Ο τομέας Οικονομίας των ΕΠΑ.Λ. προσφέρει στους μαθητές γνώσεις και δεξιότητες που σχετίζονται με την οικονομία, τη διοίκηση, το εμπόριο και τον τουρισμό. Στόχος του είναι να προετοιμάσει τους μαθητές για επαγγελματική σταδιοδρομία σε επιχειρήσεις, δημόσιους φορείς ή ακόμα και να αναπτύξουν δική τους επιχειρηματική δραστηριότητα. Μέσα από θεωρητικά μαθήματα και εργαστηριακή εμπειρία, οι μαθητές αποκτούν πρακτική γνώση στη λογιστική, το μάρκετινγκ, την οικονομική διαχείριση και την εξυπηρέτηση πελατών. Παρέχεται επίσης δυνατότητα πρόσβασης σε ανώτερες και ανώτατες σπουδές, προσφέροντας πολλές επαγγελματικές και ακαδημαϊκές επιλογές.

 

tomeasoikonomias

Τομέας Πληροφορικής

Η  πληροφορική με τις εξειδικεύσεις της διαδραματίζει πλέον έναν κορυφαίο και με ολοένα αυξανόμενη σημασία ρόλο στις εξελίξεις της τεχνολογίας και της επιστήμης σε διεθνές επίπεδο. Τα επαγγέλματα πληροφορικής απαιτούν ερευνητική και δημιουργική σκέψη, εφευρετικότητα,  φαντασία, οργανωτικές και ερευνητικές δεξιότητες, μεθοδικότητα στην εργασία και υψηλό επίπεδο εκπαίδευσης και συνεχούς κατάρτισης στο αντικείμενο και τις νέες τεχνολογίες.

Οι απόφοιτοι του Τομέα Πληροφορικής μπορούν να εργαστούν σε:

  1. Επιχειρήσεις, Οργανισμούς του Δημόσιου ή Ιδιωτικού φορέα που χρησιμοποιούν προϊόντα και υπηρεσίες Πληροφορικής ή σε τμήματα Μηχανογράφησης αυτών.
  2. Επιχειρήσεις που κατασκευάζουν ή υποστηρίζουν προϊόντα Πληροφορικής, σε επιχειρήσειςπου προωθούν ? πωλούν προϊόντα Ηλεκτρονικού εμπορίου ή υπηρεσίες Πληροφορικής.
  3. Εταιρείες κινητής τηλεφωνίας, παραγωγής Τηλεπικοινωνιακού υλικού και Λογισμικού, εταιρείες Παροχής Υπηρεσιών Διαδικτύου.
  4. Εταιρείες κατασκευής ή εισαγωγής, εγκατάστασης και υποστήριξης Υπολογιστικών Συστημάτων, επιχειρήσεις που διαθέτουν Ιστοσελίδες (Web Sites) ή Ηλεκτρονικά Καταστήματα (e-shops) στο Διαδίκτυο.
  5. Ως ελεύθεροι επαγγελματίες π.χ. γραφεία υποστήριξης και προώθησης Δικτυακού εξοπλισμού και Δικτυακών υπηρεσιών, καταστήματα συναρμολόγησης και επισκευής Η/Υ.

Οι απόφοιτοι του τομέα

  • λαμβάνουν απολυτήριο Λυκείου (ισότιμο του ΓΕΛ) και πτυχίο ειδικότητας επιπέδου 4.
  • έχουν πρόσβαση στην Τριτοβάθμια εκπαίδευση σε Πανεπιστήμια συναφή με τον τομέα, σε στρατιωτικές σχολές, σε σχολές αστυφυλάκων, πυροσβεστών, στις ακαδημίες εμπορικού ναυτικού σε ειδικό ποσοστό μετά από Πανελλαδικές εξετάσεις
  • μπορούν να εγγραφούν στο 3ο εξάμηνο σπουδών των ΙΕΚ αντίστοιχης ειδικότητας ή στο 1ο εξάμηνο οποιασδήποτε ειδικότητας
  • μπορούν να παρακολουθήσουν το μεταλυκειακό έτος – τάξη μαθητείας

 

Στην Ευρώπη σήμερα (συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας), υπάρχει σοβαρό έλλει??α σε άτο?α ?ε υψηλού επιπέδου δεξιότητες Πληροφορικής, 400.000 φέτος, 800.000 αν δεν αλλάξει κάτι δραστικά το 2020. H μεγαλύτερη κατηγορία θέσεων αφορά προγραμματιστές. Η κατάσταση είναι αντίστοιχη και στον υπόλοιπο κόσμο (ΗΠΑ κ.λπ.).

Eιδικότητα: Τεχνικός Η/Υ και Δικτύων Η/Υ

Ο απόφοιτος της ειδικότητας Τεχνικός Η/Υ και Δικτύων Η/Υ, ασχολείται με την συναρμολόγηση, ανίχνευση βλαβών, επισκευή και λειτουργία των Η/Υ, πως και με την εγκατάσταση και παραμετροποίηση Λειτουργικών Συστημάτων (Windows, Linux, Android, κ.α.). Επίσης συναρμολογεί, εγκαθιστά, ρυθμίζει, συντηρεί και επισκευάζει, τις περιφερειακές μονάδες των Η/Υ, όπως επίσης και τα Δίκτυα Η/Υ. Γενικά ασχολείται περισσότερο με το Υλικό (Hardware) των Η/Υ και των περιφερειακών τους.

Β Τάξη

Γ’Τάξη

 

Ύλη και οδηγίες διδασκαλίας των Τεχνολογικών-Επαγγελματικών μαθημάτων του Τομέα Πληροφορικής της Β΄ τάξης ΕΠΑ.Λ. και των μαθημάτων ειδικότητας των Ειδικοτήτων του Τομέα Πληροφορικής της Γ΄ τάξης ΕΠΑ.Λ. για το σχολικό έτος 2024-25.

 

tomeaspliroforikis