1o ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΚΑΜΑΤΕΡΟΥ

Η πραγματική παιδεία είναι αγωγή ωφέλιμη για την ψυχή, που την καθαρίζει από ελαττώματα, πολλές φορές με κόπο και πόνο.

1o ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΚΑΜΑΤΕΡΟΥ

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΣΧΟΛΕΙΟΥ

σχολείο<

Αγαπητές μαθήτριες/ αγαπητοί μαθητές

Η μαθητική ιδιότητα συνοδεύει το μαθητή τόσο στο εσωτερικό της αίθουσας διδασκαλίας, όσο και έξω από αυτή (στον προαύλιο χώρο, στις εκδρομές, στις επισκέψεις κ.ά.), αλλά και γενικά σε όλους τους χώρους. Εκτός από τον εαυτό του ο μαθητής, εκπροσωπεί το σχολείο, και γενικότερα το σύνολο της σχολικής κοινότητας.
Αφού λοιπόν λάβετε γνώση του εσωτερικού κανονισμού λειτουργίας του Σχολείου, είμαστε σίγουροι πως με τη στάση σας και τη συμπεριφορά σας θα βοηθήσετε στην καλή λειτουργία της σχολικής μας κοινότητας.
πίνακας
Η καθημερινή λειτουργία του σχολείου αρχίζει στις 8:15΄ με την πρωινή συγκέντρωση και ολοκληρώνεται στις 14:10΄ με το πέρας της 7ης διδακτικής ώρας(κάθε Τρίτη και Πέμπτη), και στις 13:25 με το πέρας της 6ης διδακτικής ώρας(κάθε Δευτέρα, Τετάρτη και Παρασκευή).
Μαθητές και μαθήτριες προσέρχονται στο χώρο του σχολείου με κόσμια και ευπρεπή εμφάνιση.images6TRJ11T1
Mαθητές καθηγητές οφείλουν να προσέρχονται εγκαίρως και να παρευρίσκονται στην πρωινή συγκέντρωση και προσευχή. Μαθητές που δεν γίνονται δεκτοί στο μάθημα λόγω καθυστέρησης οφείλουν να παρουσιάζονται στο γραφείο.

Αυτονόητο είναι ότι οι μαθητές οφείλουν να παρακολουθούν όλα τα μαθήματα του ημερήσιου προγράμματος, να εισέρχονται έγκαιρα στην τάξη και πάντα πριν από τον καθηγητή/τρια, δεν επιτρέπεται να βγαίνουν έξω από το σχολείο και οπωσδήποτε δεν επιτρέπεται να φεύγουν πριν από τη λήξη των μαθημάτων. Εάν κάποιος μαθητής επιθυμεί λόγω ασθένειας να επιστρέψει στο σπίτι του, ειδοποιείται το γραφείο και στη συνέχεια ο κηδεμόνας του, για να τον συνοδεύσει από το σχολείο στο σπίτι. Η αδικαιολόγητη αποχώρηση από το σχολείο πριν από το τέλος των μαθημάτων είναι σοβαρό παράπτωμα.
Στα διαλείμματα οι μαθητές κατεβαίνουν στην αυλή. Τρέξιμο στις σκάλες και τους διαδρόμους είναι επικίνδυνη συμπεριφορά και μπορεί να προκαλέσει ατυχήματα και τραυματισμούς.images7MOMJ545
Στο σχολικό περιβάλλον οι μαθητές οφείλουν να σέβονται τους καθηγητές και τους συμμαθητές τους έχοντας συνείδηση ότι είναι μέλη μίας κοινότητας, η οποία για να λειτουργήσει και να εκπληρώσει τους σκοπούς της απαιτείται αλληλοσεβασμός, αποδοχή και εφαρμογή κανόνων.
Ο σεβασμός στους καθηγητές και γενικότερα στην εκπαιδευτική διαδικασία, σημαίνει ότι οι μαθητές παρακολουθούν τα μαθήματά τους με σοβαρότητα και επιμέλεια και φροντίζουν τη διατήρηση της ησυχίας και ηρεμίας στην τάξη.

imagesD3JR4XSIΜαθητές που με την συμπεριφορά τους υποχρεώνουν τον διδάσκοντα να διακόψει το μάθημα, λειτουργούν σε βάρος του συνόλου της τάξης. Σε περίπτωση που μαθητής, λόγω της κακής του συμπεριφοράς, απομακρυνθεί από τον διδάσκοντα από το μάθημα (ωριαία αποβολή) οφείλει να παρουσιαστεί στο γραφείο οπωσδήποτε.images0CBAULSE

Σεβασμός στους συμμαθητές μας σημαίνει να δεχόμαστε την διαφορετική γνώμη, να επιζητούμε τον διάλογο να αποφεύγουμε τους διαπληκτισμούς και κάθε μορφή βίας.
Οι μαθητές οφείλουν να σέβονται και να προστατεύουν το σχολικό χώρο και να συμβάλουν στη διατήρηση της καθαριότητας. Αν υπάρξουν ζημιές που οφείλονται σε μαθητές, αυτές αποκαθίστανται με δαπάνη των γονέων των υπευθύνων.
Τα απουσιολόγια και βιβλία ύλης είναι επίσημα έγγραφα του σχολείου. Υπεύθυνος για την καταχώριση των απουσιών είναι μόνο ο απουσιολόγος, καθήκον το οποίο οφείλει να εκτελεί με προσοχή και ευσυνειδησία. Αλλοίωση των απουσιών από κάποιο άλλο μαθητή είναι πολύ σοβαρό παράπτωμα.apoysiologio
Οι σχολικοί περίπατοι, οι διδακτικές επισκέψεις και οι εκδρομές είναι μέρος της εκπαιδευτικής διαδικασίας και η συμμετοχή των μαθητών είναι υποχρεωτική. Όταν η μετακίνηση γίνεται με τουριστικό λεωφορείο απαιτείται έγγραφη συγκατάθεση του κηδεμόνα και η μετακίνηση πραγματοποιείται μόνο όταν συμμετέχουν το 70% των μαθητών της τάξης. Οι μαθητές που δεν συμμετέχουν σε διδακτικές επισκέψεις ή εκδρομές μένουν στο σχολείο και παρακολουθούν πρόγραμμα μαθημάτων.imagesECUHI9PW
Η κατοχή και χρήση κινητών τηλεφώνων από τους μαθητές δεν επιτρέπεται στο χώρο του σχολείου (Γ2/132328/7-12-2006 εγκύκλιος Υπουργείου Παιδείας). Οι ανάγκες επικοινωνίας των μαθητών καλύπτονται πλήρως από τα τηλεπικοινωνιακά μέσα που διαθέτει το σχολείο.p008_1_00
Επίσης οι μαθητές δεν επιτρέπεται να έχουν στην κατοχή τους εκτός από κινητά τηλέφωνα και οποιαδήποτε συσκευή που διαθέτει σύστημα επεξεργασίας δεδομένων εικόνας και ήχου (π.χ ρολόι ή στυλό ή κρυφή κάμερα κλπ) σύμφωνα με την 100553/Γ2/4-9-2012 εγκύκλιο του Υπουργείου Παιδείας.
Οι μαθητές δεν επιτρέπεται να φέρνουν από τα σπίτια τους στο σχολείο μπάλες.images5IU1YQU2
Στους μαθητές που παρεκτρέπονται συνεχώς και περιφρονούν τους κανόνες της σχολικής ζωής επιβάλλονται οι κυρώσεις οι οποίες προβλέπονται από τη σχολική νομοθεσία.
Το δεκαπενταμελές μαθητικό συμβούλιο και τα πενταμελή συμβούλια των τάξεων έχουν δικαίωμα και καθήκον σε συνεργασία με την μαθητική κοινότητα, την Δ/νση και τους καθηγητές του Σχολείου να συμβάλλουν στην τήρηση του κανονισμού.

 

images

 

 

Αγαπητές μαθήτριες και αγαπητοί μαθητές
Με τον παραπάνω κανονισμό λειτουργίας του Σχολείου μας επιθυμούμε να σας βοηθήσουμε να λειτουργήσετε ως υπεύθυνοι πολίτες μιας δημοκρατικής κοινότητας, της σχολικής, Θέλουμε να πιστεύουμε ότι η τήρηση και εφαρμογή της λειτουργίας του κανονισμού, θα μας βοηθήσει να ολοκληρώσουμε το μεγάλο μας έργο, ώστε να γίνετε οι αυριανοί υπεύθυνοι πολίτες.

Από τη Διεύθυνση του Σχολείου