Γνωριμία με τον Ελληνισμό της Κωνσταντινούπολης

Αντιπροσωπεία 59 μαθητών της Α’ τάξης του 1ου ΓΕ.Λ. Κιλκίς και 4 καθηγητών επισκέφθηκε την Κωνσταντινούπολη κατά το τετραήμερο 6-9/3/2019.

Η διδακτική επίσκεψη πραγματοποιήθηκε μετά από πρόσκληση του Ζωγράφειου Λυκείου-σχολείου της Ομογένειας, στο οποίο μας υποδέχθηκε ο Διευθυντής, κ. Δεμιρτζόγλου Ιωάννης. Μέσα σε ατμόσφαιρα χαράς και συγκίνησης γνωρίσαμε τους 53 μαθητές και το εκπαιδευτικό προσωπικό. Επίσης, ενημερωθήκαμε για την ιστορία και τη ζωή του ιστορικού σχολείου, ενός από τα εναπομείναντα σχολεία της ομογένειας που λειτουργούν ακόμη στην Κωνσταντινούπολη.

Επισκεφθήκαμε επίσης και ξεναγηθήκαμε στην Αγία Σοφία, στην Παναγία των Βλαχερνών, στην Θεολογική Σχολή της Χάλκης με τον Ι. Ν. της Αγίας Τριάδος και στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, όπου μας δέχθηκε ο Παναγιότατος Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, ο οποίος μετά από ένα ζεστό καλωσόρισμα μας ευλόγησε προσφέροντας μας αναμνηστικά.

Η βόλτα με τα καραβάκια στον Βόσπορο και στη θάλασσα του Μαρμαρά, οι πολυσύχναστοι δρόμοι, τα γραφικά στενά, οι περιηγήσεις στις πλατείες, τα χρώματα και οι ευωδιές μας συνόδευσαν στο δρόμο της επιστροφής.

Η αποστολή, εκτός από τις ευλογίες του Πατριάρχη έφερε μαζί της Τιμητικό Δίπλωμα και πλακέτα από το Ζωγράφειο Λύκειο.

Ευχαριστούμε ιδιαίτερα την Ιερά Μητρόπολη Πολυανής και Κιλκισίου διά του Πρωτοσύγκελου Αρχιμανδρίτη π. Επιφάνειου Θεοδωρίδη και του π. Πολύκαρπου Κοντοζίδη για την προσφορά δύο ιερών εικόνων, καθώς και των Ιερών Ακολουθιών των Πεντεκαίδεκα Μαρτύρων, πολιούχων της πόλης του Κιλκίς τις οποίες δωρίσαμε στον Παναγιότατο και στο Διευθυντή του Ζωγράφειου Λυκείου αντίστοιχα.

Επίσης ευχαριστούμε:

Την Περιφερειακή Ενότητα Κιλκίς για την προσφορά των δυο εκδόσεων που αφορούν τους αρχαιολογικούς θησαυρούς και την ιστορία του Ν. Κιλκίς και την κα Δέσποινα Νικολαΐδου-Αϊδαρίνη για την προσφορά κρασιών και την εκπληκτική συσκευασία-δώρο για το Ζωγράφειο Λύκειο .

Τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του Σχολείου μας που δώρισαν 40 καράφες-ημερολόγια στο Σύλλογο Διδασκόντων του Ζωγράφειου.

Τέλος, ευχαριστούμε το Πρακτορείο Athos Hellas για την άψογη συνεργασία και αξιοπιστία, καθώς και τον ξεναγό και συνοδοιπόρο μας κ. Κτενίδη Γεώργιο για τις πλούσιες γνώσεις του και την φιλική του διάθεση.

Κιλκίς, 15/3/2019

Κατηγορίες: Νέα-Ανακοινώσεις. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.