ΒΡΑΒΕΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΥΑΙΣΘΗΣΙΑΣ 2017

Ι. Μ. ΠΕΡΡΑΚΗΣ DSCN6370 (16.06.2017)

 

ΘΕΡΜΑ ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ στην περιβαλλοντική ομάδα του σχολείου μας καθώς και στους υπεύθυνους καθηγητές, κο Δημητρόπουλο Γιώργο και Περράκη Ιωάννη για τη βράβευση του σχολείου μας από τον οργανισμό ΟΤΑ 21 ΒΑ ΑΘΗΝΑΣ όσον αφορά στις περιβαλλοντικές δράσεις που πραγματοποιήθηκαν κατά τη σχολική χρονιά 2016-2107 !! 

ΚΕΙΜΕΝΟ 

Το σχολείο μας, το 1ο Γυμνάσιο Χαλανδρίου, έχοντας θέσει ως έναν από τους βασικούς εκπαιδευτικούς στόχους του την περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση των μαθητών, πάνω από μια δεκαετία καταβάλλει συστηματική προσπάθεια σε δύο άξονες: αφενός να βοηθήσει τους μαθητές να αγαπήσουν το φυσικό περιβάλλον και αφετέρου να ευαισθητοποιηθούν ως προς την ανάγκη προστασίας του φυσικού και αστικού περιβάλλοντος. Η προσπάθεια αυτή γίνεται μέσα από ποικίλες δράσεις για τις οποίες το σχολείο μας έχει επανειλημμένως βραβευτεί από διάφορους φορείς, όπως τον Σύνδεσμο 21 ΟΤΑ ΒΑ Αθήνας για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη και τον Δήμο Χαλανδρίου, βράβευση που συνοδεύτηκε από τη χορήγηση ποδηλάτων επαίνων και άλλων δώρων στους μαθητές και το σχολείο.

Συνεχίζοντας την παραπάνω προσπάθεια και κατά το σχολικό έτος 2016-2017 το σχολείο μας προέβη στις ακόλουθες δράσεις:

Ως προς τον πρώτο άξονα:

α) Με την καθοδήγηση του υποδιευθυντή κ. Γ. Δημητρόπουλου και του εκπαιδευτικού κ. Ι. Περράκη δημιουργήθηκε, με ειδική πράξη του Συλλόγου Διδασκόντων, περιβαλλοντική ομάδα, στην οποία συμμετείχε ικανός αριθμός μαθητών, που ασχολήθηκε κατά τη διάρκεια του σχολικού έτους με τον καθαρισμό, τη φροντίδα, τον καλλωπισμό και τον εμπλουτισμό του κήπου με ποικίλα φυτά. Οι δράσεις αυτές έφεραν τα παιδιά της πόλης πιο κοντά στη φύση καλλιεργώντας τους κηποτεχνικές δεξιότητες, που τα βοήθησαν να δουν το φυσικό περιβάλλον με άλλο μάτι. Η προσπάθεια αυτή κορυφώθηκε με πανηγυρική δράση την Κυριακή 7 Μαΐου 2017 με αφορμή τον ερχομό της άνοιξης, στο πλαίσιο της οποίας γονείς, εκπαιδευτικοί και μαθητές συνεργάστηκαν φυτεύοντας διάφορα φυτά.

β) Οι μαθητές δραστηριοποιήθηκαν με ενδιαφέρουσες ιδέες στον καθαρισμό, στον ευπρεπισμό και στη διακόσμηση των σχολικών αιθουσών και των τοίχων του σχολείου γενικότερα με αποτέλεσμα να αντιληφθούν την άμεση εξάρτησή τους από το δομημένο αστικό περιβάλλον μέσα στο οποίο ζουν και να συνειδητοποιήσουν την αξία του σεβασμού προς τον δημόσιο χώρο.

Ως προς τον δεύτερο άξονα:

α) Καταβλήθηκε συντονισμένη προσπάθεια από εκπαιδευτικούς διαφόρων ειδικοτήτων να ευαισθητοποιηθούν περαιτέρω οι μαθητές ως προς την ανάγκη προστασίας του φυσικού και αστικού περιβάλλοντος αναζητώντας τρόπους αναβάθμισης της ποιότητας ζωής. Κατά τη Θεματική Εβδομάδα στα μαθήματα της Φυσικής και της Χημείας πραγματοποιήθηκαν σχετικές παρουσιάσεις, ενώ μαθητές σχεδίασαν σχετικές με την προστασία του περιβάλλοντος αφίσες με τις οποίες διακοσμήθηκαν οι σχολικές αίθουσες.

β) Όλοι οι μαθητές του σχολείου παρακολούθησαν κατά τάξη στις 28/2/2017 διαδραστικό πρόγραμμα του Αστεροσκοπείου Αθηνών «Περί Ανέμων και Υδάτων» με στόχο την ευαισθητοποίησή τους ως προς τις κλιματικές αλλαγές.

γ) Ως αναγνώριση των πολυετών και πολυεπίπεδων περιβαλλοντικών δράσεων του σχολείου μας η σχολική μας μονάδα εντάχθηκε στο Πρόγραμμα Ανακύκλωσης Χαρτιού της Περιφέρειας Αττικής – ΕΔΣΝΑ. Η ένταξή μας στο εν λόγω πρόγραμμα έγινε με ειδική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο χώρο του σχολείου μας στις 2/3/2017 (ακολουθεί συνοδευτικό Δελτίο Τύπου και φωτογραφίες).

δ) Οργανώθηκε επίσης η διαλογή των ανακυκλώσιμων υλικών στο πλαίσιο της συμμετοχής του σχολείου μας σε ιδιαίτερο πρόγραμμα του Δήμου Χαλανδρίου με την παραχώρηση στο σχολείο κάδων διαφορετικού χρώματος, ώστε να γίνεται διαχωρισμός του χαρτιού από το πλαστικό και τις μεταλλικές συσκευασίες, ενώ συνεχίστηκε η ανακύκλωση – διαλογή των μπαταριών και των πλαστικών καπακιών των συσκευασιών. Η διαλογή αυτή πραγματοποιήθηκε καθ’ όλη τη χρονιά με πολύ μεγάλη επιτυχία και βοήθησε τους μαθητές να κατανοήσουν τον ενδεδειγμένο τρόπο διαλογής των ανακυκλώσιμων υλικών. Ο μεγάλος όγκος υλικού, που συγκεντρώθηκε, παραδίνεται είτε στην Περιφέρεια Αττικής και στο Δήμο Χαλανδρίου είτε σε φορείς που επιτελούν κοινωνικό και φιλανθρωπικό έργο: το «Ορθόδοξο Ιεραποστολικό Κλιμάκιο Μαδαγασκάρης», το «Ενοριακό Φιλανθρωπικό Κέντρο Αγίου Ευθυμίου Κερατσινίου», και ο «Σύλλογος Νεφροπαθών και Φίλων Ικαρίας». Ιδιαίτερα ευχάριστη έκπληξη αποτέλεσε το γεγονός ότι οι μαθητές ενεπλάκησαν στη διαδικασία με ζήλο και έκδηλο ενδιαφέρον.

ε) Έγινε παρουσίαση – ενημέρΣΥΝΔΕΣΜΟΣωση όλων των μαθητών του σχολείου από την Ελληνική Εταιρεία ανακύκλωσης με θέμα: «Αλλάζοντας συμπεριφορές. Σχολεία για ανακύκλωση».

Βασιζόμενοι στη μεγάλη εμπειρία που έχει αποκτηθεί από τις προσπάθειες όλων αυτών των ετών συνεχίζουμε σχεδιάζοντας καινοτόμες περιβαλλοντικές δράσεις και για το ερχόμενο σχολικό έτος 2017-2018.

ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΠΟΥ ΠΑΡΑΠΕΜΠΕΙ ΣΕ ΣΧΕΤΙΚΗ ΠΡΟΒΟΛΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗΣ 

https://www.slideshare.net/iperrakis/1-77000659

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΒΡΑΒΕΥΣΗ 

Ι. Μ. ΠΕΡΡΑΚΗΣ DSCN6120 (07.06.2017)

 

Μόνιμος σύνδεσμος σε αυτό το άρθρο: https://blogs.sch.gr/1gymchal/2017/06/18/%ce%b2%cf%81%ce%b1%ce%b2%ce%b5%ce%b9%ce%bf-%cf%80%ce%b5%cf%81%ce%b9%ce%b2%ce%b1%ce%bb%ce%bb%ce%bf%ce%bd%cf%84%ce%b9%ce%ba%ce%b7%cf%83-%ce%b5%cf%85%ce%b1%ce%b9%cf%83%ce%b8%ce%b7%cf%83%ce%b9%ce%b1%cf%83/

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση