ΑΦΙΣΑ ΕΠΑΛ ΣΕΡΒΙΩΝΤο 1ο ΕΠΑΛ Σερβίων στα πλαίσια του προγράμματος μια ” Νέα Αρχή στα ΕΠΑ.Λ ” (ΜΝΑΕ), πραγματοποίησε για πέμπτη συνεχή χρονιά Σχέδιο Δράσης σε συνεργασία με το Κέντρο Διάδοσης Επιστημών και Μουσείο Τεχνολογίας,”” ΝΟΗΣΙΣ ” με θέμα ,” Η πρόληψη στο σχολείο “. Το πρόγραμμα περιλάμβανε δύο υποδράσεις με τίτλους, Αποφεύγω βλαβερές συνήθειες και Στάση σώματος, στάση ζωής.


Σκοπός του σχεδίου δράσης είναι η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση των μαθητών, των οικογενειών και της τοπικής κοινωνίας σε στάσεις και συμπεριφορές που προάγουν και προστατεύουν τη σωματική και την ψυχική τους υγεία.

Κατά την υλοποίηση των υποδράσεων έγινε δράση που αφορά την ασφαλή οδήγηση , κομμάτι της πρόληψης των ατυχημάτων στους νέους.

Το σχολείο επισκέφτηκε κλιμάκιο της τροχαίας όπου ενημέρωσε τους μαθητές για την σημασία της ασφαλούς οδήγησης και τη χρήση του απαραίτητου εξοπλισμού.
Υλοποιήθηκαν  επίσης τα σεμινάρια ευαισθητοποίησης σε θέματα ισότητας φύλων και εμφυλης βιας με τίτλο : Σπάμε τον κύκλο, σε όλους τους μαθητες
ανά ομάδες, με ομαδικες εργασίες κα ισυζητήσεις.

Στα πλαισια επισης του προγράμματος πραγματοποιήθηκε  η επίσκεψη των μαθητών του προγράμματος στο Διεθνές Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης στο τμήμα φυσικοθεραπείας όπου ξεναγηθηκαν στα  εργαστήρια του τμήματος και ενημερώθηκαν για τη λειτουργία τους καθώς και για τη συμβολή του φυσικοθεραπευτή στην πρόληψη και αποκατάσταση της υγείας.

Πολλαπλά τα οφέλη της ενημέρωσης και συζήτησης των μαθητών του προγράμματος και των υπολοίπων τμημάτων του σχολείου από τις επισκέπτριες Υγείας του Κέντρου Υγείας Σερβίων  για τις επιπτώσεις που προκαλεί η χρήση του καπνίσματος και των ουσιών  στην εφηβεία και στη υγεία γενικότερα καθώς και στην εξάρτηση που αυτα προκαλούν.

Επίσης ο γυμναστής του σχολείου ανά τάξη ενημέρωσε τους μαθητές για τα οφέλη της σωματικής άσκησης και οργανώθηκε ημέρα, ασκήσεων και άθλησης οπου έγινε επίδειξη ασκήσεων για καθημερινή άθληση.

Για τη διάχυση του προγράμματος δημιουργήθηκε αφίσα και βίντεο.
Συντονιστές του προγράμματος είναι η εκπαιδευτικός κ. Βλαχάβα Παρασκευή κλάδου ΠΕ8702 και ο διευθυντής του σχολείου κος Τσολακίδης Κυριάκος κλάδου ΠΕ86

ΑΦΙΣΑ ΕΠΑΛ ΣΕΡΒΙΩΝ