ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2018-19

Δευτέρα 13 Μάη 2019

Η τελευταία για φέτος εξόρμηση της Λέσχης Φωτογραφίας στο Κιάτο όπου μας υποδέχθηκε η κυρία Γεωργία Ματσούκα από το ΚΠΕ Σικυωνίων και παρακολουθήσαμε το περιβαλλοντικό πρόγραμμα «Κορινθιακός …ανακαλύπτοντας τη μικρή μας θάλασσα».

Μετρήσαμε θερμοκρασία θάλασσας (16 βαθμοί κελσίου), θερμοκρασία εδάφους (19 βαθμοί κελσίου), με αυτοσχέδιο ανεμολόγιο παρατηρήσαμε από πού φυσάει ο άνεμος , μάθαμε να προσανατολιζόμαστε χωρίς πυξίδα και να φτιάχνουμε κόμπους ναυτικούς !

   προς τα πού φυσάει παιδιά;;;

Και του χρόνου παιδιά!!!!

 

___________________________________________________________________________

Εφτασε και πάλι η ώρα για την ΕΚΘΕΣΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ των μαθητών μας!

 

Τέσσερις μαγικές μέρες!

Φωτογράφοι και μοντέλα υποδέχτηκαν γονείς, καθηγητές και φίλους!

Σας ευχαριστούμε όλους ! Για τη βοήθεια, για τη συμπαράσταση, για την τιμή που μας κάνατε!

Ιδιαιτέρως τη Διευθύντρια κυρία Αρέστη για τη συνεχή υποστήριξη, την κυρία Μπουλουξή από το Γυμνάσιο Αναβρύτων που συνδιοργανώνουμε την έκθεση και τις μητέρες κυρία Φιλιππαίου και κυρία Φούρλα για την αθόρυβη βοήθειά τους  !

 

ο κύριος Ξανθάκηςο κύριος Γαλάνης

Τα έργα των μαθητών στην αναμνηστική αφίσα που πήραμε όλοι!

Κατερίνα Ρουμπή

Γεωργία Φέλλιου

 

___________________________________________________________________________

Σάββατο 4 έως Τρίτη 7 Μάη 2019

Εκπαιδευτική μετακίνηση στο Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Παρανεστίου Δράμας

4 μέρες μέσα σε μαγικό τοπίο, αραιοκατοικημένες περιοχές και φιλόξενους ανθρώπους .

Μια άλλη Ελλάδα που εμείς οι Αθηναίοι συχνά  δε γνωρίζουμε.

Εξι χιλιόμετρα πεζοπορία! Δίπλα στον ποταμό Νέστο! Εξαιρετικοί οι εκπαιδευτικοί από το ΚΠΕ Παρανεστίου καθώς και το πρόγραμμα «περιβαλλοντικό μονοπάτι» που κάναμε! Μάθαμε ότι η ασπιρίνη βγαίνει από τον κορμό της ιτιάς, μάθαμε για τις ευεργετικές ιδιότητες της τσουκνίδας, για το δρυοκολάπτη, την οχιά και τη γενικότερη χλωρίδα και πανίδα της περιοχής, για το παρθένο δάσος Φρακτού και όσο και να γράψουμε θα είναι λίγα για τις εικόνες, τις μυρωδιές και τα ακούσματα που φέραμε πίσω μαζί μας…μοναδική εμπειρία που σίγουρα θα μας συνοδεύει για όλη μας τη ζωή…

Σπήλαιο Αγγίτη: το μοναδικό επισκέψιμο ποταμιαίο σπήλαιο της Ελλάδας!

Ενα χιλιόμετρο περπατώντας πότε δίπλα και πότε «πάνω» στο ποτάμι, σε εντυπωσιακές αίθουσες παρέα με τους «μόνιμους’ Κατοίκους του σπηλαίου, τις νυχτερίδες.

Πόλη της Δράμας: από τη λέξη ύδραμα, μία πόλη γεμάτη νερά και μεγάλη ιστορία την εποχή που μεσουρανούσε η καπνοβιομηχανία

Πόρτο Λάγος στη λίμνη Βιστωνίδα

Πόλη της Ξάνθης: κοσμοπολίτισσα και πολυπολιτισμική από αιώνες διατηρεί την αρχοντιά της μέχρι σήμερα!

Επισκεφθήκαμε παλιά πόλη, λαογραφικό μουσείο, μουσείο Χατζηδάκη και μουσείο της σκιάς.

 

Οινοποιείο Λαζαρίδη

Πλαταμώνας: η μοναδική γαλλαρία της σιδηροδρομικής γραμμής που διατηρείται και έχει μεγάλη σημασία για τις ένδοξες σελίδες ιστορίας που έγραψε στο δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο.

Και του χρόνου με υγεία!!!

 

_____________________________________________________________________________

Παρασκευή 19 Απριλίου 2019

Τελευταία φωτοβόλτα της ομάδας στο όμορφο Μαρούσι μας!

Κι αν νομίζετε ότι μέσα στις διακοπές του Πάσχα δε δουλεύουμε κάνετε λάθος!!! Είμαστε στον πυρετό των προετοιμασιών της έκθεσης φωτογραφίας που θα πραγματοποιηθεί και φέτος στο Δημαρχείο Αμαρουσίου από  Πέμπτη 9 έως και Κυριακή 12 Μαίου!

Περισσότερες πληροφορίες σύντομα…

Καλή Ανάσταση!!!

_______________________________________________________________________________

Κυριακή 31 Μαρτίου 2019

Το δίκτυο για τα «κρυμμένα και θαμμένα θέλγητρα των πόλεων» βγήκε και πάλι για αναζήτηση θαμμένων θησαυρών της πόλης μας. Τρίτη δράση και σειρά της υπέροχης πολιτιστικής ομάδας του 3ου ΓΕΛ Αχαρνών «Ανεμοσκορπίσματα» να γίνει η οικοδέσποινα για τα υπόλοιπα τρία σχολεία του δικτύου μας. Το ρέμα της Καναπίτσας, ο Κηφισός με τα πηγάδια και τα ψάρια του, ο καταπληκτικός θολωτός τάφος, το δημοτικό θεατράκι «Σοφοκλής». Μια φιλόξενη βιβλιοθήκη που τρέχει με τη φροντίδα της ομάδας. Προετοιμασία, συμμετοχή, πρωτοβουλία, ομαδικότητα, ζεστή υποδοχή και μια συγκινητική έκπληξη για μένα… Και στο μυαλό όλων… το αρχαίο θέατρο Αχαρνών που λήγει μέσα στον Απρίλιο η ημερομηνία για την καταβολή των αποζημιώσεων, ώστε να μπορέσει να αναδειχθεί όπως του πρέπει. Ευχαριστούμε τις υπεύθυνες καθηγήτριες της ομάδας Ειρήνη Τσουκαλά και Φαίη Μπαχούρου και… Καλή αντάμωση των θεατρικών ομάδων των σχολείων μας στο Μαθητικό Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος στις Αχαρνές!

       Ιδιάιτερες ευχαριστίες στη μαμά της Φρίντας που συνόδεψε τους μαθητές.

 

_________________________________________________________________________________________

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2019

Οι μαθητές οραματίζονται την πόλη τους !

Σχεδιάζουν και αποτυπώνουν στο χαρτί …..

   Αυτή ήταν και η τελευταία για φέτος, κοινή δραστηριότητα για το δίκτυο «βιώσιμη πόλη»

 

__________________________________________________________________________________________

Κυριακή 3 Μαρτίου 2019

στο Αλσος Συγγρού υποδεχόμαστε μαζί με το Πειραματικό Γυμνάσιο Αναβρύτων το 1ου ΓΕΛ Μεταμόρφωσης και το 3ο ΓΕΛ Αχαρνών στα πλαίσια της δράσης:

 «Οι κρυμμένοι θησαυροί της πόλης: ό,τι μας ενώνει».

Με τόπο αναφοράς την πόλη κι ό,τι έχει θαφτεί ή κρυφτεί μέσα στο ιστορικό γίγνεσθαι επιχειρούμε μια συνεργασία μεταξύ περιβαλλοντικών και πολιτιστικών ομάδων σχολείων της Β/βάθμιας εκπαίδευσης Αττικής. Η εκκίνηση μας είναι από το παρόν,το εδώ και το τώρα, αλλά αναζητούμε το παρελθόν και οραματιζόμαστε το μέλλον της πόλης μας. Αφετηρία  μας οι κρυμμένοι της θησαυροί: ένα ποτάμι στη Μεταμόρφωση, ένα αρχαίο θέατρο στις Αχαρνές και ένα δάσος στο Μαρούσι.

Συμμετέχουν: η περιβαλλοντική ομάδα –λέσχη ανάγνωσης- του 1ου ΓΕΛ Μεταμόρφωσης, το πολιτιστικό πρόγραμμα –λέσχη ανάγνωσης- του 3ου ΓΕΛ Αχαρνών και τα περιβαλλοντικά προγράμματα –λέσχες φωτογραφίας- του Πειραματικού Γυμνασίου Αναβρύτων και του δικού μας σχολείου. Η Δράση θα ολοκληρωθεί σε τρεις συναντήσεις.

 

Περιβαλλοντικό μονοπάτι στο άλσος μας και κυνήγι θησαυρού , δηλαδή των πολιτιστικών, περιβαλλοντικών και ιστορικών στοιχείων του Αλσους Συγγρού.

Ευχαριστούμε την κυρία Βαρβάρα Πετρίδου , υπεύθυνη Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Β’ Αθήνας, για τη σταθερή της υποστήριξη και παρουσία σε όλες τις δράσεις μας!!!

Ευχαριστούμε τον κύριο και την κυρία Φούρλα καθώς και τον κύριο Βλαχόπουλο για τη βοήθειά τους!

Σε αναμονή της τρίτης και τελευταίας συνάντησης!

________________________________________________________________________________

Παρασκευή 22 Φεβρουαρίου 2019, απόγευμα

Πήγαμε πάλι στο Δάσκαλο Γιάννη Γαλάνη και στο σκοτεινό θάλαμο! Δοκιμάσαμε την αυτοσχέδια κατασκευή pinhole των μαθητών Φρέντυ Βαρθαλίτη, Φρίντα Φιλιππαίου και Αλέξη Φούρλα. Μία μικρή ξύλινη και μία μεγαλύτερη από χαρτονένιο κουτί. Φωτοστεγείς κατασκευές χωρίς κόστος απλά με μεράκι και εφευρετικότητα! Και πράγματι με έκθεση 35 λεπτών καταφέραμε να αποτυπώσουμε σε φωτογραφικό χαρτί !!

Αυτές είναι οι εικόνες που καταφέραμε να αποτυπώσουμε!

Για την τελευταία «σουρεαλιστική» φωτογραφία έγινε συζήτηση: τι μπορεί να απεικονίζει;  Ακολουθούν οι απαντήσεις: γραφομηχανή, ένα σύννεφο κι ένα καράβι, ισθμός κι ένα πλοίο που περνά, εργοστάσιο και καπνοί, φιλέ του βόλει, ανθρωπος καθισμένος σε καναπέ, παράθυρο, λάμπα πάνω σε τραπέζι, τούρτα, σύννεφο και αργαλειός, καρέκλα, μορφή γυναίκας….

Γιατί τα έργα τέχνης έχουν πολλές αναγνώσεις!

__________________________________________________________________________________

Τετάρτη 20 Φεβρουαρίου 2019

Η συνεργασία μας με το δίκτυο

«Βιώσιμη Πόλη:΅Η Πόλη ως Πεδίο Εκπαίδευσης για την Αειφορία» που συντονίζει το ΚΠΕ Ελευθερίου Κορδελιού & Βερτίσκου για το σχολικό έτος 2018-2019

έδωσε ήδη την πρώτη εργασία! Στο σύνδεσμο που ακολουθεί απολαύστε τα συννεφόλεξα που φτιάξαμε όλα τα σχολεία και γνωρίστε με αυτόν τον τρόπο πολλές περιοχές της Ελλάδας!

https://sites.google.com/view/viosimiwordclouds

__________________________________________________________________________________

Παρασκευή 15 Φεβρουαρίου 2019

Εκμεταλλευτήκαμε τη βροχή για να βγάλουμε φωτογραφίες με αντανακλάσεις!

 

____________________________________________________________________________________

Κυριακή 10 Φεβρουαρίου 2019

Διασχολική συνεργασία: οι κρυμμένοι θησαυροί της πόλης μου

ΓΕΛ Μεταμόρφωσης, 3ο ΓΕΛ Αχαρνών, Π. Γ. Αναβρύτων και 1ο Γ. Αμαρουσίου

τρεις κυριακές τρία περιβαλλοντικά μονοπάτια γεμάτα εκπλήξεις!

Σήμερα ανακαλύψαμε το ποτάμι της Μεταμόρφωσης: ο Κηφισός !

Αν και Κυριακή 8 μαθητές της περιβαλλοντικής μας ομάδας/Λέσχη Φωτογραφίας συμμετείχαν και η δράση άξιζε κάθε λεπτό!

Ανακαλύψαμε κρυμμένα μυστικά γεωγραφικά και ιστορικά, παίξαμε βιωματικά παιχνίδια, οραματιστήκαμε το ποτάμι των ονείρων μας και φτιάξαμε παγωμένες εικόνες!

Ευχαριστούμε το ΓΕΛ Μεταμόρφωσης για την πλούσια φιλοξενία!

 

 

_____________________________________________________________________________________

Παρασκευή 8 Φεβρουαρίου 2019

Καλεσμένη μας η κυρία Σταμπολίτη Χρυσούλα, ερασιτέχνης φωτογράφος με πολλές συμμετοχές σε ομαδικές εκθέσεις φωτογραφίας μας έδειξε φωτογραφίες μιας άλλης Αθήνας και πορτρέτα που απεικονίζουν πολλά περισσότερα από την επιφάνεια…μας έβαλε σε σκέψεις κια μας έδωσε έμπνευση για διαφορετικά κλικ…

Την ευχαριστούμε από καρδιάς!

________________________________________________________________________________________

Παρασκευή 1 Φεβρουαρίου 2019

Και ναι! Σήμερα πήραμε στα χέρια μας τις αναλογικές φωτογραφίες που είχαμε τραβήξει πριν δύο εβδομάδες!

Ηταν τόση η χαρά και η εκπληξη! Τόσο διαφορετικό το συναίσθημα από τις ψηφιακές που έχουμε συνηθίσει τα τελευταία χρόνια!

Και ως φωτογράφοι και ως μοντέλα τα παιδιά τα πήγανε περίφημα!!!

Στη συνέχεια είχαμε τη χαρά να μας μιλήσει η κυρία Τζιάνα Μανωλοπούλου, φωτογράφος και  μητέρα  της Φρίντας, για την camera obscura, πως λειτουργεί και να μας δείξει ζωντανά μία απλή που είχε κατασκευάσει στο παρελθόν.

Για να δούμε θα καταφέρουμε να κατασκευάσουμε φέτος τη δική μας camera obscura;  Κι αν ναι, θα καταφέρουμε άραγε να τραβήξουμε και φωτογραφία; Από τι υλικό θα γίνει η κατασκευή; Ποιο φωτοευαίσθητο υλικό θα τοποθετήσουμε μέσα; Πόσα λεπτά έκθεση θα χρειαστούν;

Είναι πολλές οι απορίες μας!!! Αλλά κάποιοι μαθητές δέχθηκαν την πρόκληση!!!

Αναμένουμε με αγωνία…..

 

__________________________________________________________________________________________

Τετάρτη 30 Ιανουαρίου 2019

Εορτή των τριών Ιεραρχών σήμερα και 12 μαθητές της Λέσχης Φωτογραφίας αφιέρωσαν δύο ώρες από τον ελεύθερό τους χρόνο για να επισκεφθούμε το πολιτιστικό κέντρο Βίλλα Στέλλα στο Νέο Ηράκλειο όπου ο δάσκαλος κύριος Γιάννης Γαλάνης μας υποδέχθηκε και μας ταξίδεψε στο μαγικό χώρο της αναλογικής φωτογραφίας!

Μπήκαμε στο σκοτεινό θάλαμο, μάθαμε για τα χημικά και τη διαδικασία εμφάνισης ενός φιλμ, και αφού εμφανίσαμε το συνεργατικό φιλμ που είχαμε τραβήξει την προηγούμενη εβδομάδα εκτυπώσαμε και μία φωτογραφία!

Η στιγμή που πάνω στο λευκό φωτογραφικό χαρτί εμφανίζεται η εικόνα απλά ανεπανάληπτη!

Ευχαριστούμε ολόψυχα το Δάσκαλο κύριο Γιάννη Γαλάνη που μοιράστηκε μαζί μας την αγάπη του για τη φωτογραφία…αυτήν την  προσωπική και άρα μοναδική στιγμή του κλικ….

Ευχαριστούμε την κυρία Αριστέα Μπουλουξή από το Π. Γ. Αναβρύτων που συνεργαζόμαστε σταθερά τα τελευταία τρία χρόνια και μας συνόδεψε σήμερα με τρεις δικούς της μαθητές!

 

 

Παρασκευή 25 Ιανουαρίου 2019

Φέτος συμμετέχουμε στο Εθνικό Θεματικό Δίκτυο «Βιώσιμη πόλη: η πόλη πεδίο εκπαίδευσης για την αειφορία»

που συντονίζει το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ ΚΟΡΔΕΛΙΟΥ & ΒΕΡΤΙΣΚΟΥ.

Στα πλαίσια αυτής μας της συνεργασίας μας μελετήσαμε την πόλη μας. Καταγράψαμε λέξεις που μας έρχονται στο μυαλό όταν σκεφτόμαστε το Μαρούσι, φτιάξαμε συννεφόλεξο, φωτογραφίσαμε τη γειτονιά μας και σχεδιάσαμε στο χαρτί ένα μονοπάτι μέσα στην πόλη μας εμπλουτισμένο με αυτές τις φωτογραφίες ! Ολα αυτά τα στείλαμε στην πλατφόρμα επικοινωνίας με τα υπόλοιπα σχολεία του δικτύου και περιμένουμε τις δικές τους γειτονιές, τις δικές τους πόλεις….

Βρέχει λέξεις!!!!!!

Σχεδιάζουμε τα μονοπάτια της πόλης μας!!

_________________________________________________________________________________________

Παρασκευή 18 Ιανουαρίου 2019

Κοπή βασιλόπιτας!!!

Ευχαριστούμε τη μητέρα της Φρίντας για τη νοστιμότατη κι εντυπωσιακή πίτα!

Η τυχερή της χρονιάς η Ελλη!

Και ακολούθησε φωτογράφιση με αναλογική φωτογραφική μηχανή!

Κάθε μαθητής είχε την ευκαιρία να γίνει φωτογράφος και με πολλή σκέψη και προσοχή να τραβήξει τη μία και μοναδική στάση που του αντιστοιχούσε και στη συνέχεια να γίνει και μοντέλο σε πορτρέτο που κάποιος άλλος συμμαθητής του φωτογράφιζε!

Ευχαριστούμε τη Φρίντα για τις φωτογραφίες backstage που ακολουθούν και τη μητέρα της Φρίντας για τον επαγγελματικό εξοπλισμό που μας δάνεισε!

Εχουμε μεγάλη αγωνία να δούμε τα αποτελέσματα αυτής της άσκησης …η μέρα που θα μπούμε στο σκοτεινό θάλαμο πλησιάζει!!

___________________________________________________________________________________________

Και φέτος η Λέσχη Φωτογραφίας με 30 ενεργά μέλη ξεκινά να φωτογραφίζει το σχολείο, το Μαρούσι, το Αλσος Συγγρού ….

Συνεργασίες οργανώνονται και γνωριμία με την αναλογική φωτογραφία και το φιλμ…

___________________________________________________________________________________________

 

ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2017-18

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ  

ΛΕΣΧΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ

Υπεύθυνες καθηγήτριες :   Ρουμπή Κατερίνα  ,  Φέλλιου Γεωργία

_____________________________________________________________

Η έκθεση φωτογραφίας ταξιδεύει στη Νέα Ιωνία και συμμετέχει στην παρουσίαση Περιβαλλοντικών Προγραμμάτων της ΔΔΕ Β’ Αθήνας. Μαζί με  22 ακόμα σχολεία ανταλλάξαμε εμπειρίες και πρέπει να το παραδεχτούμε : Η περιβαλλοντική εκπαίδευση μας ενώνει!!

______________________________________________________________

Η έκθεση φωτογραφίας στην Αμαρυσία! Ευχαριστούμε για τη δημοσιογραφική καλυψη!

Έκθεση φωτογραφίας 1ου Γυμνασίου & Γυμνασίου Αναβρύτων

_________________________________________________________

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ / ΑΦΙΣΑ ΕΚΘΕΣΗΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ

                                            

Οι  περιβαλλοντικές ομάδες/λέσχες φωτογραφίας των μαθητών του Πρότυπου Γυμνασίου Αναβρύτων και του 1ου Γυμνασίου Αμαρουσίου συνεργάστηκαν τη σχολική χρονιά 2017-18 με συνδετικό κρίκο το άλσος Συγγρού και την αγάπη για τη φωτογραφία. Και συνδιοργανωσαν  μία έκθεση φωτογραφίας την Τετάρτη 16-5 και την Πέμπτη 17-5 στο Δημαρχείο Αμαρουσίου.

Από την προετοιμασία της έκθεσης στην άδεια αίθουσα,  μέχρι τη στιγμή που μαζέψαμε τα έργα ζήσαμε στιγμές δημιουργικές και συναισθηματικά φορτισμένες.

Μας τίμησαν με την παρουσία τους η αντιδήμαρχος κυρία Χαλιώτη, ο πρόεδρος της σχολικής επιτροπής κύριος Παπαδόπουλος, η υπεύθυνη περιβαλλοντικής εκπαίδευσης Β’ Αθήνας κυρία Πετρίδου, οι διευθύντριες  των σχολείων κυρία Ρουμπέα και κυρία Αρέστη, καθηγητές, γονείς και φίλοι.

Τοπία, πορτρέτα, καρτ ποστάλ, αφηρημένα και ψαγμένα έργα…Η περιβαλλοντική ευαισθησία των μαθητών, η φρέσκια ματιά τους και η αισιοδοξία τους μας ταξίδεψαν και μας χάρισαν χαμόγελα!

Σας ευχαριστούμε παιδιά….

Ραντεβού του χρόνου…

 

Από την προετοιμασία της έκθεσης

Ευχαριστούμε ιδιαιτέρως της κυρίες Φούρλα και Φιλιππαίου για την ακούραστη παρουσία τους και τις έξι ώρες της προετοιμασίας  της έκθεσης!

Σύντομη παρουσίαση των προγραμμάτων

 

Σας ευχαριστούμε παιδιά….

Ραντεβού του χρόνου…

 

______________________________________________________________________________

Εκπαιδευτική μετακίνηση Εδεσσα, Νάουσα, Νυμφαίο

Στα πλαίσια της Λέσχης Φωτογραφίας 18 μαθητές ταξίδεψαν στη βόρεια Ελλάδα και

γνώρισαν μέρη μακρινά και πανέμορφα! Κάθε μέρα είχαμε ευκαιρίες για μάθηση, για φωτογράφιση φύσης και ομορφης αρχιτεκτονικής.

Κάστρο Πλαταμώνα

Πόλη της Εδεσσας, Πάρκο καταρρακτών, Κιουπρί, Σιδηροδρομικός Σταθμός

Μαθημα στο Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαιδευσης

 

    Ευχαριστούμε θερμά τη θεία της μαθήτριας Μίνας Δημητράκη που μας ξενάγησε στην πόλη της και μας κέρασε νοστιμότατη σπιτική πίτσα!

 

Στο μαγικό Νυμφαίο επισκεφθήκαμε το καταφύγιο του λύκου και της αρκούδας.

Λϊμνη Αγρα, Λίμνη Βεγορίτιδα

  Αρχαιολογικό Μουσείο Πέλλας

 

Κοιλάδα Τεμπών

  Και του χρόνου με υγεία! Σας ευχαριστούμε πολύ!

________________________________________________________________________________

 

Παρουσίαση του προγράμματος μας στο Σεμινάριο που διοργάνωσε το ΚΠΕ Ομηρούπολης Χίου με θέμα :

«Οταν η φύση δημιουργεί πολιτισμό»

____________________________________________________________________________________

Συμμετοχή της περιβαλλοντικής ομάδας στη δράση ευαισθητοποίησης για το περιβάλλον, την αειφορία και τη διαφορετικότητα:

«Οι κάλτσες της Ελευθερίας»!!!

 

___________________________________________________________________________________________

Τρίτη 20 Μαρτίου 2018

Λαύριο Σούνιο

Επίσκεψη στον Εθνικό δρυμό Σουνίου/Λαυρίου στη θέση «Χάος»

Υπολογίσαμε το βάθος του βαράθρου πετώντας πέτρες και μετρώντας  το χρόνο πτώσης, βρήκαμε πετρες με προσμίξεις σιδήρου με τη βοήθεια μαγνήτη, τη ανοιξιάτικη χλωρίδα μας μάγεψε και είχαμε την ευκαιρία να απολαύσουμε τη θέα και να παίξουμε .

 

Ναός του Ποσειδώνα, Σούνιο

Ιστορία, Αρχιτεκτονική και φώς: τα ακαλύτερα συστατικά για όμορφες φωτογραφίες!

______________________________________________________________________________

Παρασκευή 9-3-2018

Διαγωνισμός μαγειρικής – Master chef

Μαθητές , γονείς και καθηγητές μαγειρεύουν και αλλάζουν τις διατριφικές τους συνήθειες!

Κριτική επιτροπή:

  1. Αρέστη Ελπινίκη, Διευθύντρια του 1ου Γυμνασίου Αμαρουσίου’
  2. Πετρίδου Βαρβάρα, υπεύθυνη Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Β’ Αθήνας
  3. Αθανασία Λαμπρούλη, Μάγειρας Α του εστιατορίου της Μεγάλης Βρεταννίας
  4. Selim Selzuk, σεφ και  ιδιοκτήτης του εστατορίου Anadolu

Ευχαριστούμε από καρδιάς όλους όσους συμμετείχαν και μας χάρισαν από το χρόνο και το κεφι τους!

Και την κυρία Χαρβούρου, καθηγήτρια καλλιτεχνικών στο σχολείο μας που επιμελήθηκε τη διακόσμηση της αίθουσας μαζί με την κυρια Φέλλιου!

 

 

   

Για το 1ο βραβείο ισοβάθμισαν : Σοφία Αγγελίδη και Ρίτσα Ταγματάρχη!!!!

3ο βραβείο στο Φρέντυ Βαρθαλίτη

Αναλυτικά η βαθμολογία

Νούμερο 18-Teriyaki Sandwitch και Μπισκότα- βαθμοί 37

Νούμερο 3-Αμυγδαλόπιτα ανοιξιάτικη και γλυκό λεμόνι-βαθμοί 37

Νούμερο 6-Μελομακάρονα-βαθμοί 36

Νούμερο 1-Μουσακάς-βαθμοί 33

Νούμερο 13- Μωσαικό -βαθμοί 33

Νούμερο 5-Τούρτα αναμικτη-βαθμοί 33

Νούμερο 10- Love cookies  -βαθμοί 31

Νούμερο 17- Μπισκότα-βαθμοί 31

Νούμερο 9-Τριλέτσε-βαθμοί 29

Νούμερο 15-Πορτοκαλόπιτα-βαθμοί 28

Νούμερο 16-Λαζάνια -βαθμοί 28

Νούμερο 11-cupcake-βαθμοί 27

Νούμερο 2- Κρητικός Ντάκος-βαθμοί 25

Νούμερο 12-Προφιτερόλ-βαθμοί 25

Νούμερο 7- Πιροσκί -βαθμοί 24

Νούμερο 14- Παστίτσιο -βαθμοί 24

 

 

______________________________________________________________________________

Παρασκευή 2 Μαρτίου 2018

Η λέσχη φωτογραφίας υποδέχεται την κυρία Μαρία Μαρκάκη, φωτογράφο και κοινωνιολόγο του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης.

Μας μίλησε για τη δουλεία της , για τα σχολεία ένταξης και γενικότερα για την πραγματικότητα της κρίσης των τελευταίων χρόνων.

Οι ασπρόμαυρες φωτογραφίες της μας έφεραν κοντα στα μάτια των προσφυγόπουλων μαθητών καθώς και στα όνειρά τους, καθώς ο άνθρωπος δεν παύει ποτέ να ονειρεύεται και να προσπαθεί για το καλύτερο….

Σας ευχαριστούμε θερμά για την ειλικρινή παρουσίαση και προσδοκούμε  μια επόμενη συνεργασία!

 

_______________________________________________________________________________

Η μαθήτρια Μίνα Δημητράκη, μέλος της περιβαλλοντικής μας ομάδας, έχει δημιουργήσει ένα blog με περιβαλοντικά θέματα! Θέλεις να βοηθήσεις; Μπορείς!     (https://saveplanet21.blogspot.com/)

Υποστηρίζουμε και παρακολουθούμε και συμμετέχουμε!!!

Συγχαρητήρια Μίνα!!!!!

_________________________________________________________________________________

Παρασκευή 16 Φεβρουαρίου 2018

Σήμερα πάμε σούπερ μάρκετ!!!! Για την ακρίβεια επισκεπτόμαστε τα δύο κοντινά στο σχολείο καταστήματα. Ευχαριστούμε για την άμεση ανταπόκριση και τη φιλοξενία!!!

Παίρνουμε συνέντευξη από τον υπέυθυνο του κάθε καταστήματος και ελέγχουμε τις ετικέτες προιόντων που αγοράζουμε συχνά. Γνωρίζουμε τι περιέχουν ;;;  Τι είναι όλα αυτά τα Ε;;;; τι είναι το φοινικέλαιο;

Εχουμε πολλά να μάθουμε ακόμα , έχουμε πολλά να συζητήσουμε και να ερευνήσουμε στην επόμενη συνάντησή μας!

Πάντως κάναμε ένα βήμα στο να γίνουμε ενημερωμένοι και ευαισθητοποιημένοι καταναλωτές!

_________________________________________________________________________________

Παρασκευή 9 Φεβρουαρίου 2018

Κάθε Παρασκευή και μία νέα ιδέα!

Σήμερα μιλήσαμε για το διατροφικό αποτύπωμα και τα τροφοχιλιόμετρα! Σκεφτήκαμε για τις τροφές που καταναλώνουμε αν είναι τοπικές και εποχιακές. Μάθαμε για το φοικικέλαιο και τον τρόπο παρασκευής του. Και όλα αυτά μέ δραστηριότητες από το υλικό της wwf  «Υγιή παιδιά, υγιής πλανήτης»

Κιο επειδή είμαστε ό,τι τρώμε θα συνεχίσουμε τις έρευνές μας ξεκινώντας από την οικογενειακή μας εβδομαδιαία λίστα του σουπερμάρκετ!

Για να δούμε τι θα δούμε…

Η συνέχεια την επόμενη Παρασκευή..

 

 

_________________________________________________________________________________

Παρασκευή 2 Φεβρουαρίου 2018

Κόβουμε τη βασιλόπιτα της Λέσχης Φωτογραφίας. Η Ειρήνη Ζαραβέλλα μαζί με τη μητέρα της μας ετοίμασαν μία νοστιμότατη πίτα! Τις ευχαριστούμε και τις δύο και περιμένοθμε και τη συνταγή! Το φλουρί έπεσε στο Δημήτρη Τριάντο! Και το δώρο του ήταν χειροποίητο από την κυρία Φέλλιου : ένα μπρελόκ από ανακυκλώσιμα υλικά!!!

        

Η μέρα συνεχίστηκε με φωτοβόλτα στο Αλσος Συγγρού! Δεν προλάβαμε τις ανθισμένες αμυγδαλιές αλλά ο συννεφιασμένος ουρανός μας χάρισε γλυκό φως για όμοσφες λήψεις…

_________________________________________________________________________________

Παρασκευή 26 Ιανουαρίου 2018

Ο Βαγγέλης Νικολός ήταν σήμερα ο καλεσμένος μας. Ερασιτέχνης φωτογράφος, τολμηρός και γεμάτος ιδέες έδειξε τεχνικά τρικ και μυστικά για εντυπωσιακές φωτογραφίες. Οι μαθητές έλυσαν απορίες και δοκίμασαν άμεσα διαφορετικές λήψεις για το ίδιο θέμα.

Ευχαριστούμε πολύ!

 

__________________________________________________________________________________________

Παρασκευή 19 Ιανουαρίου 2018

Η λέσχη Φωτογραφίας με πολλή χαρά υποδέχεται το Θωμά Πατσέα, ερασιτέχνη, μεθοδικό  που δε φοβάται τους πειραματισμούς φωτογράφο:

Μας παρουσίασε τη δουλειά του και μας έδωσε ιδέες και ώθηση για δουλειά!

«Δε δημιουργείς μία φωτογραφία μόνο με τη μηχανή. Οταν φωτογραφίζεις κουβαλάς μαζί σου όλες τις εικόνες που έχεις δει, όλα τα βιβλία που έχεις διαβάσει, τη μουσική που έχεις ακούσει, τους ανθρώπους που έχεις αγαπήσει…»   Ansel Adams

Ευχαριστούμε πολύ!

 

 

—————————————————————————————————————————————————————

Παρασκευή 8 Δεκεμβρίου 2017

1η εκδήλωση της Λέσχης Φωτογραφίας

Ευχαριστούμε τον κύριο Νίκο Παπαγιαννόπουλο, επαγγελματία φωτογράφο, που ήρθε στο σχολείο, μας έδειξε τη δουλειά του, μας μίλησε για τη σκηνοθετημένη φωτογραφία καθώς και για τις επαγγελματικές προοπτικές ενός φωτογράφου.


 

 

 

 

 

—————————————————————————————————————————————————

ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2016-17

 

 

 

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ:

 

ΛΕΣΧΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ : Υπεύθυνες καθηγήτριες 

 Ρουμπή Αικατερίνη  ,  Φέλλιου Γεωργία 

 

 

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ 

Σταυρος2-1

 

 

 

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

αφισα-Λια Ζαννη

 

 

 

Το 1ο Γυμνάσιο Αμαρουσίου  στη  Μυροβόλο Χίο!
Η περιβαλλοντική ομάδα του σχολείου μας ταξίδεψε στη «Μυροβόλο Χίο»!
Το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Ομηρούπολης μας ξενάγησε στο νησί. Ευχαριστούμε όλο το προσωπικό και ιδιαιτέρως το Διευθυντή του ΚΠΕ κύριο Σταύρο Σπυράκη!
Μαστιχοχώρια! Πυργί, το ζωγραφιστό χωριό!
Μεστά: ο Δήμαρχος μας υποδέχθηκε και μας ξενάγησε στο  πιο καλοδιατηρημένο «Μαστιχοχώρι», το ωραιότερο καστροχώρι του νησιού!
Μουσείο Μαστίχας: ένα διαφορετικό μουσείο όπου η επιγραφή «μην αγγίζεται» δεν ισχύει. Αντιθέτως καθαρίσαμε το έδαφος, ασπροχωματίσαμε, κεντίσαμε!!!
Περπατήσαμε στον κάμπο μέσα σε μία θάλασσα από μανταρινιές, ανάμεσα από αρχοντικές κατοικίες του προηγούμενου αιώνα!
Επισκεφθήκαμε το ναυτικό μουσείο και ζήσαμε μια προσομοίωση γέφυρας πλοίου με 8 μποφόρ! Ένα από τους μαθητές έγινε καπετάνιος για λίγα λεπτά!!!
Εργαστήρι συντήρησης βιβλίων της βιβλιοθήκης Κοραή. Λαογραφικό μουσείο. Κάστρο της Χίου.

Σύμφωνα με τα λόγια των μαθητών: Αφήσαμε ένα κομμάτι της καρδιάς μας στη Χίο….

IMG_20170408_134348_HDR20170408132250 (1)20170408132211IMG_20170407_132919_HDR20170406103150received_1630404576987122 (1)IMG_20170406_115823 (1)IMG_20170407_104848

 

Ζωντανή Βιβλιοθήκη

Την Παρασκευή , 31 Μαρτίου 2017, στο πλαίσιο της Λέσχης Φωτογραφίας, καλέσαμε τους παππούδες και τις γιαγιάδες των μαθητών μας για να τους φωτογραφίσουμε πορτρέτα!

Και με αυτήν την ευκαιρία τους ζητήσαμε να λειτουργήσουν ως ζωντανή βιβλιοθήκη και να μοιραστούν μαζί μας τις σχολικές τους εμπειρίες. Σε μικρούς κύκλους οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να μάθουν, να ρωτήσουν, να συγκρίνουν.

Μάθαμε για το σχολείο ενός απομονωμένου χωριού της Ηπείρου, για τη σχολική ποδιά, για τη Αλίκη Βουγιουκλάκη που έπαιζε τη μαθήτρια στο σχολείο μας, για τις τιμωρίες και τα μαθήματα, για τις εκδρομές και φυσικά για τους πρώτους έρωτες!

Σύμφωνα με τα λόγια των μαθητών: «Οι ιστορίες σας ήταν σαν ιστορίες μυθολογίας, θαυμαστές και μοναδικές!»

Τελικά ίσως ……το χάσμα των γενεών να μην είναι  αγεφύρωτο !!!!!

_MG_863620170331151445201703311515242017033114410720170331142611 (1)_MG_8714IMG_20170331_14061720170331141617

 

 

 

 

ΤΟ ΣΥΜΠΟΣΙΟ ΤΗΣ ΠΕΙΝΑΣ

Σήμερα, Παρασκευή  , 10 Μαρτίου 2017, στο πλαίσιο της περιβαλλοντικής ομάδας του σχολείου μας, εφαρμόσαμε τη δραστηριότητα «Το συμπόσιο της πείνας». Για δυο ώρες σε μια αίθουσα διδασκαλίας «συνυπήρξαν » η πλούσια κοινωνική τάξη, η μεσαία και η φτωχή .Το χάσμα, οικονομικό, πολιτιστικό, διατροφικό, συναισθηματικό έγινε ξεκάθαρο και συζητήθηκε στο τέλος  της δραστηριότητας.

Ευχαριστούμε την Υπεύθυνη Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Β’ Αθήνας , κ. Πετρίδου Βαρβάρα , που μας τίμησε με την παρουσία της και η συμμετοχή της στη δραστηριότητα ήταν σημαντική  !
201703101450352017031014504420170310151505IMG_20170310_214334

 

 

Επίσκεψη στην Πάρνηθα 

Μαζί με τις περιβαλλοντικές ομάδες του Πειραματικού  Γυμνασίου Αναβρύτων και του 1ου Γυμνασίου Χολαργού περάσαμε μια  όμορφη μέρα στο Βουνό! Μαζί με τα δύο αυτά Γυμνάσια «Επιχειρούμε πράσινα» και μοιραζόμαστε ιδέες!
Περπατήσαμε στο δάσος, περπατήσαμε και στα καμένα….μάθαμε για τις μεγάλες φωτιές της προηγούμενης δεκαετίας…αναπνεύσαμε καθαρό αέρα…γνωρίσαμε τη χλωρίδα του βουνου…΄με την πανίδα δεν είχαμε κάποια «συνάντηση»…είδαμε και χιόνι…φωτογραφίσαμε και μαζέψαμε σκουπίδια!!
Και σε άλλα με υγεία!!!

 

2017022313382520170223124514IMG_20170223_115757_HDRIMG_20170223_102627IMG_20170225_231410

 

 

Συνεργασία και Δράση Λέσχης Φωτογραφίας  στο πλαίσιο του προγράμματος «Νοιάζομαι και Δρω»
Η ιδέα της Καραγιώργη Αναστασίας από το Μουσικό Γυμνάσιο  Ιλίου,πήρε σάρκα και οστά την Κυριακή 29 Ιανουαρίου 2017.
Συναντηθήκαμε στην πλατεία Μοναστηρακίου . Οι μαθητές του Μουσικού Γυμνασίου  έπαιξαν μουσική . Γνωριστήκαμε, επικοινωνήσαμε, φωτογραφίσαμε και μοιράσαμε καραβάκια Αλληλεγγύης ευαισθητοποιώντας τους περαστικούς.
Συμμετείχαν οι παρακάτω εκπρόσωποι Σχολείων και Υπεύθυνοι Δράσεων :
 
Βαρβάρα Πετρίδου, υπεύθυνη Περιβαλλοντικής εκπαίδευσης Β Αθήνας
Ιωάννα Ντίνου,υπεύθυνη Περιβαλλοντικής εκπαίδευσης Γ Αθήνας
Αναστασία Καραγιώργη , Μουσικό Γυμνάσιο Ιλίου
Κατερίνα Ρουμπή, 1ο Γυμνάσιο Αμαρουσίου
Αριστέα Μπουλουξή, Πειραματικό Γυμνάσιο Αναβρύτων
Σταυρούλα Τζιάβα, 1ο ΕΠΑΛ Ιλίου
Μαρούλα Μαρκουίζου, 145 Δημοτικό σχολείο Αθηνών
Βασιλική Στρατάκη, 1ο Δημοτικό Νέας Ιωνίας
Εφη Γεωργίου, 70ο Δημοτικό Αθηνών
Βιβή Ανθοπούλου, εκπρόσωπος  του  Ιδρύματος  Λαμπράκη
IMG_20170128_154100IMG_20170129_115949IMG_20170128_165331καραβακια αλληλεγγυης

 

 

ΦΩΤΟΒΟΛΤΑ ΜΕ ΤΗ ΛΕΣΧΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ

Η 1η φωτοβόλτα της χρονιάς ολοκληρώθηκε με επιτυχία!!!!

Με πάθος φωτογράφιζαν οι νέοι καλλιτέχνες!!! IMG_20161218_210729 (1)