IMG_20210212_102318236

Εκπαίδευση των μαθητών του ΕΠΑ.Λ. Καινουργίου σε εργοστάσιο επεξεργασίας βρώσιμων ελαιών

Η βρώσιμη ελιά και το ελαιόλαδο είναι  ένα από τα κυρίαρχα αγροτικά προϊόντα της κωμόπολης του Καινουργίου. Είναι η σπουδαία πολιτιστική κληρονομιά, που αντανακλά χιλιάδες χρόνια ελληνικής ιστορίας και παράδοσης. Η Mικρά Aσία,  η Kρήτη, οι Kυκλάδες και οι Σποράδες θεωρούνται η πατρίδα της ελιάς η οποία καλλιεργείται από το 3000 π.X. Οι βρώσιμες ελιές αποτελούσαν βασικό στοιχείο της διατροφής των αρχαίων Ελλήνων και τις θεωρούσαν ως σύμβολο της καλοσύνης και της ευγένειας, ενώ ακόμη και σήμερα, τα κλαδιά της ελιάς συμβολίζουν την ειρήνη.

Οι Μηχανολόγοι και οι Ψυκτικοί  του ΕΠΑ.Λ. Καινουργίου εκπαιδεύτηκαν την Παρασκευή 12 Φεβρουαρίου 2021 σε γνωστή βιομηχανική  μονάδα επεξεργασίας – τυποποίησης βρώσιμων ελαιών στο Καινούργιο Τριχωνίδος. Οι μαθητές του σχολείου επωφελούμενοι τον καλό καιρό, συνοδευόμενοι από τους εκπαιδευτικούς Τουφεκούλα Δημήτριο και Αργυράκη Ευθύμιο,  είχαν την  δυνατότητα να εκπαιδευτούν ενδελεχώς στις ηλεκτρικές και μηχανολογικές εγκαταστάσεις της βιομηχανικής μονάδας (αντλίες υδρομεταφοράς ελαιών, αναβατόρια γεμίσματος βαρελιών, γραμμή επεξεργασίας ελιάς, διαλογέας ελαιών,δεξαμενή παρασκευήςς άλμης, συστήματα ταξινόμησης ελαιών και ποιοτικής διαλογής ελαιών) αλλά και στον τρόπο επεξεργασίας, αποθήκευσης και συσκευασίας των ελαιών.

Αρχικά, οι μαθητές ξεκίνησαν την επίσκεψη τους με μια γενική ενημέρωση για την εταιρία, την πορεία και τη φιλοσοφία της βιομηχανίας. Ακολούθησε παρουσίαση και ανάλυση των προϊόντων που αποθηκεύονται, ελέγχονται και συσκευάζονται. Ειδικότερα, η διαλογή των ελαιών γίνεται κατά βάρος και η συσκευασία γίνεται σε αυτόματο συσκευαστήριο (για συσκευασία από 30 gr έως 1500 gr). Τo εργοστάσιο που διαθέτει μηχανήματα συσκευασίας και γραμμές παραγωγής,  έχει τη δυνατότητα συσκευασίας ακόμη και σε γυάλινο βάζο (σε άλλη γραμμή παραγωγής).

 

Η συμβολή των διδακτικών επισκέψεων είναι αναμφισβήτητη και η εφαρμογή τους είναι αναγκαία για την ποιοτική αναβάθμιση της εκπαίδευσης. Η διδακτική επίσκεψη των μαθητών του ΕΠΑ.Λ. Καινουργίου σε πραγματικό πεδίο ενθάρρυνε την μάθησή τους, ενσωμάτωσε τη διδασκαλία σε πραγματικό κόσμο, προώθησε τη βιωματική μάθηση, ενίσχυσε την ενσυναίσθηση, κατανοήθηκαν δυσνόητες έννοιες και δημιουργήθηκαν ερεθίσματα για περεταίρω μάθηση μέσα στην τάξη.