1ο Γυμνάσιο Αίγινας

Ιστολόγιο μαθητών – καθηγητών του 1ου Γυμνασίου Αίγινας

Σχολική Βιβλιοθήκη

Turtle_School_Mascot_019-2

Η Δανειστική Βιβλιοθήκη του σχολείου μας λειτουργεί από το σχολικό έτος 2014-15

Οι μαθητές μπορούν να δανείζονται βιβλία καθημερινά (τις ημέρες λειτουργίας του σχολείου)

κατά τη διάρκεια του 2ου και του 3ου διαλείμματος

Ο κατάλογος των βιβλίων βρίσκεται στην επίσημη ιστοσελίδα του σχολείου μας

Λίγα λόγια για τα βιβλία

(Α3) «Αγαμέμνων» – Αισχύλος

«Αγαμέμνων» ονομάζεται η τραγωδία του Αισχύλου, στην οποία περιγράφεται η επιστροφή του νικητή στρατηλάτη των Ελλήνων και η δολοφονία του από τη γυναίκα του Κλυταιμνήστρα και τον εραστή της Αίγισθο. Αποτελεί το πρώτο έργο της «Ορέστειας» (458 π.Χ.), της αρχαίας τριλογίας «Αγαμέμνων», «Χοηφόροι», «Ευμενίδες».

 

(Α5) «Ταραγμένοι Καιροί» – Ίβο Άντριτς

Στην έκδοση αυτή περιλαμβάνονται δεκατέσσερα διηγήματα του μεγάλου Σερβοβόσνιου συγγραφέα γραμμένα μεταξύ 1924 και 1953. Κοινός παρονομαστής των δεκατεσσάρων αυτών σύντομων ιστοριών το έντονο ιστορικό υπόβαθρο και ο προβληματισμός του συγγραφέα για τα κοινωνικά προβλήματα της εποχής του και της χώρας του. Στις σελίδες αυτές ο αναγνώστης θα ξαναβρεί όλα εκείνα τα στοιχεία που έκαναν τον νομπελίστα συγγραφέα διάσημο και αγαπητό σε όλο τον κόσμο: την ανθρωπιά και την ευαισθησία με την οποία ο Άντριτς αντιμετωπίζει τους ήρωές του, το πάθος με το οποίο βλέπει τη ζωή, την κριτική ματιά με την οποία αντιμετωπίζει τα τερτίπια της Ιστορίας. Από τα «αναγκαστικά» αναγνώσματα για όποιον θελήσει να έχει μια ολοκληρωμένη ματιά για το έργο του μεγάλου Βαλκάνιου συγγραφέα.

 

(Β2α) «Το Αιγαίο Στις Φλόγες» – Ιούλιος Βερν

Η ιστορία διαδραματίζεται στο τέλος του 1820, την εποχή της Ελληνικής Επανάστασης. Ένας Γάλλος ναυτικός που μάχεται στο πλευρό των Ελλήνων μαζί με άλλους Γάλλους και το πλοίο τους, ετοιμάζεται να παντρευτεί την αγαπημένη του, κόρη ενός τραπεζίτη.
Όμως το χέρι της το ζητά και ένας Έλληνας ναυτικός, ονόματι Στάρκος. Η κοπέλα δεν τον θέλει, αλλά ανακαλύπτει ότι ο τελευταίος κρατά τον πατέρα της. Ο Γάλλος ξαναγυρνά στη μάχη εναντίον των πειρατών, που αποθρασύνθηκαν με τη σύρραξη Ελλήνων και Τούρκων, για να βρει τον αρχηγό τους ονόματι Σακρατίφ, κάπου στην Κρήτη, ο οποίος επίσης θέλει να παντρευτεί την αγαπημένη του. Μια νουβέλα όλο ανατροπές, με συναρπαστικό τέλος.

 

(Β2β) «Από Τη Γη Στη Σελήνη» – Ιούλιος Βερν

Πολλά χρόνια πριν φτάσουμε στον 20ό αιώνα, στη διαστημική εποχή και στην κατάκτηση της σελήνης από τον άνθρωπο, ο Ιούλιος Βερν μας αφηγείται με γλαφυρότητα ένα φανταστικό ταξίδι από τη γη στο δορυφόρο της, τη σελήνη, προαναγγέλλοντας τα επιστημονικά επιτεύγματα που οδήγησαν στην εκπλήρωση αυτού του σκοπού.
Τα μέλη της Λέσχης των Οπλοποιών, στη Βαλτιμόρη, αποφασίζουν μετά το τέλος του εμφυλίου πολέμου να κατασκευάσουν μία τεράστια βολίδα και, με εκτοξευτήρα ένα γιγάντιο κανόνι, να την πυροδοτήσουν και να τη στείλουν στη σελήνη.
Άραγε θα καταφέρουν οι τολμηροί και ριψοκίνδυνοι αυτοί πρωτοπόροι να κατακτήσουν τη σελήνη και να ανακαλύψουν αν υπάρχει ζωή σ’ αυτόν τον πλανήτη;

 

(Β2γ) «Ταξίδι Στο Κέντρο Της Γης» – Ιούλιος Βερν

Ο Ιούλιος Βερν με το «Ταξίδι στο κέντρο της γης» δικαιώνει τον τίτλο του ως πατέρα του μυθιστορήματος επιστημονικής φαντασίας. Όλα αρχίζουν όταν ο καθηγητής της ορυκτολογίας Όττο Λίντενμπροκ, ανοίγοντας ένα παμπάλαιο χειρόγραφο βιβλίο, βρίσκει ένα κωδικοποιημένο σημείωμα του περίφημου αλχημιστή  Σακνούσεμ στο οποίο έγραφε ότι κατόρθωσε να φτάσει στο κέντρο της γης. Ο καθηγητής πείθει τον ανιψιό και βοηθό του να επαναλάβουν τον άθλο του Σακνούσεμ. Θα τους συνοδεύσει ένας Ισλανδός οδηγός, ο Χανς, λιγομίλητος και εξαιρετικά ψύχραιμος μπροστά στα εμπόδια που θα συναντήσουν. Οι τρεις τους θα κατέβουν μέσα από κρατήρες ηφαιστείων, θα συναντήσουν υπόγειους ποταμούς και θάλασσες, αλλά και προϊστορικά τέρατα που δεν είχε αντικρύσει ποτέ ανθρώπινο μάτι. Θα διανύσουν χιλιάδες χιλιόμετρα μέσα σε γαλαρίες από βασάλτη, θα περάσουν μια τρομερή καταιγίδα και θα ζήσουν την έκρηξη ενός ηφαιστείου εγκλωβισμένοι μέσα στον κρατήρα του. Θα ξαναντικρίσουν όμως τελικά το φως του ήλιου; Και με ποιον τρόπο;

 

(Β3) «Το Αμάρτημα Της Μητρός Μου» – Γεώργιος Βιζυηνός

Αρχικά ο συγγραφέας μας παρουσιάζει τα κύρια πρόσωπα του έργου, την Αννιώ, τη μοναδική αδελφή που ο ίδιος γνωρίζει, η οποία είναι άρρωστη, και τη χήρα μητέρα τους, η οποία είναι προσηλωμένη σ’ αυτήν και παραμελεί τα τρία αγόρια της. Η αρρώστια της Αννιώς επιδεινώνεται και τελικά πεθαίνει και η μητέρα υιοθετεί μια ψυχοκόρη, που τη μεγαλώνει με υπερβολική στοργή και την παντρεύει, για να υιοθετήσει στη συνέχεια ένα άλλο, πολύ μικρό κοριτσάκι, κάτι που προξενεί την έντονη αντίδραση των αγοριών. Στις αντιδράσεις των γιων της, η μητέρα αποφασίζει να τους αποκαλύψει το τρομερό μυστικό της…

 

(Γ3) «Άνθρωποι Από Χαρτί» – Γουίλιαμ Γκόλντινγκ (αρ:83)

Φήμη, επιτυχία, πλούτη· αλλεπάλληλα μεθύσια που ωθούν τον ήρωα στα όρια του αλκοολισμού, ένας νεκρός γάμος, οι ανικανοποίητοι σαρκικοί πόθοι του μεσήλικα. Για τον Γουίλφρεντ Μπάρκλεϋ, μυθιστοριογράφο, τελική πηγή αφόρητου εκνευρισμού γίνεται ο καθηγητής Ρικ Λ. Τάκερ, αμείλικτος στην απόφασή του να γίνει ο επίσημος βιογράφος του. Εγκλωβισμένοι σε μια μοιραία σχέση, διασχίζουν, χωρίς σκοπό και προορισμό, τη μισή Ευρώπη, ξεφορτώνονται τις γυναίκες τους, χάνουν τον αυτοσεβασμό και τις ψευδαισθήσεις τους. Αντιμετωπίζουν τρομαχτικές αβύσσους –φυσικές, συναισθηματικές, πνευματικές– αλλάζοντας συνέχεια ρόλους, αλλάζοντας τον εαυτό τους αλλά και τον κόσμο γύρω τους. Το αποκορύφωμα, όταν έρθει, είναι αναπόφευκτο και συνάμα απροσδόκητο.

Έργο παράφορα δυνατό, απρόβλεπτο, χωρίς να μπορεί να μπει σε συγκεριμένη κατηγορία, οι Άνθρωποι από χαρτί είναι ό,τι πιο ιδιοσυγκρασιακό και πρωτότυπο έγραψε ποτέ ο Γουίλιαμ Γκόλντινγκ.

 

(Γ4) «Το Νησί» – Γκόρντον Κόρμαν

Ο Γουίλ, ο Τζέι, ο ‘Αιαν, ο Λιούκ, η Κάρλα και η Λίζα δεν ήθελαν να ταξιδέψουν με αυτό το πλοίο. Δεν ήθελαν να έχουν στα πόδια τους ένα τσούρμο ξένους. Τους ανάγκασαν, όμως, γιατί έπρεπε να τους αλλάξουν το χαρακτήρα. Στον Ειρηνικό ωκεανό τους χτύπησε καταιγίδα και ναυάγησαν. Ξαφνικά, βρέθηκαν σε ένα ερημικό νησί, χωρίς τροφή και χωρίς καταφύγιο. Θα τα καταφέρουν να επιβιώσουν;

 

Γ6 «Ρομπέν Των Δασών» – Ρότζερ Λάνσελιν Γκριν

Ο ατίθασος επαναστάτης Ρομπέν και οι πιστοί σύντροφοί του καταφεύγουν στο δάσος του Σέργουντ, θύματα του σκληρού και αδίστακτου πρίγκιπα Ιωάννη, αδελφού του βασιλιά της Αγγλίας, Ριχάρδου του Λεοντόκαρδου.
Ο πρίγκιπας Ιωάννης με την υποστήριξη άπληστων βαρόνων οδηγεί τον λαό σε φτώχεια και εξαθλίωση και ο γενναίος Ρομπέν των Δασών, παρέα με τους συντρόφους του, μάχονται για τη σωτηρία των φτωχών και αδυνάτων με ορμητήριο και καταφύγιο το δάσος του Σέργουντ.
O Ρομπέν των Δασών είναι ένας από τους πιο γνωστούς λογοτεχνικούς ήρωες. Για πρώτη φορά ο θρύλος του εμφανίζεται τον 15ο αιώνα σε λαϊκά άσματα της Αγγλίας. Τα κατορθώματα αυτού του ήρωα τραγουδιόνταν τον Μεσαίωνα από πλανόδιους τροβαδόρους. Αργότερα καταγράφηκαν και τυπώθηκαν, και οι συναρπαστικές περιπέτειές του γοητεύουν μικρούς και μεγάλους μέχρι σήμερα, ενώ μας ταξιδεύουν σε μια εποχή ιπποτική και ηρωική.

 

(Γ9) «Σκύλος Με Σπίτι» – Γρηγοριάδου – Σουρέλη

Κάποτε είχε όνομα, το ξέχασε όμως. Για να το θυμηθεί, πρέπει να σκεφτεί, δηλαδή να κουραστεί. Κάτι που τον … κουράζει και να σκέφτεται. Έχει ένα σπίτι ρημάδι. ‘Να το πουλήσεις’ του λεει η γάτα, η φιλενάδα του. Το σπίτι όμως δεν το αγοράζουν ούτε τα σκυλιά της Δαλματίας ούτε το ζεύγος Πεκινουά. Γι’ αυτό πρέπει να το διορθώσει, να φτιάξει τον κήπο, να αναβαθμίσει την περιοχή. Γίνεται δήμαρχος και… ……

 

(Ε4) «Οι Δημοσιογραφικές Επιτυχίες Του Ρουλταμπός» – Ρομπέρ Εσκαρπίτ

Ο νεαρός δημοσιογράφος Ρουλταμπός κάνει το γύρο του κόσμου. Η εφημερίδα του τον στέλνει διαδοχικά στη Σοβιετική Ένωση, στην Ινδία, στις Ηνωμένες Πολιτείες, στο Μάλι.

 

(Δ1α) «Στα Μυστικά Του Βάλτου» – Πηνελόπη Δέλτα

Η πλοκή του μυθιστορήματος «Στα μυστικά του βάλτου» της Πηνελόπης Δέλτα, εξελίσσεται στην τουρκοκρατούμενη Μακεδονία στις αρχές του 20ού αιώνα. κατά τη διάρκεια του Μακεδονικού Αγώνα. Οι συγκρούσεις Ελλήνων και Βουλγάρων ήταν σκληρότατες. Η Πηνελόπη Δέλτα αναφέρεται στη ζωή και στη δράση δύο σημαντικών ηρώων του Αγώνα, του Τέλλου Άγρα και του καπετάν-Νικηφόρου. Αυτοί ήταν αξιωματικοί του ελληνικού στρατού, οι οποίοι ήρθαν εθελοντές στη Μακεδονία για να ενισχύσουν τα ελληνικά αντάρτικα σώματα που πολεμούσαν εκεί. Η γενναιότητα, η αυτοθυσία και η αντοχή τους αποτελούν για όλους παράδειγμα ηρωισμού και πατριωτισμού. Στις δύσκολες μάχες, που γίνονται σε μέρη βαλτώδη, γεμάτα από τις παγίδες του εχθρού, έχουν βοηθούς και συναγωνιστές όχι μόνο τους Έλληνες αντάρτες αλλά και τους κατοίκους των ελληνικών χωριών, τις δασκάλες και τους ιερείς. Ιδιαίτερα σημαντικές είναι η δράση και η προσφορά στον Αγώνα δύο παιδιών, του Αποστόλη και του Γιοβάν, τα οποία ενεργούν και συμμετέχουν με αξιοθαύμαστη για την ηλικία τους ωριμότητα.Οι επιχειρήσεις στην περιοχή ήταν δύο ειδών: κινήσεις θέσεων με πλωτά για την κατάληψη στρατηγικών σημείων εντός του Βάλτου και περιστασιακές επιδρομές πεζών σε κοντινά χωριά. Η είσοδος των ελληνικών σωμάτων άρχισε στα τέλη του 1905 με τον Σταύρο Ρήγα και τον Γιώργο Τόμπρα. Την άνοιξη του 1907 οι εκτεταμένες εκκαθαριστικές επιχειρήσεις του τουρκικού στρατού περιόρισαν σημαντικά τη δράση όλων των σωμάτων στην περιοχή. Λίγες εβδομάδες αργότερα, στις αρχές Ιουνίου, ο ίδιος ο Άγρας προδομένος από τον αστείρευτο ρομαντισμό του απαγχονίστηκε από τους Βουλγάρους κοντά στο χωριό, που σήμερα φέρει το όνομά του. Η Πηνελόπη Δέλτα, με το γνωστό γλαφυρό ύφος της, «στα μυστικά του βάλτου» αποκαλύπτει άγνωστες πτυχές του Μακεδονικού Αγώνα, φανερώνοντας το μεγάλο ενδιαφέρον της για τα εθνικά μας θέματα και τη μοίρα του μαχόμενου ελληνισμού. Ένα ιστορικό μυθιστόρημα πολύτιμο για τη διατήρηση της «ιστορικής μνήμης» της Ελλάδας.

 

(Δ1β) «Για την Πατρίδα» – Πηνελόπη Δέλτα

Ασώτης και ο Αλέξιος είναι αιχμάλωτοι του βασιλιά της Βουλγαρίας Σαμουήλ. Κατά τη διάρκεια της αιχμαλωσίας τους ο Βυζαντινός στρατός νικά κατά κράτος τους Βουλγάρους με μόνους διασωθέντες το Σαμουήλ και το γιό του. Στη διάρκεια των διαπραγματεύσεων για τη συνθηκολόγηση με το Βυζάντιο, η κόρη του Σαμουήλ, Μιροσλάβα, αποκαλύπτει στον πατέρα της ότι είναι ερωτευμένη με τον Ασώτη. Ο Βούλγαρος Βασιλιάς βρίσκει την προοπτική αυτή βολική για τα σχέδια του, παντρεύει τους δύο νέους, προσφέροντας αξιώματα στους δύο φίλους. Τα χρόνια περνούν, ο Σαμουήλ αναδιοργανώνει το στρατό του, καταπατά τη συμφωνία και αρχίζει στις εχθροπραξίες. Ο Ασώτης και ο Αλέξιος βλέποντας όλα αυτά εγκαταλείπουν όλα τα οφίτσια και επιστρέφουν στο Βυζάντιο. Στην επιστροφή τους, τους ακολουθεί και η Μιροσλάβα. Στην Κωνσταντινούπολη τους περιμένουν με τιμές και ανάλογα αξιώματα. Ο Αλέξιος αρραβωνιάζεται τη Θέκλα, μια απ’ τις βασιλοπούλες του Βυζαντίου. Ο πόλεμος όμως που έχει στο μεταξύ ξεσπάσει, φέρνει τον Αλέξιο, κατ’ εντολή του Αυτοκράτορα, διεκπεραιωτή μιας επικίνδυνης αποστολής μέσα στο Βουλγαρικό έδαφος. Μαζί του η Θέκλα μεταμφιεσμένη σε αγόρι, σ’ ένα ταξίδι, που σε κάθε του στιγμή καραδοκεί ο θάνατος…Πλοκή, αγωνία, συναισθήματα, ιδανικά, ηρωισμός είναι μερικά απ’ τα στοιχεία που συνθέτουν ένα μοναδικό περιπετειώδες ιστορικό μυθιστόρημα.

 

(Δ2) «Η Πλωτή Πόλη» – Μάρω Δούκα

Η κεντρική ιστορία είναι απλή: Ο Μάρκος, σαραντάρης κοινωνιολόγος με ακαδημαϊκή καριέρα και συγγραφική δράση, νυμφευμένος στο Παρίσι με δυο παιδιά, συναντά την 28χρονη Όλγα, ανερχόμενη ηθοποιό που, ύστερα από έναν αποτυχημένο γάμο, ζει μόνη στην Αθήνα και περνούν μαζί ένα αλησμόνητο δεκαήμερο.

Έκτοτε, οι δύο ήρωες αρχίζουν να ακροβατούν επικίνδυνα στα σχοινιά της επιθυμίας που οι ίδιοι τεντώνουν: εκείνος πάντα με δίχτυ ασφαλείας, εκείνα αδιάκοπα φλερτάροντας με τη σκοτεινή γοητεία του κενού. Η επιλογή των δύο πόλεων, Αθήνα-Παρίσι, ως κέντρων βάρους της εύθραυστης ισορροπίας τους, δεν υπακούει απλώς στις επιταγές του κοσμοπολιτισμού. Η απόσταση αναδεικνύεται σε πρωταγωνιστή του έρωτα, αλλά και σε πολύτιμο άλλοθι για τη φθορά του.

 

(Ζ1α) «Ο Θείος Πλάτων» – Άλκη Ζέη

Πετάει ο γάιδαρος; Πετάει! Και μάλιστα μιλάει. Μόνο όμως με τον Γιάννη και την Ειρήνη ή αλλιώς τον Βάνια και την Ίρα, δυο αδέρφια που ζουν με τους γονείς τους εξόριστοι στη Μόσχα. Ένα πάνινο γαϊδουράκι, δώρο του θείου Πλάτωνα από την Ελλάδα, με ένα φερμουάρ στο στήθος που κρύβει μέσα μια κόκκινη καραμέλα, την καρδιά του, γίνεται ο αχώριστος φίλος των παιδιών στον οποίο λένε όλα τα μυστικά και τις σκέψεις τους. Με αρχηγό την πανέξυπνη και σοφή Ίρα καταστρώνουν ένα μεγάλο σχέδιο. Στην πορεία όμως θα αλλάξουν γνώμη…

 

(Ζ1β) «Ο Μεγάλος Περίπατος Του Πέτρου» – Άλκη Ζέη

27 Οκτωβρίου 1940: θα τη θυμάται αυτή τη μέρα ο Πέτρος που πέθανε το τριζόνι του. Θα τη θυμάται γιατί την επομένη ακούει τη φωνή της μητέρας του να του λέει: «Σήκω…, έγινε πόλεμος. Δεν ακούς τις σειρήνες;»
Όταν ο πόλεμος έφτασε στο κατώφλι της Ελλάδας, ο Πέτρος ήταν εννιά χρονών, είχε μια χελώνα για κατοικίδιο, αγαπούσε με πάθος τις αμερικάνικες ταινίες και γνώριζε τον πόλεμο μόνο μέσα από τα βιβλία του. Τώρα όμως τον βιώνει κάθε μέρα, μαζί με τους γονείς του, τον παππού του και τη μεγαλύτερη αδελφή του, την Αντιγόνη, αρχίζοντας έναν μεγάλο περίπατο, μια βόλτα στην Αθήνα της Κατοχής, στα δύσκολα εκείνα χρόνια της πείνας, των συσσιτίων, του φόβου, των διωγμών, με την ελπίδα να σιγοκαίει κάπου στο βάθος.
Με οδηγό τους αγαπημένους του ήρωες από την ελληνική ιστορία και την εφηβεία προ των πυλών ο Πέτρος, με την αδελφή του και τους φίλους τους, δε διστάζει να πάρει μέρος στην Αντίσταση, σαμποτάροντας γερμανικά οχήματα, γράφοντας συνθήματα «ΠΕΙΝΑΜΕ! ΔΩΣΤΕ ΜΑΣ ΝΑ ΦΑΜΕ» στους τοίχους και έχοντας πάντα για σύνθημα ένα τραγούδι που φλογίζει τις καρδιές τους:
Πάντα μπροστά μας,
για μια καινούρια ζωή…

 

(Ζ2) «Η Αγάπη Άργησε Μια Μέρα» – Λιλή Ζωγράφου

Μια παλιομοδίτικη ιστορία που ξετυλίγεται σαν μαγευτικό παραμύθι, χάρη στην ομορφιά και τη λαχτάρα των ηρωίδων που αντιστέκονται στον αμείλικτο χρόνο, περιμένοντας καρτερικά την προσγείωση του μεγάλου έρωτα. Γιατί υπήρχε μια εποχή που η αγάπη αργούσε να ρθει.

 

(Η1) «Κι Οι Ιστορίες Μεταναστεύουν» – Βαγγέλης Ηλιόπουλος

Η Φαουζέγια ήρθε μετανάστρια στην Ελλάδα από την Αίγυπτο.
Στην αρχή όλα ήταν δύσκολα, μέχρι που ο φίλος της, το χελιδόνι με το άσπρο φτερό, ήρθε και αυτό στην Ελλάδα και έφερε μαζί του ιστορίες που έλεγαν στην Αίγυπτο. Έτσι το αθηναϊκό σοκάκι γέμισε αλεξανδρινό ουρανό, γιατί, όταν οι ιστορίες μεταναστεύουν, οι λαοί σμίγουν και τα παιδιά μεγαλώνουν ευτυχισμένα…
Ένα βιβλίο που μιλάει στις καρδιές των μικρών αναγνωστών για τη μετανάστευση, για τη φιλία και την ευτυχία.

 

(Η2) «Ιστορίαι (Κλειώ)» – Ηρόδοτος

Στο Α΄ βιβλίο, Κλειώ, κάνει μια γενική αναφορά στα αίτια της σύγκρουσης Ασίας και Ευρώπης, θεωρώντας Ευρώπη τον ελλαδικό χώρο. Έπειτα παραθέτει μυθικές αναφορές, αρχίζοντας με τα όσα του είχαν πει Πέρσες λόγιοι και Φοίνικες ιερείς. Ο ίδιος δεν παίρνει θέση σ’ αυτά τα μυθικά στοιχεία. Μετά ασχολείται με την ιστορία του βασιλείου της Λυδίας, από τον Κανδαύλη και τον Γύγη ως τον Κροίσο. Ενώ στέκεται ιδιαίτερα στις επιθέσεις του Κροίσου κατά των ελληνικών πόλεων της Δυτικής Μικράς Ασίας. Ακολουθεί η συζήτηση του Κροίσου με τον Σόλωνα, η ιστορία του Άτυος και του Αδράστου, οι στενές σχέσεις του Κροίσου με το Μαντείο των Δελφών και ακολουθούν τα στοιχεία για τους Πελασγούς, για τον Πεισίστρατο και τους Πεισιστρατίδες, για τη Σπάρτη και τους πολέμους της με την Τεγέακαι τη συμμαχία Κροίσου-Σπάρτης. Μετά περιγράφει την εκστρατεία του Κροίσου κατά των Περσών, την παρουσία εκεί του Θαλή του Μιλησίου, την εκτροπή του Άλυ ποταμού, την ήττα του Κροίσου και την αιχμαλωσία του, καθώς και την κατάληψη των Σάρδεων και την υποταγή της Λυδίας στους Πέρσες. Ακόμη αναφέρει την ιστορία των Μήδων που αποτίναξαν το ζυγό των Ασσυρίων και την κατάλυση του Μηδικού βασιλείου. Επίσης δίνονται οι σχέσεις των Ελλήνων με τον Κύρο και περιγράφεται η υποταγή της Ιωνίας, της Καρίας, της Λυκίας και της Βορειοδυτικής Μικράς Ασίας στους Πέρσες. Και τέλος, αναφέρεται στην ιστορία των Βαβυλωνίων, των Ασσυρίων, με τη χώρα των Μασσαγετών, τους λαούς γύρω από την Κασπία θάλασσα και πώς σκοτώθηκε ο Κύρος ο Πρεσβύτερος.

 

(Θ1) «Η Οικογένεια Του Πασκουάλ Ντουάρτε» – Καμίλο Χοσέ Θέλα

Ο Πασκουάλ Ντουάρτε είναι ένα από τα τρία κακορίζικα παιδιά μιας πάμφτωχης οικογένειας που δεν ξεχωρίζει μέσα στην σκληρότητα της καθημερινότητάς της την χαρά από την λύπη και τα ζει όλα όσα της αναλογούν σύμφωνα με την ταξική της θέση κάτω από τον έστω κοινό ήλιο των ανθρώπων της εποχής με τον ίδιο μίζερο και θλιβερό τρόπο,παθητικό και τελειωμένο,χαμένο από χέρι πριν καλά καλά εκδηλωθεί ως συνειδητή συμπεριφορά και στάση και διεκδίκηση καλύτερης ζωής,ψιλά γράμματα…

 

(Θ2) «Λεωνής» – Γιώργος Θεοτοκάς

Το γνωστό εξομολογητικό μυθιστόρημα του Γιώργου Θεοτοκά, όπου τα προσωπικά βιώματα μετατρέπονται σε καθολική θεώρηση μιας εποχής. Γράφει ο Απόστολος Σαχίνης:
«Ο «Λεωνής» είναι ο Γιώργος Θεοτοκάς, αλλά είναι γενικότερα και ο ευαίσθητος έφηβος που έζησε και αναπτύχθηκε κάτω από τη σκιά και τον ήχο του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου… Η σύνθεση, η εξέλιξη και η πορεία του «Λεωνή» είναι περιγραφική και αφηγηματική, και ο αναγνώστης χαίρεται αυτή την ελευθερία και αυτή την άνεση που υπάρχουν στην αφήγηση και στις περιγραφές…
Το καινούργιο που έφερε ο «Λεωνής» στο μυθιστόρημα της εφηβικής ηλικίας υπάρχει σ’ αυτήν την θαυμάσια ανάπλαση και αναπαράσταση του πνεύματος και του κλίματος μιας συνταρακτικής εποχής όπου πρωταγωνιστούσε η Ιστορία.»

 

(Κ2) «Το Χαμένο Νησί» – Μ. Καραγάτσης

Πρόκειται για ακόμα ένα κείμενο του Μ. Καραγάτση το οποίο ανήκει στην κατηγορία της φανταστικής λογοτεχνίας. Σε αυτό ο συγγραφέας διηγείται  την ιστορία ενός νησιού το οποίο μετά από τις κατάρες που δέχθηκε από μια τυφλή γριά με υπερφυσικές δυνάμεις, έγινε πλωτό και άρχισε να ταξιδεύει μαζί με τους κατοίκους του. Η ιστορία διαδραματίζεται στο νησί Τήλος το οποίο βρίσκεται στο Αιγαίο πέλαγος και το οποίο τελικά καταλήγει κάπου στον Ειρηνικό Ωκεανό.

 

(Κ3α) «Ο Ζητιάνος» – Ανδρέας Καρκαβίτσας

Ένας ζητιάνος, ο Τζιριτόκωστας, μεγαλωμένος και γαλουχημένος με τις πρακτικές της επαιτείας, φτάνει στο χωριό ανθρώπων οι οποίοι ούτως ή άλλως είναι φτωχοί και άκληροι. Παρ’ όλ’ αυτά καταφέρνει να εκμεταλλευτεί την απαιδευσία-τους και να αποκομίσει κάτι από τα λιγοστά-τους αγαθά, δείχνοντας πως ο καπάτσος άνθρωπος κατορθώνει να ζει παρασιτικά.

 

(Κ3β) «Ο Αρχαιολόγος» – Ανδρέας Καρκαβίτσας

Έχει αλληγορικό χαρακτήρα, περιγράφει τον παράλληλο βίο δύο νεοελλήνων από τους οποίους ο πρώτος είναι ελληνομανής και προγονολάτρης, ενώ ο δεύτερος κατανοεί την πραγματικότητα και βασίζει την ζωή του στις σύγχρονες συνθήκες και όχι στην ομιχλώδη αίγλη των προγόνων.

 

(Κ3γ) «Λόγια Της Πλώρης» – Ανδρέας Καρκαβίτσας

Τα «Λόγια της πλώρης» είναι η πιο γνωστή συλλογή διηγημάτων του Ανδρέα Καρκαβίτσα. Περιλαμβάνει 20 διηγήματα που δημοσιεύτηκαν τα περισσότερα στο περιοδικό «Εστία» από το 1893 και έπειτα. Είναι σύντομες ιστορίες που αναφέρονται στη θάλασσα και τους ναυτικούς, τους βιοπαλαιστές που αρμενίζουν στα νερά της Μεσογείου.

 

(Κ4α) «Η Αλίκη Στη Χώρα Των Θαυμάτων» – Λιούις Κάρολ

Η Αλίκη στη Χώρα των Θαυμάτων είναι το κατεξοχήν παιδικό βιβλίο. Από το 1865, που πρωτοκυκλοφόρησε, έχει εκδοθεί, εικονογραφηθεί, μεταφραστεί και διασκευαστεί αμέτρητες φορές. Το ξέρουν όλοι, ακόμα κι όσοι δεν το ’χουν διαβάσει. Το έχουμε δει επίσης στο σινεμά και στο θέατρο. Εδώ όμως δε μιλάμε για «μία ακόμα Αλίκη». Στο βιβλίο πρωταγωνιστεί η υπέροχη εικονογράφηση της Ντοτρεμέρ, που αφηγείται την ιστορία του Λιούις Κάρολ με τον δικό της μοναδικό τρόπο. Τα πρόσωπα, οι προοπτικές, οι γωνίες και οι εμπνευσμένες ιδέες της εικονογράφου κάνουν το βιβλίο μαγευτικό για μικρούς και για μεγάλους.

 

(Κ5) «Η Μεταμόρφωση» – Φραντς Κάφκα

Ο εμπορικός αντιπρόσωπος Γκρέγκορ Σάμσα ξύπνησε ένα πρωί στο κρεβάτι του μεταμορφωμένος σε πελώρια κατσαρίδα… Από τα συνταρακτικότερα διηγήματα του Φραντς Κάφκα. Η μεταμόρφωση είναι από τα έργα του που διαβάστηκαν και αγαπήθηκαν πολύ.

 

(Κ6) «Φύγανε Και Τα Πουλιά» – Γιασάρ Κεμάλ

Στη νουβέλα του «Φύγανε και τα πουλιά», ο Γιασάρ Κεμάλ, με το γνωστό, ποιητικό του ύφος, διηγείται την αποξένωση των ανθρώπων των μεγαλουπόλεων από τη φιλία, την αγάπη, την καλοσύνη.
Διαβάζοντας κανείς αυτό το βιβλίο νιώθει την αγωνία του συγγραφέα για την πόλη που χάνεται, την πόλη που επιδρομές τόσων αιώνων δεν μπόρεσαν να καταστρέψουν.

 

(Κ7) «Τα Ξύλινα Σπαθιά» – Παντελής Κολιότσος

Ένα αγαπημένο παιχνίδι των παιδιών είναι ο πόλεμος. Ο  κεντρικός ήρωας του μυθιστορήματος αποφασίζει να δείξει στους  φίλους του πως κανένας πόλεμος δεν μπορεί να είναι καλός.

 

(Κ8β) «Το Εε Από Τ’Άστρα» – Μάνος Κοντολέων

Μια καλοκαιρινή βραδιά, στο δωμάτιο δυο παιδιών –της Άννας και του Δημήτρη– εισβάλλει ένας μικρός εξωγήινος. Δηλώνει στα δυο έκπληκτα αδέλφια πως έρχεται από το Αστέρι των Παιδιών και μπορεί να κάνει τα πάντα ή σχεδόν τα πάντα, όπως και γνωρίζει τα πάντα ή σχεδόν τα πάντα.Από εκείνη τη βραδιά η ζωή της Άννας και του Δημήτρη θα αλλάξει. Αλλά μαζί με τη δικιά τους ζωή θα αλλάξει και η καθημερινότητα όλων των παιδιών, όλης της πόλης τους. Γιατί ο Εέ ήρθε για να δείξει ότι μπορεί η ζωή πάνω στη Γη να γίνει πιο όμορφη, πιο χαρούμενη, με περισσότερη αγάπη και περισσότερα χρώματα.

Ένα χαρούμενο όσο και τρυφερό μυθιστόρημα περιπέτειας, φαντασίας και οικολογικών μηνυμάτων. Από τα πιο αγαπημένα βιβλία μικρών και μεγάλων, ένα βιβλίο που τιμήθηκε με το Βραβείο Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών.

 

(Λ1) «Η Ονείρω» – Μάρω Λοΐζου

«Η Ονείρω» είναι το όνειρο ενός νέου. Πλάσμα παραμυθιού. Μόνο που προτιμά τα ελαστικά παπούτσια και το μπλουτζίν και αρνείται να χωρίζεται ο λαός σε δούλους και αφέντες…

 

(Λ2α) «Το Κάλεσμα Του Δάσους» – Τζακ Λόντον

Ο Μπακ, ένα αξιαγάπητο σκοτσέζικο κόλεϊ, είναι ένα σκυλί αξιοθαύμαστο. Ζει αρμονικά με το αφεντικό του, μέχρι που κάποιος το παρασύρει και μαθαίνει το νόμο του πιο δυνατού. Τότε γίνεται βίαιος και επιθετικός. Σαν να ξύπνησε μέσα του η προαιώνια φύση του ζώου.

 

(Λ3α) «Τότε Που Κυνηγούσα Τους Ανέμους» – Μενέλαος Λουντέμης

Ένας άνθρωπος δίχως μέλλον τριγυρνά στους δρόμους της Χαλκίδας, της Αθήνας, του Αγίου Κωνσταντίνου. Ασκεί διάφορα επαγγέλματα και προσπαθεί να επιβιώσει, αρκείται σε ένα κομμάτι ψωμί και μια στέγη για να προφυλαχθεί από την αγριότητα της νύχτας. Θα γίνει λούστρος, λογιστής, ηθοποιός, πλανόδιος πωλητής βιβλίων. Στον αγώνα του βιοπορισμού θα γνωρίσει το συγγραφέα Γιάννη Σκαρίμπα, και μεταξύ τους θα αναπτυχθεί βαθιά φιλία. Κινητήριος δύναμη του, η αγάπη· η αγάπη για τα βιβλία, η αγάπη για την Αλίκη. Θα αναζητήσει τις αλήθειες που θα τον βγάλουν από το αδιέξοδο, θα περιπλανηθεί – θα κυνηγήσει του ανέμους…
«Η αγάπη είναι σαν το νερό που τρέχει… τρέχει… ασυλλόγιστα στους γκρεμούς, που δε διαλέγει αυλάκι, δε ρωτά τα λουλούδια που ποτίζει, ούτε και τα χαλίκια που κατρακυλά. Δε ρωτά τίποτα, μόνο τρέχει. Να πεις «όχι» στην αγάπη είναι σαν να κατσουφιάζεις μπροστά σ’ ένα λουλούδι που ετοιμάζεται ν’ ανοίξει. Σαν να βρίζεις το φως που σου έδειξε τον κόσμο».

 

(Μ2) «Τα Πουλιά Πεθαίνουν Τραγουδώντας» – Κόλιν Μακάλοου (αρ:84)

Ο Πάντυ Κλήαρι και η οικογένειά του ζουν στην Ντρογκέντα, ένα μεγάλο αγρόκτημα στην Αυστραλία, δουλεύοντας σκληρά για να επιβιώσουν. Τα εφτά παιδιά του μεγαλώνουν και εξελίσσονται ακολουθώντας το καθένα το πεπρωμένο του. Εφτά διαφορετικοί χαρακτήρες, εφτά διαφορετικές ιστορίες. Πιο συναρπαστική, πιο πολυκύμαντη απ’ όλες εκείνη της μονάκριβης κόρης της οικογένειας, της Μέγκυ. Ο ανεπίτρεπτος από θείους και ανθρώπινους νόμους έρωτάς της για τον ωραίο και φιλόδοξο ιερέα Ραλφ θα σημαδέψει ολόκληρη τη ζωή της.

 

(Μ5α) «Άγης» – Λιλή Μαυροκεφάλου

Στην παρακμασμένη Σπάρτη του 3ου π.Χ. αιώνα, με την πανίσχυρη πλουτοκρατία και την ανέλπιδη φτωχολογιά, ο εικοσάχρονος βασιλιάς Άγης βάζει σκοπό της ζωής του να επαναφέρει την ισότητα, τη δικαιοσύνη, τη δόξα. Οι μεταρρυθμιστικές του απόπειρες γεννούν ενθουσιασμούς κι ελπίδες απ’ τη μια, μίσος βαθύ απ’ την άλλη. Μετά από δυνατές συγκρούσεις για μια ακόμη φορά, το όραμα της ανθρωπιάς φαίνεται να συντρίβεται πάνω στα συμφέροντα των λίγων. Μα ο σπόρος έχει ριζώσει για τα καλά και μάλιστα εκεί όπου κανείς δε θα το φανταζόταν, στην καρδιά του γιου του πιο αδυσώπητου εχθρού του Άγη, του νεαρού Κλεομένη.
Το πώς ο Κλεομένης πραγματοποιεί το όνειρο του Άγη εξιστορείται στον Κλεομένη της ίδιας συγγραφέα.

 

Μ6 «Απόμεινε Από Το Χρόνο Μια Ώρα» – Ναγκίμπ Μαχφούζ

Η οικογένεια του Χάμεντ Μπορχάν και της Σανέγια ελ Μάχντι αναπτύσσεται παράλληλα με την πολιτική και κοινωνική ιστορία της Αιγύπτου. Ορισμένα μέλη της προβληματίζονται πάνω στην αιγυπτιακή πραγματικότητα και μόνο η Σανέγια μένει με τους δικούς της καημούς, δίνοντας την προσωπική της ερμηνεία στα γεγονότα. Ένα βαθύ μυθιστόρημα όπου συνυπάρχουν όλες οι αρετές και οι κακίες που πολιορκούν την ανθρώπινη ύπαρξη: ο βαθύς και ειλικρινής έρωτας, ο πόθος, η αυτοθυσία για την οικογένεια ή μια ιδεολογία, η υστερόβουλη συμπόρευση με την εξουσία.

 

(Μ7) «Ευγενία Γκράντε» – Ονορέ ντε Μπαλζάκ

Η Ευγενία ζει σε μια μελαγχολική επαρχία με την οικογένειάς της. Παρότι πλούσια κληρονόμος -και γι’ αυτό πολύφερνη νύφη-, περνά τις μέρες της μέσα στις στερήσεις, εξαιτίας της πρωτοφανούς φιλαργυρίας, του πατέρα της. Ουσιαστικά, η νεαρή γυναίκα, θύμα του πατρικού δεσποτισμού, τρέφει μηδαμινές φιλοδοξίες για την προσωπικής της ευτυχία… Μέχρι τη στιγμή που στην οικία Γκραντέ εμφανίζεται ο Κάρολος, ξάδελφος από το Παρίσι, με τον αέρα του πρωτευουσιάνου και «τα μπιχλιμπίδια του δανδή». Η άβγαλτη Ευγενία τον ερωτεύεται βαθιά και αποφασίζει να του χαρίσει την καρδιά της. Οι συνέπειες της αγάπης της θα είναι μοιραίες για ολόκληρη τη ζωή της.

 

(Μ9β) «Οι Πέντε Φίλοι Σε Φασαρίες» – Ίνιντ Μπλάιτον

Οι περίφημοι Πέντε είναι ο Τζούλιαν, ο Ντικ, η Τζωρτζ (Τζωρτζίνα πραγματικά), η Άννα και ο Τίμοθυ ο σκύλος. Όλα φαίνονταν καλά για ήσυχες ποδηλατικές διακοπές, μέχρι που συνάντησαν τον Ρίτσαρντ. Και τότε άρχισαν οι φασαρίες τους. Η περιέργεια του Τζούλιαν και η λογική του Τίμμυ τους έσωσαν από μια άβολη κατάσταση, και ξεσκέπασαν ένα μυστήριο που κρατούσε την αστυνομία σε αμηχανία για πολύ καιρό. Αυτή είναι η όγδοη περιπέτεια των πέντε.

 

(Μ9γ) «Περιπέτεια Στο Τσίρκο» – Ένιντ Μπλάυτον

Οι περιπέτειες τεσσάρων παιδιών που βοηθάνε έναν φίλο τους, τον Γούσι που ήταν πρίγκιπας ώστε να μην χάσει ο θείος τους, που ήταν βασιλιάς τον θρόνο  και την ζωή του.

 

(Μ10) «Εκατομμύρια» – Φρανκ Κοτρέλ Μπόις

Εσείς τι θα κάνατε αν έπεφτε στα χέρια σας ένα εκατομμύριο μετρητά; Ο Ντάμιεν και ο Άντονι βρίσκονται μ’ ένα τεράστιο ποσό στα χέρια τους και μ’ ένα εξίσου τεράστιο πρόβλημα: πρέπει να το ξοδέψουν σε επτά ημέρες.Θα μπορούσαν να αγοράσουν: 11.112 Game Boy· 7.692 ποδήλατα BMX· 18.656 πίτσες οικογενειακού μεγέθους. Τα δυο παιδιά πρέπει ν’ αποφασίσουν γρήγορα· η αντίστροφη μέτρηση έχει αρχίσει!

 

(Μ13) «Το Μυστικό Του Σαρωνικού» – Χρυσούλα Μπουκουβάλα

Δύο καθηγητές γενετικής, ύστερα από ένα παράξενο πείραμα, φέρνουν πίσω στη ζωή τον Ξέρξη, τον περιβόητο Πέρση βασιλιά. Εκείνος όμως μεταμορφώνεται σε ένα πελώριο, τρομακτικό και αθάνατο πλάσμα, που τρέφεται με απόβλητα και πλαστικά. Σκοπός της νέας του ζωής είναι να εκδικηθεί τους Αθηναίους για την ήττα του στη ναυμαχία της Σαλαμίνας, νεκρώνοντας τα σμαραγδένια νερά του Σαρωνικού. Μόνο οι ψαράνθρωποι Τελχίνες φαίνονται ικανοί να τον σταματήσουν και ζητούν τη βοήθεια του νεαρού και ατρόμητου γλάρου Νικόλα Θαλασσάκη, καθώς και ενός ιστιοφόρου σκάφους με πλήρωμα θαρραλέο και κάπως… ασυνήθιστο. Θα καταφέρει άραγε ο Νικόλας να ανατρέψει τα καταστροφικά σχέδια του Ξέρξη και να ανακαλύψει ποιος πραγματικά βρίσκεται πίσω απ’ όλα αυτά; Θα μπορέσει να σώσει τον Σαρωνικό και τα πανέμορφα νησιά του;

 

(Ν1) «Αττίλας : Η Γέννηση Του Θρύλου» – Γουίλιαμ Νέιπιερ

Είμαστε στην αυγή του 5ου αιώνα μ.Χ. και η Ρώμη στέκεται στο χείλος της αβύσσου. Η μεγάλη αυτοκρατορία που κυβέρνησε τον δυτικό κόσμο για δώδεκα ένδοξους αιώνες φαντάζει πια ευάλωτη στους παλιούς εχθρούς της.

 

(Ν4) «Η Ζωή Του Δρόμου» – Παύλος Νιρβάνας

Στη συλλογή διηγημάτων Η Ζωή του Δρόμου διακρίνουμε την παρατηρητικότητα και την άκακη ειρωνεία του συγγραφέα. ……

 

(Ν5) «Ο Χιτών» -Λόιντ Ντάγκλας

Η υπόθεση του έργου ξετυλίγεται την εποχή της κατάπτωσης της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας με τους φοβερούς διωγμούς των χριστιανών και τις ραδιουργίες των Ρωμαίων αριστοκρατών. Ο νεαρός Ρωμαίος χιλίαρχος Μάρκελλος Γαλλίων, γόνος μιας τέτοιας αριστοκρατικής οικογένειας, σταυρώνει το Χριστό κι ύστερα παίζει στα ζάρια τον Χιτώνα Του, τον οποίο και κερδίζει. Ξαφνικά όμως, νιώθει κάτι να αλλάζει μέσα του και ο Μάρκελλος γίνεται χριστιανός. Τίθεται στην υπηρεσία του Ναζωραίου έχοντας σύντροφό του τον Κορίνθιο σκλάβο του, Δημήτριο, που η δυνατή πίστη τους στο Χριστό εξισώνει τον άρχοντα με τον δούλο, για να τους κάνει δυο καλούς φίλους-αδερφούς.

 

(Ν6α) «Σεμπάστιαν Ντάρκ : Ο Πρίγκιπας Των Γελωτοποιών» – Φίλιπ Κάβενεϊ

Ο Σεμπάστιαν Νταρκ είναι ένας ξωτικάνθρωπος με βαριά κληρονομιά: πρέπει να αποδείξει ότι είναι ο Πρίγκιπας των Γελωτοποιών, ο Μονάρχης του Κεφιού, ο Βασιλιάς της Κωμωδίας. Ο ίδιος, όμως, δεν είναι σε θέση να πει ούτε ένα πετυχημένο αστείο!
Ο δρόμος της περιπέτειάς του είναι μακρύς και γεμάτος αναπάντεχες μάχες αλλά και νίκες. Κάπου ανάμεσα σ’ αυτές θα συναντήσει τον έρωτα…

 

(Ν6β) «Σεμπάστιαν Ντάρκ : Ο Πρίγκιπας Των Πειρατών» – Φίλιπ Κάβενεϊ

Ο Σεμπάστιαν Νταρκ, ο έφηβος ξωτικάνθρωπος, που συστήθηκε στους νεαρούς αναγνώστες της χώρας μας πριν από ένα χρόνο μέσα από τις σελίδες του βιβλίου «Σεμπάστιαν Νταρκ: Ο πρίγκιπας των γελωτοποιών», επανέρχεται αποφασισμένος για δύο πολύ σημαντικά πράγματα: πρώτον δε θα ακολουθήσει το επάγγελμα του πατέρα του, που ήταν ξακουστός γελωτοποιός, και, δεύτερον, θα αναζητήσει τον χαμένο θησαυρό του θρυλικού βασιλιά των πειρατών, του καπετάν Καλινέστρα!
Στο δεύτερο μέρος της τριλογίας Σεμπάστιαν Νταρκ με τίτλο «O Πρίγκιπας των Πειρατών», ο ομώνυμος ήρωας με τους αχώριστους φίλους του, τον Μαξ, μία βουβαλόπη που, αν και ζώο, διαθέτει το χάρισμα της ομιλίας, και τον Κορνήλιο, το μικροσκοπικό αλλά πολύ δυνατό πολεμιστή φτάνουν στο πολυσύχναστο λιμάνι του Ράμαλατ στο δρόμο τους για την ανακάλυψη του θησαυρού. Η πορεία τους όμως δεν είναι τόσο εύκολη και η περιπέτεια ξεκινά.
Πρώτα πρέπει να καταφέρουν να διασχίσουν το σκοτεινό και μυστηριώδες δάσος Τζέλτεϊν και να βγουν ζωντανοί από την αναμέτρηση με τη Λεονώρα, μία πανίσχυρη μάγισσα που κρατά ένα τρομακτικό μυστικό και ασκεί μαγική επίδραση στον Σεμπάστιαν. Στη συνέχεια θα έρθουν αντιμέτωποι με μία δυναμική καπετάνισσα στο Ραμαλάτ και έναν περιβόητο νεαρό πειρατή, με λαίμαργα θαλάσσια πλάσματα και γιγάντιες σαύρες, ενώ θα δώσουν πολλές σκληρές μάχες.

 

(Ν7α) «Ροβινσών Κρούσος» – Ντάνιελ Ντεφόε

Ο Ντάνιελ Ντιφόου έγραψε τις Περιπέτειες του Ροβινσόνα Κρούσου εμπνευσμένος από την αληθινή ιστορία ενός εξερευνητή που εγκαταλήφθηκε σε ένα νησί μακριά από τις ακτές της Χιλής το 1704. Μια συναρπαστική περιπέτεια για τη δύναμη της θέλησης, την αγάπη για τα ταξίδια και την επιβίωση σ ένα άγνωστο, εχθρικό νησί.

 

(Ν8α) «Η Μεγάλη Θυσία» – Κάρολος Ντίκενς

«Η μεγάλη θυσία» είναι μια ιστορία έρωτα, αγάπης και φιλίας, που εκτυλίσσεται μέσα στις φλόγες της Γαλλικής Επανάστασης. Το ορμητικό ποτάμι της εξέγερσης και το μίσος που τόσα χρόνια φούντωνε στις ψυχές του βασανισμένου λαού θα θελήσει να πνίξει στο αίμα της εκδίκησης όχι μόνο τον έντιμο Τσαρλς, επειδή έτυχε να είναι Γάλλος ευγενής, αλλά και την αθώα Λουσί, ακόμη και τη μικρή τους κόρη.

 

(Ξ2) «Η Τρίμορφη Γυναίκα» – Γρηγόριος Ξενόπουλος

Μια νεαρή Αθηναία, η Νίτσα Γαζέλη, ένα αισθαντικό πλάσμα με τις ορμές της νιότης, και τη χαρά της ζωής, διεκδικεί με κάθε μέσο την ελευθερία της. Θέλει να βγαίνει μόνη της, να πηγαίνει όπου θέλει, να συναναστρέφεται όποιον θέλει και να γυρίζει στο σπίτι της ό,τι ώρα θέλει πηγαίνοντας ενάντια στην κοινωνία και στα ήθη του καιρού της. Και ξέρουμε πως η κοινωνία ακόμη κι όταν νικιέται και αλλάζει από τους καινοτόμους, τους εκδικείται.

 

(Π1α) «Η Φόνισσα» – Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης

Η Φραγκογιαννού, μια ηλικιωμένη χήρα, καθισμένη δίπλα από την κούνια της νεογέννητης άρρωστης εγγονής της αναπολεί τη βασανισμένη και δύσκολη ζωή που έζησε σαν παιδί, σύζυγος και μητέρα και καταλήγει στην άποψη ότι η ζωή της γυναίκας είναι γεμάτη από βάσανα και ότι η γέννηση κοριτσιού προκαλεί μόνο δεινά στην οικογένειά του. Παρασυρόμενη από τις σκέψεις της αυτές σκοτώνει την εγγονή της, με το σκεπτικό ότι απαλλάσσει την κόρη της από το βάρος της, ενώ ο θάνατος θεωρείται φυσικός. Αρχικά νιώθει τύψεις για την πράξη της και αναζητά ένα σημάδι από το Θεό για να δει αν ήταν σωστή ή όχι. Τελικά της γίνεται εμμονή ότι πρέπει να απαλλάσσει τον κόσμο από μικρά κορίτσια, και στη συνέχεια γίνονται θύματά της δυο ακόμη κορίτσια, όμως πάλι κανείς δεν την υποψιάζεται. Ο θάνατος ενός κοριτσιού στον οποίο όμως δεν ενεπλάκει η ηρωίδα κάνει τους χωροφύλακες να την υποψιαστούν. Τότε αυτή καταφεύγει στα βουνά για να κρυφτεί, οπού σκοτώνει ακόμη ένα βρέφος. Όταν τελικά οι χωροφύλακες τη βρίσκουν αυτή πεθαίνει ανάμεσα σε ανθρώπινη και θεία δίκη, καθώς πριν την πιάσουν κατευθυνόταν σε ένα ερμητήριο για να εξομολογηθεί τις πράξεις της.

 

(Π2) «Τα Ψηλά Βουνά» – Ζαχαρίας Παπαντωνίου

Στα «ψηλά βουνά», έργο που έμεινε χαραγμένο στην αναγνωστική μνήμη χιλιάδων Ελλήνων, ο Παπαντωνίου μέσα από την απλή αφήγηση, με ζωντανή γλώσσα, χωρίς δασκαλίστικο ύφος, αφηγείται την ιστορία μιας ομάδας 26 παιδιών που περνούν μόνα τους -με την άδεια των γονιών τους- τις καλοκαιρινές διακοπές στα βουνά της Ευρυτανίας. Εκεί, μέσα στις ομορφιές της ελληνικής φύσης, μαθαίνουν να λειτουργούν σαν ομάδα, να αλληλοβοηθιούνται, να σέβονται το ένα το άλλο, αλλά και να αντιμετωπίζουν τις δυσκολίες της καθημερινότητας.
Τα «ψηλά βουνά», έργο που θεωρείται έως σήμερα, φαινόμενο μοναδικό και αξεπέραστο για τα ελληνικά παιδαγωγικά δεδομένα, εκδόθηκαν για πρώτη φορά ως αναγνωστικό της τρίτης τάξης του δημοτικού σχολείου, την περίοδο 1917-18 και αποτέλεσε το πρώτο σχολικό αναγνωστικό στη δημοτική γλώσσα, στα πλαίσια της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης που καθιέρωσε ο Ελευθέριος Βενιζέλος.

 

(Π3) «Κορινθιακά» – Παυσανίας

Ελλάδος περιήγησις 2 – Κορινθιακά : Ισθμία, Κόρινθος, Ακροκόρινθος, Σικυώνα, Φλιούντας, Νεμέα, Μυκήνες, Ηραίο Άργους, από τις Μυκήνες στο Αργός, Τίρυνθα, Επιδαυρία, Αίγινα, Τροιζήνα, Καλαύρεια, Μέθανα, Ερμιονίδα.

 

(Π4α) «Η Οικογένεια Του Ήλιου» – Λότη Πέτροβιτς-Ανδρουτσοπούλου

Έχει ο Ήλιος οικογένεια; Και βέβαια έχει, όπως και οι άνθρωποι! Το εκμυστηρεύτηκε ο ίδιος ένα πρωί στη συγγραφέα και της ζήτησε να γράψει τις περιπέτειες της ζωής του: Πώς έγινε και παντρεύτηκε, λέει, μια πεντάμορφη που τη λέγανε Ατμόσφαιρα, πώς απέκτησαν δύο παιδιά, το Φως και την Ημέρα, τι χαρές, μα και τι λαχτάρες πέρασαν αυτός και η γυναίκα του ώσπου να μεγαλώσουν τα παιδιά τους… Πώς έγινε ύστερα και παντρεύτηκαν κι αυτά σαν ήρθε η ώρα, ποιος ήταν ο γαμπρός και ποια η νύφη του Ήλιου, τι φασαρίες έγιναν, τι τρέλες έκαναν με τη σειρά τους τα εγγόνια, που γεννήθηκαν αργότερα… Όλες αυτές οι ιστορίες είναι γραμμένες μέσα σε τούτο το βιβλίο, με κέφι και φαντασία, όπως το ήθελε ο Ήλιος. Για να σας κρατήσουν συντροφιά και να σας διασκεδάσουν!

 

(Π5) «Πολιτικός» – Πλάτων

Στον διάλογο αυτόν διερευνάται η φύση του πολιτικού άνδρα. Στο πρώτο μέρος του διαλόγου, από όπου και το παρακάτω απόσπασμα, ο βασιλιάς–πολιτικός ορίζεται ως ποιμένας της ανθρώπινης αγέλης. Προκειμένου να διερευνηθεί και να αποσαφηνιστεί η φύση του πολιτικού, ο Ξένος εξετάζει τον Σωκράτη τον Νεώτερο και καταφεύγει στον μύθο για τις κοσμικές βασιλείες. Συγκεκριμένα, ανατρέχει στον ανθρώπινο βίο κατά τη διάρκεια της βασιλείας του Κρόνου, οπότε το σύμπαν ακολουθούσε κατά την περιστροφή του διαφορετική φορά από τη φορά του κατά την τρέχουσα για τους δύο συνομιλητές βασιλεία, αυτήν του Δία.

 

(Π6) «EROICA» – Κοσμάς Πολίτης

Ένας ώριμος αφηγητής, ο Παρασκευάς, αφηγείται μέσα από το πρόσωπο του έφηβου Παρασκευά τα κατορθώματα μιας παρέας παιδιών σε μια παραθαλάσσια πόλη. Τα παιδιά ζουν τις μεγάλες στιγμές της ζωής τους και ανακαλύπτουν τον έρωτα αλλά και το θάνατο (ο άνθρωπος δεν είναι αθάνατος, όπως αρχικά νόμιζαν). Η πρώτη έκδοσή του είναι το 1918. Χαρακτηρίζεται κατ’ εξοχήν μυθιστόρημα εφηβείας της νεοελληνικής λογοτεχνίας. Είναι το τρίτο κατά σειρά έργο του Κοσμά Πολίτη και το πιο πετυχημένο από καλλιτεχνική άποψη. Αποτέλεσε αγαπητό ανάγνωσμα της γενιάς που ενηλικιώθηκε κατά το 1940-1950, γιατί βασίζεται  πρώτον στην ρομαντική και νοσταλγική ανάπλαση της ξένοιαστης νιότης, και έπειτα γιατί προβάλλεται μια ιδεαλιστική αντίληψη της φιλίας, του έρωτα και του ηρωισμού.

 

(Π7) «Το Κεχριμπαρένιο Τηλεσκόπιο» – Φίλιπ Πούλμαν

Πιο δυνατό, πιο έντονο, πιο βαθύ, πιο αμφιλεγόμενο, πιο μυστηριακό, πιο ανατρεπτικό από ό,τι έχουμε διαβάσει ως τώρα: το τρίτο και τελευταίο βιβλίο της Τριλογίας του Κόσμου βρίσκεται, επιτέλους, στα χέρια μας. Ο πασίγνωστος πλέον και πολυβραβευμένος Φίλιπ Πούλμαν φιλοδοξεί να μας παρασύρει για μία ακόμη φορά σε κόσμους άγνωστους, γεμάτους περιπέτειες, μύθους και φαντασία.
Ο Γουίλ, παλιός μας γνώριμος, έχει τώρα στην κατοχή του το μαγικό μαχαίρι. Πρέπει να παραδώσει το παντοδύναμο όσο και επικίνδυνο όπλο στο λόρδο Άσριελ. Αυτή είναι η εντολή που έχει από τον ετοιμοθάνατο πατέρα του. Πώς θα το καταφέρει, όμως, χωρίς τη Λύρα στο πλευρό του; Μόνο μαζί της μπορεί να ξεπεράσει τα μυριάδες προβλήματα και τους κινδύνους που παραμονεύουν σε κάθε του βήμα. Μόνο μαζί, οι δυο τους μπορούν να επιχειρήσουν το αναπόφευκτο τελικό ταξίδι σε έναν ακόμη άγνωστο και μυστηριώδη κόσμο.

 

(Ρ2) «Ο Πλανήτης Των Χριστουγεννιάτικων Δένδρων» – Τζιάνι Ροντάρι

Τι θέλουν τα παιδιά; Διαστημική περιπέτεια, καλαμπούρια, αστεία, λογοπαίγνια, αγωνία και μυστήριο; Όλα τα βρίσκουν στο πανέξυπνο -μα και τρυφερό- αυτό βιβλίο του Ροντάρι. Και θα γνωριστούν με δυο αξέχαστα παιδιά: το Μάρκο και το Μάρκους! Μη σας παραξενεύει που τα ονόματά τους μοιάζουν. Του αρέσουν αυτά του Ροντάρι, που μάλιστα έχει την τέχνη, έξυπνα, χωρίς να το καταλαβαίνεις, να περνάει εδώ μέσα απ όλα αυτά το μήνυμά του: ειρήνη

 

(Σ1α) «Δωδεκάτη Νύχτα» – Ουίλιαμ Σαίξπηρ

Η «Δωδέκατη νύχτα» γράφτηκε μάλλον το 1601, και η πρώτη γνωστή παρουσίαση της έγινε στις 2 Φεβρουαρίου του 1602.
Το έργο αποτελείται από 2.579 στίχους, το 62% του κειμένου είναι πρόζα και το 38% είναι έμμετρο. Αφηγείται την ιστορία της νεαρής Βιόλα που φτάνει στις ακτές της Ιλλυρίας μετά από ένα ναυάγιο, πιστεύοντας ότι ο δίδυμος αδελφός της Σεμπάστιαν έχει πνιγεί, και μπαίνει στην υπηρεσία του δούκα Ορσίνο ντυμένη αγόρι. Ο μελαγχολικός δούκας είναι ερωτευμένος με την όμορφη και βαρυ-πενθούσα κόμισσα Ολίβια, η οποία με τη σειρά της ερωτεύεται τη Βιόλα πιστεύοντας ότι είναι αγόρι. Στην Ιλλυρία όμως εμφανίζεται κάποια στιγμή και ο Σεμπάστιαν ακολουθούμενος από τον γενναίο πλοίαρχο Αντόνιο που του έχει σώσει τη ζωή. Η «Δωδέκατη νύχτα» είναι η νύχτα των Θεοφανείων που κλείνει τον κύκλο των Χριστουγεννιάτικων γιορτών. Νύχτα διασκέδασης και μεταμφιέσεων, στη διάρκεια της οποίας μπορούν να συμβούν τα πάντα, ή …Ό,τι θελήσετε.

 

(Σ1β) «Ρωμαίος Και Ιουλιέτα» – Ουίλιαμ Σαίξπηρ

«Ω, αυτή μαθαίνει τους πυρσούς να λάμπουν», λέει ο Ρωμαίος όταν πρωτοβλέπει την Ιουλιέτα στη γιορτή των Καπουλέτων. Η Ιουλιέτα γοητεύεται από τον νεαρό, και σύντομα οι δυο τους πέφτουν στα δίχτυα του έρωτα. Κατάγονται όμως από οικογένειες που τρέφουν έχθρα μεταξύ τους, και γι’ αυτό πρέπει να παντρευτούν κρυφά. Μπορεί άραγε η αγάπη τους να δώσει τέλος στην έχθρα των οικογενειών τους;

 

(Σ2α) «Η Καλεσμένη Των Χριστουγέννων» – Ελένη Σαραντίτη

Η δεκαοκτάχρονη Ειρήνη ανακαλεί στη µνήµη της τα πιο ξεχωριστά, µέχρι τότε, Χριστούγεννα της ζωής της και µε έναν ζωηρό, γεµάτο αίσθηµα µονόλογο, παρόµοιο µε εξοµολόγηση, µας τα κάνει γνωστά.Ήταν µικρούλα και στην πόλη τους όλοι ετοιµάζονταν για τη µεγάλη γιορτή. Τα σπίτια γεµάτα ευωδιές, τα µαγαζιά γεµάτα, οι φούρνοι µοσχοµύριζαν και τα παιδιά, από πόρτα σε πόρτα, έλεγαν τα κάλαντα. Ευχές κι αγκαλιάσµατα, επιστροφή των ξενιτεµένων, επισκέψεις, κι ένας ήλιος σαν καλοκαιρινός. Παραµονή Χριστουγέννων, ηµέρα χαρµόσυνη για όλους, αλλά όχι για τη Μαγδαληνή, µια γυναίκα αποµονωµένη, µε την ψυχή φορτωµένη πίκρα από αβάσταχτο πένθος. Χρόνια ολοµόναχη η Μαγδαληνή, είχε γίνει σαν αγρίµι και ήταν εχρθρική, προς τα παιδιά προπαντός. Τα Χριστούγεννα όµως εκείνα, χάρη στην Ειρήνη και την οικογένειά της, κι έπειτα από ορισµένα ενδιαφέροντα γεγονότα, η ερηµίτισσα αφέθηκε ξανά στη ζεστασιά της ανθρώπινης επαφής, αισθάνθηκε πάλι τη φιλία και την αγάπη, γιορτάζοντας κι αυτή το θαύµα της Γέννησης µα και τη δική της αναγέννηση.
Μια ιστορία αγάπης, αλληλεγγύης και σεβασµού στις προσπάθειες του ανθρώπου για αξιοπρέπεια.

 

(Σ2β) «Ιόλη ή Τη Νύχτα Που Ξεχείλισε Το Ποτάμι» – Ελένη Σαραντίτη

Δεν είναι μόνο η αφήγηση μιας ωραίας φιλίας ανάμεσα σε δυο κορίτσια που ζουν την εφηβεία τους σε μια μικρή πόλη της Λακωνίας, αλλά ταυτόχρονα η ιστορία της ζωής των κατοίκων του τόπου αυτού, τα όνειρα, οι χαρές, οι στενοχώριες, οι αγωνίες τους. O νέος άντρας που δεν τον χωράει ο τόπος και μπαρκάρει σ’ ένα γκαζάδικο, ο γιατρός του χωριού που γίνεται ένα με τους κατοίκους και δε ζητάει αμοιβή για το μόχθο του, ο οικογενειάρχης που πάει φυλακή για το χρέος του στην Aγροτική. Kι άλλα πολλά απλά και καθημερινά, με τις περιπέτειες των παιδιών, τα παιχνίδια και τα διαβάσματα στο πλαίσιο της ελληνικής επαρχίας και, πάνω απ’ όλα, ένα δίδαγμα αλληλεγγύης και ελπίδας.

 

(Σ2γ) «Κάποτε Ο Κυνηγός…» – Ελένη Σαραντίτη

Η νεαρή Ευρυδίκη που, γεννημένη από οικογένεια Ελλήνων πολιτικών προσφύγων στην Τασκένδη της πρώην Σοβιετικής Ένωσης αφομοίωσε ό,τι καλύτερο διέθεταν οι δυο πολιτισμοί και οι δυο πατρίδες, είναι η αφηγήτρια της οικογενειακής οδύσσειας που κράτησε σαράντα χρόνια και που ακόμα δεν τελείωσε.
Ο Εμφύλιος, ο εκπατρισμός, οι προσπάθειες να ζήσουν και ν’ αναπτυχθούν στην καινούρια πατρίδα, η φοβερή νοσταλγία για τον τόπο που άφησαν, οι καινούριοι δεσμοί, οι σπουδές, η πρόοδος και ο κόσμος μιας τρυφερής νεαρής ύπαρξης, μεγαλωμένης μες στην εμπιστοσύνη, την αγάπη, τη χαρά.
Που δεν κράτησαν πολύ, καθώς η οικονομική κρίση που ξεσπά στην τότε Σοβιετική Ένωση και ο ακατανίκητος πόθος της επιστροφής, μαζί και οι υποσχέσεις των Ελλήνων αρμοδίων, τους ωθούν, οικογενειακώς, σε νέες περιπέτειες, τούτη τη φορά στην ίδια τους την πατρίδα, που τους μεταχειρίζεται σαν αποπαίδια, οδηγώντας τους σε νέα προσφυγιά…
Η διήγηση της Ευρυδίκης αποκαλύπτει και έναν ωραίο, συγκινητικό και ενθουσιώδη πρώτο έρωτα, που εμποδίστηκε στο ξεκίνημά του διότι ο σκληρός κυνηγός, που είναι η ζωή, άλλα είχε ορίσει…

 

(Σ2δ) «Ο Κήπος Με Τ’ Αγάλματα» – Ελένη Σαραντίτη

Μια συντροφιά παιδιών, σ’ ένα χωριό κάπου στη Νεάπολη Λακωνίας, περνάει τα μεσημέρια της σ’ έναν κήπο με αρχαία αγάλματα. Τα παιδιά μαθαίνουν για την ιστορία του τόπου τους και συμφιλιώνονται με την προγονική κληρονομιά· τόσο, που βάζουν τα αγάλματα στην παρέα τους σαν να ήταν ζωντανά. Έτσι, όταν θα έρθει η ώρα τα αγάλματα να φύγουν για κάποιο μουσείο της πρωτεύουσας, οι μικροί ήρωες αγωνίζονται να τα κρατήσουν κοντά τους.

 

 (Σ3α) «Κρίμα Κι Άδικο»- Ζωρζ Σαρή

Η Κορτέσα είναι η μάνα του Δημήτρη, ο οποίος είναι μετανάστης στην Ολλανδία. Παρόλο που έχει και μια κόρη που ζει κοντά της, η Κορτέσα σκέφτεται συνέχεια τον Δημήτρη και θέλει να πάει να μείνει μαζί του για ένα διάστημα. Αυτή είναι και η αιτία που η κόρη της αισθάνεται ζήλια για τη σχέση της μάνας και του αδερφού της.
Πονεμένη γυναίκα, παλεύει να τα βγάλει πέρα στη ζωή της βοηθώντας με κάθε τρόπο τα παιδιά της. Καημός της, ο ξενιτεμένος της γιος και η οικογένειά του που δεν έχει δει ποτέ. Παρηγοριά της ο μικρός της εγγονός, ο Ηλίας, ο οποίος έχει πάρει κατά κάποιο τρόπο τη θέση του Δημήτρη. Όταν η Κορτέσα παίρνει επιτέλους την απόφαση να πάει στην Ολλανδία, αντιμετωπίζει τη μεγάλη αντίδραση του Ηλία και της κόρης της. Ωστόσο δεν το βάζει κάτω και δεν αλλάζει την απόφασή της. Όμως η μοίρα έχει άλλα σχέδια για εκείνη…

 

(Σ5α) «Ο Αιχμάλωτος του Πύργου» – Κίρα Σίνου

Ποος θα φανταζόταν ότι το ερειπωμένο αρχοντικό, ο επιβλητικός «πύργος» της Κηφισιάς, θα γινόταν κρησφύγετο τρομοκρατών; Ο Αλέξης, η Κατερίνα και ο Γιάννης θα βρεθούν και πάλι μπλεγμένοι σε μια απίστευτη ιστορία με εκρήξεις βομβών, τραυματίες και ομήρους. Θα καταφέρουν να ξεφύγουν οι τρεις φίλοι;

 

(Σ5β) «Το Αίνιγμα Του Πύργου» – Κίρα Σίνου

Πέντε παιδιά μπλέκονται σε μια μεγάλη περιπέτεια γύρω από έναν πύργο. Δεν πρόκειται βέβαια για έναν πύργο του παραμυθιού, αλλά για ένα παλιό αρχοντικό από κείνα που βλέπουμε στην Κηφισιά. Ποιό είναι το άινιγμά του; Μα δε θα σας το πω βέβαια. Στα αστυνομικά, αν μαρτυρήσουμε το μυστήριο, τι μένει;
Όμως πέρα από το μυστήριο, έχει κι άλλα ωραία αυτό το βιβλίο.
Τι σχέση έχει ο μυστηριώδης κάτοικος του εγκαταλειμμένου Πύργου με την κλοπή που έγινε εκεί γύρω; Ενα μυθιστόρημα που κρατάει αμείωτο το ενδιαφέρον του αναγνώστη με τη συναρπαστική του πλοκή και ταυτόχρονα του δείχνει την ομορφιά της φύσης και τον όλεθρο που φέρνουν οι πυρκαγιές των δασών.

 

(Σ5γ) «Τα Διαμάντα Της Μαϊμούς» – Κίρα Σίνου

Το βιβλίο χρωστάει τον τίτλο του στο πρώτο διήγημα. Είναι τοποθετημένο στην εποχή που ο πρίγκιπας Όθων της Βαυαρίας έγινε βασιλιάς της Ελλάδας. Ένας Βαυαρός στρατιώτης κάνει τυχαία μια πολύ σπουδαία ανακάλυψη στην τοποθεσία Πικέρμι, έξω από την Αθήνα. Βρίσκει απολιθώματα που έχουν μεγάλη σημασία για την ιστορία της ζωής στη Γη. Στα διηγήματα που ακολουθούν η συγγραφέας κατορθώνει κατά τρόπο αριστοτεχνικό να φέρει κοντά μας το πανάρχαιο παρελθόν της Γης και από την άλλη μεριά να μας παρουσιάσει έτσι ένα βασισμένο σε επιστημονικά δεδομένα όραμα της μελλοντικής εξέλιξης των ζωντανών πλασμάτων, που ο αναγνώστης συνεπαρμένος από την περιέργειά του μόλις και μπορεί να πάρει ανάσα. Αυτό το βιβλίο συνιστάται σε όλους τους ζωόφιλους και εκείνους που διψούν για γνώσεις, αλλά και σε όσους δίνουν σημασία στην ποιότητα.

 

(Σ6) «Η Μαύρη Καλλονή» – Άννα Σιούελ

Η Μαύρη Καλλονή ήταν ένα όμορφο μαύρο αλογάκι. Όσο ήταν μικρή έπαιζε ξένοιαστη στους αγρούς. Όταν μεγάλωσε, έμαθε πώς να μεταφέρει ανθρώπους και πώς να σέρνει την άμαξα. Τότε την αγόρασε η οικογένεια Γκόρντον και κοντά τους έζησε πολλές περιπέτειες και έκανε καινούριες φιλίες. Όμως η οικογένεια Γκόρντον μετακόμισε στην Νότια Γαλλία και αναγκάστηκε να πουλήσει τα άλογά της, μαζί και τη Μαύρη Καλλονή. Άλλαξε από τότε πολλά αφεντικά και γνώρισε τη σκληρότητα των ανθρώπων. Εξαντλημένη από τις ταλαιπωρίες, τελικά, κατέληξε σε κάτι ηλικιωμένες κυρίες που έψαχναν για εκπαιδευμένο άλογο. Υπεύθυνος του σταύλου ήταν ο Τζόε, που παραλίγο κάποτε,λόγω της απειρίας του, να βλάψει τη Μαύρη Καλλονή. Στην αρχή δεν τη γνώρισε. Όταν κατάλαβε ότι είχε μπροστά του τη Μαύρη Καλλονή, ενθουσιάστηκε. Το ίδιο κι εκείνη, που βρίσκοταν πάλι σε σίγουρα χέρια.

 

(Σ7) «Ένα Δέντρο Μεγαλώνει Στο Μπρούκλιν» – Μπέττυ Σμιθ

Σε μια φτωχογειτονιά του Μπρούκλιν φυτρώνει ένα δέντρο που βάζει τα δυνατά του να κερδίσει λίγο ουρανό. Μεγαλώνει ακόμα και στο τσιμέντο, χωρίς ήλιο, χωρίς νερό, ίσως και χωρίς χώμα. Μεγαλώνει πλούσιο και ευγενικό μόνο στις απόκληρες γειτονιές. Σε κανένα άλλο μέρος. Έτσι είναι πλασμένο: να αγαπάει τους φτωχούς. Μοιάζει με την εντεκάχρονη Φράνσι, που μεγαλώνει μαζί με την οικογένειά της στο Μπρούκλιν και προσπαθεί να χαρεί την κάθε μέρα, αντιμετωπίζοντας όλα τα προβλήματα.
Η μητέρα της ξενοδουλεύει, ο πατέρας της ταλανίζεται από την ανεργία. Και ο Νίλι, ο μικρός της αδερφός, προσπαθεί να εκπληρώσει τα όνειρά που κάνει γι» αυτόν η μητέρα του: να σπουδάσει και να γίνει κάποια μέρα σπουδαίος γιατρός.

 

(Σ8) «Αν Ήμουν Δάσκαλος» – Ναταλία Σολόμκο

Ένας δάσκαλος μόλις έχει αποφοιτήσει και έρχεται να διδάξει στο σχολείο που έβγαλε ο ίδιος πριν από ελάχιστα χρόνια.
Ποιες θα είναι οι σχέσεις με τους μαθητές που τον ξέρανε σαν συμμαθητή;
Πώς θα συνεργαστεί με τους δασκάλους που τον θυμούνται σαν μαθητή τους;
Πώς θα μπορέσει να επιβληθεί σαν δάσκαλος στα παιδιά και να κάνει τους δασκάλους να δεχτούν τις προοδευτικές του ιδέες;
Ένα συναρπαστικό εφηβικό μυθιστόρημα που μας μιλάει για τις σχέσεις δασκάλου και μαθητή, γονιών και παιδιών και των μαθητών μεταξύ τους, μέσα από μια πλοκή με πολύ ενδιαφέρον και περιπέτεια.

 

(Σ11) «Για Τον Πατέρα» – Καλλιόπη Σφαέλλου

Ένα ελληνόπουλο, αναζητώντας τα ίχνη του πατέρα του από τα χρόνια της Κατοχής, φτάνει στο γερμανικό στρατόπεδο συγκέντρωσης Μαουτχάουζεν… Η συγγραφέας έχει τιμηθεί με το Βραβείο «Πηνελόπη Δέλτα» για το σύνολο του έργου της από τον Κύκλο του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου.

 

(Τ3) «Οδός Γραβιάς» – Τούλα Τίγκα

Η οδός Γραβιάς! Ένας δρόμος λίγο πριν γίνει ένα ποτάμι από αυτοκίνητα. Μια γειτονιά ζωντανή και πολύβουη από τα παιχνίδια και τις φωνές μιας παρέας παιδιών στο κατώφλι της εφηβείας. Ένας πίνακας της ζωής τού χθες στη Θεσσαλονίκη… (Βραβείο Κύκλου Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου)

 

(Τ5α) «Πρίγκιπας Και Φτωχός» – Μαρκ Τουέιν

Στο Λονδίνο του 16ου αιώνα, σ’ έναν τόπο και μια εποχή όπου βασιλεύανε οι κοινωνικές αδικίες, γεννήθηκαν μια μέρα δύο παιδιά: Ο ένας ήταν ο γιος του βασιλιά, ο πρίγκιπας Εδουάρδος Τυδόρ, κι ο άλλος, ο φτωχός Τομ Κάντυ, που ήταν γιος μιας οικογένειας ζητιάνων.
Τα δυο παιδιά μοιάζουν μεταξύ τους και, χάρη σε μια ακραία σύμπτωση, θα συναντηθούν, θα αλλάξουν ρούχα και θα βρεθούν για λίγες μέρες το ένα στη θέση του άλλου…
Πώς θα νιώσει άραγε ο νεαρός πρίγκιπας όταν, ντυμένος με κουρέλια, θα ζήσει από κοντά τα βάσανα του λαού του; Πώς θα νιώσει όταν ο βρεθεί ο ίδιος στο δικαστήριο και στη φυλακή, έρμαιο των αυστηρών αγγλικών νόμων;
Και ο φτωχός Τομ τι θα κάνει σαν βρεθεί στο θρόνο της Αγγλίας; Θα σταθεί στο πλευρό των αδύναμων και των κατατρεγμένων;
Το μυθιστόρημα «Πρίγκιπας και φτωχός» είναι ένα έργο «χιουμοριστικής φαντασίας», γραμμένο από τον αριστοτέχνη Μαρκ Τουέιν. Ένα έργο που παραμένει επίκαιρο και απευθύνεται σε νέους… κάθε ηλικίας!

 

(Τ5γ)»Τομ Σώγιερ» – Μάρκ Τουέιν

Ο μικρός ήρωας, ο Τομ, είναι ένα αγόρι που ζει στη φανταστική πόλη Σεντ Πίτερσμπουργκ, δίπλα στον Μισισιπή. Ένα αγόρι ορφανό, που μεγαλώνει με τη θεία του. Ένα αγόρι που έχει φιλία με τον αλήτη της πόλης, που το σκάει από το σπίτι, που ονειρεύεται τον μεγάλο κόσμο. Ένα αγόρι που δε διστάζει να κοροϊδέψει ή να πει ψέματα, προκειμένου να πετύχει τους στόχους του. Ένα αγόρι που ερωτεύεται και κάνει θυσίες για το κορίτσι του. Είναι το πρώτο «καλό κακό παιδί» της παγκόσμιας λογοτεχνίας.

 

(Τ5δ) «Ο Παρασκευάς ή Η Πρωτόγονη Ζωή» – Μαρκ Τουέιν

Ένας κόσμος όχι ανεξερεύνητος αλλά καινούριος γεννιέται κάτω από το βλέμμα του Ροβινσώνα. Ο ναυαγός ωστόσο στο έρημο νησί επιζεί και όχι μόνο αυτό, αλλά κατορθώνει να δημιουργεί μεγάλα πλεονάσματα, να συσσωρεύει, κατά το οικονομικό πρότυπο της κοινωνίας που κουβαλάει η ιδεολογία του. Για να μην ξεχάσει την ανθρώπινη γλώσσα, επιβάλλει στον εαυτό του να σκέφτεται φωναχτά. Εκείνο που ξεχνάει ολότελα είναι το χαμόγελο: γίνεται ανίκανος για ευτυχία. Πυγμαλίωνάς του σε μια νέα ελευθερία και διαρκή ευτυχία θα γίνει ο νεαρός νέγρος Παρασκευάς. Το πρόβλημα της ευτυχίας θέτει ο Παρασκευάς-Ροβινσώνας κατά Τουρνιέ.

 

(Τ6) «Η Κυρία Με Το Σκυλάκι Και Άλλες Ιστορίες» – Άντον Τσέχοφ

Η κυρία με το σκυλάκι είναι ένα μικρό διήγημα του Άντον Τσέχωφ που δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά το 1899. Μας αφηγείται την ιστορία της μοιχείας μεταξύ ενός ρώσου τραπεζίτη και μιας νεαρής κοπέλας που συναντά κατά τη διάρκεια των διακοπών του στη Γιάλτα.

 

(Τ7) «Η Νυχτερίδα» (Ακυβέρνητες Πολιτείες) – Στρατής Τσίρκας

Οι «Ακυβέρνητες Πολιτείες» απαρτίζονται από τρεις τόμους: «Η λέσχη» (1961), «Αριάγνη» (1962), «Η νυχτερίδα» (1965). Η δράση τοποθετείται αντίστοιχα στην Ιερουσαλήμ, στο Κάιρο, στην Αλεξάνδρεια. Ένα μυθιστόρημα που τιθασεύει αριστοτεχνικά μια χειμαρρώδη ιστορική ύλη, δίνοντας ανθρώπινη φωνή στο έπος και στο δράμα του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, την ώρα που κρινόταν το μέλλον των λαών και παίχτηκε στα ζάρια η τύχη της Ελλάδας. Χάρη σε ποικίλες αναδρομές, η τριλογία ζωντανεύει και προγενέστερες περιόδους, από τον Μεσοπόλεμο, τον χλωρό παράδεισο της εφηβείας με τα πρώτα ερωτικά σκιρτήματα κάποιων ηρώων, ως την παλιά Αίγυπτο, ανακαλώντας μνήμες προγόνων. Το έργο κορυφώνεται με την εξέγερση του Στρατού και του Στόλου, το κίνημα του Απρίλη 1944 και τη δραματική καταστολή του, ενώ, με τον επίλογο του γ΄ τόμου, μεταφερόμαστε στη Θεσσαλονίκη μετά τον Εμφύλιο, το 1954, όπου ακούγεται ένα συγκλονιστικό ρέκβιεμ για τους χαμένους αγωνιστές.

 

(Φ2) «Το ημερολόγιο Της Άννας Φρανκ» – Άννα Φρανκ

Επιστολές από τη 14η Ιουνίου 1942 έως την 1η Αυγούστου 1944: Οριστική έκδοση των αυθεντικών χειρογράφων χωρίς περικοπές, με προσθήκες της Άννας Φρανκ. Το βιβλίο δίνει μια λεπτομερή περιγραφή της καθημερινής ζωής κατά τη διάρκεια της Ναζιστικής Κατοχής· μέσω των γραπτών της, η Άννα Φρανκ έγινε ένα από τα πιο γνωστά θύματα του Ολοκαυτώματος.

 

(Χ1) «Η Πείνα» – Κνουτ Χάμσουν

Τοποθετημένη στη Χριστιανία (σημερινό Όσλο) στα τέλη του 19ου αιώνα, η Πείνα περιγράφει τις προσπάθειες του ανώνυμου ήρωα, που πασχίζει να επιβιώσει γράφοντας άρθρα για εφημερίδες, τα οποία θα του επιτρέψουν να καλύψει τις στοιχειώδεις ανάγκες του -να φάει και να κοιμηθεί- με αξιοπρέπεια. Δεν τα καταφέρνει πάντα? με την κοινωνική, φυσική και πνευματική του κατάσταση σε διαρκή εξασθένηση, περιπλανιέται στους δρόμους, βυθίζεται ολοένα και περισσότερο στην παράνοια. Ο πεινασμένος συγγραφέας μάταια προσπαθεί να διατηρήσει τον σεβασμό προς την έννοια «Άνθρωπος», προς τον εαυτό του και προς τους άλλους, αφού το στομάχι του τον υποχρεώνει σε παραχωρήσεις για τις οποίες μετανιώνει, γεμίζοντας άλλοτε ενοχές και άλλοτε αδικαιολόγητη αυτοεκτίμηση. Αυτό που τον κρατάει να μη διαλυθεί είναι το κάτισχνο κορμί του, που σε μεγάλο βαθμό καθορίζει επίσης και τη συμπεριφορά του μυαλού του.

 

(Χ2) «Οι 13 θησαυροί» – Μισέλ Χάρρισον

Η δεκατριάχρονη Τάνια αναγκάζεται να μείνει για λίγες μέρες στο σπίτι της γιαγιάς της, στην εξοχή. Είναι βέβαιη ότι την περιμένουν ατέλειωτες στιγμές αφόρητης βαρεμάρας κι εκνευρισμού, όμως εκεί ανακαλύπτει ένα άλυτο μυστήριο.
Πριν από πενήντα χρόνια εξαφανίστηκε στο κοντινό δάσος ένα κορίτσι, για το οποίο η γιαγιά της, η Φλωρεντία, είναι ιδιαίτερα απρόθυμη να πει το παραμικρό. Όμως ο Φάμπιαν, ο γιος του επιστάτη του παλιού αρχοντικού, σχεδόν συνομήλικος της Τάνιας, βασανίζεται από αυτή την περίεργη υπόθεση, γιατί ο παππούς του, ο Έιμος, ήταν ο τελευταίος άνθρωπος που είδε ζωντανή την κοπέλα που εξαφανίστηκε. Παρότι ο Έιμος δεν κατηγορήθηκε ποτέ ανοιχτά, όλοι στην περιοχή υποπτεύονταν ότι ήξερε κάτι παραπάνω, ότι αυτός ευθυνόταν για το χαμό του κοριτσιού.
Ο Φάμπιαν και η Τάνια αποφασίζουν να ανακαλύψουν την αλήθεια. Ωστόσο, η Τάνια έχει κι εκείνη ένα μεγάλο μυστικό: μπορεί να βλέπει τις νεράιδες και τα ξωτικά. Θα τους βοηθήσει αυτό το χάρισμα να λύσουν την ως τότε ανεξιχνίαστη εξαφάνιση; Σύντομα οι δύο φίλοι απειλούνται και βρίσκονται αντιμέτωποι με έναν τεράστιο κίνδυνο. Υπάρχει περίπτωση να επαναληφθεί η απαίσια ιστορία του αρχοντικού;

 

(Χ3) «Ο Πύργος Του Ακροπόταμου» – Κωνσταντίνος Χατζόπουλος

Η οικογένεια του Θώμου Κρανιά, μια αρχοντική οικογένεια κτηματιών, βρίσκεται αντιμέτωπη με τον οικονομικό ξεπεσμό. Η κατοικία τους είναι μισοκατεστραμμένη και ο πατέρας ανήμπορος να αντιδράσει στις προκλήσεις των καιρών. Οι τρεις κόρες του αγωνίζονται να επιβιώσουν στη σκληρή μικρή κοινωνία της «πόλης κοντά στον ποταμό» (το Αγρίνιο, από όπου κατάγεται ο συγγραφέας).
Ο «καλός γάμος» τούς γίνεται εμμονή και αυτοσκοπός, με αποτέλεσμα τα κορίτσια να «παραστρατήσουν», με φανερούς και κρυφούς έρωτες. Κι έτσι, την οικονομική παρακμή της οικογένειας θα ακολουθήσει, μοιραία, ο ηθικός της ξεπεσμός. Οι άγραφοι νόμοι της επαρχίας -οδυνηροί, κυρίως για τις γυναίκες- θα συνθλίψουν ζωές.

 

(Χ4) «Τουτς» – Κάρολ Χιούζ

Για όλα έφταιγε ο Φρέντ! Αυτή είναι η μεγάλη αλήθεια. Γιατί… αν δεν είχε χαθεί ο μικρός της φίλος, η Τούτς δε θα τον έψαχνε μέσα σ όλο το μεγάλο σπίτι και δε θα είχε περάσει τις πιο θαυμαστές, τις πιο συναρπαστικές, τις πιο παράξενες περιπέτειες.

 

(Ψ1β) «Οικογένεια Βλαμένου» – Δημήτρης Ψαθάς  

Γνωστός ο Δημήτρης Ψαθάς, ως αρθρογράφος, θεατρικός συγγραφέας, αλλά και συγγραφέας διαφόρων μυθιστορημάτων όπου κυριαρχεί το χιούμορ. Αυτό είναι και το βιβλίο του Ψαθά, «Οικογένεια Βλαμένου», όπου θα βρούμε μία θεότρελη οικογένεια βλαμμένων όνομα και πράγμα. Από τον μπαμπά εως το μικρό «Βλαμενάκι», όλα τα μέλη της οικογένειας έχουν και από μία ή παραπάνω τρέλλες τις οποίες χρησιμοποιεί ο Ψαθάς για να δείξει τα καλά και τα κακά εκείνης της εποχής. Όλοι οι χαρακτήρες, κεντρικοί και μικρότεροι, είναι καρικατούρες της εποχής εκείνης, γύρω στα 1950, και ο συγγραφέας μας διασκεδάζει με τις περιπέτειές τους. Σε αυτές τις καρικατούρες θα αναγνωρίσουμε και δικά μας πρόσωπα λίγο πολύ, ίσως και κάποια «τρέλλα» του εαυτού μας. Θα αναγνωρίσουμε ακόμα και σημερινές καταστάσεις. Ένα βιβλίο, που μπορεί να φαίνεται παλιό, αλλά στην ουσία είναι επίκαιρο, 50 χρόνια μετά που γράφτηκε.

(Ψ2α) «Το Διπλό Ταξίδι» – Λίτσα Ψαραύτη

Μια άγνωστη σελίδα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, που διαδραματίζεται στη Σάμο και στην Παλαιστίνη. Ένας ανελέητος βομβαρδισμός ξεθεμελιώνει το νησί και αναγκάζει μια οικογένεια να πάρει το δρόμο της προσφυγιάς στα στρατόπεδα της Παλαιστίνης.Σαράντα χρόνια αργότερα η ηρωίδα εκείνης της σκληρής δοκιμασίας, μεγάλη πια, θα ξαναβρεθεί στα ίδια μέρη, θα ξαναζήσει το δράμα της προσφυγιάς ενός άλλου λαού και το παρελθόν θα δέσει με το παρόν σε τούτο το «διπλό ταξίδι…»

 

(Ψ2β) «Το Μυστικό Τετράδιο» – Λίτσα Ψαραύτη

Μια οικογένεια αναγκάζεται να ξεσπιτωθεί από το χωριό όπου μένει και να εγκατασταθεί σ’ ένα υπόγειο διαμέρισμα της σύγχρονης Αθήνας. Ο δεκαοχτάχρονος Λευτέρης προσαρμόζεται γρήγορα στη ζωή της πόλης. Γνωρίζει την πλούσια κι όμορφη Φωτεινή και ζουν ένα μεγάλο έρωτα. Η Δάφνη, η μικρότερη αδερφή του, μαθήτρια του Γυμνασίου, αθώα κι ευαίσθητη καθώς είναι, θα δυσκολευτεί να ξεπεράσει την τραυματική εμπειρία που θα ζήσει κοντά στον αδίστακτο κι επικίνδυνο Θέμη. Ένα δυνατό μυθιστόρημα για τον κόσμο των σημερινών εφήβων, με τ’ αδιέξοδα, τα καθημερινά προβλήματα και τους κινδύνους της μεγάλης πόλης.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Το σχολείο μας

Το σχολείο μας

Βρείτε μας στο google maps

Η σελίδα μας στο facebook

Η σελίδα μας στο facebook

Αρχείο δημοσιεύσεων

Ο καιρός στην Αίγινα

Επισκεψιμότητα

free counter

kathigitis-panepistimiou

Οι καθηγητές που διδάσκουν στο 1ο Γυμνάσιο Αίγινας

(σχ. έτος 2014-2015)

ΒΑΛΩΜΕΝΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ – Φυσικός  (διευθυντής)

ΜΟΝΟΚΡΟΥΣΟΥ ΧΡΥΣΟΥΛΑ – Φιλόλογος (υποδιευθύντρια)

ΚΥΡΙΑΚΟΠΟΥΛΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ – Θεολόγος

ΤΡΙΜΗ ΜΑΡΙΑ – Φιλόλογος

ΚΡΗΤΙΚΟΥ ΜΑΡΙΑ – Φιλόλογος

ΜΕΛΙΓΚΩΝΗΣ ΝΙΚΟΣ – Φιλόλογος

ΓΙΑΝΝΟΥΛΗ ΜΑΡΙΑ – Φιλόλογος

ΓΑΒΡΙΛΗΣ ΠΑΝΤΕΛΗΣ – Μαθηματικός

ΜΟΣΧΟΥ ΕΥΘΥΜΙΑ – Μαθηματικός

ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ ΜΑΡΙΑ – Μαθηματικός

ΜΠΑΡΚΑΣ ΒΑΣΙΛΗΣ – Φυσικός

ΚΑΡΥΔΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ – Φυσικός

ΠΑΝΟΥΡΓΙΑ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ – Γαλλικής Φιλολογίας

ΣΚΑΡΜΟΥΤΣΟΥ ΕΥΗ – Αγγλικής Φιλολογίας (Αγγλικά & Ιστορία)

ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΚΗ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ – Αγγλικής Φιλολογίας

ΛΟΡΕΤΖΟΥ ΧΡΙΣΤΙΝΑ – Γερμανικής Φιλολογίας (Γερμανικά & Ιστορία)

ΠΑΠΑΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΚΑΛΛΙΟΠΗ – Τεχνολόγος

ΔΟΥΒΑΛΟΠΟΥΛΟΣ ΘΑΝΑΣΗΣ – Πληροφορικός

ΚΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ ΑΝΔΡΕΑΣ – Εικαστικός

ΧΑΤΖΗΒΑΣΙΛΕΙΑΔΟΥ ΚΥΒΕΛΗ – Γυμνάστρια

ΜΑΣΤΡΟΓΙΑΝΝΙΔΟΥ ΛΑΓΙΑ – Γυμνάστρια (Οικιακή Οικονομία)

ΛΑΜΠΡΙΝΟΥ ΑΘΑΝΑΣΙΑ – Γυμνάστρια (Οικιακή Οικονομία)

ΠΑΥΛΟΣ ΑΡΗΣ – Γυμναστής (Οικιακή Οικονομία)

ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ – Γαλλικής Φιλολογίας (Ιστορία)Top
 
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων