Πανελλήνια Ημέρα Σχολικού Αθλητισμού

Χαιρετισμός του Υφυπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Αλέξανδρου Δερμεντζόπουλου για την Πανελλήνια Ημέρα Σχολικού Αθλητισμού

Αγαπητά παιδιά,

Αγαπητοί καθηγητές και γονείς,

«’Ολοι οι άνθρωποι γεννιούνται ελεύθεροι και ίσοι στην αξιοπρέπεια και τα δικαιώματα. Είναι προικισμένοι με λογική και συνείδηση, και οφείλουν να συμπεριφέρονται μεταξύ τους με πνεύμα αδελφοσύνης. Κάθε άνθρωπος δικαιούται να επικαλείται όλα τα δικαιώματα και όλες τις ελευθερίες […] χωρίς καμία απολύτως διάκριση, ειδικότερα ως προς τη φυλή, το χρώμα, το φύλο, τη γλώσσα, τις θρησκείες, τις πολιτικές ή οποιεσδήποτε άλλες πεποιθήσεις, την εθνική ή κοινωνική καταγωγή, την περιουσία, τη γέννηση ή οποιαδήποτε άλλη κατάσταση».

Αυτά δεν είναι δικά μου λόγια, αλλά τα πρώτα δύο άρθρα της Οικουμενικής Διακήρυξης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

Όσο ιδανικά και αν ακούγονται στα αυτιά όλων μας, ο σεβασμός στη διαφορετικότητα, η αποδοχή του άλλου ανθρώπου και η εκτίμηση στο πρόσωπό του δεν είναι δεδομένα.

Ο φόβος για το «άγνωστο», η αμφιβολία για το «διαφορετικό» δεν μπορούν να ξεπεραστούν παρά μόνο με ένα τρόπο: με τη γνωριμία του «άλλου».

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων από φέτος καθιερώνει μια ιδιαίτερα σημαντική και επωφελή πρωτοβουλία για όλα τα παιδία. Πρόκειται για την Πανελλήνια Ημέρα Σχολικού Αθλητισμού η οποία τίθεται σε εφαρμογή στο πλαίσιο του «Κοινωνικού Σχολείου».

Ο φετινός θεματικός άξονας είναι «Ρατσισμός και Διαφορετικότητα, όλοι διαφορετικοί όλοι ίσοι».

Όλοι σας θα έχετε ακούσει για τα φαινόμενα του ρατσισμού και της ξενοφοβίας. Η καθημερινότητά μας είναι γεμάτη από άσχημες συμπεριφορές λόγω της μη αποδοχής της διαφορετικότητας. Το φαινόμενο αυτό εκδηλώνεται με τη δυσμενή διάκριση, την περιθωριοποίηση και τον κοινωνικό αποκλεισμό των ατόμων που δέχονται ρατσιστική συμπεριφορά.

Άνθρωποι διαφορετικής καταγωγής, φυλής και θρησκείας ενσωματώνονται στην κοινωνία μας. Μαζί με τους Έλληνες πολίτες αυτής της χώρας, συγκροτούμε ένα σύνολο με διαφορετικές πολιτισμικές και πολιτιστικές καταβολές και σε μερικές περιπτώσεις και άλλες θρησκευτικές πεποιθήσεις.

Το ίδιο συμβαίνει και στην εκπαίδευση. Σε πολλά από τα σχολεία φοιτούν μαθητές με καταγωγή από άλλες χώρες.

Η σημερινή εκδήλωση για την Πανελλήνια Ημέρα Σχολικού Αθλητισμού είναι μια πολύ καλή και διπλή ευκαιρία αφενός για να αθληθεί το σώμα αφετέρου το πνεύμα, έτσι ώστε να αναπτυχθεί συζήτηση γύρω από το φαινόμενο του ρατσισμού.

Λέμε όχι στο ρατσισμό, λέμε ναι στην ισότητα.

Όλοι συμφωνούμε ότι το σχολείο δεν μπορεί και δεν πρέπει να περιθάλπει νοσηρές εκτιμήσεις και συμπεριφορές. Τα παιδιά μας χρειάζονται ένα σχολείο ενεργητικό, συνεργατικό, κριτικό και δημιουργικό. Και για την πραγματοποίηση αυτού του σκοπού θα πρέπει να εργαστούμε όλοι σε ατομικό και συλλογικό επίπεδο.

Τέλος, πρέπει να μάθουμε να αποδεχόμαστε αλλά και να ανεχόμαστε τη διαφορετικότητα, ιδιαίτερα στην Ελλάδα, μια χώρα που συμβιώνουν αρμονικά Έλληνες πολίτες ανεξαρτήτως θρησκεύματος, αλλά και πολίτες τρίτων χωρών.

Ας αποτελέσει η σημερινή ημέρα ευκαιρία, όχι μόνο για χαρά και παιχνίδι αλλά και για γόνιμο προβληματισμό και συζήτηση γύρω από το ζήτημα της αποδοχής της διαφορετικότητας.

                                                                                        Καλή επιτυχία σε όλα τα παιδιά.

Κατηγορίες: ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *