Κατά το σχολικό έτος 2022 – 2023 ο Σύλλογος Διδασκόντων του 1ου Γυμνασίου Λευκάδας υλοποίησε project με θέμα: «Οι θησαυροί της παλιάς μας πόλης». Το συγκεκριμένο project αποτελούνταν από τα εξής πέντε περιβαλλοντικά προγράμματα:
- «Η παλιά πόλη της Λευκάδας, ένας μεγάλος τεχνοχώρος»
- «Περπατώ, περπατώ εις την πόλιν»
- «Στις ρούγες και στα καντούνια»
- «Οι βιβλιοθήκες στην παλιά πόλη, ένας ανεκτίμητος θησαυρός»
- «Ανακαλύπτω στο περιβάλλον μου τους θησαυρούς μνημείων, ιστορίας και πολιτισμού»
Στο πλαίσιο των πέντε παραπάνω πρόγραμμα πραγματοποιήθηκε εκπαιδευτική εκδρομή στην Ανατολική και Δυτική Μάνη, όπου οι μαθητές ήρθαν σε επαφή με αντίστοιχες αρχιτεκτονικές και ρυμοτομικές δομές, μουσεία, βιβλιοθήκες ,μνημεία, αγάλματα και προτομές των περιοχών της.
«Η παλιά πόλη της Λευκάδας, ένας μεγάλος τεχνοχώρος»
Το πρόγραμμα ασχολήθηκε με την καταγραφή των χώρων τέχνης στην παλιά πόλη και είχε ως βασικό στόχο την επαφή των παιδιών με την τέχνη και τη συμμετοχή τους στις καλλιτεχνικές δραστηριότητες της πόλης τους.
Συμμετείχαν 23 μαθητές/μαθήτριες και δύο εκπαιδευτικοί η κα Καζολή Αθανασία ως συντονίστρια και ο κ. Ζαφειρόπουλος Γιάννης.
«Περπατώ, περπατώ εις την πόλιν»
Μέσα από το συγκεκριμένο πρόγραμμα οι μαθητές/μαθήτριες γνώρισαν τα μνημεία και τις προτομές σημαντικών προσωπικοτήτων της Λευκάδας, την ιστορία τους και τη συμβολή τους στον τομέα στον οποίο διακρίθηκαν. Τα παιδιά ήρθαν σε επαφή με την τοπική τους ιστορία.
Στο πρόγραμμα συμμετείχαν 23 μαθητές/μαθήτριες και δύο εκπαιδευτικοί, η κα Βλάχου Ζωή ως συντονίστρια και η κα Καζολή Αθανασία.
«Στις ρούγες και στα καντούνια»
Το πρόγραμμα είχε ως θέμα τη λευκαδίτικη Αρχιτεκτονική, την ιστορία της και τη γνωριμία των παιδιών με τα σπίτια των επιφανών Λευκαδίων.
Συμμετείχαν 21 μαθητές/μαθήτριες . Συντονίστρια εκπαιδευτικός ήταν η κα Κατωπόδη Δήμητρα, ενώ συμμετείχαν ο κ. Μπακάλης Μάρκος και η κα Μπίζου Κωνσταντίνα.
«Οι βιβλιοθήκες στην παλιά πόλη της Λευκάδας, ένας ανεκτίμητος θησαυρός»
Το πρόγραμμα που υλοποιήθηκε έφερε σε επαφή τους μαθητές/μαθήτριες με τις τρεις ιστορικές βιβλιοθήκες της παλιάς πόλης, τη «Χαραμόγλειο Ειδική Λευκαδιακή Βιβλιοθήκη», τη Βιβλιοθήκη «Νίκος Σβορώνος» και τη Δημόσια Βιβλιοθήκη Λευκάδας. Τα παιδιά γνώρισαν την ιστορία τους, τους ιδρυτές τους, το περιεχόμενό τους , τους χώρους που εδράζονται., τη δανειστική τους ιδιότητα και τη χρήση τους.
Βασικός στόχος του προγράμματος ήταν η αξιοποίηση των μαθητών/μαθητριών μας του περιεχομένου των βιβλιοθηκών και η διαφύλαξή τους ως στοιχεία πολιτιστικής κληρονομιάς της πόλης τους.
Συμμετείχαν 20 μαθητές/μαθήτριες και δύο εκπαιδευτικοί, η κα Σολδάτου Ευγενία ως συντονίστρια και ο κ. Κτενάς Σταύρος.
«Ανακαλύπτω στο περιβάλλον μου τους θησαυρούς μνημείων, ιστορίας και πολιτισμού»
Το πρόγραμμα είχε ως στόχο τη γνωριμία των παιδιών με τα Μουσεία της παλιάς πόλης.
Συμμετείχαν 22 μαθητές/μαθήτριες και τρεις εκπαιδευτικοί, η κα Μάγκου Ναυσικά ως συντονίστρια , η κα Σιάνου Λιζολέτα και η κα Βλάχου Ζωή.