5 Οκτωβρίου: Παγκόσμια Ημέρα Εκπαιδευτικών

ΑΛΛΑΖΟΝ ΚΟΣΜΟ

     Η Παγκόσμια Ημέρα Εκπαιδευτικών, γνωστή επίσης ως Διεθνής Ημέρα Εκπαιδευτικών, γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 5 Οκτωβρίου. Καθιερώθηκε το 1994 από την UNESCO, για να υπενθυμίζει τον καθοριστικό ρόλο που παίζει ο δάσκαλος μέσα στην κοινωνία,  τιμώντας την ελεύθερη διδασκαλία η οποία υπογράφηκε το 1966 μέσω της απόφασης της UNESCO/ΔΟΕ για τη Σύσταση σχετικά με το Καθεστώς των Εκπαιδευτικών, που αναφέρεται στην κατάσταση και στις συνθήκες των εκπαιδευτικών σε όλο τον κόσμο.

     Η Παγκόσμια Ημέρα Εκπαιδευτικών στοχεύει στο να επικεντρωθεί “στην εκτίμηση, την αξιολόγηση και τη βελτίωση όλων των εκπαιδευτικών του κόσμου” και να δώσει την ευκαιρία να εξετάσουν ζητήματα σχετικά με τους εκπαιδευτικούς και τη διδασκαλία.

Και κάποια λόγια που ειπώθηκαν…..

«Το μυαλό δεν είναι ένα δοχείο που πρέπει να γεμίσει αλλά μια φωτιά που πρέπει ν’ ανάψει»
– Πλούταρχος (περ.45μ.Χ.-120), Έλληνας ιστορικός, βιογράφος και δοκιμιογράφος –

«Στους γονείς οφείλομεν το ζην, στους δε διδασκάλους το ευ ζην»
– Μέγας Αλέξανδρος, 356-323 π.Χ. –

«Ο ιδανικός δάσκαλος είναι εκείνος που γίνεται γέφυρα για να περάσει αντίπερα ο μαθητής του κι όταν πια του έχει διευκολύνει το πέρασμα, αφήνεται χαρούμενα να γκρεμιστεί, ενθαρρύνοντας το μαθητή του να φτιάξει δικές του γέφυρες»
– Νίκος Καζαντζάκης, 1883-1957, Έλληνας λογοτέχνης, ποιητής & θεατρικός συγγραφέας –

«Σχεδόν τίποτε δε βγαίνει σωστό την πρώτη φορά. Οι αποτυχίες και οι επανειλημμένες αποτυχίες είναι πινακίδες που μας οδηγούν στο δρόμο της επιτυχίας»
– Charles F. Kettering, Αμερικανός μηχανικός & εφευρέτης –

«Αν θες να χορτάσεις έναν άνθρωπο για μία μέρα δώσ’του ένα ψάρι. Αν θες να τον χορτάσεις για μια ζωή μάθε τον να ψαρεύει»
– Κινέζικη παροιμία –