logo-mnae-new

ΜΙΑ ΝΕΑ ΑΡΧΗ ΣΤΑ ΕΠΑ.Λ. (Μ.Ν.Α.Ε.) για το ΕΠΑ.Λ. Καινουργίου –Πρόσληψη Ψυχολόγου

Η ψυχολόγος κα Πάστρα Ελένη κλάδου ΠΕ23 ανέλαβε καθήκοντα στο ΕΠΑ.Λ. Καινουργίου στο πλαίσιο της πράξης «Μια Νέα Αρχή στα ΕΠΑ.Λ». Η κα Πάστρα σε ένα σύντομο χαιρετισμό της  απευθυνόμενη στους μαθητές αναφέρει τα εξής:

«Ονομάζομαι Ελένη Πάστρα, είμαι Ψυχολόγος και φέτος θα είμαστε μαζί μέχρι το τέλος της σχολικής χρονιάς για δύο μέρες την εβδομάδα κάθε Πέμπτη και Παρασκευή. Εγώ θα βρίσκομαι στη διάθεση τόσο των καθηγητών όσο και των μαθητών και των οικογενειών τους σε τυχόν προβλήματα που αντιμετωπίζουν στο σχολικό περιβάλλον ή στο περιβάλλον εκτός σχολείου τα οποία  έχουν άμεση επίδραση στο εύρυθμη λειτουργία του εκπαιδευτικής λειτουργίας. Μέχρι να  συναντηθούμε από κοντά εξαιτίας της ιδιαίτερης κατάστασης που βιώνουμε λόγω covid-19, θα είμαι κοντά σας διαδικτυακά μέσω webex όπου μπορούμε να κανονίζουμε ατομικές ή ομαδικές συνεδρίες και μέσω e-class όπου θα ανεβάζω υποστηρικτικό υλικό για διάφορα θέματα και μπορείτε να το συμβουλεύεστε.

  Σε αυτό το σημείο θα σας πω λίγα πράγματα για μένα. Έχω γεννηθεί το Σεπτέμβριο του 1993 και μεγάλωσα στο Καρπενήσι. Ο πατέρας μου είναι από Ευρυτανία και η μητέρα μου από την Κυπάρισσο Αιτ/νιας. Αποφοίτησα από το Γενικό Λύκειο Καρπενησίου το 2011 και έπειτα συνέχισα τις σπουδές μου στο τμήμα Ψυχολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών από το οποίο αποφοίτησα το Μάιο του 2016. Από το 2011 ζούσα στην Αθήνα λόγω σπουδών και συνέχισα τις σπουδές μου σε μεταπτυχιακό επίπεδο στο ΠΜΣ «Διασυνδετική Ψυχιατρική: Απαρτιωμένη Φροντίδα σωματικής και Ψυχικής Υγείας» στο τμήμα Ιατρικής του Ε.Κ.Π.Α. Παράλληλα έχω παρακολουθήσει κάποια σεμινάρια και εκπαιδεύσεις  στο κομμάτι  της κλινικής ψυχοπαθολογίας και σχολικής ψυχολογίας. Επίσης έχω εργαστεί εθελοντικά στον Ο.ΚΑ.ΝΑ και στη ΜΚΟ PRAKSIS και έχω κάνει πρακτική στο Αιγινήτειο Νοσοκομείο.

Ελπίζω να τα πούμε από κοντά σύντομα και μέχρι περάσει η δύσκολη κατάσταση που ζούμε να προσέχετε τους εαυτούς σας και θα είμαστε σε επαφή ηλεκτρονικά”

 

 

Ειδικότερα, ο ψυχολόγος που απασχολείται στο πλαίσιο του προγράμματος «Μια Νέα Αρχή στα ΕΠΑ.Λ.»:

  • Παρέχει ψυχολογική υποστήριξη σε μαθητές/τριες, οι οποίοι/ες είτε με δική τους πρωτοβουλία ή κατόπιν παρότρυνσης των καθηγητών τους, διατυπώνουν σχετικό αίτημα. Καλύπτει κυρίως τα αιτήματα των μαθητών/τριών της Α΄ τάξης ΕΠΑ.Λ., ανταποκρινόμενος ωστόσο, και σε ανάγκες μαθητών/τριών άλλων τάξεων. Σε περίπτωση που κρίνει ότι χρειάζεται ψυχοθεραπευτική παρέμβαση, παραπέμπει τον μαθητή –συνεργαζόμενος με τους γονείς του– σε Υπηρεσίες Ψυχικής Υγείας της ευρύτερης κοινότητας.
  • Ευαισθητοποιεί τον Σύλλογο Διδασκόντων σε θέματα δυναμικής της ομάδας-τάξης, επικοινωνίας με τους μαθητές/τριες, καθώς και σχέσεων λειτουργικής συνεργασίας στη σχολική κοινότητα, μέσω εισηγήσεων, βιωματικών σεμιναρίων, ομαδικής συμβουλευτικής και βεβαίως προσωπικών συναντήσεων ψυχικής ενδυνάμωσης.
  • Ενημερώνει, συμβουλεύει και υποστηρίζει τους γονείς σχετικά με θέματα εφηβείας και σχέσεων στην οικογένεια σε επίπεδο ατομικών συνεδριών, ομάδων σχετικού ενδιαφέροντος, σχολών γονέων και ειδικών εκδηλώσεων.
  • Σχεδιάζει, οργανώνει και υλοποιεί προγράμματα πρόληψης και προαγωγής της ψυχικής υγείας, συνεργαζόμενος με:
    α) τους υπεύθυνους για την παιδαγωγική καθοδήγηση και τη συμβουλευτική υποστήριξη του σχολείου,
    β) με σχετικούς αρμόδιους φορείς και υπηρεσίες.
  • Αποτυπώνει τις υφιστάμενες Δομές Ψυχοκοινωνικής Υποστήριξης της κοινότητας, με στόχο τη δημιουργία τοπικών δικτύων υποστήριξης των ΕΠΑ.Λ.
  • Συμβάλλει στη δικτύωση του σχολείου με άλλα σχολεία.
  • Υποβάλλει τελική έκθεση στο τέλος της σχολικής χρονιάς όπου περιγράφονται όλες οι δράσεις τις οποίες έχει οργανώσει, όλες οι ενημερώσεις-επαφές που έχουν γίνει, καθώς και όλες οι πράξεις στις οποίες έχει προβεί, τηρώντας το απόρρητο και σεβόμενος τα προσωπικά δεδομένα των μαθητών/τριών ή των εκπαιδευτικών.
    Η έκθεση αυτή σκοπό έχει να προσδίδεται «συνέχεια» στο έργο που επιτελείται από τον εκάστοτε ψυχολόγο και να αποτελεί μια σύνδεση με την επόμενη σχολική χρονιά για τον ψυχολόγο που θα προσληφθεί, σε περίπτωση που πρόκειται για διαφορετικά άτομα.
    Η έκθεση υποβάλλεται στον Διευθυντή του ΕΠΑ.Λ. και παραδίδεται από αυτόν στον ψυχολόγο που θα αναλάβει καθήκοντα την επόμενη σχολική χρονιά.
  • Ο ψυχολόγος συμμετέχει ισότιμα με τους άλλους εκπαιδευτικούς στο Σύλλογο Διδασκόντων, αρκεί αυτό να μην παρεμποδίζει την άσκηση των καθηκόντων του.
  • Δεν υποχρεούται να αναλαμβάνει καθήκοντα και αρμοδιότητες διοικητικής φύσεως και σε καμία περίπτωση δεν του ανατίθενται καθήκοντα που σχετίζονται με διδακτικό ή εξωδιδακτικό έργο (π.χ. εφημερίες, επιτηρήσεις, αναπληρώσεις κ.ά.).