ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ – Διαδικασία δηλώσεων συμμετοχής στις Πανελλαδικές Εξετάσεις των ΓΕΛ ή ΕΠΑΛ έτους 2021

Όπως προβλέπεται από τη νομοθεσία και σύμφωνα με την εγκύκλιο, όλοι οι υποψήφιοι για συμμετοχή στις Πανελλαδικές εξετάσεις των Γενικών Λυκείων (ΓΕΛ) και των Επαγγελματικών Λυκείων (ΕΠΑΛ), για εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, πρέπει να υποβάλουν στο Λύκειό τους Αίτηση-Δήλωση (Α-Δ) υποψηφιότητας συμμετοχής στις εξετάσεις αυτές.

Ως εκ τούτου, για φέτος, ΜΟΝΟ οι μαθητές θα υποβάλουν την Αίτηση-Δήλωση με email, στην προθεσμία από την Τετάρτη 25 ως και τη Δευτέρα 30 Νοεμβρίου, στο σχολείο τους.

Υπόδειγμα Αίτησης-Δήλωσης ΕΠΑΛ 1, Οδηγίες Υποδείγματος Αίτησης-Δήλωσης ΕΠΑΛ-1Εγκύκλιος ΕΠΑΛ

Οι απόφοιτοι (προηγουμένων ετών) θα υποβάλουν την Αίτηση-Δήλωση σε προθεσμία που θα οριστεί και θα ανακοινωθεί σε επόμενο στάδιο.

ΓΕΝΙΚΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ

Λόγω των έκτακτων υγειονομικών συνθηκών, φέτος διαφοροποιείται η υποβολή της Αίτησης-Δήλωσης (Α-Δ) και η διαδικασία θα γίνει ηλεκτρονικά, εξ αποστάσεως και με απλά βήματα. Η Αίτηση– Δήλωση αποστέλλεται με mail από τους μαθητές στο Λύκειό τους και καταχωρίζεται ηλεκτρονικά στα Λύκεια.

Αρχικά, ο μαθητής θα βρει στην ιστοσελίδα του Λυκείου του, αναρτημένο το υπόδειγμα της Α-Δ, το κατεβάζει και αποθηκεύει το αρχείο της Αίτησης–Δήλωσης στον υπολογιστή του. Στη συνέχεια το συμπληρώνει (μόνο τα γκρι στοιχεία) με όποιο πρόγραμμα επεξεργασίας κειμένου διαθέτει. Τέλος το αποστέλλει συμπληρωμένο ηλεκτρονικά (με email) για ηλεκτρονική καταχώριση, μέσα στην προβλεπόμενη προθεσμία (25 με 30 Νοεμβρίου 2020) στο Λύκειο που φοιτά. Σε περίπτωση που κάποιος μαθητής θελήσει εντός του διαστήματος υποβολής της Α-Δ, να τροποποιήσει την Α-Δ που υπέβαλε, τότε θα πρέπει να στείλει νέα Α-Δ με την ένδειξη «ΝΕΑ ΑΙΤΗΣΗ-ΔΗΛΩΣΗ» με τον ίδιο ακριβώς τρόπο, ζητώντας την τροποποίηση της προηγούμενης. Σε επόμενο στάδιο και με νεότερες οδηγίες, ο/η μαθητής/τρια θα ελέγξει την ορθότητα των στοιχείων και ότι αυτά πράγματι ανταποκρίνονται στις επιθυμίες του, θα υπογράψει και θα παραλάβει ένα αντίγραφο της Α-Δ, το οποίο και θα φυλάξει μέχρι το τέλος των εξετάσεων.

Στην επίσημη ιστοσελίδα του Υπουργείου Παιδείας έχουν αναρτηθεί τα υποδείγματα των Αιτήσεων-Δηλώσεων και οι σχετικές εγκύκλιοι που περιγράφουν πλήρως τη διαδικασία για κάθε κατηγορία μαθητή (ΓΕΛ ή ΕΠΑΛ, ημερήσιο ή εσπερινό).