Αρχική » Πανελλήνιες » ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΑΙΤΗΣΗΣ / ΔΗΛΩΣΗΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ ΣΤΙΣ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΕΠΑΛ 2019

Πρόγραμμα Σχολείου

Πρόγραμμα Μαθημάτων

Ηλεκτρονική Τάξη

Νέος Server

Μετακινήσεις ΚΤΕΛ

Μετακινήσεις ΚΤΕΛ

Translate

ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΑΙΤΗΣΗΣ / ΔΗΛΩΣΗΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ ΣΤΙΣ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΕΠΑΛ 2019

Σύμφωνα με την παρ. 1 του άρθρου 28 του ν. 4521/2018 (ΦΕΚ 38 Α΄) σχετικά με τη διαδικασία εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση υποψηφίων ΕΠΑΛ, με το σύστημα εισαγωγής που θεσπίστηκε με το ν. 4186/2013 (ΦΕΚ 193 Α΄) και τον ν. 4386/2016 (ΦΕΚ 83/Α΄) οι υποψήφιοι/ες για συμμετοχή στις Πανελλαδικές Εξετάσεις ΕΠΑΛ έτους 2019, για εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση υποβάλλουν Αίτηση – Δήλωσηαπό 20 Μαρτίου μέχρι και 29 Μαρτίου 2019.

Αίτηση-Δήλωση για συμμετοχή στις πανελλαδικές εξετάσεις ΕΠΑΛ μπορούν να υποβάλουν:

  • μαθητές της τελευταίας τάξης των ημερησίων και εσπερινών ΕΠΑΛ,
  • κάτοχοι πτυχίου και απολυτηρίου δευτεροβάθμιου κύκλου σπουδών Επαγγελματικού Λυκείου του ν. 3475/2006, ν.4186/2013 και του ν.4386/2016,
  • κάτοχοι απολυτηρίου ΓΕΛ με πτυχίο ειδικότητας ΕΠΑΛ του ν. 3475/2006 και του ν.4186/2013,.
  • κάτοχοι πτυχίου Β΄ κύκλου ΤΕΕ, ΤΕΛ, Ναυτικών Λυκείων, ΕΠΛ (Τμημάτων Ειδίκευσης), πτυχίου και απολυτηρίου ΕΠΑΛ (Ομάδα Α΄ ή Β΄) του ν.3475/2006, οι οποίοι μπορούν να δηλώσουν τον αντίστοιχο Τομέα και την αντίστοιχη ή συναφή ειδικότητα του πτυχίου τους με αυτή των ΕΠΑΛ του ν. 4186/2013 και του ν. 4386/2016, όπως έχει καθοριστεί σύμφωνα με τον επισυναπτόμενο πίνακα αντιστοιχιών.
  • μαθητές/-τριες της Δ΄ τάξης Εσπερινού ΕΠΑ.Λ. σχολικού έτους 2018-2019 των Αυτοτελών Ειδικών Τμημάτων και των Τμημάτων Συνδιδασκαλίας

Επίσης την ανωτέρω Αίτηση-Δήλωση υποβάλλουν και,

α) απόφοιτοι ΕΠΑΛ παλαιοτέρων ετών, κάτοχοι απολυτηρίων ΕΠΑΛ, οι οποίοι δεν έχουν αποκτήσει πτυχίο ειδικότητας, καθώς επίσης και απόφοιτοι, οι οποίοι δεν έχουν αποκτήσει ούτε απολυτήριο ΕΠΑΛ, ούτε πτυχίο ειδικότητας, δύνανται να υποβάλουν Αίτηση-Δήλωση υποψηφίων ΕΠΑΛ έτους 2019, με την υποχρέωση να εξεταστούν επιτυχώς στις ενδοσχολικές εξετάσεις απόκτησης πτυχίου ή απολυτηρίου ή και των δύο της ειδικής εξεταστικής περιόδου Ιουνίου, διαφορετικά θα θεωρείται άκυρη η συμμετοχή τους στις Πανελλαδικές εξετάσεις.

β) Οι απόφοιτοι τεχνικών ή επαγγελματικών λυκείων της αλλοδαπής, κάτοχοι βεβαιώσεων ισοτιμίας από τον ΕΟΠΠΕΠ, οι οποίοι θεωρούνται κάτοχοι ισότιμων τίτλων σπουδών Επαγγελματικού Λυκείου της ημεδαπής και άρα μπορούν να υποβάλουν Αίτηση-Δήλωση υποψηφίων ΕΠΑΛ έτους 2019. Οι υποψήφιοι της εν λόγω περίπτωσης (β) μπορούν να δηλώσουν όποια ειδικότητα επιθυμούν στον αντίστοιχο τομέα τους, όπως αναφέρονται στη βεβαίωση ισοτιμίας του ΕΟΠΠΕΠ που προσκομίζουν.

γ) Κάτοχοι απολυτηρίων ΤΕΛ, εξαταξίων Γυμνασίων, ΕΠΛ, ΕΠΑΛ του ν. 3475/2006, χωρίς πτυχίο ειδικότητας, οι οποίοι φοιτούν σε ΕΠΑΛ προκειμένου να αποκτήσουν πτυχίο ειδικότητας του ν.4386/2016 μπορούν να υποβάλουν αίτηση-δήλωση υποψηφίων ΕΠΑΛ έτους 2019, διότι ο τίτλος σπουδών τους είναι ισότιμος με απολυτήριο ΓΕΛ.

δ) Οι κάτοχοι πτυχίων εσπερινών ΤΕΛ , Β’ Κύκλου ΤΕΕ, ΕΠΛ οι οποίοι όμως δεν μπορούν να υποβάλουν αίτηση – δήλωση με την κατηγορία των υποψηφίων των εσπερινών ΕΠΑΛ που κατέχουν απολυτήριο Εσπερινών ΕΠΑΛ και διεκδικούν θέσεις με το ειδικό ποσοστό 1% επί του συνολικού αριθμού εισακτέων στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση (συμπεριλαμβανομένων των σχολών: ΑΣΠΑΙΤΕ,ΑΣΤΕ και Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού).

ε) Κάτοχοι πτυχίου Τεχνικού Επαγγελματικού Εκπαιδευτηρίου (Β’Κύκλου ΤΕΕ) του ν.2909/2001, θεωρούνται κάτοχοι τίτλου απόλυσης δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης της περ. α , της παρ 9 του άρ.1 του ίδιου νόμου και άρα μπορούν να υποβάλουν αίτηση –δήλωση υποψηφίων ΕΠΑΛ έτους 2019.

στ) Τα πτυχία των ιδιωτικών Τεχνικών Επαγγελματικών Εκπαιδευτηρίων (Β’ κύκλου ΤΕΕ) είναι ισότιμα με τα πτυχία δημοσίων Τεχνικών Επαγγελματικών Εκπαιδευτηρίων (Β’ κύκλου ΤΕΕ), ως εκ τούτου οι απόφοιτοι των ιδιωτικών Τεχνικών Επαγγελματικών Εκπαιδευτηρίων (Β’ κύκλου ΤΕΕ) μπορούν να υποβάλουν Αίτηση-Δήλωση υποψηφίων ΕΠΑΛ έτους 2019.

Οι ανωτέρω υποψήφιοι υποβάλλουν Αίτηση – Δήλωση με την επίδειξη ταυτότητας ή διαβατηρίου,προκειμένου να ελεγχθεί η ορθή καταχώρηση των στοιχείων, ως εξής:

1) στο ΕΠΑΛ φοίτησής τους, χωρίς δικαιολογητικά, όσοι είναι μαθητές της τελευταίας τάξης των ΕΠΑΛ.

2) στο ΕΠΑΛ αποφοίτησής τους ή στο πλησιέστερο στην κατοικία τους ΕΠΑΛ όσοι είναι απόφοιτοι, συνυποβάλλοντας ευκρινές φωτοαντίγραφο του πτυχίου και απολυτηρίου τους .

Η Αίτηση – Δήλωση υποβάλλεται ηλεκτρονικά από τον ίδιο τον/την ενδιαφερόμενο/-η ή από νόμιμα εξουσιοδοτημένο εκπρόσωπό του/της και εκφράζει την αυθεντική βούληση του/της ενδιαφερόμενου/-ης και δεν τροποποιείται.

Δικαίωμα συμμετοχής στις Πανελλαδικές Εξετάσεις έχουν όλοι/-ες όσοι/-ες υπέβαλαν σχετική Αίτηση-Δήλωση το ίδιο έτος, όπως περιγράφεται ως άνω, με την προϋπόθεση πως αν πρόκειται για μαθητές/-τριες της τελευταίας τάξης ΕΠΑΛ αυτοί/-ές θα πρέπει να έχουν λάβει πτυχίο ΕΠΑΛ και απολυτήριο δευτεροβάθμιου κύκλου σπουδών Επαγγελματικής Εκπαίδευσης ή πτυχίο ΕΠΑΛ όσοι/-ες έχουν απολυτήριο ΓΕΛ, μέχρι την έκδοση αποτελεσμάτων της ειδικής εξεταστικής περιόδου Ιουνίου.

Ειδικότερα :

Οι μαθητές/-τριες της τελευταίας τάξης ΕΠΑΛ που έχουν υποβάλει Αίτηση – Δήλωση και παραπέμπονται στις επαναληπτικές ενδοσχολικές εξετάσεις Ιουνίου για λήψη πτυχίου ή/και απολυτηρίου, μπορούν να λάβουν μέρος στις Πανελλαδικές Εξετάσεις του ίδιου έτους. Σε περίπτωση που δεν αποκτήσουν απολυτήριο και πτυχίο μέχρι την έκδοση αποτελεσμάτων της ειδικής εξεταστικής περιόδου Ιουνίου, η συμμετοχή στις ειδικές πανελλαδικές εξετάσεις θεωρείται άκυρη και αποκλείονται από την διαδικασία επιλογής για την εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Αν ο/η ίδιος/-α υποψήφιος/-α τον επόμενο χρόνο επιθυμεί την εισαγωγή του/της στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση θα πρέπει να συμμετάσχει εκ νέου στις πανελλαδικές εξετάσεις.

Επομένως, σύμφωνα με τις διατάξεις του ν. 4521/2018 (ΦΕΚ 38 Α΄), υποψήφιοι από ημερήσια και εσπερινά ΕΠΑΛ συμμετέχοντας σε πανελλαδικές εξετάσεις τεσσάρων μαθημάτων (δύο μαθήματα γενικής παιδείας και δύο μαθήματα ειδικότητας) μπορούν να διεκδικήσουν κοινό ειδικό ποσοστό θέσεων σε σχολές/τμήματα της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης (συμπεριλαμβανομένων των σχολών : ΑΣΠΑΙΤΕ, ΑΣΤΕ, Ανώτερες Στρατιωτικές Σχολές Υπαξιωματικών (ΑΣΣΥ), Σχολή Αστυφυλάκων, Σχολή Πυροσβεστών, Σχολή Δοκίμων Λιμενοφυλάκων και Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού).

Ειδικότερα:

1) Οι υποψήφιοι/-ες με τις Πανελλαδικές Εξετάσεις των ημερησίων ΕΠΑΛ διεκδικούν κοινό ειδικό ποσοστό θέσεων σε σχολές/τμήματα της Τριτοβάθμιας (συμπεριλαμβανομένων των σχολών : ΑΣΠΑΙΤΕ, ΑΣΤΕ, Ανώτερες Στρατιωτικές Σχολές Υπαξιωματικών (ΑΣΣΥ), Σχολή Αστυφυλάκων, Σχολή Πυροσβεστών, Σχολή Δοκίμων Λιμενοφυλάκων και Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού).

2) Οι υποψήφιοι/-ες με τις πανελλαδικές εξετάσεις των εσπερινών ΕΠΑΛ διεκδικούν εναλλακτικά,

α) είτε το ανωτέρω (1) κοινό ειδικό ποσοστό σε σχολές/τμήματα της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης (συμπεριλαμβανομένων των σχολών : ΑΣΠΑΙΤΕ, ΑΣΤΕ, Ανώτερες Στρατιωτικές Σχολές Υπαξιωματικών (ΑΣΣΥ), Σχολή Αστυφυλάκων, Σχολή Πυροσβεστών, Σχολή Δοκίμων Λιμενοφυλάκων και Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού).

β) είτε ειδικό ποσοστό θέσεων 1% των εσπερινών ΕΠΑΛ.

Οι συμμετέχοντες στις Πανελλαδικές Εξετάσεις των ΕΠΑΛ έχουν δικαίωμα να δηλώσουν προτίμηση:

  • για όσες Σχολές, Τμήματα και Εισαγωγικές κατευθύνσεις Τμημάτων αντιστοιχούν στον Τομέα αποφοίτησής τους καθώς,
  • και για την Κοινή Ομάδα Σχολών.

Επισημαίνεται ότι, απαραίτητη προϋπόθεση για τη συμμετοχή υποψηφίων στη διαδικασία επιλογής για όλα τα Τμήματα είναι να έχουν λάβει το πτυχίο και απολυτήριο μέχρι την έκδοση των αποτελεσμάτων των επαναληπτικών ενδοσχολικών εξετάσεων ΕΠΑΛ Ιουνίου, του ίδιου έτους. Στην περίπτωση που ο υποψήφιος δεν αποκτήσει πτυχίο και απολυτήριο μέχρι τότε, η συμμετοχή στις εξετάσεις θεωρείται άκυρη. Αν ο ίδιος υποψήφιος τον επόμενο χρόνο επιθυμεί την εισαγωγή του στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση θα πρέπει να συμμετάσχει εκ νέου στις Πανελλαδικές Εξετάσεις.

Οι κάτοχοι πτυχίων εσπερινών ΤΕΛ , Β’ Κύκλου ΤΕΕ, ΕΠΛ (Τμ. Ειδίκευσης), οι οποίοι φοιτούν σε ημερήσιο ή εσπερινό ΕΠΑΛ, προκειμένου να αποκτήσουν άλλο πτυχίο ειδικότητας ΕΠΑΛ, Τομέα διαφορετικού από αυτόν της αποφοίτησής τους, δεν απαιτείται να αποκτήσουν και απολυτήριο ΕΠΑΛ για τη συμμετοχή τους στις Πανελλαδικές Εξετάσεις ΕΠΑΛ έτους 2019, δεδομένου ότι οι κάτοχοι των ανωτέρω τίτλων, θεωρούνται κάτοχοι τίτλων απόλυσης δευτεροβάθμιας εκπ/σης.

Σημειώνεται ότι οι υποψήφιοι για τις πανελλαδικές εξετάσεις ημερησίων ΕΠΑΛ θα καταθέσουν την Αίτηση- Δήλωση σε ημερήσιο ΕΠΑΛ, και οι υποψήφιοι για τις Πανελλαδικές Εξετάσεις εσπερινών ΕΠΑΛ θα καταθέσουν την Αίτηση – Δήλωση σε εσπερινό ΕΠΑΛ. Επισημαίνεται ότι οι απόφοιτοι εσπερινών ΕΠΑΛ που θα συμμετάσχουν στις Πανελλαδικές Εξετάσεις ημερησίων ΕΠΑΛ για να διεκδικήσουν θέσεις σε σχολές/τμήματα της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης (συμπεριλαμβανομένων των σχολών : ΑΣΠΑΙΤΕ, ΑΣΤΕ, Ανώτερες Στρατιωτικές Σχολές Υπαξιωματικών (ΑΣΣΥ), Σχολή Αστυφυλάκων, Σχολή Πυροσβεστών, Σχολή Δοκίμων Λιμενοφυλάκων και Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού), θα υποβάλουν Αίτηση –Δήλωση
( ΥΠΟΔΕΙΓΜΑ 1) στο ημερήσιο ΕΠΑΛ που είναι πλησιέστερο στο τόπο μόνιμης κατοικίας τους .

Για τους/τις ανωτέρω υποψηφίους/-ες υπάρχουν τρία (3) διαφορετικά υποδείγματα Αίτησης – Δήλωσης τα οποία υποβάλλονται ηλεκτρονικά. Τα (3) έντυπα της Αίτησης – Δήλωσης αναρτώνται στο διαδίκτυο (στην επίσημη ιστοσελίδα του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων www.minedu.gov.gr, στο σύνδεσμο ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ), απ’ όπου μπορούν να τυπωθούν είτε από τον ίδιο τον/την ενδιαφερόμενο/-η, είτε από το ΕΠΑΛ και να διανεμηθούν στους ενδιαφερόμενους. Ο/Η υποψήφιος/-α συμπληρώνει χειρόγραφα την κατά περίπτωση Αίτηση – Δήλωση και στη συνέχεια την υποβάλλει ηλεκτρονικά ο ίδιος/η ίδια ή νόμιμα εξουσιοδοτημένος εκπρόσωπός του μέσα στην προβλεπόμενη προθεσμία στο ΕΠΑΛ που φοιτά ή στο ΕΠΑΛ που αποφοίτησε ή στο πλησιέστερο στην κατοικία του/της ΕΠΑΛ, αν πρόκειται για απόφοιτο.

Η προθεσμία υποβολής είναι αποκλειστική. Για το λόγο αυτό, είναι απαραίτητο να ενημερωθούν όλοι υπεύθυνα, αναλυτικά και με ενιαίο τρόπο, ώστε να διασφαλίζονται σε πανελλαδικό επίπεδο οι όροι ίσης μεταχείρισης των ενδιαφερομένων.

Όσον αφορά στους μαθητές/-τριες πρέπει να γίνει διεξοδική ενημέρωσή τους στην τάξη από καθηγητή που θα ορίσει ο Δ/ντής ΕΠΑΛ και ο κάθε μαθητής να υπογράψει σε κατάσταση με την οποία θα βεβαιώνεται ότι ενημερώθηκε για την Αίτηση – Δήλωση που τον αφορά και για το περιεχόμενο της ιστοσελίδας του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, καθώς και ότι του/της χορηγήθηκε υπόδειγμα της κατά περίπτωσης υποψηφίου Αίτησης – Δήλωσης. Σε περίπτωση απουσίας μαθητών κατά την ημέρα αυτή, ενημερώνονται ενυπογράφως την επομένη. Εκτός της ανωτέρω διεξοδικής ενημέρωσης θα πρέπει να γίνει υπενθύμιση στην κάθε τάξη από τον υπεύθυνο καθηγητή στην έναρξη της προθεσμίας και κατά τις δύο τελευταίες μέρες της προθεσμίας.

Όσον αφορά στους αποφοίτους η ενημέρωση θα γίνει με τους εξής τρόπους:

  • Με ανακοινώσεις του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων στα Μ.Μ.Ε. και στην ιστοσελίδα του.
  • Με ανακοινώσεις των Διευθυντών Δ.Ε. που θα αναρτηθούν στους πίνακες ανακοινώσεων των οικείων Δ/νσεων.
  • Με την ανάρτηση στον πίνακα ανακοινώσεων του κάθε ΕΠΑΛ, με ευθύνη του οικείου Διευθυντή, σχετικής ανακοίνωσης στην οποία θα τονίζεται η αποκλειστική προθεσμία.

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Κανονισμοί Λειτουργίας

Μαθητεία

Μαθητεία

Ψηφιακός Βοηθός

Robot

Δράσεις του σχολείου

Δράσεις του σχολείου

Σαν σήμερα

16/4/1972: Εκτοξεύεται από το Κέιπ Κένεντι της Φλόριντα το διαστημόπλοιο «Απόλλων 16» με κατεύθυνση τη Σελήνη

Ημερολόγιο Εργασιών

Ημερολόγιο Εργασιών
Άνοιγμα μενού
Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση