Αναβολικά: Ένα τεράστιο κοινωνικό πρόβλημα

Δεν ξέρω αν έχετε πάει τώρα τελευταία στο γυμναστήριο. Σε οποιοδήποτε γυμναστήριο, ακόμα και σε αυτό της γειτονιάς σας, σίγουρα θα έχετε δει ότι στη γωνία με τα βάρη υπάρχουν οι λεγόμενοι “φουσκωτοί”. Σχεδόν όλοι τους θα αρνηθούν την χρήση των αναβολικών, παρόλο που το σώμα τους δείχνει το αντίθετο. Η αλήθεια είναι πως η κοινωνία δεν καταδικάζει τέτοια φαινόμενα με τον ίδιο τρόπο που καταδικάζει τη χρήση άλλων απαγορευμένων ουσιών, όπως για παράδειγμα των ναρκωτικών και νομίζω ότι αυτός είναι ένας λόγος που η χρήση τους ολοένα και αυξάνεται. Εξάλλου αυτό είναι εμφανές από το γεγονός ότι τα αναβολικά μπορούν να υπερηφανεύονται πως είναι το προϊόν με το μεγαλύτερο τζίρο παγκοσμίως.

Ένας άλλος λόγος που πολλοί κάνουν χρήση αναβολικών είναι η έλλειψη ενημέρωσης για τις επιπτώσεις τους. Κατά τη γνώμη μου η πολιτεία πρέπει να ενημερώσει κατάλληλα τους πολίτες και ιδίως τους νέους, ώστε να περιοριστεί η χρήση των αναβολικών. Η λύση πιστεύω είναι η διοργάνωση καμπάνιας κατά της χρήσης των αναβολικών, ώστε να ενημερωθούν οι μαθητές των σχολείων για τις επιπτώσεις.

Τέλος πιστεύω πως η καλύτερη λύση είναι η αλλαγή νοοτροπίας γιατί οι περισσότεροι που καταφεύγουν στα αναβολικά το κάνουν για να είναι αποδεκτοί από την κοινωνία, για να γίνουν πιο όμορφοι και να πληρούν τα “υψηλά” κοινωνικά πρότυπα. Όμως το μεγαλύτερο ερώτημα είναι: Μπορούμε να αλλάξουμε πρώτα ατομικά και μετά συλλογικά; Στα λόγια όλοι είμαστε καλοί, αλλά έχουμε κάποια μικρά προβλήματα στην υλοποίηση τους.

Αλέξανδρος Θαμπάτ- Μαθητής Α΄Λυκείου

Άρθρο στα πλαίσια του μαθήματος “Ερευνητική Εργασία”

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση