Παρασκευή, 23 Μάιος 2014...5:18 μμ

ΕΚΔΡΟΜΗ 1ου ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΚΟΖΑΝΗΣ ΣΤΗΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ

Μετάβαση στα σχόλια

 Το σχολικό έτος 2013-14  πραγματοποιήθηκαν στο 1ο Γυμνάσιο Κοζάνης δυο εκπαιδευτικά προγράμματα, πολιτιστικού περιεχομένου. Το ένα αφορούσε στα «ΡΩΜΑΪΚΑ ΚΑΙ ΒΥΖΑΝΤΙΝΑ ΜΝΗΜΕΙΑ ΤΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗΣ» και το άλλο στην «ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΣΤΗΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ ΑΠΟ ΤΟ 1923 ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ».

   Στα πλαίσια του πρώτου προγράμματος το σχολείο μας, μεταξύ των άλλων, πραγματοποίησε εκδρομή εκπαιδευτικού χαρακτήρα στην Πόλη προκειμένου οι μαθητές του προγράμματος να δουν από κοντά τα μνημεία τα οποία :

α) μελέτησαν σε εκπαιδευτικές συναντήσεις (εκτός σχολικού ωραρίου) με τους υπεύθυνους καθηγητές: Δουγαλή Νικόλαο, Μαρίνο Δημήτριο και Γκούτζιου Ματίνα,

β) για τα οποία εκπόνησαν εργασίες, που παρουσίασαν στο Κοβεντάρειο στις 30–4–2014. και τέλος

γ) στα πλαίσια του προγράμματος οι μαθητές μας επισκέφθηκαν το Βυζαντινό Μουσείο Θεσσαλονίκης, όπου ξεναγήθηκαν και ενημερώθηκαν για θέματα              Βυζαντινής τέχνης

Παράλληλα υλοποιήθηκε το δεύτερο πρόγραμμα «Η εξέλιξη της ελληνικής κοινότητας στην Κωνσταντινούπολη από το 1923 μέχρι σήμερα» από ομάδα 29 μαθητών με την καθοδήγηση και το συντονισμό των καθηγητριών Παπανώτα Δήμητρας, Μπουντιούκου Αικατερίνης και Τσιάλτα Θεοδώρας.

Οι αρχικοί γνωστικοί στόχοι του προγράμματος ήταν: να γνωρίσουν οι μαθητές τον πολιτισμό που ανέπτυξαν οι Έλληνες της Κωνσταντινούπολης, τη ζωή, την εκπαιδευτική τους δράση και τα προβλήματα που αντιμετώπισαν στη διάρκεια των τελευταίων 90 χρόνων και να κατανοήσουν το ρόλο της εκκλησίας και των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων στη διαφύλαξη της ελληνικής γλώσσας και ταυτότητας. Η εργασία των μαθητών πραγματοποιήθηκε σε ώρες εκτός του διδακτικού ωραρίου με τη συνεργασία των μαθητών σε μικρές ομάδες, ώστε να αναπτύξουν δεξιότητες όπως η εξοικείωσή τους με εργαλεία κατάλληλα για την έρευνα και τη μάθηση, όπως οι βιβλιοθήκες (σχολική, Δημοτική) και το διαδίκτυο, και η δημιουργία παρουσιάσεων για την κοινοποίηση των αποτελεσμάτων. Η τελική εργασία της μεγάλης ομάδας των μαθητών παρουσιάστηκε στην γιορτή μαθητικής δημιουργίας στις 30-4-2012 στο Κοβεντάρειο.

Στο πλαίσιο των δυο προγραμμάτων πραγματοποιήθηκε εκδρομή της ομάδας των μαθητών και των συνοδών καθηγητριών στην Κωνσταντινούπολη, όπου δόθηκε η ευκαιρία στους μαθητές να επισκεφθούν το Πατριαρχείο, τη Μεγάλη του Γένους Σχολή, το Ζάππειο Σχολείο, τη Μονή Βλαχερνών, το Μπαλουκλί, την Κινστέρνα, τον Ιππόδρομο, το Μπλε Τζαμί, το Τοπ Καπί. Ταυτόχρονα ενημερώθηκαν για θέματα σχετικά με την εξέλιξη την κοινότητας των Ρωμιών στην Κωνσταντινούπολη των τελευταίων 90 χρόνων, αλλά και την Αγία-Σοφία, σημείο αναφοράς του ελληνισμού.

Οι μαθητές μας, αποκόμισαν  γνώσεις και εμπειρίες και επιπρόσθετα τη χαρά της εκδρομής. Οι αρχικοί στόχοι των προγραμμάτων επιτεύχθηκαν, εμπλουτίζοντας τις γνώσεις και τις εμπειρίες τους. Ως σχολείο ευχόμαστε υγεία και δύναμη για να πραγματοποιήσουμε κι άλλα παρόμοια ταξίδια.

 

Η διευθύντρια

Μαρία ΤσουκανέληΑφήστε μια απάντηση

Top
 
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων