Πυρκαγιές

Φεβ 200818

Επειδή το κανονικό φυσικό δάσος είναι η μόνη μορφή εδαφοκάλυψης που μπορεί να ασκήσει στο έπακρο την προστατευτική της επίδραση στο φυσικό περιβάλλον, το σημαντικότερο μέρος της προστασίας του συμπίπτει με τη Δασική Πολιτική.

dasaki.gif
Το δάσος προσφέρει αγαθά και υπηρεσίες ανεκτίμητης αξίας. Ξύλο, ρετσίνι, καρπούς, φάρμακα, ζώα, φυτά, φυλλόχωμα, αρώματα, ψάρια, μέλι, ίνες, καύσιμη ύλη, οξυγόνο, αισθητική αξία, επιστημονική αξία, αναβαθμίζει τον πολιτισμό, προστατεύει το γενετικό απόθεμα, προστατεύει τα γεωργικά εδάφη και τα έργα του ανθρώπου, προστατεύει από ακτινοβολίες θόρυβο ρύπανση κλπ., φιλτράρει την ατμόσφαιρα, βελτιώνει το κλίμα, εμπλουτίζει τους υπόγειους υδροφορείς και προστατεύει τα νερά, προστατεύει από ξηρασία και πλημμύρες, βελτιώνει την ποιότητα ζωής…
Το κράτος είναι ο μόνος φορέας ικανός να προστατεύσει αυτό το τεράστιο φυσικό κεφάλαιο. Στη χώρα μας υπάρχει σοβαρότατο έλλειμμα Δασικής Πολιτικής. Κάθε χρόνο ξοδεύονται πολλά χρήματα για την καταστολή των πυρκαγιών, ενώ για την προστασία των δασών ελάχιστα.
Το Πανελλήνιο Δίκτυο οικολογικών Οργανώσεων έχει από το 1993 διατυπώσει σειρά προτάσεων, οι οποίες καθυστερημένα ή ανεπαρκώς εφαρμόζονται.
1) Η δασοπροστασία πρέπει να θεωρηθεί θέμα εθνικής σημασίας ή καλύτερα εθνικής ύπαρξης, όπως η εθνική άμυνα. Να αναλάβει ενεργό ρόλο το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας με τη δημιουργία ειδικών σωμάτων δασοπροστασίας με εθελοντική συμμετοχή των στρατιωτών και κίνητρα συμμετοχής.
2) Να διατεθούν κονδύλια για δασοπροστασία ανάλογα με τις αμυντικές δαπάνες.
3) Να ψηφιστούν από τη Βουλή αυστηρότεροι νόμοι, οι οποίοι να περιλαμβάνουν ΤΕΚΜΗΡΙΟ ΕΥΘΥΝΗΣ ΕΜΠΡΗΣΜΟΥ. Να οριοθετούνται με πινακίδες οι καμένες εκτάσεις και να θεωρούνται κατά τεκμήριο εμπρηστές ή συνεργοί εμπρηστών όσοι πωλούν την οριοθετημένη έκταση, χτίζουν, βόσκουν ή φυτεύουν ή κατά οποιονδήποτε τρόπο εκμεταλλεύονται τις καμένες εκτάσεις.
4) Να υπάρξει επιτέλους Εθνικό Χωροταξικό Σχέδιο και Εθνικό Δασικό Κτηματολόγιο.
5) Να απογραφεί και χαρτογραφηθεί η βλάστηση σε εθνικό επίπεδο.
6) Να υπάρξει ουσιαστική αύξηση της υλικοτεχνικής υποδομής για την πρόληψη και καταστολή των πυρκαγιών.
7) Να υπάρξει κατά τους θερινούς μήνες Κρατική επιφυλακή για άμεση επισήμανση των πυρκαγιών.
8) Να επιστρατευτούν σε τοπικό επίπεδο όλες οι δυνάμεις που επιθυμούν να βοηθήσουν στην πρόληψη και καταστολή των πυρκαγιών.
9) Τέλος η περιβαλλοντική εκπαίδευση πρέπει να δραστηριοποιηθεί και προς την κατεύθυνση αυτή.
Το βασικότερο όμως από όλα είναι να αλλάξει η Κυβερνητική Πολιτική στο θέμα της νομιμοποίησης των καταπατημένων εκτάσεων.
Γιατί αυτή οπλίζει το χέρι των εμπρηστών.

από κάτω από: Χωρίς κατηγορία| | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Πυρκαγιές    

Τα σχόλια είναι κλειστά.

esafety label

Μουσική

Μουσική

Ιστορικό

Kατηγορίες

shinystat



Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων