Παιδαγωγικά μέτρα σχετικά με την φθορά/καταστοφή κτιρίου/υλικών
Αναγνωρίζουμε ως κοινωνία την σημασία να αφοσιωθούμε στην κοινωνική και μαθησιακή διαδικασία του σχολείου και επίσης ως σχολική κοινότητα να σεβόμαστε τον χώρο και την υλικοτεχνική υποδομή (εξοπλισμός κλπ) του σχολείου, γιατί η αποκατάστασή της είναι δύσκολη και κοστίζει σε όλους μας.
Στις περιπτώσεις εκείνες, όπου αποδεδειγμένα η φθορά/καταστροφή, μερική ή ολική, σχολικού χώρου, καθώς και υλικοτεχνικής υποδομής και εξοπλισμού του, αποδίδεται σε συγκεκριμένο/η μαθητή/τρια, αυτός/η ελέγχεται για τη συμπεριφορά αυτή και η δαπάνη αποκατάστασης βαρύνει τον κηδεμόνα του/της.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις, η Διεύθυνση του σχολείου καλεί τον κηδεμόνα στον οποίο/α αποδεδειγμένα αποδίδεται η ζημία και του ζητάει να την αποκαταστήσει, μέσα σε προθεσμία πέντε (5) ημερών. Στην περίπτωση που αυτός δηλώσει ότι δεν προτίθεται να αποκαταστήσει την ζημία, τότε η Διεύθυνση του σχολείου το γνωστοποιεί στον οικείο Δήμο ή στη σχολική επιτροπή, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 28 του ν. 5056/2023. Ο Δήμος ή η σχολική επιτροπή οφείλει να ζητήσει και να λάβει τρεις (3) προσφορές για την αποκατάσταση της ζημίας, επιλέγοντας την πιο οικονομική, συντάσσοντας προς τούτο σχετικό πρακτικό. Αφού ολοκληρωθούν οι εργασίες στη σχολική μονάδα, τότε ο οικείος Δήμος ή η Σχολική Επιτροπή που επιβαρύνθηκε με την σχετική δαπάνη καλείται να αποστείλει το αποδεικτικό εξόφλησης στον κηδεμόνα του/της μαθητή/τριας. Τους καλεί εντός προθεσμίας πέντε (5) ημερών να καταβάλουν το ποσό σε συγκεκριμένο λογαριασμό του Δήμου ή της Σχολικής Επιτροπής και γνωστοποιώντας τους, ταυτόχρονα, ότι σε περίπτωση μη καταβολής του θα υπάρξει σχετική βεβαίωση οφειλής από την αρμόδια οικονομική υπηρεσία του Δήμου και είσπραξή της, σύμφωνα με τα οριζόμενα στον ν. 4978/2022. Σε περίπτωση άρνησης, η σχετική δαπάνη βεβαιώνεται και ακολουθεί η διαδικασία είσπραξής της