βορειοανατολικό μέρος της Αίγινας, κτίσθηκε γύρω στο 500-490 π.Χ. και είναι το σπουδαιότερο μνημείο που σώζεται από το ιερό, το οποίο ήταν αφιερωμένο στη θεότητα Αφαία ενώ φαίνεται ότι είχε ιδρυθεί σε χώρο όπου υπήρχε λατρευτική δραστηριότητα ήδη από τη μυκηναϊκή εποχή.

ναόςΑφαίαςΤο Μοναστήρι του Αγίου Νεκταρίου στην Αίγινα αποτελεί ένα από τα κορυφαία αξιοθέατα του νησιού και τόπο έλξης για τους επισκέπτες του οι οποίοι συρρέουν στο σημείο κατά χιλιάδες καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου για να προσκυνήσουν. Ο Άγιος Νεκτάριος ή Νεκτάριος Πενταπόλεως (1846-1920) είναι ένας σύγχρονος άγιος της Ανατολικής Ορθόδοξης Εκκλησίας που διετέλεσε και διευθυντής της Ριζαρείου Σχολής Αθηνών, πραγματοποίησε μεγάλο ποιμαντικό και εκκλησιαστικό έργο και το Μοναστήρι του αποτελεί όχι μόνο ένα από τα μεγαλύτερα Μοναστήρια της Ελλάδας, αλλά και μία από τις μεγαλύτερες ορθόδοξες εκκλησίες των Βαλκανίων.

Βουλή1

Το Σάββατο 30-3-24 οι μαθητές/τριες συνοδευόμενοι από τους/τις εκπαιδευτικούς επισκέφθηκαν το Ελληνικό Κοινοβούλιο (μετά από πρόσκληση του Ιδρύματος της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία) και ξεναγήθηκαν στην αίθουσα της Ολομέλειας και στην έκθεση ιστορικού περιεχομένου που φιλοξενείται στην αίθουσα Ελευθέριος Βενιζέλος. Ενημερώθηκαν για τον τρόπο οργάνωσης και λειτουργίας της Βουλής και για τις βασικές αρχές και αξίες του δημοκρατικού πολιτεύματος.

Ολομέλεια Ολομέλεια1

Σε ένα από πλέον κεντρικά σημεία εντός του κτηρίου της Βουλής, στο χώρο του Περιστυλίου, ακριβώς στο χώρο που οδηγεί στην Αίθουσα Συνεδριάσεων της Ολομέλειας, οι μαθητές/τριες θαύμασαν το «Μνημείο της Μάχης της Πίνδου», την ανάγλυφη ζωφόρο που δημιούργησε ο διεθνώς καταξιωμένος γλύπτης Χρήστος Καπράλος (1909-1993) και ενσωματώθηκε αρμονικά στην αρχιτεκτονική του Μεγάρου της Βουλής. Η ζωφόρος με τη Μάχη της Πίνδου έχει λαξευτεί σε πωρόλιθο Αίγινας, σε επτά τμήματα, και εκτείνεται σε μήκος σχεδόν 40 μέτρων  (για την ακρίβεια 3910 εκατοστών), ενώ το ύψος κυμαίνεται από 1,10 έως και 1,20 μέτρα. Το μνημείο-έργο δεν αποδίδει μόνο την πάλη ενός λαού για τη ζωή και την ελευθερία, αλλά εκφράζει και την προσωπική πίστη του καλλιτέχνη στην ανάγκη συμφιλίωσης ανθρώπων και λαών, με μοναδικό στην παγκόσμια τέχνη τρόπο. Ο γλύπτης δεν αναπλάθει απλώς και μόνον τις μορφές που κατήγαγαν την περήφανη νίκη στο Έπος του 1940, αλλά καταφέρνει να αποδώσει αρχετυπικά τη νίκη του ελευθερογνώμονα και φιλειρηνικού ανθρώπου επί του φιλοπόλεμου.

Περιστύλιο ΜάχηΠίνδου

Αίθουσα Ε.Βενιζέλος Αριστείδης

Κοινοβούλιο Περικλής

Στη συνέχεια επισκέφθηκαν το μουσείο Μπενάκη Ελληνικού Πολιτισμού και την έκθεση «Νεότερη Ελλάδα». Στιγμές, ιστορικά τεκμήρια και πρόσωπα της νεότερης ελληνικής ιστορίας προβάλλουν μέσα από επίσημα και ιδιωτικά έγγραφα, έργα τέχνης και προσωπικά αντικείμενα, ως ψηφίδες της ιστορίας της νεότερης Ελλάδας από τα χρόνια λίγο πριν την Ελληνική Επανάσταση και τον Αγώνα της Ανεξαρτησίας έως και τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο και την κατοχή από τις δυνάμεις του Άξονα, συνθέτοντας ένα πλούσιο μωσαϊκό της διαδρομής της χώρας μας. Η μουσειολογική πρόταση που διατρέχει έναν αιώνα ιστορίας ακολουθεί την εσωτερική δομή του Μουσείου, ενώ η έκθεση διακρίνεται για τη «φωτεινότητά» της και για τη «νέα οπτική» όπου τα ιστορικά τεκμήρια συναντούν τα ζωγραφικά έργα στο πλαίσιο της Ιστορίας της τέχνης. Η μεγάλη απήχηση και επιρροή του Αγώνα των Ελλήνων στην Ευρώπη, και κυρίως στις μητροπόλεις της τέχνης, όπως το Παρίσι και το Λονδίνο, σε καλλιτεχνικό και όχι μόνον επίπεδο, αναδεικνύεται τόσο από τα φιλελληνικά ζωγραφικά έργα διαφόρων περιόδων που συμπεριλαμβάνονται στην έκθεση όσο και από τα αντίστοιχα αντικείμενα, μεταξύ των οποίων διακοσμητικά από μέταλλο και πορσελάνη και ρολόγια εικονογραφημένα με ελληνικά θέματα αλλά και το πλούσιο αρχειακό υλικό με κείμενα ενίσχυσης του Αγώνα. Η δημιουργία του ελληνικού κράτους, η διακυβέρνηση του Ιωάννη Καποδίστρια, η βασιλεία του Όθωνα και το πρώτο Σύνταγμα, η βασιλεία του Γεωργίου Α ́, οι Βαλκανικοί Πόλεμοι και η εποχή του Ελευθέριου Βενιζέλου, η Μικρασιατική Καταστροφή, ο μεσοπόλεμος και το Έπος του 1940-1941 ζωντανεύουν μέσα από κειμήλια, προσωπικά αντικείμενα, φορεσιές και έργα τέχνης.

Το βράδυ οι μαθητές/τριες συνοδευόμενοι από τους/τις εκπαιδευτικούς παρακολούθησαν το βραβευμένο δικαστικό αριστούργημα της Αγκάθα Κρίστι  “Μάρτυρας Κατηγορίας” στο θέατρο Άνεσις με πρωταγωνιστές: Γρηγορόπουλο Χ., Δημητροπούλου Ε., Δρακόπουλο Γ., Κατσαφάδο Θ., Κουρλαμπά Θ., Παλληκαράκη Ν., Πολυδερόπουλο Ν.

ΜάρτυραςΚατηγορίας Μάρτυρας Κατηγορίας1

Την Κυριακή 31-3-24 η εκπαιδευτική επίσκεψη του σχολείου μας στην Αθήνα ολοκληρώθηκε με την ξενάγηση στον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης που από το 1987 αποτελεί Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO, ένα μοναδικό σύμβολο του πνεύματος, της τόλμης και του πολιτισμού που χάρισαν οι αρχαίοι Έλληνες στην ανθρωπότητα. Υπήρξε μέρος λατρείας των αρχαίων θεών και κέντρο του θαυμαστού έργου αναδόμησης της πόλης του Περικλή τον «χρυσό» 5ο αιώνα π.Χ. με τα αρχιτεκτονικά του αριστουργήματα, συμπεριλαμβάνοντας τον Παρθενώνα, ένα μνημείο εκπληκτικής απλότητας και ομορφιάς, το ναό της Απτέρου Νίκης και το Ερέχθειο, το οποίο αφιερώθηκε το 420 π.Χ. στην Αθηνά και τον Ποσειδώνα, γνωστό για τις εμβληματικές του Καρυάτιδες.

Παρθενώνας

Ξενάγηση Ακρόπολη Παρθενώνας ξενάγηση

Κατηγορίες: Σχολικές Δραστηριότητες - Διδακτικές επισκέψεις. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.