Το διάστημα 4-8 Δεκεμβρίου 2023 το σχολείο μας πραγματοποίησε εκπαιδευτική εκδρομή στο Εργαστηριακό Κέντρο Σωματιδιακής Φυσικής CERN, στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο και στο Ολυμπιακό Μουσείο της Λωζάνης.
- Επίσκεψη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο:
Οι μαθητές ξεναγήθηκαν στο εμβληματικό κτίριο στο οποίο ζωντανεύει η Ευρωπαϊκή Δημοκρατία, και αρχιτεκτονικά είναι σχεδιασμένο έτσι ώστε να θυμίζει κάτι μισοτελειωμένο, συμβολίζοντας την ανολοκλήρωτη ευρωπαϊκή ενοποίηση. Οι μαθητές παρακολούθησαν στον κινηματογράφο του Παρλαμεντάριουμ μια προβολή 360 μοιρών για την Ευρώπη και το Κοινοβούλιό της. Ξεναγήθηκαν από τα θεωρεία στην επιβλητική και άκρως εντυπωσιακή αμφιθεατρική αίθουσα της ολομέλειας με τα έδρανα των ευρωβουλευτών όπου οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για το πώς λειτουργεί το κοινοβούλιο, για τον αριθμό των ευρωβουλευτών, τον τρόπο που κάθονται στα έδρανα, αν υπάρχει επίσημη γλώσσα, για τις επερχόμενες Ευρωεκλογές ενώ συμμετείχαν και σε παιχνίδι ρόλων. Στη διάρκεια αυτής της προσομοίωσης οι μαθητές χωρισμένοι σε εικονικές πολιτικές ομάδες, μπήκαν στη θέση βουλευτών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Μέσω συζητήσεων για επίκαιρα ζητήματα και θέματα, έμαθαν πώς δημιουργείται η νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και πώς διαμορφώνεται το μέλλον της Ευρώπης.
- Επίσκεψη στο Εργαστηριακό Κέντρο Σωματιδιακής Φυσικής CERN
Στην υποδοχή του εργαστηριακού κέντρου μας περίμενε ο κ. Κεχαγιάς Αλέξανδρος, Καθηγητής Φυσικής στη Σχολή Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και Φυσικών Επιστημών (ΣΕΜΦΕ) του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου. Ερευνητικά ασχολείται με τη Φυσική Υψηλών Ενεργειών, τη Βαρύτητα και την Κοσμολογία. Γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Κιλκίς. Στη συνέχεια ο Δρ Δημήτριος Δαμιανόπουλος, μέλος της ομάδας του πειράματος ΑΤΛΑΣ, οδήγησε τους 20 από τους 40 μαθητές στο εσωτερικό του μεγάλου ανιχνευτή σωματιδίων μέσα από έναν 3-D προσομοιωτή και συζήτησε τις απορίες τους σχετικά με τη φύση του μποζονίου του Χιγκς, την προέλευση της ασυμμετρίας ύλης-αντιύλης στο σύμπαν, τις ιδιότητες της ύλης υπό ακραίες συνθήκες θερμοκρασίας και πίεσης, και το μυστήριο της «σκοτεινής» ύλης. Η 2η ομάδα με τους υπόλοιπους 20 μαθητές οδηγήθηκε στο κέντρο δεδομένων του Cern, από τον Δρ. Σπυρίδωνα Γραμματικόπουλο, Διδάκτωρ Πανεπιστήμιου Πατρών, ο οποίος είναι Πτυχιούχος Μηχανολόγος Μηχανικός, BSc (Eng.), PhD. To κέντρο δεδομένων είναι η καρδιά ολόκληρης της επιστημονικής, διοικητικής και υπολογιστικής υποδομής του CERN. Εκεί οι μαθητές μας έζησαν την εμπειρία της καθημερινής ζωής, της ιστορίας και της λειτουργίας της πληροφορικής στο CERN.
Τέλος, κατά τη διάρκεια της εκπαιδευτικής αυτής εκδρομής, επισκεφτήκαμε το Ολυμπιακό Μουσείο στην Λωζάνη, το εργοστάσιο σοκολάτας στο Broc, την πόλη της Βέρνης, της Ζυρίχης, της Γενεύης και τους καταρράκτες του Ρήνου στο Σαφχάουζεν.