Πρόγραμμα πολιτιστικών θεμάτων «Λογοτεχνία: το γαλάζιο δέντρο»

«Ένα καλό βιβλίο είναι ένας καλός φίλος», Ζακ – Ανρί Μπερναρντέν ντε Σεν Πιερ

Mε την ανάγνωση εξωσχολικών βιβλίων ο μαθητής μαθαίνει  να χρησιμοποιεί τη γλώσσα του σωστά. Εξασκεί τη μνήμη του, εμπλουτίζει τη φαντασία του, καλλιεργεί την κριτική του σκέψη και τη δημιουργική αναζήτηση, αναπτύσσει το ενσυναίσθημα, τη θέληση για μάθηση και την αυτό-εκτίμησή του και διευρύνει τον πνευματικό του ορίζοντα.

Στόχος του προγράμματός μας κατά το σχολικό έτος 2017-2018 ήταν η ανάγνωση ολόκληρων λογοτεχνικών έργων. Η μελέτη ολόκληρου λογοτεχνικού βιβλίου ήταν ένας από τους κύριους στόχους μας, όπως ακόμη και η συνεργασία των μαθητών μεταξύ τους, η οποία μάλιστα μπορεί να συμβάλλει στην καλλιέργεια μιας ισχυρής φιλίας που θα το συντροφεύει σε όλη τους τη ζωή. Η συντονίστρια του προγράμματος, λαμβάνοντας υπόψη τα ενδιαφέροντα και τις απόψεις των παιδιών δημιούργησε έναν κατάλογο επιλεγμένων βιβλίων τον οποίο απέστειλε στον πρόεδρο του Εξωραϊστικού Συλλόγου Μετσόβου, κύριο Α. Μπίσα, ο οποίος ύστερα από αίτημα και του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων, δέχτηκε να προβεί στην αγορά των παρακάτω βιβλίων, συμβάλλοντας έτσι στην ίδρυση της δικής μας εφηβικής/νεανικής βιβλιοθήκης. Η σχολική μας βιβλιοθήκη εμπλουτίστηκε από ένα ακόμη βιβλίο, το οποίο δώρισε η ίδια η συγγραφέας, όταν πληροφορήθηκε από την υπεύθυνη καθηγήτρια για τη δημιουργία της βιβλιοθήκης.

 

«Διαβάζω και ανοίγω τους ορίζοντές μου, διαβάζω και οξύνω την κρίση μου, μεταβάλλω στάση ζωής, ψυχική διάθεση, απόψεις για κάποιο θέμα, γνώμη για ένα κοινωνικό ζήτημα ή ένα ιστορικό γεγονός. Αλλάζω και βελτιώνομαι, γνωρίζοντας καλύτερα τον εαυτό μου και τους άλλους…» Λ.Πέτροβιτς – Ανδρουτσοπούλου

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση