Πολιτιστικό πρόγραμμα: “Ο ελληνικός πολιτισμός στην κεντρική Μεσόγειο. Από τη Μεγάλη Ελλάδα του χθες στην Κάτω Ιταλία του σήμερα”

To σχολείο μας υλοποίησε σε συνεργασία με ομάδα της Α΄ τάξης του 1ου ΓΕΛ Ζωγράφου πολιτιστικό πρόγραμμα με θέμα: << Ο ελληνικός πολιτισμός στην κεντρική Μεσόγειο. Από τη Μεγάλη Ελλάδα του χθες στην Κάτω Ιταλία του σήμερα>>. Η άρρηκτη σχέση του πολιτισμού των αποικιών της Κάτω Ιταλίας στην περιοχή κυρίως της Απουλίας με τη μητροπολιτική Ελλάδα ήταν το εφαλτήριο της πρότασής μας για το πολιτιστικό πρόγραμμα.

Οι συναντήσεις πραγματοποιούνταν στο εργαστήριο Πληροφορικής κάθε Τρίτη μετά τη λήξη του υποχρεωτικού προγράμματος του σχολείου και συμμετείχαν μαθητές/μαθήτριες από τη Β΄ και Γ΄ Γυμνασίου υπό την επίβλεψη των υπευθύνων καθηγητριών του προγράμματος, Κωλέτση Κλεοπάτρας, Μπουλούδα Χριστιάνας και Καρκούλια Γεωργίας.

Ως αφόρμηση στην πρώτη συνάντηση προβλήθηκε απόσπασμα από την τηλεοπτική εκπομπή 360ο αφιερωμένη στα ελληνόφωνα χωριά της Κάτω Ιταλίας. Ακολούθησε συζήτηση για το περιεχόμενο της εκπομπής. Οι μαθητές παρακολούθησαν σε επόμενη συνάντηση παρουσίαση της διαλέκτου της Κάτω Ιταλίας μέσω διασωσμένων ποιημάτων και τραγουδιών και τις διάφορες εκδοχές της προέλευσής της από τον συνεργάτη του Ιταλικού Μορφωτικού Ινστιτούτου κύριο Antonio Crescenzi.  Η επόμενη συνάντηση επικεντρώθηκε στον χωρισμό μικρών ομάδων των μαθητών, οι οποίες κλήθηκαν να περιηγηθούν στο διαδίκτυο για να εντοπίσουν γεωγραφικά τα ελληνόφωνα χωριά και να αναζητήσουν γενικές πληροφορίες για τον πληθυσμό, τη γλώσσα, τα φαγητά κ.λπ..

Στη συνέχεια του προγράμματος οι ομάδες ασχολήθηκαν να διερευνήσουν τους βασικούς κανόνες της κατωιταλικής διαλέκτου και να τη συγκρίνουν με τη νεοελληνική γλώσσα, βρήκαν πληροφορίες για έθιμα των χωριών στις μεγάλες εορτές και για τη μουσική παράδοση και τους χορούς της Κάτω Ιταλίας. Οι μαθητές/μαθήτριες αποθήκευσαν όλες τις πληροφορίες τους σε αρχεία, κάνοντας έτσι παράλληλα εξάσκηση στις δεξιότητες της Πληροφορικής. Σημαντικές γνώσεις στον τομέα της αρχιτεκτονικής των κτιρίων της Κάτω Ιταλίας αποκόμισαν οι μαθητές από την ομιλία της αρχιτέκτονος  κυρίας Μαριάννας Σαβράνη που μετέφερε την εμπειρία της από τη διαμονή και τις σπουδές της στην περιοχή.

Το  Μάρτιο οι μαθητές άρχισαν να προετοιμάζονται για το ταξίδι τους, συλλέγοντας πληροφορίες για τις περιοχές που επρόκειτο να επισκεφθούμε: Νάπολη, Πομπηία, Ματέρα, ελληνόφωνα χωριά της Απουλίας (Καλημέρα, Στερνατία, Κοριλιάνο ντ’ Ότραντο), Ότραντο, Αλμπερομπέλλο και τα σπήλαια της Καστελάνα. Ανατέθηκε εργασία σε ομάδες με τον ρόλο δημοσιογράφων και φωτογράφων, μικρών περιηγητών των μνημείων και χώρων της περιοχής. Τον Απρίλιο πραγματοποιήθηκε η επίσκεψη στην Ιταλία 2-6 Απριλίου 2016 κατά τη διάρκεια της οποίας οι μαθητές και μαθήτριές μας αντιλήφθηκαν και την ταυτότητα του ταξιδιώτη ως περιηγητή και όχι απλού τουρίστα ενός τόπου.

Η επαφή με τον πολιτισμό της Κάτω Ιταλίας ολοκληρώθηκε με την παρακολούθηση  παράστασης τραγουδιών και χορού ταραντέλας από τους Encardia στον πολυχώρο  Faust.

Κατω_Ιταλία1 Κατω_Ιταλία2 Κατω_Ιταλία3

                          Στεναρτία                                    Πομπηία