ΤΕΤΡΑΗΜΕΡΗ ΕΚΔΡΟΜΗ ΣΤΑ ΓΙΑΝΝΕΝΑ και όχι μόνο………
Στις 19-4-2024 και στα πλαίσια του περιβαλλοντικού προγράμματος«Βιώσιμες Ελληνικές πόλεις» και του πολιτιστικού προγράμματος « Πέτρινα Τοξωτά Γιοφύρια» το σχολείο μας υλοποίησε τετραήμερη εκδρομή στα Γιάννενα και όχι μόνο.
Οι μαθητές την 1η ημέρα επισκέφτηκαν το Μουσείο των κέρινων ομοιωμάτων Παύλου Βρέλλη και μετά την άφιξη στο ξενοδοχείο επισκέφτηκαν το ιστορικό κέντρο της πόλης .Την 2η ημέρα αφού περιηγήθηκαν στο Αρχαίο θέατρο της Δωδώνης αναχώρησαν για τα Ζαγοροχώρια, χωριά τα οποία είναι διάσπαρτα στους πρόποδες και τις πλαγιές της Πίνδου . Περιηγήθηκαν στο Μονοδένδρι του Δήμου Ζαγορίου το οποίο γνώρισε μεγάλη εμπορική και οικονομική ανάπτυξη κατά τον 17ο και 18ο αιώνα. Κατά την περιήγηση τους ήρθαν σε επαφή με τα πέτρινα γεφύρια του Νομού Ιωαννίνων όπου αποτέλεσαν το μοναδικό τρόπο επικοινωνίας του πληθυσμού στην Ήπειρο. Κάλυπταν την ανάγκη επικοινωνίας με τα γύρω χωριά και την ανάγκη για πρόσβαση σε αγρούς και βοσκοτόπια, τους δύσκολους χειμερινούς μήνες. Σήμερα τα πέτρινα γιοφύρια είναι συνώνυμα με την παράδοση του νομού των Ιωαννίνων.
Την 3η ημέρα επισκέφτηκαν το Πολεμικό Μουσείο Καλπακίου . Το Μουσείο είναι αφιερωμένο στις πρώτες 12 μέρες του Ελληνοϊταλικού πολέμου.Στον προαύλιο χώρο του Μουσείου οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να δουν βαρέα όπλα του πυροβολικού που χρησιμοποιήθηκαν στον Ελληνοϊταλικό Πόλεμο. Στο εσωτερικό του Μουσείου, υφίστανται εντυπωσιακά εκθέματα , όπως ελληνικά και ιταλικά πολυβόλα όπλα, η μηχανή του αεροπλάνου του Υποσμηναγού Ιωάννη Σακελλαρίου που κατέπεσε ηρωικά στον πόλεμο, στρατιωτικές ενδυμασίες ηρώων Ελλήνων αξιωματικών και στρατιωτών, ελληνικά και ιταλικά τυφέκια – όπλα εποχής, ελληνικά και ιταλικά μετάλλια, στρατιωτικό ποδήλατο με ρόδες από καουτσούκ που χρησιμοποιούσαν οι Ιταλοί στρατιώτες, πλούσιο φωτογραφικό υλικό και άλλα πολλά και ενδιαφέροντα εκθέματα. Τέλος η παρουσίαση συνοδεύτηκε από μία ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα προβολή ιστορικού ντοκιμαντέρ με ταυτόχρονη γραφική και ηχητική αναπαράσταση των στρατιωτικών επιχειρήσεων κατά τις πρώτες μέρες του πολέμου σε μεγάλο τρισδιάστατο χάρτη.
Στη συνέχεια οι μαθητές επισκέφτηκαν την πόλη της Κόνιτσας και το σπίτι του Αγ,Παϊσιου όπου έζησε ο Άγιος περίπου 26 χρόνια.Στην επιστροφή τους στην πόλη των Ιωαννίνων επισκέφτηκαν το Νησάκι στην Λίμνη Παμβώτιδα . Παίρνοντας το καραβάκι από τον γραφικό μώλο, σε λίγα λεπτά βρέθηκαν στο θρυλικό νησάκι της λίμνης, όπου επισκεφθήκαν το Μουσείο της Προεπαναστατικής Περιόδου, ενώ περπάτησαν το γύρο της μικρής νησίδας με τα πόδια και να καταλήξαν πίσω στο λιμναίο λιμανάκι.Προς το απόγευμα οι μαθητές ξεναγήθηκαν στο Μουσείο Αργυροτεχνίας. Η μακραίωνη παράδοση της αργυροχοΐας στα Ιωάννινα αποκαλύπτεται από τις οπτιακουστικές διαδραστικές διαδρομές που μυούν στους επισκέπτες του Μουσείου στα στάδια κάθε τεχνικής και διακόσμησης, μέχρι το τελικό αποτέλεσμα. Ανάμεσα στα εκθέματα οι μαθητές είχαν την χαρά να ανακαλύψουν και πολλά κομψοτεχνήματα από τον 18ο μέχρι τον 20ο αιώνα.
Την 4η ημέρα και ημέρα επιστροφής, οι μαθητές νωρίς το πρωί επισκέφτηκαν το Μέτσοβο όπου έχει χαρακτηριστεί από πολλούς ως ο γραφικότερος οικισμός της χώρας. Ένα σύμπλεγμα λιθόχτιστων παραδοσιακών οικιών κρεμασμένο σε μία κατάφυτη πλαγιά διεγείρει τις αισθήσεις και προσφέρει πραγματικά κάτι μοναδικό. Στο Μέτσοβο οι μαθητές ανακάλυψαν πολλά κτίσματα που έχουν χαρακτηριστεί ωςδιατηρητέα. Επίσης συνάντησαν και άλλα αξιοθέατα όπως το Λαογραφικό Μουσείο του Αρχοντικού Τοσίτσα, την Πινακοθήκη Ευάγγελου Αβέρωφ, τον Αβερώφειο Κήπο και τον Νερόμυλο του Γκίνα. Οι μαθητές ενημερώθηκαν για την ηγετική θέση που κατέχει το Μέτσοβο στην ποιοτική τυροκομία, ενώ έχει να περηφανεύεται για τη μεγάλη του προσφορά στα πνευματικά δρώμενα της Ελλάδας, καθώς αποτελεί τόπο καταγωγής ορισμένων από τους μεγαλύτερους εθνικούς ευεργέτες όπως οι Στουρνάρης, Αβέρωφ και Τοσίτσας.
Στο δρόμο της επιστροφής οι μαθητές επισκέφτηκαν το Μεσολόγγι .Το Μεσολόγγι, η Ιερά πόλις όπως έχει αποκληθεί, έχει ταυτιστεί περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη ελληνική πόλη με τον Αγώνα του 1821. Η πύλη της Εξόδου, ο χωματένιος φράχτης, ο Κήπος των Ηρώων με τον τύμβο, όπου έχουν ταφεί οστά αγωνιστών, ανδριάντες και προτομές αγωνιστών και φιλελλήνων, όπως του Μάρκου Μπότσαρη, του Κυριάκου Μαυρομιχάλη και του Λόρδου Βύρωνα αποτελούν ορισμένα μόνο από τα τεκμήρια του ρόλου, που διαδραμάτισε η πόλη στον αγώνα της ανεξαρτησίας.Οι μαθητές επισκέφτηκαν την αβαθή λιμνοθάλασσα του Μεσολλογγίου και ενημερώθηκαν για την πλούσια πτηνοπανίδα και ιχθυοπανίδα της. Τα ρηχά νερά της βοηθούν στην ανάπτυξη πλούσιας χλωρίδας από φύκη και θαλάσσια μακρόφυτα, που αποτελούν τροφή για δεκάδες χιλιάδες πάπιες, βουτηχτές, τσικνιάδες, κορμοράνους, γλάρους ενώ τακτική είναι η παρουσία αρπακτικών πτηνών, όπως ο ψαλιδιάρης και βασιλαετός .Το Μεσολόγγι είναι γνωστό για τα αλιευτικά του προϊόντα, ιδιαίτερα το φημισμένο αυγοτάραχο, του κέφαλου μιας και η παρακείμενη λιμνοθάλασσα είναι ιδανικό μέρος για ιχθυοκαλλιέργειες. Η λιμνοθάλασσα με τις γραφικές «πελάδες» της -τα μικρά ξύλινα σπιτάκια πάνω σε πασσάλους, μέσα στο νερό- προστατεύεται από τη γνωστή Συνθήκη Ραμσάρ επικυρωμένη στη Ελλάδα από το 1974 και αποτελεί περιβαλλοντικό πάρκο και οικοσύστημα. Κατά την πολύωρη επιστροφή οι μαθητές είχαν συντροφιά μουσικές αφιερώσεις και τραγούδια.
Η Διευθύντρια και οι εκπαιδευτικοί του σχολείου μας εύχονται στους μαθητές να μην ξεχαστούν οι όμορφες στιγμές που έζησαν και να θυμούνται πάντα αυτό το μικρό ταξίδι, με αγάπη και νοσταλγία.