Όμιλος Ιστορίας: Επίσκεψη Σπύρου Σκλαβενίτη

Ο  Όμιλος Ιστορίας του 1ου Προτύπου Γυμνασίου Πρέβεζας φιλοξένησε με χαρά τον κ. Σκλαβενίτη Σπύρο, Δρ. Ιστορίας, Αρχειονόμο, Προϊστάμενο ΓΑΚ Πρέβεζας, ο οποίος δέχθηκε την πρόσκληση των μαθητών – μαθητριών του ομίλου.

IMG 20221202 135806

Ο κ. Σκλαβενίτης, στα πλαίσια των εργασιών του ομίλου για την μικρασιατική καταστροφή και πιο συγκεκριμένα για τους Μικρασιάτες που εγκαταστάθηκαν στην περιοχή της Πρέβεζας και τα περίχωρά της, αρχικά έκανε γνωστό στους μαθητές τη σημασία των ΓΑΚ στην έρευνα και  τον τρόπο αποδελτίωσης των ιστορικών πηγών. Ακολούθως, παρουσίασε μέσα από αρχεία και φωτογραφίες την έλευση των προσφύγων στο λιμάνι της Πρέβεζας, την προσωρινή τους εγκατάσταση σε σκηνές και παραπήγματα, τη βοήθεια που τους προσφέρθηκε από το κράτος και τους κατοίκους της περιοχής ,χωρίς ωστόσο να παραλείψει τις δυσκολίες και τα εμπόδια που αντιμετώπισαν. Αναφέρθηκε και στη μετέπειτα πορεία των Μικρασιατών στο πέρασμα του χρόνου, στην πρόοδο και την εξέλιξή τους σε όλους τους τομείς αλλά και στην πολύτιμη προσφορά τους στον νέο τόπο εγκατάστασής τους, στη νέα πατρίδα τους, την Πρέβεζα και κατ’ επέκταση την Ελλάδα.

IMG 20221202 133949

Κλείνοντας την εισήγησή του ο κ. Σκλαβενίτης με υπομονή άκουσε και απάντησε στις ερωτήσεις των μαθητών και μαθητριών του ομίλου, οι οποίοι με τη σειρά τους του υποσχέθηκαν πως θα αξιοποιήσουν στο έπακρο τις πληροφορίες και τα εργαλεία έρευνας στη δική τους εργασία.

Η υπεύθυνη του ομίλου κα Γιαννούλη Σοφία και οι μαθητές – μαθήτριες ευχαριστούν από καρδιάς τον κ. Σκλαβενίτη Σπύρο για την πολύτιμη βοήθεια του.

Και σας διαβεβαιώνουμε πως η συνεργασία μας δεν σταματά εδώ…

CC BY-NC-ND 4.0 Αυτή η εργασία έχει άδεια χρήσης Creative Commons Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση – Όχι Παράγωγα Έργα 4.0.