Εκπαιδευτικές Επισκέψεις 2019-20


19/2/2020 – Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος

Την Τετάρτη 19/2/2020 οι μαθητές της Γ’ Τάξης του σχολείου μας επισκέφτηκαν το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος προκειμένου να παρακολουθήσουν τα προγράμματα: «Το κλίμα αλλάζει» και «Το ΚΠΙΣΝ σε φανταστικό τοπίο». Παράλληλα, είχαν την ευκαιρία να περιηγηθούν στην Εθνική Βιβλιοθήκη και το πάρκο του Ιδρύματος. Υπεύθυνη επίσκεψης: κ. Τζίτρου.

13/2/2020 – Πλατεία Ηρώων Πολυτεχνείου (SkatePark)

Την Πέμπτη 13 Φεβρουαρίου 2020 πραγματοποιήθηκε ο τρίτος σχολικός περίπατος της τρέχουσας σχολικής χρονιάς. Οι μαθητές αξιοποιώντας την ηλιόλουστη χειμωνιάτικη μέρα, απόλαυσαν την παιδική χαρά, περπάτησαν στη φύση και έπαιξαν βόλεϊ, μπάσκετ και πινγκ-πονγκ.


7/2/2020 – Μουσείο Μπενάκη

Οι μαθητές του σχολείου μας παρακολούθησαν στις 7/2/20 στο Μουσείο Μπενάκη, στο πλαίσιο του 4ου Διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ για Παιδιά και Νέους, το βραβευμένο ντοκιμαντέρ «199 Little Heroes», όπου παιδιά μας προσκαλούν στην καθημερινότητά τους, στο σπίτι, στον δρόμο για το σχολείο ή τη δουλειά.  Η Zozooloi ζει στην οροσειρά Altai της Μογγολίας με μια φυλή νομάδων που ίσως χαθεί λόγω κλιματικής αλλαγής και ταξιδεύει 120 χιλιόμετρα μακριά από τους γονείς της για να φοιτήσει στο σχολείο. Ο Diego, ορφανός από πατέρα, ζει στη Γουατεμάλα βοηθώντας την οικογένειά του στην καλλιέργεια καλαμποκιού και περπατά μεγάλη απόσταση καθημερινά για να φτάσει στο σχολείο. Η Rania ζει από το 2013 στον καταυλισμό Ζαατάρι στην έρημο της  Ιορδανίας όπου και πηγαίνει σχολείο. Η Olivia, ορφανή από μητέρα, ζει στην Μπουρκίνα Φάσο σε ορφανοτροφείο, βλέποντας πού και πού τον πατέρα της. Τέλος, ο Ilyas, γιος Ιταλίδας και Αλγερινού, ζει στη Ρώμη και φοιτά σε πολυπολιτισμικό σχολείο, ακροβατώντας ανάμεσα σε δύο πολιτισμούς. Μετά την προβολή  η κα Δήμητρα Κουζή, υπεύθυνη για τη διοργάνωση και την καλλιτεχνική επιμέλεια του φεστιβάλ, συντόνισε  συζήτηση με τους μαθητές.

 


14/1/2020 – Ωνάσειος Βιβλιοθήκη

Την Τρίτη 14 Ιανουαρίου οι μαθητές του Γ3 επισκέφτηκαν την Ωνάσειο Βιβλιοθήκη, προκειμένου να ενημερωθούν για το πρόγραμμα «Hack the Map». Μέσω του προγράμματος, οι μαθητές περιηγούνται ψηφιακά σε ένα από τα πιο σπουδαία έργα του Νεοελληνικού Διαφωτισμού, την χάρτα του Ρήγα που ενέπνευσε την Ελληνική Επανάσταση του 1821. Συνδυάζοντας τα μαθήματα της ιστορίας, της γεωγραφίας και της πληροφορικής, οι μαθητές αλληλεπιδρούν με το «πολυμεσικό υλικό» μιας άλλης εποχής και το μετατρέπουν σε ψηφιακό παιχνίδι, ψηφιακή ιστορία ή εφαρμογή AR & VR. Οι μαθητές είχαν ακόμη την ευκαιρία να θαυμάζουν το κτήριο και τους θησαυρούς της βιβλιοθήκης:  έργα των Θεοτοκόπουλου και Χαλεπά, αντίγραφο της χάρτας του Ρήγα και της πρώτης τυπωμένης βίβλου και πολλά άλλα.

6/12/2019 – Μουσείο Γουλανδρή, ΓΑΙΑ, ΕΚΠΑ

Την Παρασκευή 6 Δεκέμβρη πραγματοποιήθηκε εκπαιδευτική επίσκεψη του σχολείου μας.

  • Οι μαθητές της Α’ Γυμνασίου ξεναγήθηκαν στο Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας, με στόχο την εξοικείωση με την ελληνική βιοποικιλότητα. Θαύμασαν τη βοτανική και εντομολογική έκθεση, τα θηλαστικά, τα κοχύλια, ταριχευμένα δείγματα πουλιών και ερπετών την έκθεση των πετρωμάτων και τέλος την παλαιοντολογική έκθεση.
  • Οι μαθητές της Β’ Γυμνασίου επισκέφθηκαν στο Κέντρο ΓΑΙΑ την ψηφιακή έκθεση «Σεισμός στο Μουσείο», με στόχο την εκπαίδευσή τους σε θέματα σεισμικής προστασίας, μέσα από διαδραστικές και καινοτόμες εφαρμογές  υψηλής τεχνολογίας, όπως η «καρέκλα εικονικής πραγματικότητας», όπου οι μαθητές βίωσαν την προσομοίωση σεισμού μέσα σε μία κουζίνα σπιτιού.
  • Οι μαθητές της Γ Γυμνασίου επισκέφτηκαν τις εγκαταστάσεις του Εθνικού κ’ Καποδιστριακού Παν/μίου, όπου παρακολούθησαν τα βιωματικά εκπαιδευτικά προγράμματα «Δεν Περισσεύει κανείς: καλλιεργώντας τη θετική και συμπεριληπτική συμπεριφορά» με θέμα την αξία της συνεργασίας και  «Υπουργός Παιδείας για μία ημέρα ή Εκπαίδευση για όλους» που προσέγγισε την Εκπαίδευση ως αγαθό για όλους τους ανθρώπους και ως μέσο ανάδειξης των ικανοτήτων κάθε μαθητή.

 


6/11/2019 – Πλατεία Ηρώων Πολυτεχνείου (SkatePark)

Την Τετάρτη 6 Νοεμβρίου πραγματοποιήθηκε σχολικός περίπατος στην πλατεία Ηρώων Πολυτεχνείου (SkatePark). Οι μαθητές έπαιξαν μπάσκετ, βόλεϊ, ρακέτες και πινκ πονκ, απολαμβάνοντας την ηλιόλουστη μέρα!


24/10/2019

  • Ωδείο Αθηνών  (workshop Ινστιτούτου Γκαίτε)
  • Μουσείο Λαϊκής Τέχνης και Παράδοσης «Αγγελική Χατζημιχάλη»

Οι μαθητές της Β΄Τάξης που διδάσκονται γαλλικά επισκέφτηκαν το Μουσείο Λαϊκής Τέχνης και Παράδοσης «Αγγελική Χατζημιχάλη» στην Πλάκα (περισσότερα εδώ). Οι μαθητές ξεναγήθηκαν στο τριώροφο κτήριο του μουσείου, όπου ήρθαν σε επαφή με δείγματα λαϊκής τέχνης ενώ ακολούθησε περίπατος στα γραφικά, ηλιόλουστα σοκάκια της Πλάκας.

Υπεύθυνη: κ. Λαφογιάννη.

Οι μαθητές του τμήματος των γερμανικών της Β’ Γυμνασίου συμμετείχαν στο workshop  BAUHAUS του Ινστιτούτου Γκαίτε, το οποίο πραγματοποιήθηκε στο χώρο της σχετικής έκθεσης «Από το Κτήριο στην Κοινότητα», η οποία φιλοξενείται στο Ωδείο Αθηνών. Οι μαθητές εργάστηκαν σε ομάδες, χρησιμοποίησαν ποικίλες εφαρμογές σε iPad, δημιούργησαν κατασκευές, περιηγήθηκαν στον χώρο και αξιολόγησαν τις νέες τους γνώσεις παίζοντας στο τέλος όλοι μαζί ένα κουίζ. Οι νικητές κέρδισαν μία αναμνηστική υφασμάτινη τσάντα.

Υπεύθυνη: κ. Λαμπροπούλου


10/10/2019

  • Ακρόπολη
  • Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών,
  • Θέατρο του Ελευθερέως Διονύσου

Την Πέμπτη 10 Οκτωβρίου η Α΄Τάξη του σχολείου μας ξεναγήθηκε στο χώρο της Ακρόπολης, ενώ η Β΄Τάξη επισκέφτηκε στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, στο λόφο των Νυμφών.

Οι μαθητές της Γ Τάξης επισκέφθηκαν το Θέατρο του Ελευθερέως Διονύσου. Η ξενάγηση στον χώρο έγινε από μαθητές που ανέλαβαν τον ρόλο του ξεναγού, και στη συνέχεια δραματοποιήθηκε απόσπασμα από την τραγωδία του Ευριπίδη «Ελένη».