Άρθρο του μαθητή Άρη Λάζου

e-aigio.gr-save-planet

Περιβάλλον: Όπως στρώσεις θα κοιμηθείς…

Εν έτει 2016 οι άνθρωποι ζουν την εποχή της παγκοσμιοποίησης και του υπέρμετρου καταναλωτισμού. Ταυτόχρονα ο τρόπος ζωής τους  έχει οδηγήσει σε μη αναστρέψιμες περιβαλλοντικές καταστροφές.

Σύμφωνα με την γνώμη των ειδικών, οι σημαντικότερες περιβαλλοντικές καταστροφές προκύπτουν κατά την εκτέλεση του κύκλου εξόρυξη – μεταφορά – χρήση των υδρογονανθράκων. Πιο συγκεκριμένα για την εξόρυξή τους καταστρέφονται υποθαλάσσια και χερσαία οικοσυστήματα. Κατόπιν, στη μεταφορά τους σημειώνονται αρκετά ατυχήματα κατά τα οποία διασκορπίζονται μεγάλες ποσότητες στο φυσικό περιβάλλον, σκοτώνοντας αμέτρητα πτηνά και θαλάσσια είδη. Ακόμη και στο στάδιο της αποθήκευσής τους έχουν παρατηρηθεί ατυχήματα, όπως είναι η διαρροή μεγάλων ποσοτήτων μεθανίου και φυσικού αερίου στην ατμόσφαιρα. Τέλος οι χειρότερες καταστροφές συμβαίνουν εν γνώση μας κατά τη χρήση των υδρογονανθράκων και των παραγώγων τους. Οι ρύποι από την καύση των υδρογονανθράκων είναι εξαιρετικά επιβλαβείς για την ατμόσφαιρα και συμβάλουν στο φαινόμενο του θερμοκηπίου. Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με την αποψίλωση των δασών έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των επιστημόνων, τα επόμενα χρόνια η θερμοκρασία της Γης θα συγκρίνεται με εκείνη της Αφροδίτης (περίπου 250 βαθμούς κελσίου) γεγονός που θα καταστήσει τον πλανήτη μας αφιλόξενο για τις περισσότερες μορφές ζωής (αν όχι για όλες).

Οδηγούμαστε λοιπόν στο συμπέρασμα ότι όλοι εμείς πρέπει να ελαχιστοποιήσουμε την κατανάλωση μη “καθαρών μορφών ενέργειας” και πρέπει να το κάνουμε γρήγορα γιατί “καιγόμαστε”.

 

Εργασία: Συγγραφή άρθρου στην τάξη μετά από την παρακολούθηση του ντοκυμαντέρ «Η 11η Ώρα»

Μάθημα: Διαχείριση Φυσικών Πόρων

Συντάκτης: Λάζος Άρης, μαθητής Α’ Λυκείου

Διδάσκων: Μπαλάσκας Αθανάσιος, Φυσικός Ραδιοηλεκτρολόγος (Msc)

 

 

i_11i_ora_2007

The 11th Hour

Ντοκιμαντέρ
Κυκλοφορία : 2007
Διάρκεια: 81′

Η 11η Ώρα της Ανθρωπότητας έφτασε: Ξηρασίες. Λιμοί. Έντονες πλημμύρες. Ασυνήθιστα υψηλές βροχοπτώσεις. Θύελλες. Όξινη βροχή. Ο υψηλότερος μέσος όρος θερμοκρασίας που έχει καταγραφεί στην ιστορία. Συγκλονιστικές εικόνες από πλημμύρες, πυρκαγιές, τυφώνες όπως επίσης και από το λιώσιμο των πάγων αλλά και τα βουνά τοξικών αποβλήτων και σκουπιδιών μας πολιορκούν τον πλανήτη Γη. Ο Λεονάρντο ΝτιΚάπριο συμμετέχει στην παραγωγή και την αφήγηση του καταπληκτικού αυτού, αφιερώματος για το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον του πλανήτη μας αλλά και παρουσιάζει τον τρόπο με τον οποίο μπορούμε να δράσουμε. Οι τελευταίες στιγμές αντίδρασης είναι τώρα και όλοι πρέπει να δράσουμε προκειμένου να σταματήσουμε τη συνεχιζόμενη καταστροφική πορεία του πλανήτη μας, ώστε το μοναδικό μας μπλε πλανήτη να τον απολαύσουν και οι επόμενες γενεές!

 

 

 

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση