Αρχείο ημέρας 13 Οκτωβρίου 2024

Ενημέρωση για φθορά/καταστοφή κτιρίου/υλικών

Παιδαγωγικά μέτρα σχετικά με την φθορά/καταστοφή κτιρίου/υλικών

Αναγνωρίζουμε ως κοινωνία την σημασία να αφοσιωθούμε στην κοινωνική και μαθησιακή διαδικασία του σχολείου και επίσης ως σχολική κοινότητα να σεβόμαστε τον χώρο και την υλικοτεχνική υποδομή (εξοπλισμός κλπ) του σχολείου,  γιατί η αποκατάστασή της είναι δύσκολη και κοστίζει σε όλους μας.

Στις περιπτώσεις εκείνες, όπου αποδεδειγμένα η φθορά/καταστροφή, μερική ή ολική, σχολικού χώρου, καθώς και υλικοτεχνικής υποδομής και εξοπλισμού του, αποδίδεται σε συγκεκριμένο/η μαθητή/τρια, αυτός/η ελέγχεται για τη συμπεριφορά αυτή και η δαπάνη αποκατάστασης βαρύνει τον κηδεμόνα του/της.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις, η Διεύθυνση του σχολείου καλεί τον κηδεμόνα στον οποίο/α αποδεδειγμένα αποδίδεται η ζημία και του ζητάει να την αποκαταστήσει, μέσα σε προθεσμία πέντε (5) ημερών. Στην περίπτωση που αυτός δηλώσει  ότι δεν προτίθεται να αποκαταστήσει την ζημία, τότε η Διεύθυνση του σχολείου το γνωστοποιεί στον οικείο Δήμο ή στη σχολική επιτροπή, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 28 του ν. 5056/2023. Ο Δήμος ή η σχολική επιτροπή οφείλει να ζητήσει και να λάβει τρεις (3) προσφορές για την αποκατάσταση της ζημίας, επιλέγοντας την πιο οικονομική, συντάσσοντας προς τούτο σχετικό πρακτικό. Αφού ολοκληρωθούν οι εργασίες στη σχολική μονάδα, τότε ο οικείος Δήμος ή η Σχολική Επιτροπή που επιβαρύνθηκε με την σχετική δαπάνη καλείται να αποστείλει το αποδεικτικό εξόφλησης στον κηδεμόνα του/της μαθητή/τριας. Τους καλεί εντός προθεσμίας πέντε (5) ημερών να καταβάλουν το ποσό σε συγκεκριμένο λογαριασμό του Δήμου ή της Σχολικής Επιτροπής και γνωστοποιώντας τους, ταυτόχρονα, ότι σε περίπτωση μη καταβολής του θα υπάρξει σχετική βεβαίωση οφειλής από την αρμόδια οικονομική υπηρεσία του Δήμου και είσπραξή της, σύμφωνα με τα οριζόμενα στον ν. 4978/2022. Σε περίπτωση άρνησης, η σχετική δαπάνη βεβαιώνεται και ακολουθεί η διαδικασία είσπραξής της

Ενημέρωση για κατοχή-χρήση κινητών

Παιδαγωγικά μέτρα σχετικά με την απαγόρευση χρήσης των κινητών

Σύμφωνα με τις ισχύουσες αρ. πρωτ. 132328/Γ2/07-12-2006, 100553/Γ2/04-09-2012 και Φ.25/103373/Δ1/22-06-2018 και την τρέχουσα 102791/ΓΔ4/10.09.2024 αποφάσεις του ΥΠAIΘΑ, οι μαθητές/τριες δεν επιτρέπεται να έχουν στην κατοχή́ τους κινητά τηλέφωνα και οποιαδήποτε άλλη ηλεκτρονική συσκευή (smart-watches, tablets) ή παιχνίδι που διαθέτει σύστημα επεξεργασίας εικόνας και ήχου εντός του σχολικού́́ χώρου.

Ο ανάλογος ηλεκτρονικός εξοπλισμός που διαθέτει το σχολείο, χρησιμοποιείται και αρκεί κατά́ τη διάρκεια της διδακτικής πράξης και της εκπαιδευτικής διαδικασίας γενικότερα και μόνο υπό́ την εποπτεία/επίβλεψη του/της εκπαιδευτικού́.

Στην παραπάνω απαγόρευση δεν εμπίπτει η χρήση ιατρικών εφαρμογών μες κινητού τηλεφώνου ό άλλων συσκευών, αποκλειστικά και μόνο όμως, κατόπιν σχετικής ιατρικής γνωμάτευσης.

Στην περίπτωση που μαθητής/τρια διαπιστωθεί ότι κατέχει ή κάνει χρήση κινητού τηλεφώνου στον χώρο του σχολείου, το κινητό του, απενεργοποιείται και παραδίδεται στη Διεύθυνση του σχολείου, η οποία υποχρεούται να ενημερώσει τους γονείς/κηδεμόνες να έρθουν οι ίδιοι να το παραλάβουν και θα του επιβληθούν οι ανάλογες κυρώσεις. Στη δε περίπτωση που μαθητής/τρια βιντεοσκοπεί ή φωτογραφίζει άλλους μαθητές του σχολείου ή κάποιο μέλος του Διδακτικού Προσωπικού, θα του επιβληθούν αυστηρότερες  κυρώσεις.

Σημειώνουμε ότι Διεύθυνση του σχολείου οφείλει να αξιολογήσει παιδαγωγικά το περιστατικό και ανάλογα με τη βαρύτητά του και συνεκτιμώντας τις ειδικές περιστάσεις τέλεσης του περιστατικού, ιδίως την παραβίαση προσωπικών δεδομένων, επιβάλλει το παιδαγωγικό μέτρο της αποβολής από τα μαθήματα μέχρι τρεις (3) μέρες.  Εφόσον κριθεί εκ μέρους της Διεύθυνσης ότι η συμπεριφορά του/της μαθητή/τριας είναι ιδιαιτέρως αποκλίνουσα, τότε αυτός/η παραπέμπεται στο Σύλλογο Διδασκόντων/ουσων προκειμένου ο τελευταίος συνεκτιμώντας τις ειδικές περιστάσεις τέλεσης του περιστατικού, ιδίως την παραβίαση προσωπικών δεδομένων, να επιληφθεί και να επιβάλει το παιδαγωγικό μέτρο της αποβολής από τα μαθήματα μέχρι πέντε (5) ημέρες. Στην περίπτωση που η φωτογράφιση/βιντεοσκόπηση αφορά ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα τρίτων προσώπων, επιλαμβάνεται ο Σύλλογος Διδασκόντων και υποχρεούται να εφαρμόσει το παιδαγωγικό μέτρο της αλλαγής σχολικού περιβάλλοντος.

Οι προσπάθειες όλων μας, εκπαιδευτικών και γονέων και η στενή συνεργασία μας, θα πρέπει να στοχεύουν ώστε να ελαχιστοποιηθεί η χρήση των κινητών από τους μαθητές μας, προκειμένου να βελτιωθούν οι επιδόσεις τους και να προστατευθούν από τον σχολικό εκφοβισμό.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η υπερβολική χρήση κινητών τηλεφώνων από τα παιδιά μας, συνδέεται με μειωμένες εκπαιδευτικές επιδόσεις, ενώ παράλληλα έχει σοβαρές επιπτώσεις στη συναισθηματική τους σταθερότητα.

Αναγνωρίζουμε ότι το κινητό τηλέφωνο είναι αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητάς μας, επισημαίνουμε ιδιαίτερα τη σημασία αποφυγής χρήσης του κινητού τηλεφώνου στον σχολικό χώρο και σας παρακαλούσαμε να παροτρύνετε τα παιδιά σας να κάνουν λογική χρήση εκτός του σχολείου.

Δικαιολόγηση απουσιών μαθητών/μαθητριών (Υ.Α. 102791/10.09.2024)

Τα δικαιολογητικά των απουσιών των μαθητών/τριων προσκομίζονται είτε στο σχολείο μόνο από τον κηδεμόνα, είτε ηλεκτρονικά μέσω Gov.gr, μέσα σε δέκα (10) ημέρες από την ημέρα επιστροφής των μαθητών/τριων στο σχολείο και καταχωρίζονται στο πρωτόκολλο του σχολείου.

Α. Ο κηδεμόνας μπορεί να υποβάλει δικαιολογητικά για απουσίες του/της μαθητή/τριας μιας ή δύο ημερών, λόγω ασθένειας ή άλλων σοβαρών οικογενειακών λόγων. Οι ημέρες αυτές των απουσιών που δικαιολογεί ο κηδεμόνας δεν μπορεί να είναι περισσότερες από δύο (2) ημέρες αθροιστικά και μέχρι πέντε (5) για όλο το έτος.

Δικαιολογητικά

Αίτηση δικαιολόγησης απουσιών (κατεβάστε την αίτηση )

Υπεύθυνη δήλωση ασθενείας (κατεβάστε την Υ.Δ.)

Β. Ο κηδεμόνας κάθε μαθητή/τριας που απουσίασε για λόγους υγείας από το σχολείο περισσότερο από δύο (2) ημέρες είναι υποχρεωμένος να προσκομίσει ο ίδιος, το βραδύτερο μέχρι και τη 10η ημέρα από την επιστροφή του/της μαθητή/τριας στο σχολείο, βεβαίωση δημόσιου νοσηλευτικού ιδρύματος ή οποιουδήποτε ιδιώτη ιατρού, που να πιστοποιεί το είδος και τη διάρκεια της ασθένειας.

Δικαιολογητικά

Αίτηση δικαιολόγησης απουσιών (κατεβάστε την αίτηση)

Ιατρική βεβαίωση

Γ. Σε καμία περίπτωση δε δικαιολογούνται απουσίες των μαθητών που πραγματοποιήθηκαν χωρίς την άδεια του Διευθυντού του σχολείου σε ώρες του προγράμματος λειτουργίας του σχολείου, μεμονωμένες ή συνεχόμενες.

Οι Υπεύθυνες Δηλώσεις ή οι ιατρικές βεβαιώσεις θα πρέπει να συνοδεύονται απαραιτήτως από αίτηση προς τη Δ/νση του σχολείου.

Ενημέρωση για απουσίες έτους 2024-25

Χαρακτηρισμός Φοίτησης Μαθητών/τριων

Απόφαση ΥΠΑΙΘΑ Αριθμ.102791/ΓΔ4/10.09.2024

Θα θέλαμε να σας ενημερώνουμε σχετικά με τις απουσίες των μαθητών/τριων και τα όρια τα οποία ισχύουν στο Γυμνάσιο για τη νέα σχολική χρονιά 2024-25.

Κάθε ώρα μαθήματος, ο/η απουσιολόγος της τάξης, σημειώνει στο απουσιολόγιο τους απόντες μαθητές/τριες, το οποίο αφού ελεγχθεί από τον/την διδάσκων/σουσα, υπογράφεται. Συνεπώς κάθε ημέρα λειτουργίας του σχολείου ο/η μαθητής/τρια που απουσιάζει παίρνει ισάριθμες απουσίες με το ωρολόγιο πρόγραμμα (π.χ. αν έχει επτάωρο παίρνει 7 απουσίες). Ισάριθμες απουσίες με το ωρολόγιο πρόγραμμα χρεώνεται και όταν απουσιάζει από εκδηλώνεις του σχολείου (Εθνικές γιορτές, πολιτιστικές, αθλητικές εκδηλώσεις του σχολείου, περιπάτους χωρίς μεταφορικό μέσο κλπ). Επιπρόσθετα, η καθυστερημένη προσέλευση μαθητή/τριας μετά την είσοδο του/της εκπαιδευτικού εντός της αίθουσας θεωρείται απουσία.

Οι απουσίες μπορούν να χαρακτηρισθούν ως δικαιολογημένες

  • είτε με την προσκόμιση ιατρικής ή νοσοκομειακής βεβαίωσης.
  • είτε με αίτηση δικαιολόγησης από τον ίδιο τον κηδεμόνα, το αργότερο μέχρι και τη δέκατη μέρα από την επιστροφή του/της μαθητή/τριας στο σχολείο.

Σημειώνουμε ότι ο κηδεμόνας μπορεί να δικαιολογήσει το πολύ πέντε (5) ημέρες το χρόνο και όχι περισσότερες από 2 ημέρες κάθε φορά. Επίσης δεν μπορεί να δικαιολογήσει τμήμα ημέρας (πχ 2 πρώτες ώρες επειδή πήγε τον μαθητή για εμβολιασμό.

Την τελευταία ημέρα του διδακτικού έτους ο σύλλογος των καθηγητών συνεδριάζει και με βάση το σύνολο των απουσιών κάθε μαθητή/τριας, χαρακτηρίζει τη φοίτησή του ως:

  • Επαρκής χαρακτηρίζεται η φοίτηση ενός μαθητή/τριας όταν:
  • το σύνολο των απουσιών του/της δεν υπερβαίνει τις 50 ανεξάρτητα από το λόγο τον οποίο οφείλονται.
  • το σύνολο των απουσιών του/της δεν υπερβαίνει τις 114 με την προϋπόθεση ότι οι πάνω από τις 50 θα είναι όλες δικαιολογημένες.
  • Ανεπαρκής χαρακτηρίζεται η φοίτηση ενός μαθητή/τριας όταν:
  • σημείωσε πάνω από 50 αδικαιολόγητες απουσίες. Στην περίπτωση αυτή ο/η μαθητής/τρια υποχρεούται να επαναλάβει την τάξη.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Σκουφά 154
ΤΚ 47132 - Άρτα
Τηλέφωνο: 2681026649
Email: mail@1gym-artas.art.sch.gr

Η ώρα είναι:

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Οκτώβριος 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  
Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση