Εκπαιδευτικό πρόγραμμα: Η ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΦΗΒΩΝ

Το ΕΠΑ.Λ. Μήλου συμμετείχε, καθ΄όλη τη σχολική χρονιά 2021 -2022, στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα:

Η Βουλή των Εφήβων – Βήματα Δημοκρατίας:  Κάνοντας πράξη τη συμμετοχή *

με θέμα:

Ψηφιακός Κόσμος: κωδικός Δημοκρ@τία

20220329 124832

Βασικοί στόχοι του προγράμματος είναι η εξοικείωση των εφήβων με τις αρχές και τις αξίες της δημοκρατίας και με τον τρόπο λειτουργίας και τον ρόλο του Κοινοβουλίου και η ενεργοποίηση τους σε θέματα που απασχολούν το σχολείο και την κοινωνία.

Δραστηριότητες -εκπαιδευτική διαδικασία:

Οι μαθητές και οι μαθήτριες, με  ομαδοσυνεργατικές μεθόδους, ποικίλεςreceived 2816060995360213 τεχνικές (παιχνίδια ρόλων, εικονικές επισκέψεις, θεατρικά δρώμενα, κατασκευές, έρευνα κ.α.) και πολλά εργαλεία ΤΠΕ (διαδικτυακά συνεργατικά εργαλεία, πολυμεσικές εφαρμογές, εργαλεία παραγωγής αφισών, κειμένου, παρουσιάσεων, κ.α.) μελετησαν για:

  • Τις έννοιες δημοκρατία, βουλή, θεσμοί, ρόλοι, διάκριση εξουσιών κ.α.
  • Τις δυνατότητες επικοινωνίας, πληροφόρησης και μάθησης στον ψηφιακό κόσμο
  • Κίνδυνοι στο Διαδίκτυο και τρόποι πρόληψης ή/και αντιμετώπισης
  • Προσωπικά δεδομένα και ιδιωτικότητα
  • Η δημοκρατία στον ψηφιακό κόσμο
  • Χαρακτηριστικά δημοκρατικού e-πολίτη

και ανέπτυξαν τη δική τους θεώρηση για τη σημασία της δημοκρατίας στην Κοινωνίαreceived 282185627338792 της Πληροφορίας και τον ψηφιακό κόσμο.

Μετά την ολοκλήρωση όλων των δραστηριοτήτων, έλαβε χώρα η διαδικασία ανάδειξης του/της έφηβου/ης βουλευτή του σχολείου μας, ως εξής:

  1.  Δηλώθηκαν οι υποψηφιότητες από τους μαθητές
  2. Κάθε υποψήφιος έβγαλε λόγο στην ολομέλεια για τις απόψεις του για τον ψηφιακό κόσμο
  3.  Ακολούθησε ψηφοφορία.

Έφηβη βουλευτής που θα συμμετέχει στις εργασίες της ΚΣΤ’ Συνόδου (2021-2022) της Βουλής των Εφήβων αναδείχτηκε η Μάλλη Ε.

Αναπληρωματική έφηβη βουλευτής  αναδείχτηκε η Ξυδού Α.

Στο πρόγραμμα συμμετείχαν οι μαθητές και οι μαθήτριες: Αβντουλλάρι Σ., Βήχου Κ., Βήχου Α., Βεναρδάτου Β., Βεντούρη Κ., Κούτη Β., Μάλλη Ε., Καμακάρη Ε., Ξυδού Α., Κολιαράκης Σ. και Μαθιουδάκης Α.

Υπεύθυνοι εκπαιδευτικοί:

Ηλίας Τσακάλης (Διευθυντής ΕΠΑ.Λ. Μήλου)

Μαρία Αντωνοπούλου (καθηγήτρια Πληροφορικής)

Πλαγιώτη Ελένη (φιλόλογος)

Γεωργίου Ευαγγελία (φιλόλογος)

 

*Η Βουλή των Εφήβων – Βήματα Δημοκρατίας: Κάνοντας πράξη τη συμμετοχή είναι εκπαιδευτικό πρόγραμμα που διοργανώνεται σε ετήσια βάση από το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία, σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων.

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε μαθητές και μαθήτριες Α΄ και Β΄ τάξης Λυκείου των σχολείων της Ελλάδας και των ΕΠΑΣ του ΟΑΕΔ. Στους βασικούς στόχους του προγράμματος η εξοικείωση των εφήβων με τις αρχές και αξίες της δημοκρατίας, καθώς και με τον τρόπο λειτουργίας και τον ρόλο του Κοινοβουλίου, η άσκηση σε δημοκρατικές πρακτικές, η ενεργοποίηση των εφήβων σε ζητήματα που απασχολούν το σχολείο, την κοινότητα, την κοινωνία. Το πρόγραμμα φιλοδοξεί να προσφέρει στους μαθητές και τις μαθήτριες, εκτός από γνώση, βήμα για προσωπική έκφραση και δημιουργικότητα, ευκαιρίες για προβληματισμό, διάλογο και συμμετοχή.

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς