ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΓΟΝΕΙΣ ΚΑΙ ΚΗΔΕΜΟΝΕΣ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΚΑΤΑΛΗΨΗ

Αγαπητοί γονείς και κηδεμόνες,

Στα πλαίσια της συνεργασίας που οφείλουν να έχουν οι δύο βασικότατοι θεσμοί, οικογένεια και σχολείο, με απώτερο στόχο την ομαλότερη μετάβαση ενός μαθητή από την μαθητική στην ενήλικη ζωή του, σας ενημερώνουμε για τα εξής:

To σχολείο, όπως γνωρίζετε, τόσο από τη χθεσινή μας επικοινωνία όσο και από τα παιδιά σας διανύει τη δεύτερη μέρα κατάληψης αλλά και την τέταρτη μέρα παράλληλα ουσιαστικής αποχής από την εκπαιδευτική διαδικασία.

Έχουν ενημερωθεί οι αρμόδιες αρχές, (όπως έπρεπε να γίνει) και ξεκίνησε από σήμερα τηλεκπαίδευση, όπως επίσης είχαμε υποχρέωση να κάνουμε.

Προσπαθούμε και έχουμε επικοινωνία με τα παιδιά που βρίσκονται εντός του σχολικού χώρου, ωστόσο σας γνωστοποιούμε ότι, πρώτον, το κλείσιμό του δεν έγινε κατόπιν της σύμφωνης γνώμης της πλειοψηφίας του μαθητικού σώματος σύμφωνα με την πρέπουσα διαδικασία (δηλ. γενική συνέλευση, πρακτικό με απόφαση, κλπ.) και δεύτερον, ότι ενδεχομένως να μην εκπροσωπεί και τον σωστότερο τρόπο που θα ήθελαν να δείξουν τη δυσαρέσκειά τους για το τραγικό συμβάν “στα Τέμπη” που αποτέλεσε την αρχή για όλο αυτό. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι η κατάληψη συντηρείται από σχετικά μικρό αριθμό μαθητών και αυτοί οι μαθητές που συνήθως πρωτοστατούν σε αυτές, δεν έχουν θετική εικόνα για το σχολείο και συνήθως κάνουν καταστροφές και κατά τη διάρκεια της κανονικής του λειτουργίας. Ειδικά στην αναστάτωση των καταλήψεων, βρίσκουν ευνοϊκό έδαφος για τις απρεπείς τους δραστηριότητες.

Οι ζημιές τις οποίες καταγράψαμε και σας αναφέρουμε παρακάτω ξεκίνησαν από την Πέμπτη με πρώτο θύμα τις κλειδαριές και το μηχανισμό της συρόμενης πόρτας. Στη συνέχεια έχουν παραβιαστεί ο χώρος του φύλακα δίπλα από την είσοδο και η πόρτα του υποσταθμού της ΔΕΗ με μεγάλο κίνδυνο ΗΛΕΚΤΡΟΠΛΗΞΙΑΣ, σε όποιον βρεθεί εκεί. Επιπλέον, έχουν μπει και μέσα στο κτήριο παραβιάζοντας και καταστρέφοντας τουλάχιστον τρία  παράθυρα του ισογείου.

Διέρρηξαν όλους τους ηλεκτρικούς πίνακες και κατεβάζουν εύκολα τις ασφάλειες για να μην υπάρχει ρεύμα στο κτίριο. Έχουν μεταφέρει έξω όλα τα θρανία και τις καρέκλες από κάποια αίθουσα που επίσης διέρρηξαν και έχουν προσπαθήσει να παραβιάσουν την πόρτα που οδηγεί στο υπόγειο του κτιρίου, όπου φυλάσσονται οι πυροσβεστήρες, η δεξαμενή πετρελαίου και ο καυστήρας του καλοριφέρ, με ό,τι συνεπάγεται αυτό για την επικινδυνότητα που εγκυμονείται.

Έχουν ακόμη κόψει καλώδια χαμηλών ρευμάτων και στο κτήριο δεν υπάρχει πλέον πρόσβαση στο ίντερνετ.

Πρέπει να γνωρίζετε ότι από τη στιγμή που βρίσκονται στον χώρο δημόσιου κτιρίου είναι τόσο υπεύθυνοι για την χωρίς φθορές διαφύλαξή του, όσο όμως είναι και ιδιαίτερα εκτεθειμένοι ως προς την ασφάλειά τους, για την οποία, ως γονείς/κηδεμόνες (των ανήλικων μαθητών), φέρετε εσείς την ευθύνη!

Έχουμε ήδη μεταφέρει στα παιδιά αλλά γνωστοποιούμε και σε εσάς ότι τα κοινωνικά μηνύματα «μεταφέρονται» εντονότερα, όταν αποτελούν συλλογικές δράσεις και οι οποίες σε καμιά περίπτωση δεν απαιτούν κλειστά σχολεία.

Επιπλέον, επιβαρύνεται ιδιαίτερα τόσο η Γ’ τάξη, η οποία βρίσκεται και σε τροχιά πανελλαδικών εξετάσεων, όσο όμως και οι άλλες δύο, αφού θα πρέπει να ολοκληρωθεί η ύλη και υπό την πίεση της τράπεζας θεμάτων που πανελλαδικά επίσης εφαρμόζεται.

Ως εκ τούτου και προκειμένου να διευθετηθούν τα παραπάνω, θα είμαστε υποχρεωμένοι να αναπληρώσουμε στο ακέραιο τις χαμένες ώρες (σύμφωνα πάντα με τον νόμο), με το όποιο κόστος έχει αυτό (ακύρωση εκπαιδευτικών και μη επισκέψεων και εκδρομών, ακύρωση προγραμματισμένων εορτών και ακόμα και χρησιμοποίηση ημερών από τις ημέρες διακοπών του Πάσχα, σε περίπτωση που η κατάληψη συνεχιστεί) προκειμένου να διασφαλίσουμε στους μαθητές μας την επιτυχή, όσο εμπίπτει στις αρμοδιότητές μας, απόδοσή τους στις τελικές εξετάσεις τους.

Επειδή όμως ανησυχούμε ταυτόχρονα και για την ασφάλειά τους και επειδή η σχέση εκπαιδευτικού-μαθητή δεν εξαντλείται στα πλαίσια μιας διδακτικής ώρας, οφείλουμε να σας ενημερώσουμε και παράλληλα να σας προτρέψουμε σε εγρήγορση σχετικά με τις δράσεις τους, γιατί αυτό που τώρα προέχει είναι, πρωτίστως η ασφάλειά τους, η οποία σε καμία περίπτωση δεν είναι εξασφαλισμένη, αν σκεφτεί κανείς την ηλικία και το γεγονός της μηδενικής επίβλεψής τους αυτή τη στιγμή!  Οι ενήλικες είτε ως εκπαιδευτικοί, είτε με μεγαλύτερη ευθύνη στα παιδιά μας ως γονείς έχουμε καθήκον να τους μάθουμε να αγαπούν το σχολείο κι όχι να το καταστρέφουν.

Οι εκπαιδευτικοί και ο Διευθυντής δηλώνουμε αδυναμία να προστατεύσουμε το σχολείο μιας και μας έχει αφαιρεθεί η πρόσβαση σε αυτό από λίγους επιτήδειους, χωρίς καμιά επικύρωση της κινητοποίησης από το δεκαπενταμελές. Νομίζουμε ότι πρέπει να προτρέψετε τα παιδιά σας να παραδώσουν το σχολείο και να οργανώσουμε σε άμεσο χρόνο με άλλους τρόπους πιο δόκιμους την αποστολή μηνυμάτων για τα κοινωνικά θέματα που μας απασχολούν. Η κατάληψη πρέπει να σταματήσει, ώστε να επισκευαστούν οι παραπάνω ζημιές και να ξεκινήσει αμέσως η λειτουργία του, η φυσική διακοπή της οποίας είναι ιδιαίτερα επιζήμια για τα παιδιά σας! Μόνο η συνδυαστική δράση και των δύο μας ταυτόχρονα με την συνδρομή  του Δήμου Λαυρεωτικής, που έχει και στην επίβλεψή του το κτίριο και τον εξοπλισμό του, θα αποδώσει τη γρήγορη θετική έκβαση.

Κοινός στόχος ΟΛΩΝ μας το καλό των παιδιών μας!

Ο Διευθυντής και ο Σύλλογος Διδασκόντων του 1ου ΕΠΑΛ και Π.ΕΠΑΛ Λαυρίου