“Δραματοποίηση λογοτεχνίας”…

…από τη φιλόλογο κ. Γιάννα Γκουτζιαμάνη στο σχολείο μας. Ευχαριστούμε για το ζήλο και την ευγενική προσφορά της.

Παραθέτω αναλυτική περιγραφή της ίδιας:

Μάθημα – Ελένη 1ο Γυμν.

Την Τετάρτη 27-2-13 είχα την ευκαιρία να κάνω ένα μάθημα «δραματοποίηση λογοτεχνίας» στο 1ο Γυμνάσιο, με εφαρμογή στην Ελένη του Ευριπίδη και τάξη Γ. Επιλέξαμε την Πάροδο έως την αναγνώριση, που το είχαν διδαχθεί τα παιδιά. Ακολούθησα την εξής πορεία:

1) Με απλές ασκήσεις ζεστάναμε το σώμα, για να ενεργοποιηθεί και κινήθηκαν στο χώρο, για να τον κατακτήσουν. Κάναμε στοιχειώδη άσκηση της φωνής με την αναπνοή, για να καταλάβουν πώς μεγαλώνει σωστά.

2) Όλα τα παιδιά πήραν από 1 στίχο, όποιον ήθελαν και, υπό τις οδηγίες μου, τον απέδωσαν με πολλούς τρόπους, οι οποίοι αντλήθηκαν μέσα από το κείμενο.

3)Δουλέψαμε με παγωμένη εικόνα: Κάθε παιδί δημιούργησε το στίχο του παγωμένη εικόνα. Έπειτα χωριστά τα αγόρια και τα κορίτσια δημιούργησαν σε παγωμένη εικόνα το πρόσωπο-γλυπτό του Μενέλαου και της Ελένης.

Η συνάντησή τους έδειξε τα κοινά στοιχεία που είχαν, τις συμφορές, και τη δυσκολία της αναγνώρισης, διότι ο χρόνος που μεσολάβησε, γέμισε και τους δύο με πολλά και δύσκολα πράγματα.

4)Μιλήσαμε για το πώς σχολίαζε ο κόσμος και τους 2 πρωταγωνιστές.

5)Είδαμε τη θέση που βρίσκεται η Ελένη μέσα στο έργο και πώς διαγράφεται η πορεία της.

6)Κάναμε όλοι σε κύκλο 2 ημιχόρια και τα αγόρια διάβασαν σε ουδέτερη ανάγνωση στίχους του Μενέλαου και τα κορίτσια της Ελένης. Ακολούθησε η ανάγνωση με σύμφωνα και φωνήεντα, για να δουν τη δυναμική των λέξεων.

7) Κλείσαμε το πολύ ενδιαφέρον για μένα μάθημα, λόγω της πολύ καλής συνεργασίας των μαθητών και της φιλολόγου κ. Κυριάκου, με το παιχνίδι: ταξιδεύουμε μια πρόταση στον κύκλο, η οποία έδειξε τι αποκόμισαν, ή καλύτερα πώς ένιωσαν τα παιδιά μέσα σ’ αυτό.

Τους ευχαριστώ όλους, όπως και τη διευθύντρια του σχολείου.

Κοζάνη 2-3-13

Γκουτζιαμάνη Γιάννα

Φιλόλογος

Υπεύθυνη της ομάδας     « Ταξιδευτές του θεάτρου»

Κατηγορίες: ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *