Στιγμιότυπο οθόνης 2021-02-03 214749

Γιορτή Τριών Ιεραρχών

Την Τρίτη 2 Φεβρουαρίου 2021 τιμήθηκε  η γιορτή των τριών  Ιεραρχών  με εκκλησιασμό,  αρτοκλασία και ομιλία στον Άγιο Δημήτριο Καινουργίου. Το σχολείο, με απόφαση του Συλλόγου Διδασκόντων,  έστειλε μικρή αντιπροσωπεία μαθητών  υπό την συνοδεία της διευθύντριας του ΕΠΑ.Λ. Καινουργίου η οποία εκφώνησε την ομιλία. Η ομιλήτρια αρχικά αναφέρθηκε  στην γιορτή της Υπαπαντής, που είναι και γιορτή της μητέρας, μιας και η Παναγία μετέβηκε στο ναό των  Ιεροσολύμων, σαράντα ημέρες μετά την γέννηση του Χριστού. Στην συνέχεια αναφέρθηκε στους προστάτες των γραμμάτων: στον Μέγα Βασίλειο, στον Ιωάννη τον Χρυσόστομο και στον Γρηγόριο τον Θεολόγο. Ο Μέγας Βασίλειος σπούδασε πολλές επιστήμες στην Αθήνα και είχε πλούσιο συγγραφικό και  φιλανθρωπικό έργο(Βασιλειάδα). Ο Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος, που έσταζε μέλι, υπήρξε ο πιο χαρισματικός ρήτορας της εποχής του. Διετέλεσε Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως. Ο Άγιος Γρηγόριος ο Ναζιανζηνός έγινε Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως και ονομάστηκε « τριαδικός Θεολόγος». Τα περισσότερα έργα του επηρεάζουν τους σύγχρονους θεολόγους, ειδικά όσον αφορά τα τρία πρόσωπα της Αγίας Τριάδας.

Η γιορτή των τριών Ιεραρχών που καθιερώθηκε στα μέσα του 11ου αιώνα, θεωρείται η εορτή των ελληνικών γραμμάτων, καθόσον οι Τρεις Ιεράρχες συνετέλεσαν στην ανάπτυξη της χριστιανικής διδασκαλίας, σε συνδυασμό με την ανάπτυξη των αρχαίων ελληνικών γραμμάτων.

Τα πρότυπα των τριών Ιεραρχών ήταν οι άγιες μητέρες τους: η Αγία Εμμέλεια (μητέρα του Αγίου Βασιλείου), η Αγία Νόνα(μητέρα του  Αγίου Γρηγορίου) και η Αγία Ανθούσα(μητέρα του Αγίου Ιωάννη του Χρυσοστόμου).  Οι ίδιοι οι τρεις αυτοί Πατέρες στα συγγράμματά τους διασαλπίζουν την υψίστη και μεγάλη δύναμη που έχει η συνεργός του Θεού που λέγεται μητέρα.

Χρόνια Πολλά στους εκπαιδευτικούς και στους μαθητές και χρόνια πολλά στις μητέρες!