Εκπαιδευτική Επίσκεψη στο Επιβατικό Οχηματαγωγό Πλοίο ΕΓ/ΟΓ “Αχιλλέας”

20221115 110225

Το ΕΠΑ.Λ. Κονιστρών πραγματοποίησε εκπαιδευτική επίσκεψη στις 15/11/2022 στο Επιβατικό Οχηματαγωγό Πλοίο ΕΓ/ΟΓ “Αχιλλέας” .

Εκεί, πραγματοποιήθηκε ξενάγηση των μαθητών του Ναυτικού Τομέα από τον Πλοίαρχο και τους Αξιωματικούς του πλοίου (Γέφυρα, Μηχανοστάσιο, Deck, Συστήματα Ασφαλείας και τους Χώρους Ενδιαίτησης του Πληρώματος). Οι μαθητές χωρίστηκαν σε τρία γκρουπ και στη φωτογραφία βλέπετε το ένα από τα τρία.

Το πλοίο ανήκει στη Σκύρος Ναυτική εταιρεία, μια από τις ελάχιστες εταιρείες λαϊκής βάσης που έχουν απομείνει να δραστηριοποιούνται στα Ελληνικά νερά. Η Σκύρος Ν.Ε ιδρύθηκε το 1980 και έχει πάνω από 2.000 μετόχους- κατοίκους και φίλους της Σκύρου.

Διοικείται από 9μελες συμβούλιο διετούς θητείας. Ο Δήμος Σκύρου είναι μεγαλομέτοχος της εταιρείας και κατέχει το 27% των μετοχών.

Το «Αχιλλέας» αντικατέστησε το προηγούμενο πλοίο της ΣΝΕ το «Λυκομήδης»(1987-2005) που με την σειρά του είχε αντικαταστήσει το «Ανεμόεσσα» (1980-1987).

Το πλοίο «Αχιλλέας» είναι Ιαπωνικής κατασκευής και αγοράστηκε από την Σκύρος Ν.Ε. από την Νότιο Κορέα το 2004. Εκεί εκτελούσε καθημερινά δρομολόγια ως επιβατικό, συνδέοντας το Yosu με τα νησιά του Ωκεανού σε απόσταση 90 μιλιών από το λιμάνι.

Είναι αδελφό πλοίο με το «Νεφέλη» το οποίο είναι δρομολογημένο στον Σαρωνικό και με το «Μαρμάρι» που κάνει» Λαύριο-Τζιά. Ένα ακόμα αδελφάκι του (από τα 4 συνολικά) δραστηριοποιείται στην Ινδονησία.

Το «Αχιλλέας» μετασκευάστηκε για 8 μήνες στο Νέο Μώλο Δραπετσώνας και εκτέλεσε το πρώτο δρομολόγιο από το λιμάνι της Κύμης προς την Σκύρο την 23 Μαρτίου 2005. To μήκος του πλοίου μετά την μετασκευή είναι 96.60 μέτρα,το πλάτος του 16.60, το βύθισμα του 4.25 μ, η υπηρεσιακή του ταχύτητα 16 μίλια και η χωρητικότητα του γκαράζ επαρκεί για 160 ΙΧ.

Κατά την μετασκευής του προσαρμόστηκε στις απαιτήσεις του «Stockhold agreement» κάτι που εξαιρεί το «Αχιλλέας» από το όριο απόσυρσης των 30 χρόνων.

Το πλοίο εκτελεί καθημερινά δρομολόγια συνδέοντας την Κύμη με την Σκύρο. Τους μήνες Ιούλιο Αύγουστο εκτελούνται περισσότερα καθημερινά δρομολόγια με στόχο να καλύπτουν την αυξημένη κίνηση.

Επί πλέον δρομολόγια εκτελούνται τα εορταστικά τριήμερα, σε έκτακτες περιπτώσεις αυξημένης κίνησης.

Το πλοίο παρέχει ιδιαίτερη κοινωνική υπηρεσία στην Σκύρο με την έκτακτη μεταφορά ασθενών η τραυματιών όταν αυτό κρίνεται αναγκαίο. Ειδικά διαμορφωμένος χώρος είναι διαθέσιμος για την απομόνωση και περίθαλψη των περιστατικών υγείας.

Κατά τους μήνες Ιούνιο, Ιούλιο και Αύγουστο κάθε έτους το πλοίο εκτελεί δρομολόγια από την Κύμη προς την Σκόπελο και την Αλόννησο.

20221115 110225