Στιγμιότυπο οθόνης 2021-03-02 074409

ΒΛΟΧΟΣ Η ΑΚΡΟΠΟΛΗ ΤΩΝ ΘΕΣΤΙΕΩΝ – ΕΝΑ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΟ ΧΡΟΝΟ

Γράφει ο    Κωνσταντίνος Γιαννακόπουλος

Μαθητής Γ’ Λυκείου ΕΠΑΛ Καινουργίου

               

Η Ακρόπολη των Θεστιέων στη θέση  Βλοχός  είναι  ο τόπος που από τα προϊστορικά χρόνια κατοικούσαν οι Θεστιείς.

Ιστορικά οι Θεστιείς ανήκουν στους Κουρήτες, ένα ελληνικό φύλο της Μυκηναϊκής εποχής, που εγκαταστάθηκαν στην Αιτωλία πριν την εγκατάσταση των Αιτωλών.

Ο σημαντικότερος ήρωας των Κουρητών είναι ο Θέστιος που αναδείχτηκε πανίσχυρος άναξ (Βασιλιάς) ολόκληρης της Αιτωλίας, με έδρα την Ακρόπολη των Θεστιέων

Ο Βασιλιάς  των Κουρητών Θέστιος, πολέμησε  με τους αιώνιους εχθρούς του, τους Αιτωλούς , καθότι εκείνοι κατείχαν δικό του έδαφος. Η διαμάχη αυτή συνδέεται με την ιστορία του Καλυδωνίου κάπρου, όπου πήραν μέρος οι διασημότεροι ήρωες της αρχαίας Ελλάδος.

Την Ακρόπολη   περιέβαλαν με ισχυρά τείχη, η περίμετρος των οποίων κατά τον αρχαιολόγο Σωτηριάδη έφθαναν τα 4.000 μέτρα ,είναι δε  παλαιότερα ακόμα και από τα τείχη των Μυκηνών και της Τίρυνθας.

Η πόλη-κράτος του Θεστίου έφθανε μέχρι την Πλευρώνα και το ρου του ποταμού Αχελώου. Το όνομα της πόλεως μνημονεύει  ο ιστορικός Πολύβιος , όπου περιγράφει την εκστρατεία του βασιλιά της Μακεδονίας Φιλίππου του Ε εναντίον του Θέρμου. Η αίγλη της πόλεως εξακολουθεί να υφίσταται και κατά την περίοδο που η Αιτωλική Συμπολιτεία ήταν η πιο μεγάλη δύνα­μη στην Ελλάδα. Να σημειώσουμε δε ότι  Οι Θεστιείς δεν ήταν απλά μέλη της Συμπολιτείας, αλλά συνέβαλαν ενεργά στη δημιουργία της.

 

Η ΠΑΝΑΓΙΑ Η ΒΛΟΧΑΪΤΊΣΣΑ

Ο ιστορικός αυτός τόπος γίνεται ο θρόνος της Παναγιάς. Εκεί που μέσα στα πανίσχυρα τείχη ο Θέστιος προστάτευε τους διωγμένους και καταδιωκομένους, η Παναγία γίνεται προστάτης και βοηθός όλων και προπάντων των πονεμένων γυναικών από τη λοχεία και τη γέννηση. Γίνεται η Παναγία η Βλοχαΐτισσα (Εύλοχος-Ευλοχεία) ενώ από τον 13ο αιώνα η Ακρόπολη είναι γνωστή πλέον ως Βλοχός και εξακολουθεί να διατηρεί την επιρροή της, αφού έτσι  ονομάζεται και ολόκληρη η περιοχή μέχρι τον Αχελώο.

Το κάστρο χρησιμοποιήθηκε και από τους Βυζαντινούς. Μετά το 1204 πέρασε στη δικαιοδοσία του Δεσποτάτου της Ηπείρου. Το 1294 δόθηκε σαν προίκα στον Φίλιππο του Τάραντα, ο οποίος ήταν γιος του Ανδεγαυού, βασιλιά της Νάπολης Καρόλου Β’ του Χωλού. Η εξουσία του Φιλίππου στην περιοχή γνώρισε αρκετές διακυμάνσεις αλλά το κάστρο πρέπει να παρέμεινε στην οικογένειά του μέχρι τα τέλη του 14ου αιώνα όταν στην περιοχή κυριάρχησε ο κόμης Κεφαλληνίας Κάρολος Τόκκος (Tocco).

 

ΤΟΥΡΚΟΚΡΑΤΙΑ

Κατά την Τουρκοκρατία ο Βλοχός ανήκει στο Κάρλελι (περιοχή του Καρόλου, όπως ονομάζονταν μαζί και οι επαρχίες Βάλτου, Ξηρομέρου, Ζυγού και Απόκουρου. Είναι τα γνωστά πέντε βιλαέτια. Ο Βλοχός ήταν ένα απέραντο τσιφλίκι που το λυμαίνονταν ο Ντέμπεης στο Καινούργιο και ο Μουσταφάμπεης στο Παναιτώλιο.

Αργότερα ο Βλοχός έγινε τσιφλίκι του Αλή Πασά στο οποίο περιλαμβάνονταν οι επαρχίες Σπολάιτα, Βελάουστα , Κερασιά, Σιτόμενα, Πλοκοπάρι, Αχόμαυρος, Ζελίχοβο, Λυκοχώρι, Βλοχός, (Σκαλάδα), Λιγόστιανα, Καινούργιο και Κοσκινά. Στα χρόνια της τούρκικης σκλαβιάς δύο νέοι από το Απόκουρο, ο Ευγένιος Γιαννούλης και ο Κοσμάς ο Αιτωλός, σπουδάζουν τα πρώτα γράμματα στο Βλοχό.

Η Ελλάδα οφείλει πολλά στο μοναστήρι του Βλοχού που στην πιο κρίσιμη ηλικία τους, έπαιξε το ρόλο του πατέρα, του δασκάλου και του παιδαγωγού και βοήθησε να αναδειχτούν μεγάλοι δάσκαλοι του Γένους.

 

 

ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΤΟΥ ΒΛΟΧΟΥ

Στο Βλοχό υπήρχε σχολείο το οποίο και ήταν το σημαντικότερο πνευματικό φυτώριο στην περιοχή και  προθάλαμος για την προώθηση των ικανοτέρων προς τις σχολές των Αγράφων, όπως δείχνει η κατοπινή φοίτηση των μεγάλων Αιτωλών διδασκάλων Ευγενίου και Κοσμά σ’ αυτές.

 

 

Η ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ’21

Κατά την Ελληνική Επανάσταση του 1821 ανακούφισε τους φτωχούς και κατατρεγμένους από τα δεινά της τουρκικής εξουσίας και έγινε το καταφύγιο και ορμητήριο των οπλαρχηγών και των στρατιωτικών σωμάτων. Οι σημαντικότεροι οπλαρχηγοί του Βλοχού ήταν οι αδελφοί Αλεξάκης και Κώστας Βλαχόπουλος, που ήταν η ψυχή του αγώνα στις μάχες του Βραχωρίου και Ζαπαντίου, καθώς και ο Γιαννάκης Στάικος που νίκησε τους Τούρκους στα ‘’γεφύρια του Αλάμπεη’’  και άνοιξε την πόρτα για την πτώση του Αγρινίου. Αλλά και άλλοι Βλοχαΐτες αγωνιστές του 1821 πολέμησαν για την απελευθέρωση της χώρας. Μεταξύ άλλων που μέχρι σήμερα τα ονόματα τους παραμένουν άγνωστα αναφέρουμε τους: Παπασάικα Γεώργιο, Ντόκα Ιωάννη, Γαλάνη Μεγαπάνο, Ιωάννου Σπύρο, Καλπακά Κώστα, Κουτσοσωτηρόπουλο Νάσιο, Κρασέλο Παναγιώτη, Κουβέλη Αντώνιο, Ντόκα Νίκο, Τασιογιάννη Νάσιο, Δρακόπουλο Αθανάσιο, Δρακόπουλο Γεώργιο.Το 1834 με βασιλικό διάταγμα του Όθωνα διαλύεται το μοναστήρι του Βλοχού. Οι κάτοικοι της Τριχωνίδας και Αγρινίου με επιστολή τους προς τον τότε υπουργό της Παιδείας ζητούν την ανάκληση του διατάγματος και πετυχαίνουν μερική διατήρηση της.

 

 

Πηγή: Παπασαλούρος ΦώτιοςΚαθηγητής Θεολόγος -Φιλόλογος

Βίντεο Πηγή: Andreas Koutsothanasis  https://www.youtube.com/watch?v=cGl4dT21ixo&feature=youtu.be