Διοργάνωση “Αγώνων ΑθλοΠΑΙΔΕΙ΄ΑΣ”

Η  Ο.Ε.Σ.Α.  Ν.Κοζάνης    Π Ρ Ο Κ Η Ρ Υ Σ Σ Ε Ι

        Τους  «Αγώνες ΑθλοΠΑΙΔΕΙΆΣ» μαθητών και μαθητριών  Γυμνασίων Ν.Κοζάνης σχολικού έτους 2011-2012. Βασική επιδίωξη των  σχολικών αγώνων στα Δημοτικά και στα Γυμνάσια της χώρας είναι οι μαθητές και οι μαθήτριες που θα συμμετάσχουν, να αποκομίζουν από την κάθε διοργάνωση τα ιδιαίτερα στοιχεία ευρύτερης παιδείας που ο αθλητισμός μπορεί να προσφέρει μέσω της συμμετοχής, της προσπάθειας, του συναγωνισμού και της υπέρβασης.

     Προκειμένου να επιτευχθεί η μετάδοση όλων των παραπάνω μηνυμάτων μέσα από ένα τίτλο, οι σχολικές αθλητικές διοργανώσεις στα Δημοτικά και στα Γυμνάσια θα ονομάζονται «Αγώνες ΑθλοΠΑΙΔΕΙΆΣ».

   Όραμα : Το όραμα των «Αγώνων ΑθλοΠΑΙΔΕΙΆΣ» είναι η δημιουργία μιας νέας κυρίαρχης αθλητικής τάσης στην ελληνική  κοινωνία ,τους «Δια Βίου Ασκούμενους». Ακόμη, η διαμόρφωση μιας νέας γενιάς αθλητών , προπονητών , διαιτητών, παραγόντων και κυρίως φιλάθλων με προσήλωση στις υψηλές αξίες του «ευ αγωνίζεσθαι »,έτσι ώστε να μεταλαμπαδευτεί η συγκεκριμένη «Αθλητική Παιδεία» στις επόμενες γενιές.

   Σκοπός των «Αγώνων ΑθλοΠΑΙΔΕΙΆΣ» είναι η αποκέντρωση του προγραμματισμού, της οργάνωσης, της αξιολόγησης των αγώνων ,η χαρά της συμμετοχής και ο συναγωνισμός με στόχο πάντα την υγεία και την Δια Βίου Άθληση.

   Οργάνωση

      Οι «Αγώνες ΑθλοΠΑΙΔΕΙΆΣ» θα διεξαχθούν σε Ημερίδες και Διημερίδες.

      Οι «Αγώνες ΑθλοΠΑΙΔΕΙΆΣ» διεξάγονται σε ατομικά και ομαδικά αθλήματα.

      Οι συμμετοχές στα Δημοτικά Σχολεία είναι από τις τάξεις Δ΄,Ε΄και ΣΤ΄.

      Προβλέπονται πολλές συναντήσεις για κάθε ομάδα.

      Συμμετέχουν πολλές ομάδες από κάθε σχολείο.

      Οι μαθητές και οι μαθήτριες συμμετέχουν σε τέσσερις (4) διοργανώσεις ανά σχολικό έτος. Κοινές περίοδοι για τα Δημοτικά και τα Γυμνάσια :α)1η τους μήνες ΝΟΕΜΒΡΙΟ &ΔΕΚΕΜΒΡΙΟ β)2ητον μήνα ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟ γ)3η την περίοδο του Πάσχα δ)4η για τα Γυμνάσια 20 ημέρες πριν τις Γενικές Εξετάσεις και για τα Δημοτικά Σχολεία από τις 15 Μαϊου έως τις 15 Ιουνίου.Οι αγώνες την  4η περίοδο λειτουργούν ως επιστέγασμα της σχολικής χρονιάς στη Φυσική Αγωγή και στο σχολικό αθλητισμό με ιδιαίτερη δημοσιότητα και συμμετοχή των γονέων των κηδεμόνων των μαθητών και μαθητριών.

      Σύνδεση με τη διδασκαλία της Φυσικής Αγωγής.

      Συντονισμός με Τοπική και Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση

      Διπλώματα συμμετοχής σε όλους .

      Οι Καθηγητές Φυσικής Αγωγής υλοποιούν ενδοσχολικούς αγώνες ως στάδιο προετοιμασίας των «Αγώνων ΑθλοΠΑΙΔΕΙΆΣ» και βιωματικής προσέγγισης του μαθήματος.

      Οι Καθηγητές Φυσικής Αγωγής προετοιμάζουν τη δημιουργία πολλών ομάδων με στόχο την άθληση όλων.

      Οι Καθηγητές οργανώνουν, συνοδεύουν, συντονίζουν τις ομάδες χωρίς να είναι κυρίαρχος ο ρόλος του προπονητή.

      Οι Καθηγητές Φυσικής Αγωγής προετοιμάζουν και πρωτοστατούν σε θέματα αθλητικού ήθους και «ευ αγωνίζεσθαι» με κυρίαρχο αυτόν το ρόλο. Μ΄αυτές τις κατευθύνσεις υπηρετείται το όραμα των «Αγώνων ΑθλοΠΑΙΔΕΙΆΣ» για να προκύψουν έτσι οι αυριανοί Δι α Βίου Ασκούμενοι.

Θεματικές  Κατευθύνσεις

         Για τους φετινούς «Αγώνες ΑθλοΠΑΙΔΕΙΆΣ» θεσπίστηκαν από τη Διεύθυνση Φυσικής Αγωγής του Υ.Π.Δ.Β.Μ.Θ. δύο κεντρικά θέματα, τα οποία με την κατάλληλη βιωματική προσέγγιση και τη δέουσα υποστήριξη από διάφορους φορείς , θα συνδέσει τα αθλητικά δρώμενα με ευρύτερα κοινωνικά ζητήματα και αθροιστικά θα οδηγήσει στην ευρύτερη παιδεία μέσω των διοργανώσεων του σχολικού αθλητισμού.

1ο Θέμα: «Αγώνες ΑθλοΠΑΙΔΕΙΆΣ και Ισότητα των Φύλων»

         Τρόποι βιωματικής προσέγγισης :α)Τουρνουά κοριτσιών στο ποδόσφαιρο 8Χ8

β)Ισορροπία Διαιτητών-Κριτών

γ)Κατά την διεξαγωγή των ημερίδων-διημερίδων των αθλημάτων ομιλία από Καθηγητή Φυσικής Αγωγής για την Ιστορία του Γυναικείου Αθλητισμού στην Ελλάδα.

δ)Παρουσίαση εργασιών (projects) των σχολείων της περιοχής κατά την διάρκεια των αγώνων.

2ο Θέμα: «Αγώνες ΑθλοΠΑΙΔΕΙΆΣ ενάντια της Βίας»

         α)ΑΦΙΣΑ

        β)Οι συμμετέχοντες μαθητές και μαθήτριες δίνουν τη δική τους απάντηση στην αθλητική βία με βίντεο που ανεβάζουν στο www.i-create.gr.

 

ΑΘΛΗΜΑΤΑ

      1. ΚΑΛΑΘΟΣΦΑΙΡΙΣΗ

2. ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗ

3. ΧΕΙΡΟΣΦΑΙΡΙΣΗ

4. ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

5. ΚΟΛΥΜΒΗΣΗ

6. ΚΛΑΣΙΚΟΣ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

όπως παρακάτω: 

         1.ΑΤΟΜΙΚΑ ΑΘΛΗΜΑΤΑ

                     Η κολύμβηση (μαθητών-μαθητριών) θα διεξαχθεί σε ημερομηνία,  η οποία θα ανακοινωθεί έγκαιρα και με διαφορετική προκήρυξη αγώνων, ενώ  ο κλασικός αθλητισμός(μαθητών-μαθητριών) έγινε μαζί με τον κλασικό αθλητισμό των Λυκείων .

 

  1. ΟΜΑΔΙΚΑ ΑΘΛΗΜΑΤΑ

       ΚΑΛΑΘΟΣΦΑΙΡΙΣΗ – ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗ – ΧΕΙΡΟΣΦΑΙΡΙΣΗ – ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

 

            α) Οι αγώνες των ομαδικών αθλημάτων  Καλαθοσφαίρισης-Πετοσφαίρισης-Χειροσφαίρισης και Ποδοσφαίρου  μαθητών και μαθητριών Γυμνασίων θα πραγματοποιηθούν σε  ημερίδες –διημερίδες   σε διαφορετικές ημέρες ανά άθλημα, αλλά την ίδια ημέρα ανά Δήμο και στο ίδιο ΔΑΚ  για τα Γυμνάσια των Δήμων Κοζάνης(ΔΑΚ ΚΟΖΑΝΗΣ), Εορδαίας(ΔΑΚ ΕΟΡΔΑΙΑΣ), Σερβίων-Βελβεντού(ΔΑΚ ΒΕΛΒΕΝΤΟΥ ή ανοιχτούς Χώρους σχολείων των Σερβίων ) και Βοΐου(ΔΑΚ ΣΙΑΤΙΣΤΑΣ).Για το άθλημα του ποδοσφαίρου θα υπάρξει ενημέρωση για τον τόπο τέλεσης των αγώνων. 

Δικαίωμα συμμετοχής στους αγώνες έχουν :

α) Οι μαθητές – μαθήτριες Γυμνασίου που έχουν γεννηθεί τα έτη 1997, 1998, 1999.

β) Μετέχουν μαθητές και μαθήτριες που φοιτούν κανονικά σε Δημόσιο και

Ιδιωτικό  Γυμνάσιο και κατά την ημέρα της συμμετοχής τους δεν θα πρέπει να έχουν υπερβεί :

αα) Οι μαθητές ημερήσιου Γυμνασίου τις  εκατόν δέκα τέσσερις  (114 ) απουσίες

(δικαιολογημένες και αδικαιολόγητες).

αβ) Οι μαθητές που φοιτούν σε Τμήματα Αθλητικής Διευκόλυνσης (ΤΑΔ) Γυμνασίου τις εκατόν δέκα τέσσερις  (114)  απουσίες (δικαιολογημένες και αδικαιολόγητες).

γ) Κάθε μαθητής και μαθήτρια έχει δικαίωμα συμμετοχής το ανώτερο σε  δύο ομαδικά αθλήματα, με την προϋπόθεση βέβαια να μην είναι οι ίδιοι μαθητές στα ίδια αθλήματα. Στα Γυμνάσια που φοιτούν μαθητές και μαθήτριες λιγότεροι των εκατόν είκοσι μαθητών –τριων (120) έχουν δικαίωμα συμμετοχής σε δύο (2) ομαδικά. Δημιουργούνται πολλές ομάδες από κάθε σχολείο. Δε συμμετέχουν μόνο οι «καλοί».Οι ομάδες συγκροτούνται ελεύθερα από τους μαθητές και τις μαθήτριες. Συγκροτείται από κάθε τάξη των Γυμνασίων μία (1) ομάδα ανά άθλημα, π.χ. Α΄Τάξη μία ομάδα καλαθοσφαίρισης, Β΄ Τάξη μία ομάδα καλαθοσφαίρισης, Γ΄Τάξη μία ομάδα καλαθοσφαίρισης  κ.τλ. στα άλλα αθλήματα, οι οποίες θα αγωνίζονται με αντίστοιχες ομάδες αντίστοιχων τάξεων άλλων σχολείων του κάθε Δήμου (Κοζάνης-Εορδαίας- Σερβίων & Βελβεντού –Βοΐου).

  • Δικαιολογητικά συμμετοχής

α) Οι μαθητές θα πρέπει να έχουν πάντα μαζί τους στους αγώνες τη μαθητική αθλητική τους  ταυτότητα θεωρημένη από ιατρό και με ημερομηνία που να μην υπερβαίνει το εξάμηνο από την ημέρα τέλεσης των αγώνων.      

β) Κατάσταση συμμετοχής σχολείου για ομαδικά αθλήματα(Υπόδειγμα 5 για το Γυμνάσιο).

  • Διάρκεια  αγώνα :1)Καλαθοσφαίριση (2Χ8 min) με ανάπαυση 3 min μεταξύ 1ης και 2ης περιόδου.

      2)Πετοσφαίριση :Ένα  (1) νικηφόρο σετ των (25) πόντων.

      3)Χειροσφαίριση :Δύο (2) ημίχρονα των 15 min με ανάπαυση 5min.

         Σε περίπτωση ισοπαλίας ακολουθείται η διαδικασία των πέναλτι, χωρίς να δοθεί       παράταση.

      4) Ποδόσφαιρο: Δύο (2) ημίχρονα των 15 min με ανάπαυση 5min.Σε περίπτωση ισοπαλίας  ακολουθείται η διαδικασία των πέναλτι χωρίς να δοθεί παράταση. Αν δε συγκροτείται ομάδα μαθητριών  μπορούν  οι μαθήτριες να λάβουν μέρος με την ομάδα των μαθητών.

  • Ο αριθμός των μαθητών –τριων που μετέχουν σε κάθε ομάδα είναι:

 

Α) ΚΑΛΑΘΟΣΦΑΙΡΙΣΗ  ΜΑΘΗΤΩΝ-ΜΑΘΗΤΡΙΩΝ    12 (5X5)

 

Β) ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗ         ΜΑΘΗΤΩΝ-ΜΑΘΗΤΡΙΩΝ   12 (6X6)

 

Γ) ΧΕΙΡΟΣΦΑΙΡΙΣΗ        ΜΑΘΗΤΩΝ-ΜΑΘΗΤΡΙΩΝ   14 (7X7)

 

Δ) ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ             ΜΑΘΗΤΩΝ-ΤΡΙΩΝ               17 (8X8)

 

     Απαραίτητα μαζί με τη δήλωση συμμετοχής αθλημάτων να δηλώνει το κάθε σχολείο το χρώμα   της φανέλας του ανά άθλημα και να έχει μαζί του και διακριτικά την ημέρα διεξαγωγής του αγώνα. 

 

ΟΡΟΙ : Για τους αγώνες ισχύουν οι επίσημοι κανονισμοί των αθλημάτων, οι κανονισμοί πρωταθλημάτων των διαφόρων ομοσπονδιών και οι γενικές διατάξεις που εμπεριέχονται στην Υπουργική Απόφαση 112843/Γ4/14-10-2005 ΥΠ.Ε.Π.Θ./Δ.Φ.Α., η οποία υπάρχει στην ιστοσελίδα του Τ.Φ.Α. της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης  Κοζάνης.

 

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ :

α) Οι συνάδελφοι Καθηγητές –Συνοδοί των σχολείων δεν θα αποζημιώνονται.

Άρχοντες αγώνων: Ένας (1) διαιτητής και ένα (1) άτομο στην γραμματεία.

β) Τις  μετακινήσεις των σχολικών ομάδων θα ρυθμίζει ο Διευθυντής του κάθε σχολείου.

 γ) Τα φύλλα αγώνα πρέπει ΑΜΕΣΩΣ μετά τη διεξαγωγή του αγώνα και με ευθύνη των Συνοδών της νικήτριας ομάδας ή των Διαιτητών, να αποστέλλονται στο Τμήμα  Φυσικής Αγωγής.

 

Προθεσμία υποβολής δηλώσεων συμμετοχής  αθλημάτων : Τετάρτη  26 Απριλίου 2012.

Οι ημερομηνίες διεξαγωγής των τουρνουά των  αθλημάτων θα ανακοινωθεί μετά τη συγκέντρωση των πινάκων συμμετοχής αθλημάτων του κάθε σχολείου.

Παρακαλούμε τους κ. Δ/ντές και τους Κ.Φ.Α. για την καλύτερη, κατά  το δυνατόν, συνεργασία τους.

Η Ιατρική κάλυψη των αγώνων θα γίνεται με ευθύνη της Ο.Ε.Σ.Α

 

                                                  Για την Ο.Ε.Σ.Α.

                        Ο Πρόεδρος και Διευθυντής Δ/θμιας Εκπ/σης

                                               Ν.Κοζάνης

                                                     Δρ. Σαββιλωτίδης Κοσμάς

                                                            Κλάδου ΠΕ 04 Φυσικός

Κατηγορίες: ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *