για τα μάτια σας μόνο…

Φεβ 201524

Πολλοί άνθρωποι σήμερα υποφέρουν από κόκκινα ερεθισμένα μάτια, οπτική κόπωση, πονοκεφάλους, “θολή” όραση ακόμη και από αϋπνία κατά τη διάρκεια ή μετά τη χρήση ψηφιακών συσκευών. Πολλά από αυτά τα συμπτώματα προκαλούνται από το αποκαλούμενο “όρατό φως υψηλής ενέργειας” γνωστό και ως μπλε φως, το οποίο εκπέμπεται από τις ψηφιακές συσκευές. Το μπλε φως από μόνο του είναι φυσικό φαινόμενο, άλλωστε βρίσκεται και μέσα στο φως της ημέρας και μας βοηθά να κρατηθούμε ξύπνιοι. Η υπερβολική έκθεση σε αυτό μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις.

Έρευνες (δείτε εδώ  και εδώ) αναφέρουν ότι η έκθεση στο μπλε φως πριν από τον ύπνο μπορεί να στρεβλώσει τον φυσικό (κιρκαδιανό) ρυθμό και να προκαλέσει αδυναμία στο να αποκοιμηθείτε.

Η αιτία είναι ο φωτοϋποδοχέας στα μάτια σας, που ονομάζεται Melanopsin. Αυτός ο υποδοχέας είναι ευαίσθητος σε ένα μικρό φάσμα (460-480nm) μπλε φωτός που μπορεί να καταστείλει την παραγωγή μελατονίνης – της ορμόνης που είναι υπεύθυνη για τον υγιή κύκλο ύπνου-εγρήγορσής μας.

blue light

Για να μην φτάσετε στο σημείο να βλέπετε την οθόνη του υπολογιστή σας με γυαλιά ηλίου 😎 προκειμένου να προστατέψετε τα μάτια σας, υπάρχουν εφαρμογές τόσο για υπολογιστή όσο και για andoird συσκευές που σας παρέχουν τη δυνατότητα να παραμετροποιήσετε τόσο την αντίθεση των χρωμάτων όσο και να ξεκουράζετε τα μάτια σας κατά τη διάρκεια του 24ώρου.

Γιατί, κακά τα ψέματα, αν δεν κοιτάμε μια οθόνη υπολογιστή ή μια τηλεόραση, οι περισσότεροι κοιτάμε την οθόνη της ταμπλέτας μας ή του κινητού μας.

Οι δημιουργοί τους υποστηρίζουν ότι οι εφαρμογές αυτές, αν σας αρέσει να διαβάζετε το βράδυ, θα κάνουν την ανάγνωση λιγότερο κουραστική, ότι οι εφαρμογές αυτές βοηθούν στη μείωση προβλημάτων στον ύπνο σας και στο να μην είναι υπερκινητικά τα παιδιά σας πριν να πέσουν για ύπνο. Αυτά που παίζουν με τάμπλετ ή το τηλέφωνό τους…

περισσότερα εδώ

από κάτω από: Πληροφορική| με ετικέτα  |  | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο για τα μάτια σας μόνο…    

Τα σχόλια είναι κλειστά.

esafety label

Μουσική

Μουσική

Ιστορικό

Kατηγορίες

shinystat



Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων