Συμμετοχή του 1ου Γυμνασίου Λευκάδας σε Μαθητικό Συνέδριο


afisa 1024x768 1

Με επιτυχία παρουσίασαν μαθητές και μαθήτριες της Γ’ τάξης του 1ου Γυμνασίου Λευκάδας τις εργασίες τους στο 2ο μαθητικό συνέδριο το Σάββατο 20 Απριλίου 2024, που διοργάνωσε το Πειραματικό Λύκειο του Πανεπιστημίου Πατρών με θέμα «Έλα να σου μιλήσω για τον τόπο μου».

Το σχολείο μας συμμετείχε στο συνέδριο με δύο υποενότητες: «Το Πάσχα των Ελλήνων μέσα από τα μάτια του οικουμενικού Λευκάδιου ποιητή Άγγελου Σικελιανού» και «Η παραδοσιακή λευκαδίτικη φορεσιά».

Και τα δύο αυτά στοιχεία ενσωματώθηκαν στη δραματοποίηση του ποιήματος του Άγγελου Σικελιανού «Στου Όσιου Λουκά το Μοναστήρι». Νεαρές, παντρεμένες και μαυροφορεμένες γυναίκες, καθώς και οι άντρες του χωριού με την κατανυκτική μουσική των Εγκωμίων του Επιταφίου, ντύνονται για να πάνε στην εκκλησία τη Μεγάλη Παρασκευή. Το σκηνικό στην συνέχεια μετακινείται στο Μεγάλο Σάββατο τη νύχτα, όπου την ώρα της Ανάστασης, εμφανίζεται ο νέος του χωριού, ο Βαγγέλης, που όλοι θεωρούσαν νεκρό στον πόλεμο. Δεσπόζει η συγκλονιστική μορφή της μάνας, που δέχεται μια ανείπωτη χαρά. Στο ποίημα «Στου Όσιου Λουκά το Μοναστήρι», ο ποιητής δεν επιχειρεί να δώσει αμιγώς χριστιανικό χαρακτήρα. Τον ενδιαφέρει να συνδέσει δύο διαφορετικές θρησκευτικές εποχές που έχουν ένα κοινό στοιχείο, τη μετάβαση από το θείο στο ανθρώπινο δράμα. Είναι πανάρχαια η ελπίδα οι άνθρωποι να κατανικήσουν το θάνατο.

Στο ποίημα φαίνεται ο θρησκευτικός συγκρητισμός, η σύνδεση του Άδωνη, του Χριστού και του Βαγγέλη, τρία πρόσωπα με κοινά χαρακτηριστικά. Νέοι που θυσίασαν κάτι. Ο Άδωνης της αρχαιότητας, αργότερα ο Χριστός πεθαίνουν, αλλά ανασταίνονται. Ο Βαγγέλης θυσιάζει, δεν πεθαίνει, αλλά επιστρέφει σακατεμένος από τον πόλεμο. Τα συναισθήματα είναι δυνατά που κατακλύζουν τον αναγνώστη του ποιήματος και το θεατή κατά τη δραματοποίηση του ποιήματος. Πρόκειται για ένα εξαιρετικά συγκινητικό και διαχρονικό ποίημα.

Το σχολείο μας ευχαριστεί θερμά το Μουσικοφιλολογικό Όμιλο «Ορφέα Λευκάδας», το Μουσικοχορευτικό Όμιλο «Νέα Χορωδία Λευκάδας», καθώς και το χοροδιδάσκαλο και λαογράφο κ. Γεράσιμο Λογοθέτη, για την πολύτιμη βοήθειά τους στο σχολείο μας, με το δανεισμό των λευκαδίτικων παραδοσιακών φορεσιών από τα βεστιάριά τους, για την πραγματοποίηση της παράστασης. Η αγαστή συνεργασία τους με τη συμβολή τους στα πολιτιστικά προγράμματα του σχολείου μας και η άμεση και ευγενική ανταπόκριση στο αίτημά μας, αγκαλιάζοντας με αγάπη τις δράσεις της σχολικής μας κοινότητας, τους καθιστά σημαντικούς παράγοντες του Πολιτισμού στο νησί μας, αρωγούς της εκπαίδευσης και ζωντανά κύτταρα της τοπικής μας κοινωνίας.

Η Δ/τρια του 1 ου Γυμνασίου Λευκάδας
Φραγκούλη Χρυσούλα