Επίσκεψη του 1ου ΓΕΛ Κιλκίς στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο, Δεκέμβριος 2023

Στις 4 Δεκεμβρίου 2023, 40 μαθητές του 1ου ΓΕΛ Κιλκίς και 3 συνοδοί καθηγητές, επισκέφτηκαν την έδρα του Ευρωπαϊκού κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, μετά από προκαθορισμένο ραντεβού. Η επίσκεψη περιλάμβανε ξενάγηση στα αγγλικά στους χώρους του κοινοβουλίου, όπου είχαν την ευκαιρία να θαυμάσουν την εξαιρετική αρχιτεκτονική του, καθώς και στην αίθουσα της Ολομέλειας, όπου οι μαθητές από τα θεωρεία είδαν τον χώρο όπου παίρνει σάρκα και οστά η ευρωπαϊκή δημοκρατία. Ενημερώθηκαν για το πως οι ευρωβουλευτές ψηφίζουν για την ευρωπαϊκή νομοθεσία, το πρόγραμμα των συνόδων, τις πολιτικές ομάδες, τις αρμοδιότητες και τις υποχρεώσεις των ευρωβουλευτών αλλά και τα δικαιώματά τους ως ευρωπαίοι πολίτες. Ενόψει των ευρωεκλογών του Ιουνίου 2024, οι μαθητές μας, οι περισσότεροι από τους οποίους μπορούν να ψηφίσουν, ενημερώθηκαν για την σημασία της συμμετοχής όλων μας στην εκλογική διαδικασία και τον ρόλο τους ως ενεργών ευρωπαίων πολιτών.

Αφού ολοκληρώθηκε η ξενάγηση, οι μαθητές είχαν τον χρόνο να περιηγηθούν στο χώρο του Parliamentarium, Simone Veil, όπου μέσα από διαδραστικά εργαλεία γίνεται μια παρουσίαση της διαδικασίας παραγωγής νομοθετικού έργου για την Ευρώπη, ενώ ταυτόχρονα παρέχονται πληροφορίες για όλους τους ευρωβουλευτές με επιλογή ανάμεσα από τις 24 επίσημες γλώσσες της ευρωπαϊκής ένωσης.

Μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψης οι μαθητές ετοίμασαν ένα ενημερωτικό βιντεάκι, τύπου Q&A, με ερωτήσεις που αφορούσαν τον ρόλο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, με σκοπό να αποτελέσει έναν χρήσιμο οδηγό ενημέρωσης πάνω σε βασικά ερωτήματα το οποίο αναρτήθηκε στο blog του σχολείου αλλά και προβλήθηκε στους υπόλοιπους μαθητές του σχολείου, μετά την ολοκλήρωση της δράσης.

Παρακολουθήστε το βίντεο μας στο YouTube:

https://youtu.be/U-FbvzuBXQI

Κατηγορίες: EPAS Info Point. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.