Εκπαιδευτική Επίσκεψη στο CERN

Τριάντα πέντε (35) μαθητές του Ισμήνιου – 1ου Γυμνασίου Θήβας με συνοδούς καθηγητές το Διευθυντή του σχολείου κ. Βόγγελη Μιχαήλ,την κ.Ασήμου Κων/να και την κ.Καρατζίκη Ζαφειρία επισκέφτηκαν την Ελβετία και το Ευρωπαϊκό Κέντρο Φυσικής Υψηλών Ενεργειών CERN (Organisation européenne pour la recherche nucléaire).

Το ταξίδι ξεκίνησε την Τρίτη 2 Απριλίου με την άφιξη στο διεθνές αεροδρόμιο της Ζυρίχης και μια μικρή ξενάγηση στην μεγαλύτερη πόλη της Ελβετίας, για να ακολουθήσει επίσκεψη στους Καταρράκτες του Ρήνου και στην Λουκέρνη.

Το πρωί της Τετάρτης 3 Απριλίου οι μαθητές επισκέφθηκαν το CERN όπου και ξεναγήθηκαν στους χώρους και τις εγκαταστάσεις του από τον Φυσικό και Υπ.Διδάκτορα του Εθνικού και Καποδιστριακού Παν/μιου Αθηνών κ.Βόγγελη Λίνο. Ενημερώθηκαν για το CERN, το ιστορικό της δημιουργίας του αλλά και την έρευνα και τα πειράματα που πραγματοποιούνται σήμερα στο μεγαλύτερο ερευνητικό κέντρο Φυσικής Υψηλών Ενεργειών στον κόσμο καθώς και για τα επιτεύγματα αυτής της έρευνας.

Ακολούθησε περίπατος και ξενάγηση στην πόλη της Γενεύης και ειδικότερα στην παλαιά πόλη,όπου βρίσκεται και το σπίτι όπου έζησε ο Ι. Καποδίστριας,ο πρώτος κυβερνήτης της Ελλάδος και ο εμπνευστής του συστήματος των καντονιών, με το οποίο μέχρι σήμερα διοικείται η Ελβετία.Στην συνέχεια οι μαθητές επισκέφθηκαν το ξακουστό για τα νερά του Εβιάν καθώς και το περίφημο Yvoire.

To πρόγραμμα της τρίτης ημέρας περιλάμβανε ξενάγηση στην Βέρνη, την πρωτεύουσα της Ελβετίας, όπου βρίσκεται και το σπίτι που έζησε ο μεγάλος Φυσικός, πατέρας της θεωρίας της Σχετικότητας  A. Einstein. Στην συνέχεια ακολούθησε περιήγηση στη λίμνη της Γενεύης ,επίσκεψη στην Λωζάνη, έδρα της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής στην οποία βρίσκεται το Μουσείο των Ολυμπιακών Αγώνων, επίσκεψη στο μαγευτικό Μοντρέ και η ημέρα έκλεισε με βραδυνή περιήγηση στην “Βενετία της Γαλλίας“, το μεσαιωνικό  Annecy με την υπέροχή του λίμνη και τα γραφικά δρομάκια της παλαιάς πόλης.

Η 4η και τελευταία ημέρα του εκπαιδευτικού ταξιδιού ξεκίνησε με πρωινή επίσκεψη στο Annecy, βόλτα στα εντυπωσιακά κανάλια του και στο ιστορικό μνημείο Palais de l’Ile  το οποίο αποτελεί σήμα κατατεθέν της πόλης. Στην συνέχεια ακολούθησε περιήγηση στην Γενεύη στο Μέγαρο των Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ), στο Μουσείο του Ερυθρού Σταυρού καθώς και στο κέντρο της Γενεύης και το ψηλότερο σιντριβάνι, το γνωστό πίδακα. Ο επίλογος αυτού του γεμάτου γνώσεις, εξαιρετικές εντυπώσεις και μοναδικές ταξιδιωτικές εμπειρίες εκπαιδευτικού προγράμματος γράφτηκε στο διεθνές αεροδρόμιο της Γενεύης για το ταξίδι της επιστροφής.