Εισαγωγή

Το 1ο Γυμνάσιο Αγίας Βαρβάρας λειτουργεί από το 1979. Είναι στελεχωμένο από εκπαιδευτικούς οι οποίοι, πέρα από το καθαρά διδακτικό τους έργο, φροντίζουν να υλοποιούν δράσεις και προγράμματα με σκοπό την αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών και την περαιτέρω καλλιέργεια των μαθητών.

Στο πλαίσιο αυτό, και για το σχολικό έτος 2017-18, η Διευθύντρια του σχολείου Σπυριδούλα Μουργοπούλου (ΠΕ05) μαζί με τις  εκπαιδευτικούς Πηνελόπη Μεσολωρά (ΠΕ02), Σοφία Μενενάκου (ΠΕ02) και Αναστασία Σταματοπούλου (ΠΕ07), σχεδίασαν και υλοποίησαν το ευρωπαϊκό πρόγραμμα Erasmus+ με τίτλο «σχεδιάζουμε ένα ελκυστικό σχολείο ίσων ευκαιριών, αξιοποιώντας ευρωπαϊκές πρακτικές και μεθόδους διδασκαλίας».

Οι λόγοι για τους οποίους επιλέχθηκε το συγκεκριμένο σχέδιο ήταν κυρίως οι διαπιστώσεις ότι στο σχολείο φοιτούσαν και φοιτούν μαθητές προερχόμενοι από οικογένειες με ιδιαίτερα βεβαρημένο προφίλ (άνεργοι γονείς, οικονομικοί μετανάστες, μονογονεϊκές ή πολύτεκνες οικογένειες, κ. ά.), καθώς και μαθητές Ρομά, με σύνθετες ανάγκες. Επίσης υπάρχει ένα ικανό ποσοστό μαθητών με χαμηλή επίδοση ή αδιάφοροι, ή με πολλαπλές μαθησιακές δυσκολίες, (γι’ αυτό και λειτουργεί εδώ και δύο χρόνια Τμήμα Ένταξης), και τα τμήματα χαρακτηρίζονται από ανομοιογένεια. Ακόμη, έχουν αυξηθεί τα περιστατικά βίαιης ή προβληματικής συμπεριφοράς, ενώ η σχολική διαρροή έχει αρχίσει να παίρνει διαστάσεις. Επειδή, λοιπόν, τα παραπάνω θέματα είναι δυσεπίλυτα και συχνά ξεπερνούν τις δυνατότητες  των εκπαιδευτικών, κρίθηκε απαραίτητη η άμεση αντιμετώπισή τους με επιμόρφωση και γνώσεις από την ευρωπαϊκή εμπειρία.

Στο πλαίσιο του σχεδίου πραγματοποιήθηκε η παρακολούθηση ενός σεμιναρίου στην Πράγα της Τσεχίας από τον φορέα ITC INTERNATIONAL  με θέμα “early school leaving” και δύο job shadowing σε σχολεία της Ισπανίας (όπου υπήρχε Τμήμα Ένταξης) και της Ουγγαρίας (όπου φοιτούσαν μαθητές Ρομά) αντίστοιχα. Με αυτόν τον τρόπο συνδυάστηκε η θεωρία και η πρακτική της εφαρμογή.

Την κάθε κινητικότητα ακολουθούσε ενδοσχολική επιμόρφωση – ενημέρωση των εκπαιδευτικών της σχολικής μονάδας. Το μήνα Μάιο διοργανώθηκε επιμορφωτική Ημερίδα για τη διάχυση των μαθησιακών αποτελεσμάτων, με τη συνεργασία του σχολικού συμβούλου γενικής παιδαγωγικής ευθύνης του σχολείου κου Χάρι Ορφανού  με θέμα τη σχολική διαρροή, όπου μεταξύ των εισηγητών ήταν και η υπεύθυνη του Συμβουλευτικού Σταθμού νέων Γ΄ Αθήνας κα Ελισάβετ Παντελίδου.

Τα συμπεράσματα από την υλοποίηση του σχεδίου και τα αποτελέσματά του είναι πολλά, εντυπωσιακά και ποικίλα και αφορούν τόσο την εκπαιδευτική όσο και τη μαθητική κοινότητα, αλλά επίσης το ίδιο το σχολείο, του οποίου η εικόνα ενδυναμώθηκε και ενισχύθηκε η ευρωπαϊκή του διάσταση.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *