Το σχολείο μας

panoram

Ωράριο λειτουργίας: 08:15 – 14:00

Το 1ο Επαγγελματικό Λύκειο Σαλαμίνας (ΕΠΑ.Λ) Από το 2006 λειτουργεί σαν Επαγγελματικό Λύκειο (ΕΠΑ.Λ) και διέπεται από τις διατάξεις του ν. 3475/2006. Στην Α?τάξη των Επαγγελματικών Λυκείων δίνεται η δυνατότητα στους μαθητές να επιλέξουν για 2 ώρες την εβδομάδα τα εξής μαθήματα: Τεχνικό Σχέδιο, Γεωπονική, Αγωγή Υγείας- Πρώτες βοήθειες & Ναυτική Τέχνη.

Στην Β τάξη των ΕΠΑΛ τα μαθήματα χωρίζονται σε Γενικής παιδείας & Τομείς, ενώ στην Γ τάξη οι Τομείς χωρίζονται σε αντίστοιχες Ειδικότητες. Σήμερα στο 1ο ΕΠΑΛ Σαλαμίνας έχουν εγκριθεί και λειτουργούν 9 τομείς και 13 ειδικότητες που υποστηριζονται εργαστηριακά απο το ΣΕΚ Σαλαμίνας.

Τα βασικά χαρακτηριστικά των ΕΠΑ.Λ. είναι:

  • Είναι ισότιμα με τα Γενικά Λύκεια
  • Προσφέρουν επαρκή γενική παιδεία, χωρίς αυτό να γίνεται εις βάρος της επαγγελματικής εκπαίδευσης
  • Δεν δεσμεύουν τους μαθητές με πρόωρες επιλογές
  • Δίνουν πρόσβαση στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση (Πανεπιστήμια και Τεχνολογικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα)
  • Παρέχουν επαγγελματική εκπαίδευση με εύρος, η οποία δεν απαξιώνεται με τον χρόνο, αλλά αποτελεί ισχυρή βάση για μελλοντικές νέες επαγγελματικές ενασχολήσεις με την πρόοδο της τεχνολογίας και τις συνεχείς εναλλαγές που σημειώνονται στην τεχνογνωσία
  • Έχουν την αναγκαία ευελιξία και προσαρμοστικότητα που πρέπει να χαρακτηρίζει ένα σύγχρονο εκπαιδευτικό σύστημα

Το Πρόγραμμα Διδασκαλίας

Τα προγράμματα διδασκαλίας περιλαμβάνουν μαθήματα γενικής παιδείας, τεχνικά, επαγγελματικά και εργαστηριακές ασκήσεις.

Στην Α’ τάξη οι μαθητές επιλέγους επαγγελματικό κύκλο. Το πρόγραμμα διδασκαλίας περιλαμβάνει μαθήματα γενικής παιδείας και κύκλους μαθημάτων των συναφών επαγγελματικών τομέων. Οι μαθητές υποχρεούνται να παρακολουθούν τα κοινά μαθήματα γενικής παιδείας και όλα τα μαθήμτα του κύκλου που επιλέγουν.

Η Β’ τάξη χωρίζεται σε επαγγελματικούς τομείς. Το πρόγραμμα διδασκαλίας της Β’ τάξης περιλαμβάνει κοινά για όλους του μαθητές μαθήματα γενικής παιδείας και μαθήματα των επαγγελματικών τομέων. Οι μαθητές υποχρεούνται να παρακολουθούν τα κοινά μαθήματα γενικής παιδείας καθώς και όλα τα μαθήματα του τομέα που επικλεγουν.

Η Γ’ τάξη χωρίζεται σε ειδικότητες. Το πρόγραμμα διδασκαλίας της Γ’ τάξης περιλαμβάνει μαθήματα γενικής παιδείας και μαθήματα ειδικοτήτων. Οι μαθητές υποχρεούνται να παρακολουθούν τα μαθήματα της ειδικότητας που επιλέγουν καθώς και τα  μαθήματα γενικής παιδείας.

Τίτλοι σπουδών και επαγγελματικοί διέξοδοι

Στους αποφοίτους των ΕΠΑ.Λ. χορηγείται απολυτήριο Επαγγελματικού Λυκείου και Πτυχίο Επιπέδου 3.

Οι απόφοιτοι των ΕΠΑ.Λ. έχουν τη δυνατότητα:

  • Να λάβουν άδεια εξασκήσεων επαγγέλματος
  • Να συνεχίσουν τις σπουδές τους στα τμήματα και στις σχολές των Ανωτέρων και Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων
  • Να εγγραφούν στα Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΙΕΚ) (κατά προτεραιότητα σε σχετικά με την ειδικότητά τους αντικείμενα)

Στους αποφοίτους των Επαγγελματικών Λυκείων χορηγούνται με ενδοσχολικές εξετάσεις:

  • Απολυτήριο Επαγγελματικού Λυκείου
  • Είναι ισότιμο με το απολυτήριο του Γενικού Λυκείου, τόσο για την πρόσβαση στην Τριτόβαθμια Εκπαίδευση, όσο και για την πρόσληψη στον ευρύτερο δημόσιο τομέα.
  • Πτυχίο Επαγγελματικής Εκπαίδευσης
  • Παρέχει το δικαίωμα της απόκτησης άδειας άσκησης επαγγέλματος και πρόσβαση στην αγορά εργασίας.
  • *Σημαντική σημείωση: Οι απόφοιτοι των ΕΠΑΛ έχουν τη δυνατότητα να εγγράφονται στα ΙΕΚ και κατά προτεραιότητα σε τμήματα ανάλογης ειδικότητας με αυτήν του πτυχίου τους.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *