Ο μοντερνισμός με διαθεματική προσέγγιση: λογοτεχνία- ζωγραφική- μουσική

6

Διδακτική επίσκεψη του 1ου ΓΕΛ Ευόσμου 05/05/2022 στην έκθεση ζωγραφικής
LOUSTAS Πορτρέτα ” του εμβληματικού εικαστικού Κώστα Λούστα(1933-2014), στη Δημοτική Πινακοθήκη Casa Bianca.

7

  • Σαλεπάκη Κυριακή, Φιλόλογος

Στα πλαίσια του μαθήματος της Νεοελληνικής λογοτεχνίας και Ιστορίας είχαμε την ευκαιρία και την τιμή να περιηγηθούμε στην έκθεση υπό την παρουσίαση- ξενάγηση της κυρίας Ταρσής- Μιμής Λούστα, κόρης του ζωγράφου, καθηγήτριας μουσικολογίας- πανεπιστημιακού, και να γνωρίσουμε από κοντά έργα του Κώστα Λούστα από τη σειρά “80+1 Πορτρέτα Προσωπικοτήτων της Θεσσαλονίκης” .   5Με μεγάλο κέφι και ενθουσιασμό – ακολουθώντας το μότο της ζωής του πατέρα της: “αν δεν κάνεις κάτι με αγάπη και πάθος, δεν έχει αξία- η κυρία Λούστα μας πλοήγησε σε ένα ταξίδι στους δρόμους της καλλιτεχνικής έμπνευσης του διεθνώς αναγνωρισμένου πατέρα της. ” Γιατί η ζωγραφική δεν είναι φωτογραφία;” , “τι σημαίνει εξπρεσιονισμός στη ζωγραφική;”, σε αυτά και άλλα ενδιαφέροντα ερωτήματα απάντησε η κυρία Λούστα, αποτυπώνοντας τις βασικές ιδέες και το καλλιτεχνικό αποτύπωμα ενός ιδιότυπου ζωγράφου, συγγραφέα και μουσικού- βιολονίστα που θεωρούσε πως “Τα καλύτερα λέγονται στη σιωπή. Η ζωγραφική είναι όπως η σιωπή . Μια μυστική οδός. Ένα άγραφο βινύλιο. Ο ζωγράφος πρέπει να πάρει την πένα του να σκαλίσει, να πει με τον τρόπο του. Να πει….Εγώ στη ζωή μου πίστεψα αυτό, δεν πιστεύω σε τίποτα….Να πει κάτι”. Ο ζωγράφος συνέγραψε και “λογοτεχνικούς πίνακες”, συλλογή από πεζά κείμενα με τίτλο “Εκατό και πλέον δακτυλίδια για πρίγκιπες”.

1
Ο παγκοσμίου φήμης ζωγράφος – με εκθέσεις στην Αμερική και όλη την Ευρώπη- αποτύπωσε μέσα από την εν λόγω έκθεση την πνευματική ιστορία της Θεσσαλονίκης, απεικονίζοντας με εξπρεσιονιστικό- μοντερνιστικό τρόπο, αποδίδοντας τη φυσιογνωμία και την προσωπικότητα, την αύρα που απέπνεαν, και όπως ο ίδιος εξέλαβε σπουδαίους ποιητές, επιστήμονες, ηθοποιούς, που μεσουράνησαν στα πνευματικά δρώμενα της πόλης μας.

3

Τις πεποιθήσεις του ζωγράφου είχαμε την τιμή να παρακολουθήσουμε μέσα από τα μοναδικά έργα του, που αποτελούν και φόρο τιμής σε μεγάλες προσωπικότητες της Θεσσαλονίκης, ανθρώπους της επιστήμης, της τέχνης, της λογοτεχνίας και της ποίησης, όπως οι Ντίνος Χριστιανόπουλος, Μανόλης Ανδρόνικος, Μανόλης Αναγνωστάκης, Μανώλης Κριαράς, Γιώργος Βαφόπουλος, Νίκος Αλέξης Ασλάνογλου, Δημήτρης Μαρωνίτης, Νίκος Πεντζίκης-Γαβριήλ, Παναγιώτης Σπύρου, Χάρρυ Κλυν.

Οι μαθητές μας μέσα από ένα διαδραστικό διάλογο με την κυρία Λούστα είχαν την ευκαιρία να μυηθούν στον εξπρεσιονισμό, στην ανήσυχη, φιλάνθρωπη και ιδεαλιστική φυσιογνωμία του Κώστα Λούστα, καθώς και στην πνευματική ιστορία της Θεσσαλονίκης. Ευχαριστούμε ιδιαίτερα την κυρία Μάλλιου Ειρήνη, φιλόλογο- υποδιεύθυντρια του σχολείου, ουσιαστική αρωγό και καθοδηγητή σε όλες τις δράσεις μας, τον διευθυντή μας, κύριο Μακάριο Θεόδωρο, που πλαισιώνει με εμπιστοσύνη και υποστήριξη τις δράσεις μας και φυσικά την κυρία Μιμή- Ταρσή Λούστα, που συνέβαλε ουσιωδώς στη διεύρυνση των οριζόντων των μαθητριών και μαθητών μας.